Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gyakran ébredsz fáradtan? 4 dolog, ami megzavarhatja az álmunkat

Érdekességek2023. február 02.

Az ágyunk a béke és a nyugalom szigete, ahová lefekszünk egy nehéz nap után kipihenni a fáradalmakat. Olykor olvasunk vagy filmet nézünk benne, de mindenképp azt a célt szolgálja, hogy lazítsunk. Kellemetlenül érhet hát, ha valamilyen oknál fogva nem tudunk aludni, ha reggel arra ébredünk, hogy ismeretlen eredetű csípések borítják a testünket, vagy éppen arra, hogy fáj a vállunk. A kialvatlanságnak tehát több oka lehet, lássuk, melyek a leggyakoribbak!  

A szervezetünknek mindenképp szüksége van regenerálódásra úgy fizikailag, mint szellemileg. Az alvás ugyanolyan létszükséglet, mint az evés vagy az ivás, így nélküle nem tudnánk sokáig életben maradni. A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés által tudunk teljesíteni a mindennapokban. Ha kialvatlanok vagyunk, nem lesz igényünk arra, hogy a kötelező teendőkön túl bármit tegyünk, így kimarad a sport, a barátokkal való találkozás és a szórakozás is. Ezen felül mentálisan is legyengít bennünket a kialvatlanság, de immunrendszerünk is gyengébb lesz általa.

4 dolog, ami megzavarja álmunkat

Az alváshoz szükségünk van nyugalomra és kényelemre, de ha ezek megvannak, akkor sem feltétlenül alszunk jól. Ha álomba is szenderülünk, sok esetben felébredünk és nem tudunk visszaaludni, vagy éppen el sem alszunk. Ennek számos oka lehet, melyeken akár változtathatunk is!


Ágyi poloska

Igencsak gyakori éjszakai látogató az ágyi poloska. Jelenlétét leginkább a végtagjainkon éktelenkedő csípések jelzik. Ezek a foltok nagyobbak és sötétebbek a szúnyogcsípésnél, de ugyanúgy viszketnek. Az ágyi poloskák is vérrel táplálkoznak, és az éjszaka leple alatt jár szívni a vérünket. Ha kis fekete pöttyöket találunk az ágyneműnkön, ez is árulkodó lehet, valamint átlátszó-barnás darabkákat látva is gyanakodhatunk. Nappal láthatatlanok, mert repedésekben bújnak meg.

A vérszíváson kívül több kárt nem tesznek, ám hosszabb távon ez is zavaró, így mindenképpen érdemes megszabadulni tőlük. Egy alapos porszívózással és törölgetéssel jó eséllyel megölhetünk pár példányt, ám ha újabb csípéseket találunk magunkon, ne habozzunk szakember hívni, mert ezek a rovarok az egész lakásban elterjedhetnek, ha nem cselekszünk.

Rossz életmód

Amennyiben nem figyelünk oda táplálkozásunkra, könnyedén az alvásunk láthatja kárát. Ha este jól bevacsorázunk, nagyon megnehezítjük gyomrunk dolgát, különösen fekvő helyzetben. Ezen felül a mozgás hiánya is okozhat gondokat, hiszen ha nem fáradunk ki eléggé akár fizikailag akár mentálisan, nehezen fogunk álomba merülni.

Stressz

A stressz nemcsak nappalunk megkeserítője, hanem az éjszakáé is. Ritka esetben tudjuk a munkahelyen hagyni a nyomást, így sokszor este jön ki a nyugtalanság. Ezáltal nehezen tudunk elaludni, mely előbb-utóbb rendkívüli kimerültséghez is vezethet. Az alváshiány idővel fejfájásban és nyomott hangulatban mutatkozik meg, ám elsősorban nem a kialvatlanság az oka, hanem annak okozója, a stressz.

Rossz szokások

Sokszor nincs külső vagy belső hatása az álmatlanságnak, csupán rosszul készülünk neki az elalvásnak. Próbáljuk meg nyugodt körülmények között álomra hajtani a fejünket: ne legyen melegünk, de ne is fázzunk! Sötétítsük be a szobát, és próbáljuk meg mellőzni az okostelefon használatát lefekvés előtt, hiszen az erős fény is akadályozhat bennünket az alvásban. Ha csendben nem tudunk aludni, hallgassunk valami kellemes zenét vagy nézzünk filmet, de próbáljunk meg olyat választani, amire nem kell mindenáron figyelni, így simán elaludhatunk közben.

Mi zavarhat még?

Sok esetben az is okozhat alvászavart, ha egyszerűen elfeledkezünk magunkról, és túl későn iszunk kávét vagy egy erős teát. Előfordulhat, hogy az ágyunk miatt nem tudunk megfelelően aludni, annak ellenére, hogy kényelmesnek tűnik a matracunk. Erről leginkább sajgó derekunk vagy vállunk árulkodhat. Ilyen esetben próbáljunk ki egy másik matracot, és könnyen megeshet, hogy kipihenten fogunk ébredni.

Az alvás rendkívül fontos tényező az ember életében, mert ezáltal regenerálódunk. A rossz alvás a mindennapjainkra is rányomhatja a bélyegét, így érdemes felderíteni az okát, hiszen így sokkal energikusabbak lehetünk, és kedvünkre is jobb hatással lesz, ha rendesen kialusszuk magunkat.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Mely szövődmény a legveszélyesebb a cukorbetegekre?

2023. március 21.

Minden negyedik magyar halála közvetve vagy közvetlenül összefügg a cukorbetegséggel és becslések szerint hazánkban éves szinten a betegség 100 milliárd forintos nagyságrendű egészségbiztosítási kezelési költséggel jár.

A legtöbben a szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) szövődmények miatt veszítik életüket, ami annak fényében nem meglepő, hogy a 2-es típusú cukorbetegség a koszorúérbetegség és stroke előfordulási gyakoriságát 2-4 szeresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli. Éppen ezért – a nemzetközi orvosszakmai ajánlásokkal összhangban – a magyar egészségügyi szereplők is arra törekednek, hogy – a prevenció mellett – minél hamarabb elsődleges szempontként jelöljék meg a kardiológiai és vese szövődmények megítélését a diabétesz kezelésében – hangzott el a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége és a Magyar Diabetes Társaság által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

A 2-es típusú cukorbetegség a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása: hazánkban korábbi vizsgálatok alapján a 2-es típusú cukorbetegség és annak előállapotai akár a felnőtt lakosság 15%-át is érintheti és becslések szerint éves szinten a betegség 100 milliárd forintos nagyságrendű egészségbiztosítási kezelési költséggel jár.

A nélkülözhetetlen életmódváltás még mindig nem általános

Bár egyértelműen bizonyított, hogy az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a betegség kialakulásához, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége által a hazai diabéteszes betegek körében végzett országos kutatás eredményei azt mutatják, hogy az orvos által javasolt szénhidrát diétát csak mindössze a betegek fele tartja. Rendszeres testmozgást minden negyedik diabéteszes végez, korábbi életmódján a diagnosztizált betegek 7%-a egyáltalán nem változtatott.

Ezen elszomorító eredmények azért jelentenek kiemelt problémát, mert a jól ismert szövődmények, mint például a vakság és az alsó végtagi amputáció mellett, a betegség számos egyéb szövődménnyel társul. A kardiovaszkuláris betegségek jelentik ugyanis a cukorbetegségben a leggyakoribb szövődményeket és halálokot.  

Káros-e az ideálkép?

2023. március 20.

Egy mondás szerint a nő a barátait elfelejti, a szerelmeit soha, a férfi a szerelmeit elfelejti, a barátait soha. Ebből annyi mindenesetre igaz, hogy a nők évtizedek távlatából is képesek nemhogy nagy szerelmeikre emlékezni, de "kis szerelmeik" nevét is föl tudják idézni.  

Fontosabb kapcsolataikra vagy imádottjaikra pedig akár nap-nap után gondolnak. Nincs is ezzel semmi baj addig, amíg nem akadályozza új kapcsolat kialakítását.

Ha az emlékezetes férfiből ideálképet alkotunk, akkor ahhoz már semmilyen hús-vér férfi nem lesz fogható. Vajon miért vannak a nők életében olyan férfiak, akiket sosem felejtenek el, akikből ideálképet alkotnak?

Az apafigura

Több oka lehet az ideálalkotásnak, de alapvetően két tipikus helyzet a gyakori. Az egyik az, amikor a nő életében apafigura volt az emlékezetes szerelem, és ezért még erősebb nyomot hagyott benne. Ilyenkor hasznos onnan megközelíteni a problémát, hogy az illető földolgozza az apjához fűződő viszonyt. Ez a tisztázási folyamat magától is végbemehet, ahogy az ember érettebb lesz.

Ha ez nem történik meg, akkor a megbeszélésre, tisztázásra nem csak az apa, hanem másik apa-figura is alkalmas lehet, akivel a nő nem áll szerelmi viszonyban. Mindenestre önismereti terápia sokat segíthet.

Gyógyszer vagy étrend-kiegészítő?

2023. március 20.

Számos gyógynövény gyógyszerek és étrend-kiegészítők összetevőjeként is forgalomban van, de hogyan állapíthatjuk meg egy termékről, hogy gyógyszer vagy étrend-kiegészítő-e?

Ez sokszor nem könnyű feladat, hiszen mindkét termékkategóriában előfordulnak kapszulák, cseppek, tabletták, porok. Vannak viszont olyan termékformák (pl. végbélkúp, injekció, szemcsepp), amelyek nem lehetnek forgalomban étrend-kiegészítőként.

Étrend-kiegészítőt ugyan is belsőleg csak szájon át lehet alkalmazni. Gyógyszerek esetén az engedély száma (ennek első karakterei OGYI vagy EU) a dobozon és a betegtájékoztatón szerepel.

Formai szempontokon kívül mi a különbség a gyógyszerek és az étrendkiegészítők között?
A gyógyszerek betegségek kezelésére és megelőzésére használhatók, az étrendkiegészítők a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló, speciális élelmiszerek. Attól speciálisak, hogy koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb anyagokat, ezért első ránézésre inkább tűnnek gyógyszernek, mint élelmiszernek.


Ugyanakkor gyógyhatással, betegség megelőző hatással nem kell rendelkezniük, ilyen célra nem is ajánlhatók, reklámozhatók.


Miből készülhetnek étrend-kiegészítők?

Vitaminokon, ásványi anyagokon kívül számos élelmiszer- és gyógynövény is megtalálható étrend-kiegészítőkben, s több tiszta vegyület is (pl. flavonoidok) található az összetevők között. erős hatású gyógyszerhatóanyag azonban nem lehet az étrendkiegészítők alkotórésze – a gyógyszerek ugyanakkor szintén tartalmazhatnak ásványi anyagokat, vitaminokat, gyógynövényeket.

Mi a különbség a gyógyszerek és étrend- kiegészítők forgalomba hozatala között?
A gyógyszerek csak hatósági engedélyezés után kerülhetnek forgalomba. Ennek során igazolni kell hatásosságukat, ártalmatlanságukat. Az étrend-kiegészítők esetén nincs szükség engedélyeztetésre, nem kell igazolni vizsgálatokkal a hatásosságot, a biztonságosságot, a termékek egy egyszerű bejelentés után piacra kerülhetnek.

A gyógyszerek minőségét szigorú szabályok és ellenőrző rendszerek garantálják, az étrend-kiegészítők esetén ezek a garanciák gyengébbek.