Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ha nincs eszed, legyen noteszed! 6 hatékony memóriajavító tipp

Érdekességek2024. szeptember 07.

Mindegy hány éves vagy, a memóriád egész biztos, hogy frissítésre szorul! Érezted már, hogy a hitelkártyáid, telefonod kapubeléptetőd, biztonsági rendszered és más kütyüid PIN kódjait, a különféle számítógépes és egyéb jelszavakat egyszerűen képtelen vagy megjegyezni? Ne csüggedj, itt a segítség!  

Korral jár? – Nem igaz! Tegyük magunkat próbára!

A korral az égadta világon semmiféle memóriavesztés nem jár, csupán azt tanuljuk meg, hogyan lehet sémákat gyártani, és a sémákon egyre nehezebben változtatunk. A memóriagyakorlatok a gondolkodási sémák javítását szolgálják.
Az agyunk szerencsére képes arra, hogy egy csomó kiesett idegsejtet pótoljon, illetve egyes agyi területek működését más területek vegyék át.

Nézzük, mit tehetünk, hogy javítsuk memóriánkat!

1. Együnk – hogy okosabbak legyünk! A memória fejlesztésének alappillére a megfelelő étkezés. Ebből a típusú étrendből viszont nem hiányozhatnak az édes étkek, bár ez nem jogosít senkit a mérték nélkül való csokoládé zabálásra. Kifejezetten szuper agyműködést javító ételek:

Ezek az ételek általában antioxidánsokat, vitaminokat, folsavat, esszenciális zsírsavakat, lecitint, koalint és egyéb fontos tápanyagokat és vitaminokat tartalmaznak nagy számban. Ezek magukban is javítják az agyműködést és az agy vérellátását.


 

2. Agytröszt – minden nap új ismeret! Ma máris tanultunk valami újat, tehát jó úton haladunk, ugyanis az agyműködés frissen tartásának legfontosabb része, hogy mindig valami újdonságot tanuljunk. Apró dolgok lehetnek ezek, egy új recept, egy új weblap felfedezése, egy új technológia megismerése, de akár egy vers megtanulása is.

Néhány ötlet, ha még nem tudjuk, akkor tanuljuk meg:

3. Rövid az esze? – legyen notesze! Bátran jegyzeteljen, írjon fel minden fontos dolgot. Ma már egyáltalán nem fontos, hogy papír alapon tegye, akár egy okos telefont is vásárolhat erre a célra, és annak működési funkcióit is tanulgathatja, ha ez vonzó. Ám a pszichológusok azt mondják, hogy a valódi memóriajavító az agyi motoros tevékenységeket nagyon hatékonyan stimuláló kézírás. Nem kell tehát végleg felmondani a naptárnak és a notesznek!
 

4. Emlékezzen vissza – memória tréning élethosszig! A 2. pontban arra bíztattuk, hogy minden nap tanuljon valami újat, tanuljon meg például képtárat készíteni. Ennek azért is jó hasznát láthatja, mert a régi dolgokra való visszaemlékezés a hosszú távú memóriát fejleszti. Érdemes lehet naplót, blogot vezetni a régi dolgokra visszaemlékezve, akár a nagy nyilvánosságnak, vagy akár csupán magunknak. Sokat segít, ha találkozunk azokkal az emberekkel akik a képeken vannak és együt idézzük fel a régi közös emlékeket.


5. Agytorna - Játsszunk memória javító játékokat! A keresztrejtvények fejtése, a szójátékok, a srabble, a kártyázás, de a klasszikus memóriajáték is mind fejleszti az emlékezőtehetséget, megmozgatja az agytekervényeket. Legjobb, ha társasági játékokat játszunk, de ha ez nem megy, akkor kiváló agytorna lehet például a Mahjongg, vagy a hasonló játékok, amelyekből számos applikáció rendelkezésre áll.

6. Agylazítás – memóriajavító trükkökkel! Az agyunk és memóriánk legfőbb ellensége a stressz. A jóga, a lazító gyakorlatok hatásosak lehetnek, de vannak ennél sokkalta hatásosabb és direktebb trükkök, amik az agykapacitást fejlesztik!
- Jelentkezzen egy agykontroll tanfolyamra, és ismerje meg a memóriafogasok használatát. A legjobb agytorna játékok egyike!
- Használja az agytréner készüléket memóriájának javítása érdekében. 
- Tanulja meg a relaxációt, vagy valamilyen légzéstechnikát.

Ha memóriánk ki-kihagy, akkor segítsünk neki, datolyával, málnával, áfonyával. Fogyaszthatunk táplálék kiegészítőket, korábban már ajánlottuk a ginzeng gyökeret és a ginko biloba készítményeket is. Hatékonyak a Q10 enzim készítmények is, de az ezt tartalmazó étkek – mint például a belsőségek és a spenót, vagy a szója – is.

G.K.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Az egyke trónfosztása - testvérféltékenység

2024. szeptember 09.

Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával"...  

A féltékenység valószínűleg az egyik legrosszabb dolog, ami velünk történhet. Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit a kétségbeesésbe taszíthat ez az áldatlan állapot, amikor egy kedves személynek vagy dolognak a birtokát mással kell megosztani. Ismeretes szerelmi, szakmai, baráti és nem utolsó sorban testvéri féltékenység. Minden családi anekdotatárban találkozhatunk olyan történetekkel, amikor a nagyobbik gyermek a korábban várva várt kistestvért hirtelen "visszavitetné a gólyával" vagy szívesen odaajándékozná a szomszédnak, esetleg tettlegességgel is nyomatékot ad ilyen irányú kívánalmainak.

A gyerekek persze a legtöbb esetben kifejezetten örülnek a kistestvérnek, érdeklődéssel figyelik anyjuk gömbölyödő pocakját, és alig várják, hogy új játszótársat kapjanak. Aztán anya a gömbölyödő pocakkal együtt eltűnik néhány napra, és mire visszatér valami végérvényesen megváltozik. A kiságyban ott az új játszótárs, akivel - legalábbis kezdetben - meglehetősen kevés számú játékot lehet játszani. És ez még nem minden: úgy tűnik anya és apa sem kárpótol a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen állandóan az új bőgőmasina körül legyeskednek.

A testvérféltékenység ugyan a későbbi években is fel-felbukkanhat, de a kisgyermekben különösen megvan az a vágy, hogy kizárólag ő birtokolja az anyai és az apai szeretetet. A kicsik azonban ritkán fogalmazzák meg pontosan vágyaikat, ezért általában "kerülő utakon" fejezik ki ellenérzéseiket, vagy vonják magukra a figyelmet.

Osztozni a szereteten 

Az óvodás korú, és az annál kisebb gyerekek nehezebben viselik el, hogy a szülőkön, elsősorban az anyán osztozni kell. Ilyenkor fordul elő, hogy egy-két játék "véletlenül" a kiságyban landol, vagy túl hevesre sikerül a kisebb megszeretgetése. A nagyobb testvér esetleg arról fantáziál, hogy mi lenne, ha tündérek, manók vagy egyéb lények vinnék magukkal a kishúgot vagy kisöccsöt, lehetőleg örökre.

Válasszon ízületeinek megfelelő sportágat!

2024. szeptember 09.

Nagy divat a futás, de a szakorvos szerint nem mindenkinek ajánlott, még ha számos előnnyel is jár. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa szerint minden sportnak megvan az előnye és a hátránya, de azt sem árt tudni, melyik mozgásfajta, melyik testrészünk terheli meg.

Futás

Ez a legegyszerűbb, legharmonikusabb mozgásforma, jó szív- és tüdő kapacitásnövelő, állóképesség javító sport. Manapság egyre nagyobb népszerűség övezi, elsősorban a 20-40 év közötti korosztályban, de a lefutott kilométerektől függően különböző mozgásszervi panaszok alakulhatnak ki. Ízületi porcgyengeség, kopások, duzzanatok alakulhatnak ki a csípőben, a térdben és a bokában, amely az ízület terhelhetőségének csökkenésével járhat. Éppen ezért fontos a megfelelő mennyiségű nyújtás, hiszen az izommerevség az ízület mozgásának beszűkülését, majd annak kopását okozhatja. Az ortopéd szakorvos szerint oda kell figyelni a felső végtagok erősítésére is, nemcsak a könnyebb futás érdekében, hanem azért is, hogy a vállöv és a mellizmok ne rövidüljenek meg.

Konditerem, súlyzózás

Kiváló erőnlét, állóképesség fejlesztésére, izomtömeg növelésére, a testsúly csökkentésére, de erre a sportra is igaz, hogy a fokozatosságot és a szakszerűséget be kell tartani. Fontos, hogy a különböző sporteszközöket megfelelően használjuk, a terhelés nagysága pedig alkalmazkodjon a szervezet terhelhetőségéhez és az adott izomzathoz. Rossz használatból adódóan ficam, izomhúzódás, izomszakadás, extrém esetben csonttörés is a sportolás végét jelentheti, hosszabb távon kopások is kialakulhatnak a végtagokban, amelyek kezelése hosszadalmas és fájdalmas lehet. Egy személyi edző többet segíthet, mint azt talán sokan gondolnák, a bemelegítés után pedig legalább 45 percet eddzen!

Tenisz, squash

Klasszikusan féloldalas sportág, de változatosabb, mint ha valaki egyedül emeli a súlyokat, esetleg fut a természetben, a futópadon. Fontos, hogy karban tartsa teste másik oldalát is, éppen ezért nem szabad leragadni csak a játéknál, erőnléti, súlyzós gyakorlatokat is végezni kell a szervezet egészsége érdekében. A teniszkönyök kialakulása gyakori, emellett a hirtelen helyzetváltoztatások miatt a térd és a boka van a leginkább kiszolgáltatott helyzetben.

Ezért fontos, hogy a gyerek a korának megfelelő játékkal játsszon!

2024. szeptember 08.

Miért szükséges alaposan megfontolni, hogy milyen játékokat veszünk gyermekünknek? Hogyan válasszunk tudatosan napjainkban, amikor szinte milliónyi különböző játék kapható? Alábbi cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!  

A játékok elsődleges célja a készségfejlesztés

Ugyan a játékok hallatán elsőre az önfeledt szórakozásra gondolhatunk, viszont alapvetően a legfontosabb készségek fejlesztésére szolgálnak. Szerencsére a móka és a tanulás nem zárja ki egymást, azonban érdemes korosztály alapján játékokat választani. A legtöbb játék dobozán vagy leírásában konkrétan láthatjuk, hogy hány éves gyerekek számára ajánlottak.