Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gyógyszercserebere

Érdekességek2023. április 23.

„A gyógyszer nem játék!” – mondjuk a gyereknek, de felnőttként ezt elfelejtjük? Ez ránk is vonatkozik, hisz nem egy fogpiszkálóról van szó, hanem egy nagyon bonyolult, precíz és érzékeny gyógyszermolekuláról, ami 20 év kutatási munkának az eredménye.

„Az elhunyt édesanyám alsó-felső protézise olcsón eladó.” „A gyerek szülinapjáról maradt tortaszeletek áron alul eladók.” „Csak néhányszor használt fogkefék jutányos áron eladók.”

Ugye, furcsának tűnnének az ilyen hirdetések? Akkor miért elfogadhatóak azok az egyre gyakoribb adok-veszek párbeszédek, online csoportok, ahol „használt” gyógyszereket árulnak egymásnak az emberek? Mert ha azt valaki megvette a patikában és hazavitte, akár felbontotta, akár nem, az már „használt”! Már megszakad a gyógyszerre vonatkozó szigorú minőségi folyamat, amit a gyógyszergyár garantál a megfelelő, előírt hatás érdekében. 

Ön hol tartja a gyógyszereit? A fürdőszobában? A konyhában? Mindkettő rossz hely! Meleg, párás, nedves stb. A gyógyszer így nagyban károsodik, még felbontás nélkül is!

A gyógyszertárban a gyógyszereket megfelelő hőmérsékleten, adott páratartalom és egyéb szigorú szakmai szabályok mellett tárolják. Otthon nyilván ezek a szigorú feltételek nem teljesen biztosíthatók, éppen ezért nem szabad akár évekig raktározni azokat pl. a fürdőben, mert komoly veszélynek lehetünk kitéve, ha bevesszük, netán átadjuk valakinek!

„Csak jót akartam, a férjem halála után megmaradtak a gyógyszerek, gondoltam, ne menjen kárba, más még felhasználhatja.” „Olyan drága a gyógyszer, a szomszéd megmaradt gyógyszereit fél áron meg tudom venni.” Akár még logikusnak is tűnhetnének ezek a mondatok, ha pl. egy zokniról lenne szó, mert azt kimosva, akár fel is vehetjük, bárki hordta azelőtt. 


De a gyógyszer nem zokni!

Azért, mert esetleg szabad szemmel nem látszik, még megromolhatott, megváltozhatott a hatása. A kémiai szerkezetben, a gyógyszermolekulában egy apró változás is hatástalanná, de ami még rosszabb, mérgezővé teheti. (Kívülről semmi nem látszik a tablettán.) 

Számtalan olyan gyógyszervegyület létezik, melynek az egyik alakja gyógyít, a másik mérgez. És nagyon-nagyon picinyke a kettő közötti határ.

De egyéb kérdések, kételyek is felmerülnek, ha nem gyógyszertárban vásároljuk a gyógyszert, hanem ismerőstől, idegentől, illegális helyről vesszük. Mert a hivatalos gyógyszerforgalmazási csatornákon kívüli beszerzés nem csak illegális, de nagyon veszélyes is.

Hol tárolták a felkínált gyógyszert?

Biztos, hogy az a gyógyszer, aminek mondják?

Biztos, hogy nem bontották fel?

Biztos, hogy a saját dobozában van?

Biztos, hogy nem egy újabb dobozba rakták, mert már lejárt a gyógyszer?

Tartalmaz használati utasítást?

Mindez magyar nyelvű?

Biztos, hogy gyógyszertárból való a gyógyszer, és nem valami illegális helyről, ellenőrizetlen online csatornából?

Nem kell választ várni ezekre a kérdésekre, nem is kell törődni velük, mert nem szabad ilyen módon gyógyszert adni-venni, csereberélni, se pénzért, se ingyen, se jó szándékból, mert amint azt mondani szokták, a pokol útja is jó szándékkal van kikövezve.

A jó szándék itt kevés és még veszélyes is, itt az egészségről van szó, és a jó szándék ellenére is bele lehet halni. Megéri?

Dr. Szarvasházi Judit
főszerkesztő-gyógyszerész


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.