Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gyógynövényekkel a nyugodt alvásért

Érdekességek2023. szeptember 18.

Fotó: 123rf.com

Sokunk küzd különféle alvászavarokkal, és ennek folytán más-más problémára panaszkodik. Nehezen alszunk el, gyakran felébredünk, hánykolódunk éjszaka, hőhullámok törnek ránk… Ez a válogatás segít megtalálni a tüneteinknek megfelelő és az azokat enyhítő gyógynövényeket – a nyugodtan átaludt éjszakák érdekében. 

Pipacs (vadmák)

Mindazoknak, akik nehezen alszanak el.

A pipacs (Papaver rhoeas) is sokféle gyógyhatással rendelkezik. Enyhén nyugtató, altató hatású, de enyhíti a köhögést, is, bronchitis vagy asztma esetén (szirupként). Ajánlott toroköblítésre, de hatékony gyermekeknél éjjeli ágybavizelés ellen is.

Figyelmeztetés: terápiás dózisban nincs ellenjavallat, de gyermekeknek csak 7 év fölött adható.

Milyen formában ajánlott?

Gyógytea: csészénként nagy kanál szárított, összetört pipacsszirmot forrázzunk le, majd hagyjuk ázni kb. 8 percig.


Fotó: pixabay.com

Valeriána (macskagyökér)

Álmatlanságtól szenvedőknek vagy zaklatottan alvóknak.

Az orvosi macskagyökér (Valeriana officinalis) ősidők óta használatos gyógynövény. Illata, íze nem kellemes, hatékonysága viszont magas (gyökerében rejlik). Izomlazító, nyugtató, szorongásoldó, így altatóként is használatos, ami nem zavarja a természetes alvási ciklust. Amikor pl. este töprengünk, rágódunk napi problémáinkon, illetve izgatottak vagyunk elalvás előtt, a valeriána segít ellazulni. Ha először alkalmazzuk, jótékony hatása néhány nap múlva jelentkezik. A krónikus alvászavarral küszködőknek 3-4 hetes (de nem hosszabb) kúra javasolt. További előnye, hogy kellemetlen ízt ad a reggeli cigarettának, így megkönnyítheti a dohányzásról való leszokást.

Fotó: pixabay.cm

Figyelmeztetés: mint minden altatószer, ha a valeriánát hosszabb ideig (egy hónapnál tovább) alkalmazzák, fejfájást okoz. Nem javasolt terhes vagy szoptatós anyáknak és 12 éven aluli gyermekeknek.

Milyen formában ajánlott?

Száraz kivonat: 2 kapszula este, lefekvés előtt.

Ezüsthárs 

Mindazoknak, akiknek alvás közben kimelegednek.

Relaxáló és enyhén szorongásoldó tulajdonsága miatt az ezüsthárs (Tilla tomentosa) is hasznos gyógynövény, virágját gyűjtik. Ugyanakkor izzasztó hatása sem elhanyagolandó – képes csökkenteni a testhőmérsékletet. Így javítja mindazoknak az álmát, akiknek valamilyen okból alvás közben melegük van (pl. a változó korban lévő nőknek). Komlóval társítva a hőhullámok ellen is hatásos teakeverék lehet. Feszültség/idegesség esetén felnőtteknél és gyermekeknél is egyaránt hatásos.

Fotó: pixabay.com

Figyelmeztetés: nincs

Milyen formában ajánlott?

– Gyógytea: csészénként 2 kávéskanálnyi szárított hársfavirágot hagyjunk forró vízben állni kb. 10 percig.

Rügyterápia (gemmoterápia): a rügyelixirből 15 cseppet oldjunk felkevés vízben, és vegyük be elalvás előtt, vagy éjszakai felébredéskor. Gyermekeknek, szükség esetén 5 cseppet adjunk.

Vasfű 

Az éjjelente hánykolódva alvóknak.

A közönséges vasfű (Verbena officinalis) nyugtatja az idegi feszültséget, enyhíti a szezonális vagy rövidebb ideig tartó depressziót. Enyhén hipnotikus és emésztést javító hatású, elősegíti a nyugodt alvást, íze kellemes. Hatásos olyan személyeknek, akik pl. rugdalóznak, hánykolódnak álmukban, és többször felébrednek éjjel, de nem tudnak újra elaludni.

Figyelmeztetés: nincs

Fotó: pixabay.com

Milyen formában ajánlott?

– Gyógytea: a vasfű szárított leveleiből 1 kávéskanálnyit tegyünk egy csészébe, és leforrázás után áztassuk kb. 10 perciig.
Tea stick: 1 sticket oldjunk fel kevés meleg vízben, és este, étkezés után fogyasszuk.

Az alvást elősegítő virágelixírek 

Ha érzelmi problémák miatt nehezen megy az alvás, először azonosítsuk, mely érzelem okozza a nehézséget, majd válasszuk ki az annak megfelelő Bach-virágterápiát. 

A válogatott összetevőkből álló elixírből tegyünk 5 cseppet közvetlenül a nyelv alá,, vagy oldjuk fel vízben. Maximum 5-féle virágelixírt keverhetünk össze.

Helyes választások:

Ha lefekvés után, az ágyban félünk a sötéttől, vagy később rémálmaink vannak, a bohócvirág (Mimulus) a megfelelő virágeszencia.

Az ismeretlentől való félelem, vagy alaptalan, megmagyarázhatatlan szorongás esetén (pl. félelem a haláltól elalváskor) a rezgőnyár-elixír hatásos.

Ha eluralkodik a csüggedés rajtunk, és már-már összeroppanunk, a cseresznyeszilva (Prunus) virágeszencia segít visszaállítani a belső békét.

Düh, harag, bosszúvágy, féltékenység enyhítésére a Holly (magyal) Bach-virág  ajánlott: hozzájárul ezen érzések elűzéséhez.

Elviselhetetlenül gyötrő lelkiállapotban lévőknek, akik tűrőképességük határára értek, a szelídgesztenye virágeszencia segíthet.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Milyen hatással van szervezetünkre a bor?

2023. szeptember 16.

Egyre több kutatás foglalkozik a szőlőművelés és a vele közel azonos korú borkészítés múltjával. Írásos emlékek bizonyítják, hogy az ókori Babilónia lakói már fogyasztottak bort, de vannak olyan feltételezések is, miszerint Kínában már 9000 évvel ezelőtt termesztettek szőlőt, és így valószínűleg bor is készülhetett arrafelé.  

Ennek a misztikus italnak az elkészítése mára szinte művészi szintre emelkedett, ahogy a technika fejlődésével azok a kutatások is egyre izgalmasabb eredményekkel szolgálnak, amik azt vizsgálják, hogy az „istenek italának” is nevezett folyadék milyen hatással van az emberi szervezetre.

Néhány kivételtől eltekintve (például datolya, alma vagy éppen a meggy) a bort szőlőből készítik. Ez az a növény, amely méretéhez képest igen erős és mélyre nyúló gyökérzettel rendelkezik, amellyel a talajból koncentráltan veszi fel az ott rejlő ásványi anyagokat, amik a gyümölcsben, azaz a szőlőszemekben koncentrálódnak. Nem kell csodálkozni tehát, ha a szőlőből készült italban (akár szőlőléről, akár borról van szó) sok ásványi anyag, nyomelem és valamennyi vitamin is megtalálható. Érdekes módon a vörös szőlőben – így a vörösborokban is – egy egységre vetítve több és koncentráltabban, mint a fehérben.

Persze a bor alkoholtartalmú ital, ezért mértéktelen fogyasztása testi és mentális tekintetben is ártalmas és veszélyes, de az orvosi vélemények és kutatások szerint bölcsen fogyasztva kifejezetten kiváló élettani hatásokkal bír.

Szelén, a 200 éves immunerősítő

2023. szeptember 16.

A mai élettempó, életvitel stresszhez, fáradtsághoz, immunrendszeri deficithez, majd ebből eredő betegségekhez, sőt, a nemi vágy és teljesítőképesség csökkenéséhez vezethet. A 200 éve felfedezett szelénről egyre több klinikai vizsgálat igazolja pozitív élettani hatását.



Szelénforrások: Sovány hús, hal, …, teljes kiőrlésű gabona, avokádó, paradió, paradicsom, brokkoli

A szelén az immunrendszer egyik fő támogatója.

A szelén felfedezése Berzelius svéd vegyész nevéhez fűződik. Azóta a gumi-, az üveg- és a festékipar egyik lényeges nyersanyaga, de biológiai hasznosulása révén mint nyomelem rendkívül fontos az emberi és más élő szervezetek számára is.

A talajban, a felszíni vizekben és a levegőben is megtalálható változó mennyiségben. Zöldségekben, gyümölcsökben kevesebb, húsokban, halakban, kagylókban több, a belsőségek közül a vesékben, a májban van a legtöbb.

A szelénben gazdag talajon termesztett növények szelénkoncentrációja is nagyobb, s ez fordítva is igaz.

Az emberi szervezet gyomor-bél rendszerében a vékonybélből könnyen felszívódik, ennek mértéke és hasznosulása kortól, egészségi állapottól, a szelén szerves vagy szervetlen vegyületétől függően eltérő lehet.

Milyen esetekben, kiknek ajánlható a szelén pótlása?

• A haj, a bőr és a körmök állapotának, (sz)épségének javítására.
• Vegetáriánusoknak, cöliákiásoknak.
• A gyermekvállalást tervező férfiaknak és nőknek.
• Az immunrendszer erősítésére.

Főzzünk együtt!

2023. szeptember 15.

A konyhai munkálatok közben sokszor sündörögnek gyerekeink körülöttünk, és bizony ez néha bosszúságot is okozhat. Inkább kérjünk tőlük segítséget a sütés-főzés műveleteihez, és máris fejlesztő játékká válik az ebéd elkészítése!  

A konyhai tevékenykedés hamar lehet örömöt okozó jó játék is. A gyerekek fizikai, manuális képességeit kiválóan fejleszthetjük. A tudásukat gyarapíthatjuk és megszokják, hogyan lehet segíteni a szülőnknek. Első lépésként is vehetjük az önállósodás felé.

A kétéves korú gyerekek manuális készségeit jól fejleszti a salátatépegetés. A kukoricafosztás a borsó- vagy babfejtés. Erősödnek a karok izmai, bővül a tudásuk, ha megbeszéljük a növények fő részeit.

A háromévesek már az aprólékosabb több odafigyelést igénylő ismétlő mozdulatokat is szeretik végezni. Ilyen például a palacsinta tészta kevergetése, a kalács megvajazása, a műanyag kés használatának megtanulása. Fejlődik kitartásuk.

A négy és öt éves korosztály már a sütésben is tud segédkezni. Tésztagyúrásnál hagyjuk, hogy saját maguk is formázhassanak pogácsát és más alakzatokat. Ezeket is süssük ki. A gyúrás, formázás mozdulataival erősödnek az ujjaik. Tanítsuk meg őket a citromfacsaró, a habverő, nyújtófa használatára. Mérőedények alkalmazására.

A hat és tíz évesek már jól ismerik az alapanyagokat. Mutassuk meg, hogyan kell feltörni a tojást, miként díszítsék habbal a tortát, hogyan töltsék meg a fánkot lekvárral.

Ne sajnáljuk a konyhai eszközöket gyermekinkre bízni! Természetesen mindig felügyelettel segítsenek, tevékenykedjenek. Valószínű, hogy egyszer arra érünk haza, hogy 10 éves gyermekünk élete első süteményével fogad minket!