Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hagymalekvár bevált házi recept - a rák ellen és a fogyásért (Hatóanyagokkal és extrákkal)

Érdekességek2021. június 27.

A hagymalekvár kitűnő étel sültek, grill ételek, zöldségek mellé. Korábban a hagymalekvár a szegények étele volt, mára már az elit éttermek kínálatában szerepel, mint elegáns, kulináris külölegesség: Steak hagymalekvárral; libamáj/ kacsamáj hagymalekvárral. Nem csak finom, de egészséges is a hagymalekvár.  

India egyes vidékein a hagyma nem tartozik a konyha alapvető növényei közé, fogyasztásáról azt tartják, hogy a lelket tisztátalanná teszi. Így minden ételből kihagyják.

Az arab világban pont az ellenkezője dívik, a hagyma jelképként szolgál, és bőséggel teszik az ételekbe, néha minden olyan hagymás, hogy alig bírunk belőle enni. Ha azonban sokat fogyasztunk belőle, gázokat okoz a belekben, ezt néha elég kényelmetlen elviselni.

A magyaroknál a hagyma fogyasztása tradíció, Makó hagyományosan hagymatermő vidék. A házias ételek mindegyikében szinte ott a hagyma, majdnem minden recept azzal indul, hogy egy nagy fej hagymát vágj apróra és ... 

Európában a németek kedvelt savanyú hagymája és hagymás burgonyasalátája ismert, a csehek is kedvelik, de franciák talán a leghíresebbek hagymás receptjeikről, gondoljunk csak a hagymalevesre. (Itt van egy bevált recept hozzá >>)

A hagyma védi az ereket és flavonidokat tartalmaz

A britek azonban ennél is tovább kutattak. A brit élelmiszeripari kutatóintézet munkatársai a flavonoidok közül a quercetint vették górcső aá, mely legnagyobb számban - az almán, és a vörösboron kívül - a hagymában van jelen. A quercetinről kimutatták, hogy fogyasztásával megelőzhetők az érfalak gyulladása, de hamar lebomlik a szervezetben, és a vérben nem található meg. Az érfalak gyulladása károsítja az érfalakat, mely szívbetegséghez és stroke-hoz vezethet. A vizsgálat rávilágít arra, miért csökkenti a kockázatot a gyümölcsök és zöldségfélék  - sőt konkrétan a hagyma - fogyasztása.

A kutatók azokat a vegyületeket vizsgálták, amelyek a quercetin bomlása után keletkeznek. Ezek a vérben is megtalálhatók, és ténylegesen érintkeznek az emberi szövetekkel. A vegyületeket az emésztés során keletkezetthez hasonló koncentrációban az erek belső faláról vett sejtekhez adták. Kiderült, hogy a legerőteljesebb hatást a 100-200 gramm hagyma elfogyasztásának megfelelő mennyiségű hatóanyag váltotta ki.


Hagyma a fogyókúrában

A hagyma ugyan a hagyomány szerint javítja az étvágyat, ez látszólag ellentmond annak, hogy nagyszerű fogyókúrás növény. A hagyma ugyanis erősen tisztítja a bélrendszert és étvágynövel,ő hatása csak addig tart, míg a tisztulás maga. Onnantól inkább harmonizál, ls ha megfelelő étkekkel fogyasztjuk, ez a hatás nem érvényesül negatívan. A hagyma csökkenti a vércukorszintet, gyulladásgátló hatású, vizelethajtó hatású, főznek belőle teát köhögés ellen, készül belőle borogatás is.

A magyar vöröshagyma hatóanyagai és gyógyhatásai 

A magyar vöröshagyma B1 vitaminból 0,05 mg-ot, B2 vitaminból 0,03 mg-ot, C vitaminból 20 mg-ot tartalmaz.
Alilszulfid (egy kéntartalmú vegyület) tartalmánál fogva baktériumölő hatású.
Ha azonban sokat fogyasztunk belőle, gázokat okoz a belekben.
Tartalmaz még kis mennyiségben E vitamint, kálciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, szelént, rezet és cinket is.

Rákmegelőzés - hagymalekvárral

A hagymalekvár valójában egy indiai chutny (ejtsd: csatni) hasonmása.

Ízletes csemege, mely pozitív élettani hatásait összetevőinek köszönheti. A méz természetes antibiotikus hatásáról már sokat írtunk, a chili érrendszert őrző hatásáról szintén. Fogyaszthatjuk húsételek, halételek, májfélék, vagy karakteres ízű sajtok, grillek mellé, vagy vegetáriánus fogásként önállóan.

Isteni, bevált hagymalekvár recept

6 - 6 db vörös- és lilahagyma, apróra vágva. (lehet csak egyikből, csak másikból, vagy mindkettőből vegyesen készíteni) 
2 db zöldpaprika
1 ek. méz (bio méz, jó a vegyesméz ehhez is)
2 dl. fehér bor (Ízlés szerint lehet vörösbort is használni) 
kb. 1,5 dl víz
1 kk fokhagymás chili szósz, vagy chili és fokhagyma szósszá keverve.
1 kk őrölt fehér bors
3 ek pikáns olaj 
2 tk fűszer paprika
só izlés szerint

A hagymákat apró kockákra kell felvágni. Tehetjük hagymaszeletelővel, vagy késsel. Az olajat felforrósítjuk, és a hagymát kezdjük pirítani. Vágjuk nagyon apróra a paprikákat, majd hozzáadjuk a hagymához, sózzuk és borsozzuk. Ha szépen összedinsztelődött, egyszerűen felöntjük a borral és a többi fűszert is hozzáadjuk. Lassú tűzön egész krémesre kell párolni, a vizet szépen apró adagokban hozzáadva, így a kész lekvár finom és sűrű lesz. Körülbelül 30 perc alatt megvan, de folyamatos felügyeletet igényel. Ha a méz pozitív hatásait meg akarjuk őrizni akkor jó, ha a végén adjuk hozzá, amikor kézmeleg a lekvárunk.

Hagymalekvár recept extrák

A hagymalekvár nagyon kreatív étel, érdemes játszani vele, és akár szószként, savanyúság helyett, vagy köret jelleggel tálalni. 


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A fenntartható táplálkozás gyakorlati szempontjai

2025. július 02.



Nincs általános és globális fenntartható étrend. Egy étrend akkor fenntartható, ha az adott nemzet földrajzi elhelyezkedéséhez, környezeti adottságaihoz, gasztronómiai szokásaihoz, vallási előírásaihoz alkalmazkodik. Hatalmas jelentőséggel bír a fenntarthatóságon belül a reklámokból oly jól ismert „vedd a hazait!” Valóban tisztában vagyunk azzal, mikor minek van szezonja? A nagy élelmiszerláncok januártól decemberig kínálnak szinte minden zöldséget, gyümölcsöt. A szezonális termékek közti eligazodásban – az áron kívül – segítségünkre lehet az MDOSZ Terítéken az egészség FB oldala, ahol elérhető az ún. szezonális táblázat (1. táblázat).




Fenntarthatósági szempont
Tevékenység


Húsfogyasztás
Az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése
Heti legalább 1 húsmentes nap beiktatása Hús kiváltása egyéb teljes értékű fehérjékkel (tojás, tejtermékek)


Halfogyasztás
Heti legalább egy alkalommal fogyasszunk halat
Válasszuk az MSC jelzéssel ellátott termékeket
Fogyasszunk minél több hazai halt


Élelmiszerhulladék
Tervezzük meg előre az étrendünket Bevásárlás előtt készítsünk listát és ne menjünk éhesen vásárolni Figyeljünk a szavatossági időre és a termékek megfelelő tárolására Vigyünk magunkkal többször használatos zsákot és szatyrot a termékeknek


Globalizáció élelmiszerkilométer
Válasszunk helyi termékeket Ellenőrizzük a termék címkéjén a származási országot Fogyasszunk idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöt


Egészséges táplálkozás
Csak annyi táplálékot vigyünk be, amennyire szervezetünknek ténylegesen szüksége van Étkezzünk rendszeresen és változatosan Ha nem szükséges, ne zárjunk ki semmit az étrendünkből Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket



Az utazási hasmenés fő tünetei

2025. július 02.



Külföldön az emberek általában szívesen próbálják ki a helyi konyhát. Vannak azonban, akiknek érzékeny a gyomruk és az idegen ételtől gyomorrontást kapnak: ennek tünetei szintén hányás, hasmenés, gyomorgörcsök. Ez azonban diéta és bő folyadékfogyasztás mellett hamar elmúlik. A komolyabb betegségről, az utazási hasmenésről akkor van szó, ha az utazónál megérkezése után három napon belül, legalább napi három alkalommal híg székletürítésre kerül sor, valamint a vezető tünetek közül (alig visszatartható székelési inger, hastáji fájdalom vagy puffadás, hasi görcsök, émelygés, láz, hányás, véres vagy nyálkás jellegű széklet) legalább három fellép.

A legfontosabb a megelőzés

A rossz hír az, hogy az alkoholfogyasztás, mely a közhiedelem szerint „fertőtleníti az emésztőcsatornát” – nem igaz. Példa rá Hemingway, aki sűrűn alkoholizált utazásai közben (is), mégis, afrikai útjáról mint „az Önök vérhasban szenvedő tudósítója” számolt be olvasóinak. A megelőzés biztos módja a biztonságos, nem fertőzött ételek és italok fogyasztása. Erről a Zsebdoktor utazóknak c. könyv „Egzotikus vidékek – egzotikus ételek” című fejezetében részletesen olvashat.

A diétás megszorításokat és a biztonságos étkezésre vonatkozó szabályokat az utazók többsége nem tartja be, az erre való törekvés mintegy két nap után lanyhul. Mivel az utazási hasmenés tipikusan az elutazás utáni harmadik napon lép fel, a kezdeti óvatosság az első két napban – úgy tűnik – meghozza a gyümölcsét. A megelőzésképpen szedett antibiotikumok – más káros mellékhatásaikon kívül – sem akadályozzák meg a hasmenés kialakulását, főleg azért, mert nem minden utazási hasmenést okozó mikroba érzékeny az adott antibiotikumra.

Ezért nehéz egyedül formába lendülni otthon

2025. július 01.

Hogyan lehet mégis tartós a fejlődés?

Sokan hajlamosak magukat okolni, ha otthon nem jönnek az edzés eredmények, pedig a valóság ennél jóval árnyaltabb. A négy fal között edzeni nemcsak kényelmes, hanem tele van nehézségekkel is: könnyű elveszíteni a lelkesedést, elcsúszni a rendszerességen, vagy épp tanácstalanul válogatni a rengeteg online videó között. Fodor Réka fitnesz szakértő szerint nem a kitartás hiánya a fő akadály, hanem az, ha nincs egy jól felépített terv, személyre szabott segítség és bátorító közösség.

A szakértő szerint a siker kulcsa a részletekben és a tudatosságban rejlik.

„Az otthoni edzés nem szükségszerűen könnyebb vagy kevésbé hatékony, mint az edzőtermi, de csak akkor hozza a kívánt formát, ha helyesen végezzük” – hívta fel a figyelmet a Barackcsapat online edzésplatform alapítója.

Túlzott lelkesedés vs. teljes rendszertelenség

Fodor Réka szerint az egyik leggyakoribb buktató a túlzott kezdeti lelkesedésből fakadó túledzés, vagy éppen ennek ellenkezője, a rendszertelenség.

„Sem a pihenőnapok nélküli, mindennapos intenzív mozgás, sem a hetekig tartó kihagyások nem vezetnek optimális eredményre. Előbbi könnyen túlterheléshez és sérüléshez, utóbbi pedig motivációvesztéshez és a fejlődés elmaradásához vezethet. A megoldást egy okosan felépített, fokozatosságot biztosító edzésterv jelentheti, amely figyelembe veszi az egyéni terhelhetőséget és biztosítja a szükséges regenerációt.” – meséli Fodor Réka.