Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gluténérzékenységi vizsgálat: tévedésből negatív

Érdekességek2017. április 07.

Egyre többen tartanak gluténmentes diétát, mert rendszeresen hasi panaszoktól, vagy különböző tünetektől – fejfájás, krónikus fáradtság, hajhullás, vérszegénység, végtagokban zsibbadás, akaratlan hízás vagy fogyás – szenvednek, de nem találják az okát. Sokak számára a glutén kizárása sem hoz megoldást, ám a hosszabb ideje tartó diéta megnehezítheti a kivizsgálást. 

Glutén-hisztéria?

Az utóbbi években kerültek a figyelem középpontjába a glutén fogyasztásával összefüggő panaszok, ennek hatására egyre többen döntenek úgy, hogy száműzik étrendjükből ezt a mára igencsak rossz színben feltüntetett fehérjét, mely a gabonafélék egyik összetevője. A búza, a rozs és árpa helyett ezért egyre többen választanak alternatív helyettesítőket maguknak a konyhában.

Vannak, akik a glutén elhagyásával észrevehető javulásról számolnak be, ám sokan továbbra is ugyanazokkal a tünetekkel küzdenek, mint korábban, ekkor döntenek úgy, hogy kivizsgáltatják a panaszaikat. A gluténmentes élelmiszerek magasabb ára miatt számukra az eltelt időszak azonban nemcsak több kiadással járt, de arra is fel kell készülniük, hogy a vizsgálat elvégzéséhez ismét vissza kell vezetniük étrendjükbe a glutént, ami erősebb tünetek megjelenését okozhatja.


Téves negatív eredmény is születhet

A két betegség kivizsgálási módja ugyan különböző, azonban mindkettőnél fontos, hogy a vizsgálatok elvégzése előtt ne zárja ki étrendjéből a gluténtartalmú ételeket – figyelmeztet dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Ha valaki hosszabb ideje nem fogyaszt glutént, a lisztérzékenységre szenzitív antitestek nem mutathatók ki a véréből. Nemcsak a vérvétel során, hanem a gyomortükrözésnél is könnyen álnegatív eredmény születhet, mivel gluténmentes étrend mellett a vékonybél bolyhok regenerálódnak. Így tévesen úgy tűnik, hogy az illetőnél semmilyen panaszt nem okoz a glutén fogyasztása.

Mi a teendő, ha valaki már gluténmentes diétát tart a vizsgálatok megkezdése előtt?

Ilyen esetben sajnos vissza kell térni a gluténtartalmú étrendre. Ez azt jelenti, hogy 6-8 hétig kell ismételten glutént fogyasztani. Sokan tapasztalják, hogy ilyenkor, a visszaterheléskor a korábbi tüneteik hatványozottan jelentkeznek. Aki emiatt nem tud visszatérni a gluténtartalmú diétára, annak genetikai vizsgálatot érdemes végeztetnie. Ez a vizsgálat azonban nem minden esetben ad egyértelmű iránymutatást. Ha negatív a teszt, akkor nagy valószínűséggel kizárható a lisztérzékenység. Ha azonban pozitív, vagyis a HLA-DQ2/DQ8 gén kimutatható, az jelentheti azt is, hogy az illető csak hordozója a génnek, ez azonban nem jelenti a betegség megjelenését is egyben.

Jobb későn, mint soha!

Akkor is van tehát megoldás a kivizsgálásra, ha a beteg már egy ideje tartja a diétát – magyarázza dr. Sárdi Krisztina. A legfontosabb az lenne, hogy ha panaszai vannak, akkor jöjjön el és járjunk utána, hogy melyik betegséghez köthetőek a tünetei. A nem-cöliákiás gluténérzékenység esetén súlyos szövődményekkel ugyan nem kell számolni, ám az érintettek számára mégis nagy segítség, ha kiderül, mi okozza régóta fennálló, szerteágazó panaszaikat és a diétával meg tudják szüntetni azokat. Lisztérzékenység esetében azonban a glutén fogyasztása felszívódási zavart, vérszegénységet, csontritkulást, meddőséget, ismételt vetéléseket, rosszindulatú betegségeket, gyermekkorban fejlődési zavart is okozhat.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Édes-savanyú szósz kínai kellel és sonkával

2025. április 15.

A kínai ételek egyik legismertebb stílusa az édes-savanyú ízhatás. Mielőtt a konyhába vonulunk megfőzni, előbb irány a kínai élelmiszerbolt és a piac!

Hozzávalók:
1 közepes kínai kel,
10 dkg sonka,
1 köz. hagyma,
fél-fél zöld és piros húsú paprika, 
3-4 szem szárított gomba (tongu v. shitake) 
1 dl tyúkhúsleves (lehet kockából is)
4 ek. ecet,
1 ek. szójaszósz,
1 kis paradicsom püré
1 ek méz,
cukor, csilli szósz, olaj, keményítő, izlés szerint.

Elkészítés:
Felaprítjuk a kínai kelt a wokban vagy serpenyőben megpirítjuk. A kis kockára vágott sonkát tesszük bele leőször, majd a nagyobb kockára vágott hagymát és paprikát a sonkához adjuk, és együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított és beáztatott gombát.

A tyúkhúslevesbe belekeverjük a paradicsom pürét,  a szójaszószt, a mézet és a sót, az ecetet, majd a kellel együtt az edénybe öntjük, és még pár percig pároljuk. Sűrítjük a keményítővel, majd cukorral és csillivel izesítjük.

Szabadulna a szemölcstől?

2025. április 15.

Bízza a háziorvosára!

A kezeken, ujjakon, talpakon vagy a test egyéb részein kialakuló szemölcsök esztétikailag zavarók, fájdalmat okozhatnak, tovább terjedhetnek és másokat is megfertőzhetnek. Az „otthoni diagnózis”, a házi praktikák és a nem megfelelő kezelések általában nem vezetnek tartós eredményre. Szemölcs gyanúja esetén a háziorvoshoz érdemes első körben fordulni.

A szemölcsök a leggyakoribb bőrfertőzések közé tartoznak, amelyek valamennyi korosztálynál előfordulhatnak, és a gyermekeket sem kímélik. Olyannyira nem, hogy a kiskorúaknál a szemölcs az egyik leggyakoribb bőrproblémának számít.

Nehéz beazonosítani

A szemölcsök kinézete nagyon változatos lehet, méretük a néhány mm-estől a cmesig terjedhet. Színben pedig a fehértől a bőrszínűn át a barnáig ível a színpaletta. Nem csak a méretük és a színük mutat eltéréseket, de a formájuk is: lehetnek laposak, a bőrfelszínből félgömbszerűen kidudorodók, de akár egy karfiolra is hasonlíthatnak a durva felszínük miatt. előfordulhat, hogy bőrkeményedés veszi körbe azokat. Ebből a sokféleségből következik, hogy a laikusok számára a szemölcsök azonosítása nehéz feladat. Nem ritka, hogy a betegek egyéb bőrbetegségekkel keverik össze a szemölcsnek vélt bőrproblémájukat és „félrekezelik” azt. A pontos diagnózis felállítását és a terápia meghatározását érdemes szakemberre bízni.

A szemölcsöt vírusok okozzák

A szemölcsök nem ütés, nyomás vagy irritáció hatására alakulnak ki, hanem vírusfertőzés következtében. A kórokozó a humán papilloma vírus, röviden HPV. A HPV név sokak számára ismerős lehet egyéb betegségek kapcsán. Megjegyzendő, hogy a HPV-knek számos fajtája ismert, és közéjük tartoznak azok a vírusok is, amelyek a közönséges és talpi szemölcsöket okozzák. Tehát így a gyógyulás érdekében meg kell szabadulni a vírusoktól.

Számos probléma lehet

A közönséges szemölcsök leggyakrabban a kézháton, a kéz- és lábujjakon, a térdeken alakulnak ki, valamint az ún. talpi szemölcs – a nevének megfelelően – a talp különböző részein jelenik meg. Noha rosszindulatú elfajulásuktól nem kell tartani, a szemölcsök, főként, ha mások számára is látható helyen vannak, esztétikailag zavarók lehetnek, és számos esetben kirekesztéshez vezetnek az iskolában, a munkahelyen. Ráadásul, főként a talpon megjelenő szemölcsök nyomásra rendkívül érzékenyek lehetnek és járás közben fájdalmat képesek okozni.

Nizzai padlizsán

2025. április 14.



Könnyen elkészíthető vegetáriánus étel. Nem csak egészséges, de egyben finom is. Nizza kedvence. Mindössze néhány egyszerű összetevőre lesz szükséged a padlizsánon kívül. Próbáld ki! Imádni fogod!

Hozzávalók:

padlizsán 1 kg
olívaolaj 8 cl
vaj 5 dkg
liszt 5 dkg
tej 5 dl
reszelt sajt 20 dkg
gomba 20 dkg
oregánó
őrölt fehér bors


Elkészítése:

A héjas padlizsánt fa vagy műanyag késsel kb. 1 cm vastag karikákra szeleteljük és besózva 1 órát állni hagyjuk. Ezután a szeleteket vízzel leöblítjük, leszárítjuk és felforrósított olívaolajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. A padlizsánkarikákat egy tűzálló tál aljába fektetjük. Elkészítjük a besamelmártást, sóval, őrölt fehér borssal, oregánóval ízesítjük, bőségesen keverünk bele reszelt Pannónia sajtot és vajon párolt champignon gombát. A besamelt a padlizsánágyra terítjük, tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal és forró sütőben pirosra sütjük.