Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gyógyszer helyett: az egészség 12 alappillére

Érdekességek2021. november 30.

Manapság egyre többet költünk betegségeink kezelésére, egészségünk helyreállítására, gyógyszerekre, terápiákra. Az az igazság, hogy nincs az a tabletta vagy orvosi kezelés, ami többet segítene az egészség tartós megőrzésében, mint az életmódunk: az, hogy napról napra mennyire egészséges életet tudunk élni. Ma már számtalan módszer és eszköz áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy visszatérjünk eredendő állapotunkba, a tökéletes testi-lelki jólétbe. Az alábbiakban azokat gyűjtöttem össze, amelyeket bárki könnyen megvalósíthat egy kis odafigyeléssel, különösebb időbeli vagy anyagi ráfordítás nélkül.  

Mi a helyzet a genetikával?
Sokan gondolják azt, hogy azok az öröklött betegségek, amelyekben a felmenőik szenvedtek, szükségszerűen megjelennek majd az ő életükben is, ebbe jobb hát beletörődni. Pedig egyáltalán nem vagyunk a génjeink áldozatai!
A Humán Genom Projekt nevű hatalmas kutatás, melynek során feltérképezték a teljes emberi génállományt 1996 és 2006 között, rávilágított, hogy minden egyes génünk 30.000 fehérjét képes létrehozni, amelyek különböző módon jelennek meg végleges formájukban a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy lehet ugyan egy genetikai hajlamunk egy bizonyos betegség tekintetében, de egyáltalán nem szükségszerű, hogy az valóban ki is alakuljon az életünkben.
Az életmód ugyanis a génjeinkre is hatással van: ha folyamatosan stresszben élünk, génjeink egész mást valósítanak meg, mintha a pozitív dolgokra összpontosítanánk. Ehhez hasonlóan, ha egészséges, friss, teljes értékű ételeket eszünk,  egész mást valósítunk meg génkészletünkből, mintha gyorsételeken élünk.

Mely betegségek előzhetőek meg az egészséges életmóddal?
Talán helyesebb lenne úgy feltenni a kérdést, hogy ’Melyek nem?’. Minden egyes döntés ugyanis, ami napi életminőségünket érinti, hatással van a szervezetünkre és így a lehetséges betegségekre is. Még az alábbi súlyos betegségek is kivédhetők a megfelelő étkezéssel, elegendő mozgással és az érzelmi egyensúly kialakításával:


12 egyszerűen megvalósítható tipp a hatékony életmódváltáshoz

1. Szex és intimitás

A kielégítő szexuális élet és a társunkhoz fűződő szeretetteljes kapcsolat bizonyíthatóan ellenállóbá teszi az immunrendszerünket és csökkenti a stresszt. Ezért ha szexuális vagy párkapcsolati problémák adódnak az életedben, szánj időt és figyelmet ezek megoldására.

2. Elegendő pihenés
Napi 8 óra – ez a minimum! Ha rendszeresen 6 vagy 7 órákat alszol, növeled a magas vérnyomás, az elhízás, a diabétesz és a rák kockázatát, ráadásul az anyagcserédnek, a bőrödnek és a szépségednek is ártasz. Ennek oka, hogy a cirkadián ritmusunk, vagyis a napi biológiai óránk szabályozza sejtjeink energiaháztartását és fehérjeellátását is,  ha ez a ritmus felborul, azzal károkat okozhatunk a szervezetünk helyes működésésben is.
Nem meglepő az sem, hogy a súlyos alváshiányból eredő koncentrációs zavarok növelik a balesetek és a munkahelyi sérülések veszélyét is.

3. Egészséges fogak
A fog-és ínybetegségek és a nem megfelelő szájhigiénia nemcsak önmagukban jelentenek problémát, összefüggésbe hozhatók egy sor más betegséggel, úgy mint a cukorbaj, különböző szívproblémák, köztük a szívroham és az alacsony születési súly. A napi legalább kétszeri fogmosás, a fogselyem használata és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés alapvetően fontos a megelőzésben!

4. Napfény – télen is!
Igyekezz télen is annyi időt a friss levegőn, a szabadban tölteni, amennyit csak lehetséges. Ilyenkor ugyanis még fontosabb, hogy szervezetünk elegendő napfényhez jusson. Ez nemcsak a jó hangulatunkért szükséges, hanem ahhoz is, hogy a D-vitamin elegendő mennyiségben termelődjön sejtjeinkben.
Kutatások szerint a rák kialakulásának kockázatát például felére csökkenti, ha biztonságos körülmények között, rendszeresen ér minket napsütés.
A D-vitamin receptorok ugyanis szinte minden sejtünkben megtalálhatóak az agysejtektől a csontokig, a D-vitamin így több mint 2-3000 génünket képes kiegyensúlyozni, ami a teljes génállományunk 10 %-a!

5. Iszol rendesen?
Ha napi 2-3 liter víz, délelőtt egy kis gyümölcslé és egy-két gyógytea, zöldtea a nap folyamán, amit megiszol  – ez az ideális.  Ami még belefér: egy-két csésze kávé és egy pohár (nőknek 1 dl, férfiaknak 2 dl) bor  – ezek az italok mértékkel fogyasztva rendelkeznek egészségvédő hatással. Időnként jót tesz egy-egy pohár sör is, bár a bor egyértelműen több beltartalmi értékkel rendelkezik, magas például az antioxidáns és polifenol-tartalma. Amit efelett iszol meg, az sajnos, lényegében már nem igazán tesz jót.

6. Hagyd abba a dohányzást
A dohányosok fele a cigarettázás következményeibe hal bele, mintegy 25 %-uk még 50 évesen, vagy annál is fiatalabb korban. A leszokáshoz kérj segítséget, keress alternatív módszereket, például vegyél igénybe biorezonanciás kezelést vagy fülakupunktúrát!

7. Kezeld megfelelően a stesszt!
A stressz, a negatív élmények és az érzelmi problémák mindannyiunk életében jelen vannak, aligha tudjuk őket kikerülni. Fontosabb, hogy hogyan kezeljük az érzelmi feszültségeinket, a megoldatlan konfliktusainkat, esetleg múltbéli sérelmeinket.  A feldolgozatlan érzelmek vagy stresszhatások ugyanis negatív hatással vannak egészségünkre is, minden szervünkre a fogínytől kezdve a szívig, és különféle megbetegedéseket okozhatnak a megfázástól egészen a rákig.
Számos bevált módszer létezik érzelmeink feldolgozására, kiegyensúlyozására, a harmonikus életérzés fenntartására. A különféle meditációs technikák, az ima, a pszichoterápia, a spirituális választerápia, és még számos más gyógyító vagy öngyógyító eljárás közül választhatunk aktuális vagy éppen régebbi érzelmi ügyek feldolgozásához. Sokszor egy kiadós edzés, egy baráti beszélgetés vagy helyesen kivitelezett böjt is közelebb vihet minket a megoldáshoz.

8. Mozgás, mozgás, mozgás
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszeres testmozgás elengedhetetlen mindenki számára. A rendszeresen végzett fizikai aktivitás:

Ráadásul sosem késő elkezdeni!

9. Gyakori kézmosás
A kézmosás még mindig a leginkább bevált megelőzés az influenza és egyéb vírusos megbetegedések tekintetében.

10. Egyél jó minőségű ételt!
Próbálj meg minél többször „valódi” ételeket enni a feldolgozott, tartósított, előrecsomagolt „imitációk” helyett. Ha van lehetőséged választani, inkább otthon főzz, mint hogy gyorsétterembe menj.  Használd változatosan a fűszereket (egyáltalán nem ördöngösség!), ahelyett, hogy olajjal, zsírral, cukorral vagy ízfokozó adalékokkal próbálnád meg ízletesebbé tenni a fogásokat. Fontos, hogy megfelelő miőségben fogyassz omega-3 zsírsavakat is (halak és tengeri állatok, lenmagolaj, krillolaj), amelyek fontosak a szívproblémák, rák és egyéb betegségek megelőzésében.

11. Egyél minél több nyers ételt
Az egészséges étkezés alapelve, hogy ételeink minél kevésbé legyenek feldolgozottak, és természetes formában kerüljenek a tányérunkra.
A feldolgozott, tartósított, kémiai vagy genetikai úton manipulált élelmiszerek több kárt okoznak a szervezetünkben, mint hasznot. Ha teheted, válaszd az organikus körülmények között, a lakóhelyedhez közel termelt, szezonális élelmiszereket. További fontos szempont, hogy az ételeket ne süssük-főzzük túl, inkább pároljuk rövid ideig.  Tévhit, hogy a főtt ételt könnyebben emésztjük meg, éppen ellenkezőleg, a nyers ételek enzimtartalma szükséges ahhoz, hogy az emésztés tökéletesen végbemenjen. Ezért próbálj meg minél több nyerset beiktatni az étrendedbe: egyél sok friss gyümölcsöt, zöldséget, gyakran kerüljön az asztalra saláta, nassolnivalónak válassz natúr magvakat és aszalt gyümölcsöket.

12. Ne mérgezd magad feleslegesen
Bár a manapság a szervezetünkbe jutó mérgek felsorolásával is egy egész könyvtárat tölthetnénk meg, mégis van esély arra, hogy ezek nagy részét elkerüljük.
Így például a háztartási tisztítószereket cseréld egyszerűbb ecetre, mosószódára vagy mosószappanra nagyanyáink bevált receptjei alapján, esetleg ökológiai tisztítószerekre, ha pénztárcád engedi. Légfrissítő helyett például használhatsz illóolajakat vagy füstölőt, rovarirtók helyett levendulaolajat stb.
Válj tudatos fogyasztóvá - ma már számos helyen informálódhatunk az egészségkárosító adalék- és egyéb méreganyagok tekintetében, például itt: http://www.tudatosvasarlo.hu/adatbazisok

(A cikkhez felhasználtam Dr. Mercola írását: Lifestyle Changes That Will Keep You Alive.)


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.