Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gyógynövényekkel a nyugodt alvásért

Érdekességek2023. szeptember 18.

Fotó: 123rf.com

Sokunk küzd különféle alvászavarokkal, és ennek folytán más-más problémára panaszkodik. Nehezen alszunk el, gyakran felébredünk, hánykolódunk éjszaka, hőhullámok törnek ránk… Ez a válogatás segít megtalálni a tüneteinknek megfelelő és az azokat enyhítő gyógynövényeket – a nyugodtan átaludt éjszakák érdekében. 

Pipacs (vadmák)

Mindazoknak, akik nehezen alszanak el.

A pipacs (Papaver rhoeas) is sokféle gyógyhatással rendelkezik. Enyhén nyugtató, altató hatású, de enyhíti a köhögést, is, bronchitis vagy asztma esetén (szirupként). Ajánlott toroköblítésre, de hatékony gyermekeknél éjjeli ágybavizelés ellen is.

Figyelmeztetés: terápiás dózisban nincs ellenjavallat, de gyermekeknek csak 7 év fölött adható.

Milyen formában ajánlott?

Gyógytea: csészénként nagy kanál szárított, összetört pipacsszirmot forrázzunk le, majd hagyjuk ázni kb. 8 percig.


Fotó: pixabay.com

Valeriána (macskagyökér)

Álmatlanságtól szenvedőknek vagy zaklatottan alvóknak.

Az orvosi macskagyökér (Valeriana officinalis) ősidők óta használatos gyógynövény. Illata, íze nem kellemes, hatékonysága viszont magas (gyökerében rejlik). Izomlazító, nyugtató, szorongásoldó, így altatóként is használatos, ami nem zavarja a természetes alvási ciklust. Amikor pl. este töprengünk, rágódunk napi problémáinkon, illetve izgatottak vagyunk elalvás előtt, a valeriána segít ellazulni. Ha először alkalmazzuk, jótékony hatása néhány nap múlva jelentkezik. A krónikus alvászavarral küszködőknek 3-4 hetes (de nem hosszabb) kúra javasolt. További előnye, hogy kellemetlen ízt ad a reggeli cigarettának, így megkönnyítheti a dohányzásról való leszokást.

Fotó: pixabay.cm

Figyelmeztetés: mint minden altatószer, ha a valeriánát hosszabb ideig (egy hónapnál tovább) alkalmazzák, fejfájást okoz. Nem javasolt terhes vagy szoptatós anyáknak és 12 éven aluli gyermekeknek.

Milyen formában ajánlott?

Száraz kivonat: 2 kapszula este, lefekvés előtt.

Ezüsthárs 

Mindazoknak, akiknek alvás közben kimelegednek.

Relaxáló és enyhén szorongásoldó tulajdonsága miatt az ezüsthárs (Tilla tomentosa) is hasznos gyógynövény, virágját gyűjtik. Ugyanakkor izzasztó hatása sem elhanyagolandó – képes csökkenteni a testhőmérsékletet. Így javítja mindazoknak az álmát, akiknek valamilyen okból alvás közben melegük van (pl. a változó korban lévő nőknek). Komlóval társítva a hőhullámok ellen is hatásos teakeverék lehet. Feszültség/idegesség esetén felnőtteknél és gyermekeknél is egyaránt hatásos.

Fotó: pixabay.com

Figyelmeztetés: nincs

Milyen formában ajánlott?

– Gyógytea: csészénként 2 kávéskanálnyi szárított hársfavirágot hagyjunk forró vízben állni kb. 10 percig.

Rügyterápia (gemmoterápia): a rügyelixirből 15 cseppet oldjunk felkevés vízben, és vegyük be elalvás előtt, vagy éjszakai felébredéskor. Gyermekeknek, szükség esetén 5 cseppet adjunk.

Vasfű 

Az éjjelente hánykolódva alvóknak.

A közönséges vasfű (Verbena officinalis) nyugtatja az idegi feszültséget, enyhíti a szezonális vagy rövidebb ideig tartó depressziót. Enyhén hipnotikus és emésztést javító hatású, elősegíti a nyugodt alvást, íze kellemes. Hatásos olyan személyeknek, akik pl. rugdalóznak, hánykolódnak álmukban, és többször felébrednek éjjel, de nem tudnak újra elaludni.

Figyelmeztetés: nincs

Fotó: pixabay.com

Milyen formában ajánlott?

– Gyógytea: a vasfű szárított leveleiből 1 kávéskanálnyit tegyünk egy csészébe, és leforrázás után áztassuk kb. 10 perciig.
Tea stick: 1 sticket oldjunk fel kevés meleg vízben, és este, étkezés után fogyasszuk.

Az alvást elősegítő virágelixírek 

Ha érzelmi problémák miatt nehezen megy az alvás, először azonosítsuk, mely érzelem okozza a nehézséget, majd válasszuk ki az annak megfelelő Bach-virágterápiát. 

A válogatott összetevőkből álló elixírből tegyünk 5 cseppet közvetlenül a nyelv alá,, vagy oldjuk fel vízben. Maximum 5-féle virágelixírt keverhetünk össze.

Helyes választások:

Ha lefekvés után, az ágyban félünk a sötéttől, vagy később rémálmaink vannak, a bohócvirág (Mimulus) a megfelelő virágeszencia.

Az ismeretlentől való félelem, vagy alaptalan, megmagyarázhatatlan szorongás esetén (pl. félelem a haláltól elalváskor) a rezgőnyár-elixír hatásos.

Ha eluralkodik a csüggedés rajtunk, és már-már összeroppanunk, a cseresznyeszilva (Prunus) virágeszencia segít visszaállítani a belső békét.

Düh, harag, bosszúvágy, féltékenység enyhítésére a Holly (magyal) Bach-virág  ajánlott: hozzájárul ezen érzések elűzéséhez.

Elviselhetetlenül gyötrő lelkiállapotban lévőknek, akik tűrőképességük határára értek, a szelídgesztenye virágeszencia segíthet.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Amikor semmi nem jön össze – túlélőtippek

2024. július 12.


Reggeli veszekedés, a mosógéphiba, a beteg gyerek és kimondhatatlanul rossz hangulat… Amikor csőstől jönnek a gondok, és még a munkahelyen sem lehet megúszósan csinálni. Egy nehéz napon pozitívan?

1. A problémák viszonylagosakNem érdemes túldramatizálni. Végül is egy rossz nap nem más, mint várhatóan kedvezőtlen kimenetelű, kisebb jelentőségű események sorozata. Vannak ennél sokkal nagyobb csapások, amik akár meg is történhettek volna, mégsem ütöttek be.

2. Egyszerre csak egyet lehet megoldaniHa mindent egyszerre kell megoldani, akkor az aktuális problémaegyüttes tutira betemet. Külön-külön viszont kezelhető kis csomagokká válnak. Innentől már csak a kezelés helyes sorrendjét kell kialakítani. Mennyire súlyos ez a gond? Ennyire sürgős? Hátha mégsem – hogyan tudnám megoldani?

3. Néhány lépéssel messzebbre menni a problémátólHa pár lépés távolságról szemlélik az adott problémát (nem azonnali felháborodással, hanem kissé mérsékeltebb érzelmekkel gondolkodva), könnyebben jön a megoldás. S ha megoldódott a probléma, akkor utána könnyebben lehet a jó feszültséglevezetőket is megtalálni.

4. Problémamegoldás szüneteltetése: néha segít, elvonjuk a figyelmetElvonhatja a folyton az adott problémákra irányuló figyelmet egy rövid séta a szabadban, némi egyéb testmozgás, telefonálás egy megértő baráttal, társsal, esetleg egy kellemes zeneszám meghallgatása. Ezek az apró momentumok segíthetnek elűzni a sötét gondolatokat, legalábbis egy rövid időre – de lehet, hogy épp eközben keletkeznek „mentő gondolatok”.

A boldogság nyomában külföldön

2024. július 12.

Képzeld el, hogy megérkezel egy gyönyörű, nyugalmas helyre, ahol tökéletes békében lehetsz a világgal. Sétálsz a napfényes, homokos tengerparton, mezítláb a homokban. Hallgatod a tenger morajlását. Orrodban érzed a sós tengeri levegőt. Arcodat a kellemes tengeri szellő simogatja. Boldog vagy.

Most egy percre képzeld el, amint hanyatt dőlve elterülsz a langyos, fehér homokon. A távolba tekintve elveszel a színek, képek, hangok világában. A pálmák árnyékot vetnek az arcodra. Behunyod a szemed, és ahogy kinyújtózol, a lábujjadat a tenger hullámai simogatják. Életedben először van szerencséd megcsodálni a tengert. Először látod, hallod, érzed a természet e páratlan varázslatát.

Gondolj egy csodás helyre, ahol turistaként már volt szerencséd megfordulni. Vagy talán az is elég, ha csak elképzeled ezt a szívednek kedves helyet. Most gondolj arra, hogy nem pusztán turistaként járod be a környéket autót bérelve egy hétig, vagy befizetve a helyi turistairoda akciós ajánlataira. Úgy létezel abban a mesés környezetben, hogy egészen a tiéd. Helyi barátságokat kötsz, helyi szolgáltatásokat veszel igénybe, helyi érdekeltségeid vannak a munkádat illetően, helyi élelmiszer-beszerzési forrásaid vannak, autentikus programokon veszel részt, helyi társasággal jössz-mész, netán erős szálakkal köt a szerelem is a vidékhez. Egyvalami okoz kihívást neked… Teljesen egyedül vagy, távol a családodtól, igaz barátaidtól. Idegenek közé kell beilleszkedned, akik teljesen másként gondolkoznak. Alapvetően nincs is senki, akire támaszkodhatsz. Hiszen érthető, ha jó benyomást akarsz kelteni másokban, a fényedet adod oda, nem az árnyékodat. Szóval, nem jöhetsz folyton a problémáiddal. Jobb, ha azokat megtartod magadnak. Hogy érzed magad? Milyennek látod magad? Vajon tetszik neked a külföldi élet?

Telik-múlik az idő, és azon kapod magad, hogy a napi teendők a világ e csodás helyén ugyanúgy beszippantanak. Jössz-mész, teszed a dolgodat. Közben meg olyan magányos vagy, hogy már nincs is kedved semmihez. Az utazási katalógusból ismert élményelemek ugyanúgy kiszorulnak a napjaidból. Jó esetben sikerült kialakítanod barátságokat, netán a szerelem is rád talált. De talán nem vagy ilyen szerencsés. S úgy alakul, hogy egyedül bolyongsz azokon a helyeken, ahova mindenki a boldogságélményeiért jár.

A pajzsmirigygöbök

2024. július 11.


A pajzsmirigy betegségei hazánkban is népbetegségnek számítanak. A diagnózist sok esetben nehezíti, hogy a csökkent, vagy emelkedett hormontermelés szerteágazó, sok esetben egyéb szervi panaszra utaló tüneteket okozhat. Az elváltozások egyik formája a pajzsmirigy göbök megjelenése.

Kialakulásának okairól és a kezelési lehetőségekről Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa ad felvilágosítást.

Jódhiány, örökletesség és dohányzás

Kutatások alapján a pajzsmirigygöbök előfordulása nők körében valamivel gyakoribb, mint férfiaknál. A két nem közti arányok eltolódását magyarázhatja, hogy a betegség gyakran jelentkezik a terhesség alatt, illetve az azt követő időszakban.

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez jódra van szükség, hazánk négyötöde pedig az ivóvizek elégtelen jódtartalma miatt a mérsékelten jódhiányos területek közé tartozik. A várandósság időszakában a szervezet jódszükséglete az átlagosnál magasabb, az elégtelen jódellátottság pedig könnyen elősegítheti a pajzsmirigygöbök kifejlődését, illetve a már meglévő göbök nagyobbodását. Sokszor azonban épp a nem körültekintően megkezdett kiegészítő jódpótlás okoz problémát.

Az anorganikus jód (ezt tartalmazhatják egyes magzatvédő vitaminok, a Betadine kúp és oldat is) a pajzsmirigygyulladásban szenvedők számára a betegség fellángolását, túlműködő göbös pajzsmirigy esetén pedig a betegség rosszabbodását okozhatja!

A jódhiány és a jóddal nem megfelelően ellátott terhesség mellett a dohányzásnak is meghatározó szerepe van a  hideg és meleg göbök kialakulásában egyaránt. A felsoroltak mellett örökletes tényezők is nagy szerepet játszanak a betegség kialakulásában, ezen kívül a pajzsmirigygöbök előfordulása nemcsak nőkben, hanem idős korban és külső besugárzás után is gyakoribb.