Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Gyümölcsrizs nyersen rizs nélkül

Érdekességek2018. július 05.

A nyers élő ételek körébe nem illeszkedik sehogyan sem a főtt rizs, ezért nyers változatában a rizs alternatíváját használjuk Lénárt Gitta nyersétel szakértő tanácsai nyomán!  

Elöljáróban néhány szót arról, hogy miért is fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk nyers ételt és az ne csak paprika, paradicsom, uborka kombóban merüljön ki!

Nyers élelmiszer alatt elsősorban növényi eredetű, zöldségből, gyümölcsből, magvakból álló főzés, vagy egyéb hőkezelési eljárás nélkül készült ételt értünk. Fontos, hogy a növények frissek legyenek, a lehető legrövidebb idő teljen el a növények leszedése és fogyasztása között.

A nyers ételek természetes orvosságok, lúgosítanak, magas az ásványi anyag- és nyomelem tartalmuk, energiával töltenek fel, úgy hogy nem telítenek, nem hizlalnak.
A friss nyers étel energiabomba a szervezetnek, mely biztosítja az egész napi aktivitásunkat.

És akkor a recept: 

A rizs cukkíniből van (lehet tökből is), aprítóban lehet morzsás állagúra darabolni, vagy késsel vágva egészen apró kis kockákra. Az aprítógép roncsolja a szerkezetét, vigyázni kell, nehogy pépet csináljon belőle. Így viszont helyes kis ropogós "rizs-szemek" lettek.


Hozzávalók:
1 közepes cukkíni meghámozva, apró (rizsszem méretű) darabokra vágva
aszalt gyümölcsök: darabolt aszalt sárgabarack, aszalt meggy, aszalt földieper, mazsola
friss gyümölcsök: 1 db alma egészen pici gyufaszálnyi darabra vágva, pár szem szőlő (vagy bármi)

Öntet:
2 marék kesudió (mandula is jó)
1 fél pohár víz
1 kanál méz (elhagyható)
1-2 kiskanál citromlé
1 csipet fahéj, vanília por

Minden hozzávalót apró darabra vágunk, tálba tesszük:
Az öntet hozzávalóit turmixgépbe tesszük, és elkészítjük a "tejet". Először a kesudió felével krémesre, teljesen simára keverjük, aztán beletesszük a másik felét is, azzal már csak "éppenhogy" keverjük. Jó ötlet a kesudiót kicsit darabosra hagyni, mert evés közben olyan nagyon jó ráharapni 

Ráöntjük a gyümölcsös rizsre:

Jól összekeverjük és élvezzük a mennyei ízeket!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Hogyan időzítsük okosan a futást?

2025. október 19.

A futásnak nincsenek szigorú szabályai a megfelelő időpontra vonatkozóan, de bizonyos napszakok előnyösebbek. Például a kora reggeli futás – ébredés után fél-egy órával – ideális lehet a természetes bioritmus fenntartására. Sokan a délutáni futást kedvelik, mivel ilyenkor a testhőmérsékletünk optimálisabb, az izmaink már bemelegedtek, így jobb teljesítményt érhetünk el. Este viszont érdemes elkerülni a mozgást, és legalább 2-3 órával lefekvés előtt befejezni az edzést, hogy a szervezetünknek legyen ideje lehűlni és lenyugodni. Ugyanakkor az időjárás is meghatározó az időzítés szempontjából. Nyáron a kora reggeli vagy késő esti órák a legmegfelelőbbek a meleg elkerülése érdekében. Általános szabály, hogy 28 fok feletti külső hőmérsékleten szabadtéri megerőltető tevékenységet ne végezzünk! Télen pedig akár -10 Celsius-fokban is lehet futni, természetesen megfelelő öltözetben.

A motiváció kulcsfontosságú a rendszeresség fenntartásához, amiben a kisebb-nagyobb célok kitűzése segíthet. Kezdetben törekedhetünk heti 3 alkalomra, míg hosszú távon ösztönző lehet például egy futóverseny teljesítése. Jó példa egy ilyen közös célra, hogy a Budai Egészségközpont munkavállalói és vállalati partnerei az egészségtudatos életmód jegyében 130 fős csapattal indulnak az október 11-i 40. Spar maratonon – egy hasonló kihívás kézzelfogható határidőt ad és végig fenntartja a lendületet. A változatosság szintén meghatározó tényező, hogy ne adjuk fel a monotonitás miatt. Próbáljunk ki különböző útvonalakat és tempókat, vagy hallgassunk zenét, podcastet, esetleg nyelvleckét futás közben. Futócsoporthoz is csatlakozhatunk, mert a közösség általában erőt, lendületet és kitartást ad.

Propolisz tinktúra a konyhában a természetesség jegyében

2025. október 18.

A gasztronómia világában egyre több olyan alapanyag jelenik meg, amely nemcsak ízével, hanem az egészségre gyakorolt hatásaival is kitűnik.

A méhek által gyűjtött és feldolgozott propolisz ebből a szempontból különleges helyet foglal el.

A propolisz tinktúra ma már nemcsak gyógyhatásairól ismert, hanem egyre gyakrabban tűnik fel kreatív kulináris receptekben is, a természetes ízek és a tudatos életmód tökéletes kombinációjaként.

A propolisz titka a konyhában

A méhek által előállított propolisz eredetileg a kaptár fertőtlenítését szolgálja, de emberi felhasználása évszázadokra nyúlik vissza.

Az utóbbi években a propolisz tinktúra felhasználása a konyhában is egyre népszerűbb: salátákhoz adva különleges, enyhén fanyar ízt biztosít, italokban pedig harmonikusan kiegészíti a citrusos vagy mézes jegyeket. Nem csupán ízesítő, hanem természetes antioxidáns-forrás is, amely támogatja az immunrendszert.

Propolisz tinktúra felhasználása a mindennapi főzésben

Azok számára, akik nemcsak ízletesebbé szeretnék tenni az ételeiket, de táplálóbbá is, a propolisztartalmú tinktúra remek kiegészítő. Különösen jól illik:


friss zöldségekből készült öntetekhez,
gyümölcsös desszertekhez,
mézes italokhoz és teakülönlegességekhez.


A propolisz tinktúra felhasználása hideg ételeknél ajánlott leginkább, hiszen így őrizhetők meg a benne található aktív hatóanyagok. Például egy egyszerű joghurtos öntetben vagy mézes-citromos limonádéban pár csepp máris különleges karaktert ad.

Egyre több gasztroblogger számol be arról, hogy a propolisz tinktúra különleges ízmélységet szolgáltat a smoothie-kban vagy a gyümölcslevekben is. Emellett izgalmas kísérletek születtek már sajttálak mellé kínált mézes szószokban is, ahol a természetes édes és mély jegyek harmonikusan találkoznak.

A betegek öngondoskodása

2025. október 18.

A Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (FIP) megfogalmazta az ezzel kapcsolatos gondolatokat a szövetség országai számára.

A gyógyszerészek egyre több lehetőségen dolgoznak működésük kiterjesztésére, hogy megkönnyítsék az öngondoskodás támogatását a betegek jobb egészségi állapota érdekében.

* Ehhez fontos a betegek oktatása és tanácsadása.
* Kiemelten fontos a gyógyszerhasználattal kapcsolatos tanácsadás.
* A hiteles egészségügyi weboldalak mint a legszélesebb körben alkalmazott források ismertetése is lényeges szempont.
* Hasznosak az egészségkövető alkalmazások is.

A gyógyszerészek tanácsadása elengedhetetlen ahhoz, hogy mindezek előnyökkel járjanak a betegek számára. Bővíthetik a betegek egészségügyi ismereteit, növelhetik egészségügyi tudatosságukat, ezzel segítve, hogy nagyobb mértékben gondoskodjanak önmagukról.