Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gyógyítsd magad a színekkel!

Érdekességek2024. március 29.

Az önismeretben és a gyógyulásban kreatív és sokoldaúan használható eszközt jelentenek a színek. Hogyan használhatod a különféle színeket az egészség és a testi-lelki jólét megőrzéséhez?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A színek különleges világa

Az ember nemcsak érzékszerveivel, hanem egész szervezetével, tudatával, hangulatával, testi-lelki folyamataival válaszol a környező világ színjelenségeire. A színek az emberi tudatban sokszor rejtetten munkáló erők, hiedelmek, szimbólumok, archetípusok kifejeződései, amelyeket az ősidők óta használunk tudatosan vagy csak tudattalanul.  A színek gazdag jelentésrétegeik révén lehetővé teszik, hogy érzelmeinket, gondolatainkat kifinomultan fejezzük ki, sőt, alkalmasak az érzelmi-pszichikai hatáskeltésre, befolyásolásra is. Így nem meglepő az sem, hogy a színek fizikai testre gyakorolt hatása mérhető, sőt ezen hatásokat néhány természetgyógyászati irányzat használja is különféle terápiás eljárásokban.

Hogyan hatnak ránk a színek?

A vörös szín többnyire valamilyen aktivitásra sarkall, mozgásra, erőre utal: a szerelem, a szenvedély, életerő, de a vér, a háború, a szenvedés színe is a piros. A fekete majdnem mindig komoly témát jelez, pl. temetést, gyászt, a fehérhez viszont közismerten a tisztaság, az ártatlanság kapcsolódik. Ugyanakkor közismert, hogy a nyugati hagyománnyal ellentétben keleten a fehér a gyász színe.

Kevesen tudják, hogy a kiváló író és költő, Goethe az elsők között foglalkozott a színek lélekre gyakorolt hatásával is. A színeket hangulatok, érzések szerint csoportosította – megállapításai közül jó néhánnyal ma is egyetérthetünk. A sárgát, a narancsot és a vöröset például olyan színeknek tartotta, amelyek tevékennyé, élénkké, törekvővé hangolnak, a kék és a lila árnyalatai pedig nyugtalan, lágy és vágyakozó érzéseket ébresztenek.

A XX. században Max Lüscher svájci pszichiáter helyezte igazán tudományos alapokra a színek vizsgálatát, ő elsősorban azzal foglalkozott, hogy a színek kedvelése vagy elutasítása milyen összefüggésekre világít rá egyes személyiségtípusokkal kapcsolatban.

A színválasztáson alapuló Lüscher-teszt lényege, hogy az ember azt a színt választja, amelyiknek a fiziológiai hatása számára kívánatos, s ezzel elárulja pszichológiai szükségletét, megmagyarázza viselkedését. Kísérleteiben a kevés energiával, önbizalommal rendelkező, bizonytalan páciensek gyakran választották az energikus, aktív vöröset, míg a valamilyen fizikai betegségben szenvedők a gyógyító, harmonizáló zöldet (nem véletlen, hogy a kórházak és más egészségügyi intézmények is sok zöldet használnak az épületeken).


Kapunk hideget-meleget

Bár a színek hatásainak vizsgálata során nem hagyhatjuk figyelmen kívül az adott szín egyedi hatásait, az egyes színcsoportok hatásmechanizmusai eléggé hasonlóak egymáshoz.

Így például a hideg színek (a kék színek, a zöld hideg árnyalatai, a fekete, a lila) hatására a vérnyomás, a pulzus és a percenkénti légzésszám és ennek megfelelően a testhőmérséklet is csökken.

A kék színek így például alkalmasak az elmélyedt munkát, illetve logikai képességeket igénylő feladatok elvégzéséhez, illetve az ilyen célú környezetek kialakításához. A színspektrum közepén elhelyezkedő zöld szín a hideg-meleg felosztás szempontjából némiképp kivételnek számít: mintegy összekötő árnyalat a hideg és a meleg színek csoportja között, így árnyalatától függően lehet meleg és hideg is.

A zöld tónusok nyugalmat, harmóniát árasztanak, lecsendesítő, gyógyító hatásuk a fizikai test és a lélek vonatkozásában egyaránt érvényesül.

A meleg színek (piros, sárga, narancs) hatására a vegetatív funkciók fokozottabbá válnak, és általában véve a fizikai aktivitás növekszik, de a vörös szín, a vörös környezet az ötleteket kívánó feladatokhoz is ideális, mert serkenti a kreativitást. Vagyis a narancsok és a vörösek az aktív, fizikai tevékenységhez, míg a kékek és a kékeszöldek a koncentrációt igénylő szellemi tevékenységhez, elmélyüléshez, illetve a pihenéshez, gyógyuláshoz kedvezőbbek a színekkel kapcsolatos kutatások szerint.

Érdemes ezeket az alapszabályokat figyelembe venni lakókörnyezetünk, irodánk és minden épület, tér kialakításakor – így harmonikusabb környezetet teremthetünk, amelynek funkciója könnyen, hatásosan érvényesülhet. Gyakran elég egy-két erőteljes színű kiegészítő vagy egy-egy fal átfestése ahhoz, hogy a számunkra szükséges hatást az adott szín megfelelően közvetítse. A színeket természetesen nemcsak a lakberendezésben, hanem az öltözködésben is használhatjuk ennyire tudatosan.

Hogyan használhatjuk a színeket a saját jól-létünk megalapozására?

Például figyeljük meg magunkat, hogy különböző élethelyzetekben melyik színt kedveljük vagy utasítjuk el, figyeljük meg a színekre adott reakcióink változásait, tudatosítsuk, melyik szín milyen tartalmakat, egyéni szimbólumokat hordoz számunkra. Akár naplót is vezethetünk, ez kiindulási alap lehet a színek gyakorlati alkalmazásához.

Ha például szívesen viselünk zöld színt, az utalhat valamiféle betegség jelenlétére, vagy arra, hogy éppen harmóniát, egyensúlyt, egészséget, nyugalmat keresünk az életünkben és próbálunk több szeretettel fordulni mások felé. A zöld a keleti hagyományban a szívcsakra színe, amely az adok-kapok egyensúlyáért és a szeretet befogadásáért és kinyilvánításáért is felelős az életünkben.

Ha egy előadásra készülünk, akkor érdemes viselnünk valami kéket is, mivel ez a kommunikáció, a tanítás, illetve az ezekhez köthető torokcsakra színe is. Például egy szép selyemsál, egy ing vagy kék ékszerek segítenek felerősíteni ezeket a képességeket, illetve energiákat.

A színekkel való munka következő szintjéhez érdemes elmélyednünk a csakrák, vagyis energiaközpontjaink kifinomult rendszerében, így nemcsak testi, lelki szinten jelentkező problémáinkhoz és megoldásukhoz juthatunk sokkal közelebb, hanem az életben bejárt utunk egyes állomásait, tanulási fázisait is jóval tudatosabban tudjuk majd kezelni.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Mi történik a szívvel és más szervekkel, ha évekig magas a vérnyomás?

2025. szeptember 04.

A magas vérnyomással kapcsolatban még mindig él az a tévhit, hogy mivel jellemzően nem okoz tünetet, nem is igényel kezelést. Holott, ha kezeletlenül marad, az évek, évtizedek alatt komoly rombolást képes véghez vinni az szívben és más szervekben a „csendes gyilkos”. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa ezeket következményeket vette sorra.  

Miért kell kezelni a magas vérnyomást?

A kezeletlen magas vérnyomást nem véletlenül nevezik csendes gyilkosnak, ugyanis bár nem okoz fájdalmat vagy másféle szenvedést, de alattomosan nagy pusztítást okoz a szervezetben. Évek alatt súlyos érelmeszesedéshez vezethet például a szívizomzatban, az agyban, a vesében, a szem ütőereiben. Ennek következtében pedig jelentősen megnőhet az infarktus, a stroke, a szívelégtelenség vagy akár a vakság kockázata is.
– Ma már szerencsére egyre többen ismerik a magas vérnyomás kockázatát, ezért néhány otthon mért magas érték kapcsán már orvoshoz fordulnak. Mások sajnos még mindig nem veszik komolyan a betegséget, ezért sem az életmódjukon nem változtatnak, sem adott esetben a gyógyszereket nem tekintik szükségesnek – mondja dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa. – Holott nem csak az elsőnek evidensen adódó erek és a szív károsodhat a nem kezelt magas vérnyomás miatt, de jelentősen nő akár a demencia, akár a merevedési zavar kockázata is.

Vízi balesetek

2025. szeptember 03.

A magyaroknak, a strandolás és a vízpart említésével elsősorban a Balaton jut eszükbe. Aki megteheti, azonban már jó ideje a tengerpartot részesíti előnyben. A tenger partján és a hullámok között úszva viszont másra kell figyelni, mint a megszokott tóparti nyaraláskor.

A nyílt vízen már az 50 km/óra sebességű szél is 6–7 m magas hullámokat képes kelteni. A mélyebb vízből a sekélyebb part felé a hullámok magassága nő, a két hullám közötti idő csökken, azaz a felcsapó hullám gyakoribban gördül partra. Ezért a parton megtörő hullámok magasabbak és a tengerben úszót könnyen elsodorják.

A tengerben való úszásnál ezért észben kell tartani a hullámzást: ez visszaveti a partra úszni igyekvőt, és a küzdelem kimerültséghez, majd fulladáshoz vezethet. A tapasztalatlan, bajban levő nyaralót a tengerparti vízimentők ugyan kimentik, de csak akkor, ha a baleset a körülbójázott (tehát a vízimentők által belátható) kijelölt partszakaszon történik. Fontos azt is tudni a tengerparton nyaralóknak, hogy a tengeren nem szabad használni gumimatracot! A hullámverés és a szél könnyen elsodorja a parttól a matracot, és „kievezni” lehetetlen.

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.