Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, gond lehet a gyerekünk táplálkozásával

Érdekességek2022. december 19.

Fotó: gettyimages.com

Egyre gyakoribbak a korán jelentkező táplálékallergiák és -intoleranciák

Magyarországon és világszinten is egyre több ember él együtt valamilyen allergiával, érzékenységgel, ami miatt az átlagosnál jobban oda kell figyelnie arra, milyen élelmiszereket juttat be a szervezetébe. A probléma nemcsak a felnőtteket, de a gyermekeket is érinti, esetükben azonban nehezebb felismerni, ha baj van.

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a különböző táplálékallergiák és -intoleranciák a gyerekek körében is. Számukra a leggyakrabban problémát jelentő élelmiszerek a tej és a tejtermékek, a tojás, a búza, a szója, a halak és a tenger gyümölcsei, valamint a földimogyoró és az olajos magvak. Az allergiás reakció a táplálékkal való érintkezést követő pár percben vagy órában változatos tünetekkel jelentkezhet. A gyerekek nem mindig tudják pontosan leírni a panaszaikat, így a szülők vagy a gondozók felelőssége idejében felfigyelni a jelentkező tünetekre.

„Általában a táplálékallergiával küzdő gyerekek fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek, kevésbé tudnak koncentrálni, fejfájásra panaszkodnak, és valamennyire visszamaradnak a növekedésben egészséges társaikhoz képest. Előfordulhatnak különböző gyomor- és bélrendszeri tünetek (hányás, hasmenés, székrekedés, puffadás), testszerte jelentkező viszketés, csalánkiütés, ekcéma vagy légúti tünetek is (rohamokban jelentkező tüsszentés, köhögés, orrfolyás). Legrosszabb esetben életveszélyes anafilaxiás sokk jelentkezhet” – mondta Pfuscher Kinga, a Herbaház dietetikusa, aki hozzátette: jó hír, hogy a táplálékallergiák egy részét a gyerekek a kor előrehaladtával, körülbelül az iskolakezdésre kinövik.

A táplálékintolerancia az allergiához hasonló gyomor- és bélrendszeri tüneteket okoz, viszont ilyen esetben nem zajlik le kóros immunreakció. A közös a táplálékallergiában és -intoleranciában a kezelésük: a problémát okozó élelmiszert ki kell zárni a gyermek étrendjéből. Ez elsőre könnyűnek hangzik, viszont, ha belegondolunk, meglehetősen nehéz feladat, főleg, ha egy kisgyermekről van szó.


Figyeljük a címkéket!

„Az élelmiszercímkéken, valamint az éttermek étlapjain a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően fel kell tüntetni és ki kell emelni az allergén összetevőket. Részletesen olvassuk el a címkét és az étlapot, és tanácsos már korán bevonni az élelmiszerválasztásba a kicsiket is. Így könnyebben megértik és megtanulják a diétájuk szabályait” – tanácsolta Pfuscher Kinga, a Herbaház dietetikusa.

Egyre több gyártó ismeri fel, hogy a gyermekek esetében még fontosabb szempont, hogy az étel és az ital ne csak egészséges, de finom is legyen. A Herbaháznál például tej- és tojásmentes sütemények, csokoládék, cukorkák, emellett gluténmentes pizza és tejmentes sajthelyettesítő is szerepel a kínálatban.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.