Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gyümölcsök - mikor, mit és hogyan adjunk a gyerekeknek?

Érdekességek2022. június 24.

Itt a gyümölcsszezon, a piacok roskadásig vannak eperrel, cseresznyével, meggyel, sárgabarackkal. Már kapható a dinnyék széles választéka. Mi a helyzet akkor, ha az éltető gyümölcsöket inkább csak piszkálja, mint falja finnyás gyermekünk?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A gyümölcsök a szervezet számára rengeteg nélkülözhetetlen és fontos anyagot tartalmaznak, köztük vitaminokat, enzimeket, rostokat és antioxidánsokat.

Ezeknek az anyagoknak  kiemelkedő szerep jut a gyermekek egészséges fejlődésében. Minden korosztály számára ajánlott, hogy legalább napi 2-3 adag gyümölcsöt fogyasszon el. Ez az adag jól beilleszthető tízóraira és uzsonnára a zsíroskenyér vagy a nasik helyére. A legtöbb gyümölcs különféle gyógyhatásokkal is rendelkezik. Az alma például vérnyomáscsökkentő, erős antioxidáns, szerepet játszik az asztma megelőzésében és csonterősítő hatása sem elhanyagolható.  Nem árt, ha tisztában vagyunk a gyümölcsök szervezetünkre gyakorolt hatásával, mert bizonyos szituációkban esetleg hatásuk lehet nemkívánatos is. Mert például a cseresznye nagyon jó székrekedés ellen, viszont 3 éves kor alatt ne adjuk nagy mennyiségben, mert ekkor erős hashajtó hatással bír.

Ha gyermekünket gyümölccsel kínáljuk, érdemes odafigyelni, hogy honnan származnak.
Részesítsük előnyben az idénygyümölcsöket, és azokat, amiket nem messziről szállítanak hozzánk. Sajnos a legtöbb gyümölcs erősen szennyezett vegyi anyagokkal, ezért ha tehetjük, vásároljunk biotermelőktől. A kisebb gyerekeknek még ezek után is alaposan mossuk meg, vagy hámozzuk meg, annak ellenére is, hogy a héjban rengeteg hasznos anyag is található.

A gyümölcs az első élelmiszer csoport, amivel a gyermek életében először találkozik az anyatejen kívül.

5-6 hónapos korában elkezdhető az anyatejes táplálás bővítése egyéb élelmiszerekkel, vagyis a hozzátáplálás. Annak, hogy a pici elég érett mindehhez, különböző jelei vannak, amire érdemes odafigyelni, mert a túl hamar bevezetett ételek növelhetik az allergiás reakciók előfordulásának kockázatát. Természetesen a hozzátáplálás megkezdését meg kell beszélni a védőnővel és a gyermekorvosunkkal.

A jelek, amik megmutathatják, hogy itt az idő valami mással is megkínálni a picit:

Az első étel, amivel babánkat megkínáljuk, lehet például alma vagy őszibarack pép.
Érdemes napi egyszer, kis adagban adni, legelőször csak egy- egy teáskanálnyit. Erőltetni nem szabad. Ezután sorra jöhet a többi zöldség, gyümölcs. Az új ételek sorrendjében nincs szigorú kötöttség, de arra ügyeljünk, hogy egyesével, szépen lassan (3-5 nap teljen el kettő között) vezessük be őket, hogy lássuk, valamelyikkel nincs-e problémája a picinek (allergia, hasfájás stb.). Egy éves kora előtt tilosak az aprómagvas gyümölcsök (eper, málna, szőlő, áfonya stb.).

Ha éppen nem áll rendelkezésre többféle friss gyümölcs, akkor előkerülhetnek a bébiételek, amelyekből csak a cukormentes változatot válasszuk. Semmiféleképen ne felejtsük el, hogy az anyatej a csecsemő számára egy éves koráig az elsődleges tápláléka.

A dackorszakkal kezdetét veszi az ételek közötti válogatás is. Ilyenkor elkezdik visszautasítgatni azokat az ételeket, amiket eddig szerettek vagy akár a kedvenceik között volt. Lehet, hogy valamit elfogad ma, de holnap már nem. Ez minden anyukát megvisel.

A gyümölcsök édes ízük miatt általában sokkal kedveltebbek a gyermekek között, mint a zöldségek, de itt is adódhatnak problémák. Érdemes ilyenkor elővenni a kreativitásunk és ötletesen tálalni a finomságokat. A leleményes szülők tálalhatják a gyümölcsöket aranyos állatka-,  virágformákban vagy készíthetnek belőle arcot is.


A kicsik szeretnek kézzel mindent megérinteni. Habár a konyhánk biztosan áldozatul esik a programnak, azért érdemes őket is bevonni az ételek elkészítésébe. Szeleteljük fel a gyümölcsöket és hagyjuk, hogy ő tálalhassa a tányérra. Közben persze fontos meg is kóstolni, hiszen egy nem finom étel nem hagyhat el egy konyhát.

Vágjunk almát, sárgadinnyét, banánt, görögdinnyét nagyobb szeletekre és adjunk a gyermeknek sütiformákat. Ezzel különböző alakzatokat vághat a gyümölcsből.

Rendezhetünk versenyt, ha testvérei is vannak, és már ismer néhány számot. Készítsünk gyümölcssalátát és nézzük meg, hogy hány féle gyümölcsöt találnak. Akinek megvan hamarabb mind, az nyert.

Ha végképp nem eszi meg, akkor se erőltessük, hanem próbáljuk elrejteni ételekben. Készíthetünk turmixot, gyümölcslevest, édességekbe is beledolgozhatjuk. Így talán könnyebben elfogyasztják a gyermekek.

Az ételnek semmiféleképen nem lehet jutalmazó vagy büntető szerepe és ne is zsaroljuk ezzel gyermekeinket!

Ahhoz, hogy hitelesek legyünk a gyermekeink szemében, mindenképpen nekünk kell példával elöl járnunk.

Sajnos, ez az, ami legtöbbször hiányzik. Amikor a nagyobb gyerekeket megkérdezem, hogy hányszor esznek egy héten gyümölcsöt vagy zöldséget, sokszor kapom azt a választ, hogy ahányszor van otthon. Jó lenne, ha gyümölcs és zöldség mindig állna a rendelkezésükre, és talán sokkal szívesebben neki kezdenek egy almának, ha látják, hogy mi éppen azt majszolunk és nem a chipseszacskóba mélyed éppen a kezünk. Hiszen olyankor ne várjuk csodát!

Egy 2001-es amerikai tanulmány szerint a gyermekek ízlését nagyban befolyásolja, hogy mivel kínálja meg a szülő rendszeresen. Próbáljunk egy féle alapanyagból minél változatosabb ételeket készíteni és rászoktatni a gyermeket az ételek természetes ízeire. Egy gyümölcsöt, ami önmagában is édes, nem kell megcukrozni, tejszínhabozni stb. Ha valamelyik savanyúbb gyümölcsöt nem kedveli gyermekünk, készítsünk belőle turmixot vagy pépet, más édesebb gyümölcsök melléadásával.

Sajnos, ahogy a gyermek bekerül óvodába, majd iskolába, a gyümölcsfogyasztása egyre kevesebb lesz. Egy felmérés szerint, a felsőtagozatos és középiskolás diákok nagy része, egyáltalán nem fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget. Sajnos ezt a közétkeztetés sem támogatja meg a jó példával, de szerencsére egyre több pozitív kezdeményezés van. Ilyen az almaautomata az iskolákban, vagy gyümölcsnapok szervezése az ovikban. Néhány helyen működnek már egészséges iskolai büfék, ahol a szünetekben a gyermekek kedvükre válogathatnak a finom és egészséges falatok között.

A gyermekkorban jól megalapozott egészséges táplálkozás a kamaszkori és felnőttkori egészségüket is megalapozza, tehát éljünk a lehetőséggel, hogy most rendelkezésünkre áll a gyümölcsök nagy része. Vegyünk otthonra egy zamatos görögdinnyét, és otthon jóízűen eszegessük meg a gyermekünkkel. Családi programnak sem utolsó!
 
Töltsük fel a fagyasztóládát, hogy télen is legyen lehetőségünk finomabbnál finomabb gyümölcsökkel kínálni gyermekünket.
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Hogyan előzhetjük meg a vírusfertőzéseket?

2025. december 12.

A vírusok elleni védekezés első és legfontosabb lépése a higiéniai szokások kialakítása és azok betartása.

A megfelelő óvintézkedések betartásával, higiéniai szokásainkkal csökkenthető a fertőzésveszély, és megvédhetjük gyermekeinket és magunkat is a fertőzéstől, megbetegedéstől. A gyermekközösségekben a felső légúti betegségek cseppfertőzéssel könnyen és viszonylag gyorsan terjednek.

Egy-egy tüsszentés, köhögés során számos vírus és baktérium kerülhet a levegőbe.

Bizonyos vírusok a használati tárgyakon, játékokon vagy akár az ajtókilincseken is túlélhetnek. A gyermek a szennyezett tárgy érintésével átviheti magára a kórokozót, megérintve az arcát, vagy szájába veszi a kezét és ennek eredményeként a fertőzést könnyebben elkaphatja.

A vírusok elleni védekezés egyéni és közösségi felelősség. Megfelelő megelőző intézkedésekkel hozzájárulhatunk a fertőzéses esetek halmozódásának, esetleg járvány kialakulásának visszaszorításához, és természetesen gyermekünk, magunk és a családtagjaink egészségének védelméhez.

Ez a megelőzés nem igényel bonyolult lépéseket, de a megfelelő higiéniai szokások kialakítása és gyakorlása, az immunrendszerünk erősítése, és a tudatos odafigyelés jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Higiéniai szabályok

Meg kell tanítani a gyermekeinket a megfelelő higiéniai szabályokra és azok betartására, mely rendkívül fontos a különböző fertőző betegségek megelőzése szempontjából. Mutassunk példát, és figyeljünk a megelőzésre és tartsuk is be ezeket, hiszen a szülői példából tanul a gyermek is.

Rendszeres és alapos kézmosás

A kezünk nap mint nap különböző felületekkel érintkezik, könnyen válhat a vírusok közvetítőjévé. Ezért kiemelkedően fontos a kezek megfelelő tisztítása. A helyes kézmosási technika elsajátítása és napi rutinná tétele jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Tudományosan is igazolt a természetes gyógyító: újra hódít az árnika

2025. december 12.

Újra reflektorfénybe került a népi gyógyászat régóta ismert, talán legsokoldalúbb gyógynövénye. Friss kutatások is bizonyítják, az Arnica montana hatékony gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatását. Ősszel, a túrák, sportesemények és aktív hétvégék idején ez a természet egyik legerősebb regenerálója lehet.

Friss tudományos vizsgálatok szerint az árnika kivonatai képesek csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat az immunválasz szabályozásán keresztül, míg gél formában alkalmazva gyorsítják a sebgyógyulást és mérséklik a duzzanatot. Ezzel a népi gyógyászatban régóta ismert „csodaszert” a modern kutatások is igazolják, és az ősz egyik alapgyógyítójává teszik.

Ez a hegyvidéki sárga virág 2000 méter feletti magasságban terem, és nyáron kézzel gyűjtik. Rendkívül érzékeny a környezeti változásokra, ezért minden cseppje igazi kincs.

Az árnika külsőleg alkalmazva gél formájában enyhíti a húzódásokat, izomfájdalmakat és gyulladásokat. Sportorvoslásban, masszázsterápiában, de plasztikai beavatkozások után is előszeretettel használják: csökkenti a véraláfutásokat, duzzanatot és fájdalmat, és elősegíti a gyorsabb regenerációt.

A látást fenyegető betegségek

2025. december 11.

A lehetséges felnőtt páciensek, aki megfelelően egészségtudatosak, az alábbi fő betegségkategóriákról kell, hogy tudjanak.

Glaukóma (zöldhályog)

A glaukóma egy neurodegeneratív betegségcsoport, ami jó kezelhető abban az esetben, ha a kezelés megfelelő erősségű, és elég korán megkezdik. A betegség lényege, hogy a látóidegben futó idegrostok visszafordíthatatlanul és nagy mértékben károsodnak. Ez azonban csak meglehetősen későn válik nyilvánvalóvá a páciens számára. Kezeletlen nyitott csarnokzugú glaukóma esetében akár 10-12 évig is eltarthat, amíg az ép látásból súlyos látótérkárosodás alakul ki. Ezért lenne fontos, hogy 40 éves kor felett mindenki vegyen részt jó minőségű szemészeti kivizsgáláson, még látási panasz nélkül is.

Szürkehályog

Ez a szemlencse teljesen normális változásával járó állapot, ami az öregedéssel mindenképp bekövetkezik, és műtéttel jól kezelhető. Fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy a szürkehályog nem zárja ki más szembetegség jelenlétét, és nemritkán ezen betegségek (például glaukóma, makula degeneráció) okozzák a látás jelentős megromlását, nem pedig a szürkehályog.