Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Halottak napja: ne féljünk gyászolni!

Érdekességek2017. november 02.

A halottak napja és a mindenszentek ünnepe az emlékezésé, ilyenkor az emberek kimennek a temetőbe és gyertyát gyújtanak.

A szomorúság, a félelem, az elkeseredés és a pislákoló gyertyák jellemzik a halottak napját Európában és hazánkban egyaránt. Más kontinenseken a halállal való szembenézés és a megemlékezés eltérő módon zajlik: a családok ünnepként tekintenek erre az időszakra, másképpen megfogalmazva karneváli hangulat uralkodik egyes kultúrákban. Az előző mondatom, most sok olvasóban megrökönyödést válthat ki. Érdemes végiggondolnunk, hogy mi magunk hogyan viszonyulunk a halálhoz, hogyan reagáltunk egy szerettünk elvesztésekor, továbbá a halottak napja mennyire szakítja fel a be nem forrt sebeket.

Bármely kultúra szokásairól legyen szó, a közös pont a félelem és a tisztelet.

A halottak napja vallástól függetlenül, az emberek életében tagadhatatlanul ott van. Gyakori jelenség, hogy az, aki nem vallásos, ő maga is gyertyát gyújt otthon. A vallás szerepe viszont igen nagy, abban a tekintetben, hogy az ember hogyan fogja fel a halál tényét.

A reinkarnációban hívők azt vallják, hogy az élet része, ennek megfelelően a halálkultuszhoz való viszonyulás sokkal könnyebb, vidámabb. Amikor azt mondom, hogy vidámság, karneváli hangulat, akkor azt is mondom, hogy e mögött a félelemleplezése áll, ahogyan nálunk is, amikor szomorkodunk a halottak napján.


A gyász jelentősége

Napjainkban a társadalom alig fogadja el a gyászolás természetes folyamatát. Pszichológusként a gyász jelentőségét és annak pozitív hatását szeretném hangsúlyozni. Ha nincsen a gyászolásra lehetőség, akkor később komoly pszichés zavarok léphetnek fel: depresszió, állandó szorongás, amely a hétköznapi életre negatív hatással lesz. Általános jelenség a mai társadalomban, hogy bármi is történik, az ember másnap legyen mosolygós, kedves és csináljon úgy, mintha semmi nem történt volna. Ez az elvárás veszélyes, sőt képtelenség. A gyászolásnak fázisai vannak, amin végig kell menni, meg kell élni lépésről lépésre. Ha ez megtörténik és nincs elakadás, akkor képes az ember rendezni a benne kialakult érzelmi káoszt, csökken a fájdalom, valamint visszanyeri a régi énjét.

A gyász folyamata

Mielőtt a gyász menetét röviden leírnám, szeretném tisztázni, hogy a gyász nem csak egy halott személy elvesztéséből fakadó reakció. A veszteség különböző fajtáival, mi magunk is találkozunk a hétköznapi életben:

A legtöbb ilyen esetben az ember úgy érzi, hogy a fájdalmat alig tudja elviselni, testi és pszichés tünetek egyaránt előtérbe kerülnek. Minden ember másképpen gyászol, vagyis fontos, hogy jelentős különbség van két ember, akár még két rokon gyászolási folyamatában is.

Halálesetnél befolyásoló tényező a gyászmunkában, hogy az illető milyen kapcsolatban volt az elhunyttal, várható volt-e az elhalálozás, továbbá a vallásosság, a halál módja, valamint az aktuális pszichés állapot is kihatással van a folyamatra.

1.  szakasz: a sokk

A halál hírére adott első reakció az érzelmi sokk, vagyis részleges vagy teljes emocionális bénultság jelenik meg. Gyakori, hogy az ember nem hiszi el, nem akarja elfogadni a halál tényét. A sokk időszaka 1-2 napig is eltarthat. 

2. szakasz: kontrollálás

Ez az időszak a sokk után és a temetés lezárásáig tart. A hivatalos ügyek intézése eltereli a gyászoló figyelmét a saját fájdalmáról, ilyenkor erős önkontroll figyelhető meg. A temetési rítus a lezárást, elengedést szimbolizálja, ami a gyászmunka egyik fontos része.

3. szakasz: tudatosulás
A temetés utáni időszak az egyik legnehezebb. Érzelmi kavalkád jellemzi az embert, szembesül újra a halál tényével, valamint erősödik a hiányérzés. A másokkal való kapcsolata a gyászolónak beszűkül, pszichés tünetek is bénítják. Ez egy igazi mélypont, rendkívül nehéz időszak.

4. szakasz: átdolgozás
A gyászoló egyre inkább nyit a külvilág felé. Noha még mindig az elhunyt áll a mindennapok középpontjában, a pszichés tünetek csökkennek, továbbá az emlékek megszépülnek. Ez az időszak több hónapig is eltarthat. 

5. szakasz: adaptáció
Az ember ilyenkor képes visszatérni a hétköznapokba, munkáját ellátni, célokat megfogalmazni. Erősödik a külvilághoz való nyitás és az alkalmazkodás.

 

Segítséget kell kérni, ha megreked a gyászmunka

A gyászolás lényege nem a felejtés. Nagyon gyakori, hogy az emberek megrekednek a gyászolás folyamatában. A gyors gyászmunka vagy a megrekedt gyászmunka egyaránt probléma.

Segítséget kell kérni, hiszen oly mértékben béníthatja meg az életét valakinek a patológiás gyász, hogy később nehezen lehet visszafordítani.

Jelek, amire oda kell figyelni: ha valaki naponta megy ki a temetőbe, vagy nem mer az elhunyt szobájába bemenni, mindez súlyos zavarra utal.

A gyász folyamata hosszú, azonban elkerülhetetlen, szembe kell nézni a fájdalmakkal, hiszen csak így tud az ember újra teljes életet élni.

Makai Gábor
klinikai szakpszichológus
www.makaigabor.hu
makai.pszichologus@gmail.com


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Ólom a szembe, viasz az arcra, avagy a halálos csábítás titkai

2024. április 15.

Amióta világ a világ, a nők (és időnként a férfiak is) festik, szépítik magukat. Minden kornak megvolt a maga szépségideálja, minden népnek megvolt a saját tipikus díszítési eljárása, szokása. És ez nem mindig volt veszélytelen...  

A japán hölgyek rizsporral, európai társaik liszttel fehérítették arcukat, szemfestékek pedig az ólomtól kezdve a szénen át a koromig minden elképzelhető, és elképzelhetetlen dologból készültek. A nők felhasználták, amit csak lehetett: gyümölcsöket, virágokat, ásványokat, állati zsiradékot, kormot, vért.

Katalin cárnő nyers májból, zsírból és vérből álló pakolást használt, a gésák pedig viasszal kezelik arcukat, hogy sima réteget kapjanak a rizspor felviteléhez.

A római nők békabélből készített élénk kék szemfestéket használtak, az ázsiai hölgyek piros tust. A bőrt ólom és higany keverékével fehérítették. Nem baj, ha halálos méreg, a csábítás érdekében soha nem riadtak vissza semmitől a tetszeni vágyó asszonyok.

Még a szigorú középkorban is festették magukat a nők, igaz, csak a léhább fajta, bordélyban dolgozó.

Nem úgy a rokokó dámái, akik szépségtapaszokkal ragasztgatták tele arcukat, és még a parókájukra is púdert szórtak – talán a rossz szagok ellen, hiszen fürdeni akkoriban nem volt divat.

A sminkelés oly ősi szükséglete az embereknek, hogy már a legrégebbi ismert törvénykönyv, Hammurapi oszlopa is foglalkozik vele. Eszerint a kihívó, színes festésért nyilvános korbácsolás járt...

Szoptatás cukorbetegen- ezekre figyeljen!

2024. április 15.

Ha valaki  cukorbeteg, az élete több pontján is némi nehézséggel találhatja  szemben magát. Ez különösen igaz azokra az eseményekre, állapotokra, amikor nagyobb  hormonális  változások zajlanak a szervezetében. Éppen ezért dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától azt kérdeztük, vajon hogyan hat a cukorbetegség a szoptatásra, van-e olyan, amire külön figyeljenek ilyenkor a diabéteszes kismamák?

Először is fontos leszögezni, hogy a cukorbetegség nem kontraindikációja a szoptatásnak, vagyis bátran szoptathat a cukorbeteg kismama!.  Az anyatejes táplálás a WHO jelenlegi ajánlása szerint a baba (minimum) 6 hónapos koráig ajánlott, hiszen nem csak az anya-gyermek kapcsolatot erősíti, hanem a gyermek és a szülő egészségéhez is hozzájárul.

Az anyatej hipoallergén, alacsony nátriumtartalmú és megfelelő arányban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat, enzimeket, sőt, még esszenciális zsírsavakat is, valamint hozzájárul az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott fejlődéséhez az első hónapokban. 

A szoptatás mind az anyára, mind a gyermekre nézve számtalan előnyös hatással rendelkezik: az anyánál pl.  csökkenti több daganattípus kialakulásának esélyét, segíti a baba immunrendszerének erősödését, valamint hozzájárul a későbbi elhízás, cukorbetegség elkerüléséhez. Szerencsére csupán kevés olyan állapot van, melyek esetén nem lehet szoptatni (ez esetekben sem mindig maga az állapot, hanem az arra szedett gyógyszerek miatt).

Néhány dolgot azonban fontos figyelembe  venni és betartani, hogy a vércukorszint az optimális tartományban maradjon, de a baba igényei is ki legyenek elégítve. De ez ne szegje kedvét, hiszen a szoptatás igen fontos,  többek között azért, mert kutatások szerint az anyatejjel táplált gyermekeknél később kisebb eséllyel lép majd fel cukorbetegség- ez azért is lényeges szempont, mert ha az anya cukorbeteg, akkor a gyereke is a fokozott rizikócsoportba fog tartozni diabétesz szempontjából, így jobb mindent megtenni annak érdekében, hogy ez ne következzen be.

Milyen előnyökkel járhat, ha szoptatja kisbabáját, cukorbetegen is?

• Gyorsabban megszabadulhat a terhesség során felvett plusz kilóktól, ami nem elhanyagolható a vércukorszint rendezése szempontjából

• Gyorsabban zsugorodik vissza a méhe normál méretűre

• Csökken a petefészek/emlőrák kockázata

• Lehet, hogy kevesebb inzulinra lesz szüksége

Azok az anyák, akik terhességi  cukorbetegek voltak és minimum 6 hónapig szoptatnak, kevésbé valószínű, hogy később 2-es típusú cukorbetegség alakul ki náluk.

 Érdemes azonban arra felkészülni, hogy  lehet, hogy a cukorbetegség megnehezíti majd a szoptatást, a tejtermelődést, ennek ellenére érdemes kitartónak lenni! Ha cukorbeteg, akkor előfordulhat, hogy a tejtermelése nehezen, később indul be. Ez ne szegje kedvét, szülés után rögtön tegye mellre babáját és próbáljon szoptatni, akkor is, ha nem sikerül!

Maradék nélkül

2024. április 14.

Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke számtalan fontos, praktikus, az egészségünket megőrző és környezetünket védő tanácsot ad az élelmiszerek kezelésével kapcsolatban.

– Mennyiben követhetik az emberek leginkább a fenntarthatóság elvét, segítve ezzel a Nébih törekvéseit?

– A Nébihnél hiszünk abban, hogy a lakossággal együtt közösen tehetünk a fenntarthatóságért, és tevékenyen ki is vesszük a részünket ebből a munkából, hiszen a felelősségünk is közös. Azonban a lelkesedés nem minden: a tudatosság és a tájékozottság is legalább ennyire fontos össze-tevője segítő cselekedeteinknek. Éppen ezért a Nébih szemléletformáló kampányainak nem titkolt célja, hogy a fogyasztókat hasznos, döntéseiket segítő információkkal ellássa. A Nébih egyik legsikeresebb programja, a Maradék­ Nélkül az élelmiszer-pazarlás mérséklését tűzte zászlajára. A program 2016-os indulása óta számos aktivitással népszerűsítettük azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel érdemben csökkenthető a környezeti lábnyomunk. Szemléletes, hogy ha az országokat szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorrendbe állítanánk, és magát az élelmiszer-pazarlást is országnak tekintenénk, akkor az Egyesült Államok és Kína után a 3. helyen állna. Az élelmiszer-pazarlással szintén összefüggésbe hozható a metánkibocsátás. Ráadásul kárba vész mindaz az idő, természeti erőforrás és be-fektetett munka, amelyet a termék előállításához és szállításához felhasználtak.

A Nébih Maradék­ Nélkül­ Programja évente egy alkalommal, az őszi időszakban hirdeti meg országos háztartási élelmiszerhulladék-mérését. A mérési időszakban törekszünk a nagy létszámú részvételre, amely nagy örömünkre az utóbbi években több száz háztartást jelentett. Az élelmiszerhulladék-körkép elkészítése segíti hivatalunkat abban, hogy azonosítsa a forró pontokat, valamint rálásson az élelmiszer-pazarlás kiemelt figyelmet igénylő aspektusaira.

A Nébih mellett az önkéntes résztvevők is profitálnak a mérésből: megismerhetik saját élelmiszer-pazarlási szokásaikat, és a tapasztalatok alapján felismerhetik, min lenne érdemes változtatniuk.


A fogyasztóknak érdemes tisztában lenniük az egyik legalapvetőbb ismerettel, vagyis a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő közötti különbséggel.



A fogyaszthatósági idő körébe olyan gyorsan romló élelmiszerek (pl. darált hús) tartoznak, amelyek lejárati idő utáni elfogyasztása akkor is kockázatot jelent, ha nem látunk rajta romlásra utaló jeleket.
A minőségmegőrzési idő olyan időpont, ameddig az élelmiszer a gyártó által kialakított tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megtartja. A tartós élelmi-szerek (pl. száraztészta) általában a minőségmegőrzési időt követően is fogyaszthatóak, ha bontatlan csomagolásban és a gyártó által megadott körülmények között tárolták őket. Amennyiben lejárt minőségmegőrzési idejű terméket találunk otthonunkban, de érzékszervi szempontból megfelelőnek ítéljük meg, nyugodtan adhatunk neki egy esélyt.


Rossz gyakorlat, hogy a fogyaszthatósági idővel ellátott élelmiszerek közül hajlamosak vagyunk akkor is a két héttel később lejáró joghurtot választani, ha pontosan tudjuk, hogy három napon belül elfogyasztjuk azt. A bolygónk is megköszöni, ha legközelebb „mérlegre tesszük” valós szükségleteinket, és tudatosabban vásárolunk.