Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Három stresszűző, közérzetjavító jógagyakorlat

Érdekességek2019. április 24.

A modern, városi ember mindennapjait gyakran stresszben éli. A stressz kis mennyiségben akár motivációs ingerként is funkcionálhat, ám a hosszan tartó, rendszeres stressz káros hatású. Nyomán életminőségbeli változások, étkezési zavarok, hormonális változások és más krónikus panaszok alakulhatnak ki.  

A stresszkezelés elterjedt, köztudottan hatékony és kemikáliamentes eszköze a jóga életmódrendszere, amelyet szakértő oktatóval sajátíthatunk el. A következőkben három könnyű gyakorlatot mutatunk, amely szellemileg és fizikailag megterhelő élethelyzetekben bárki számára gyakorolható. (Betegség esetén szakképzett jógaoktatóval történő konzultáció után javasoljuk az otthoni gyakorlást!)

1. Teljes jógalégzés
A teljes jógalégzés a hasi, mellkasi és kulcscsonti légzés összességéből áll. Hatására a tüdő nagyobb kapacitással működtethető, nyugalmat ad az elme számára.

Végrehajtás fekvő helyzetben. 3-10 perc, fokozatosan emelve.
Feküdjön a hátára, lábait a derék ellazítására hozza talpra, a térdeit döntse egymásnak. Lélegezzen be lassan, mélyen és egyenletesen a hasi területre (mélyhasi légzés). A has tágítása után kezdje tágítani a mellkast kifelé és felfelé (mellkasi légzés). Amikor a bordák teljesen kitágultak, lélegezzen a tüdőcsúcsokba (kulcscsonti légzés). A vállak és a kulcscsont is mozduljanak kissé felfelé, ilyenkor a levegő megtölti a tüdő felső lebenyeit. Ez egy teljes belégzés.

Kilégzés során ugyanebben a sorrendben, először a hasi részből, majd a mellkasból, végül a tüdő kulcscsont alatti részéből engedje ki a levegőt. Kiegészítés: a mellkasi légzés megfigyelhető nyújtott lábbal, hanyatt fekvésben úgy, hogy a karok a fej körül vannak. A kulcscsonti légzés pedig gyakorolható úgy, hogy a kezek a törzs mellett vannak és minden belégzésnél a vállakat a földön tartva fölhúzza a fülekhez, majd kilégzésnél visszaengedi.


2. Szupta-dandászana falnál – Lefekvő nyújtott lábú ülés
Ez az egyszerű faltámaszos ászana úgy erősíti a combot, a hasat és a hátat, hogy közben pihenteti az idegrendszert és vitalizálja a testet.

A gyakorlat élettani hatásai:


A jógapóz felvétele: először helyezkedjünk el oldalfekvésben úgy, hogy a fenék hozzáérjen a falhoz, majd gördüljünk lassan a hátunkra, s a lábainkkal lépegessünk fel a falon a kívánt magasságig.

A jógapóz kitartása: 3-5 perc, fokozatosan emelve. A lábfejek belső élei összeérnek, a talpakat szélesítjük. A sarokkal és talppárnákkal nyújtózzunk felfelé, a lábujjainkat szétterpesztjük. A térdkalácsot húzzuk magunk felé, a combcsontot szorítsuk rá a hátsó combizmokra. A farokcsontot mozdítsuk a szeméremcsont felé. Az alhas megtartott, emeljük a szegycsontot. A derék a talajon marad. A vállakat elhúzzuk a fültől, lehúzzuk a lapockákat. A karokat közvetlenül a törzs mellett a talajon tartjuk, tenyérrel lefelé. A nyaki gerinc a háti gerinc folytatása, puhán a szegycsont felé húzzuk az állunkat, a tarkó megnyújtott.

Figyeljen a póz lebontására! A szupta-dandászana befejeztével a lábakat a has fölé húzzuk, vagy a talajra engedjük behajlítva, nem kapkodva.

3. Sasánkászana – Holdpóz

Ez egy speciális pihenő póz, amely több szempontból fontos, hiszen stresszoldó hatásán kívül lazítja a csípőt, a keresztcsontot, így az ülőmunkát végzők számára különösen áldásos.

A gyakorlat hatásai


A jógapóz felvétele: Kiindulóhelyzet sarokülés; belégzéssel a mellkast megemeljük, a hasat hosszan megnyújtjuk, majd kilégzéssel „hosszú” hassal előrehajolunk.

A jógapóz kitartása: 2-3 perc fokozatosan emelve. A homlok a talajon (ha nem ér le, segédeszközt tehetünk a homlokunk alá), a karok lazán a talajon a fej körül (esetleg a kézfejek egymáson a homlok alatt). A vállakat ellazítjuk, a talaj felé engedve őket. A medencét elnehezítjük, ülőgumó a sarokhoz ér! (Medence és gátizmok megtartottak!)

Keresztcsont a talaj irányába hátra süllyed, míg a fej és vállöv előre.
Has, törzs hosszú és a hát széles. A kitartás alatt belégzéskor figyeljük meg, ahogyan a hát szélesedik, kilégzéskor a fej és keresztcsont ellentétes irányba nyújtózik.
A medencét elnehezítjük, az ülőgumó a sarokhoz ér! (Medence és gátizmok megtartottak!)
Keresztcsont a talaj irányába hátra süllyed, míg a fej és a vállöv előre.
Has, törzs hosszú és a hát széles. A kitartás alatt belégzéskor figyeljük meg, ahogyan a hát szélesedik, kilégzéskor a fej és keresztcsont ellentétes irányba nyújtózik.

Figyeljen a póz lebontására! Sasánkászanából csigolyáról csigolyára egyenesedünk föl, kéztámasz segítségével. A fej mozdul utoljára.

Szerzők: Képes Andrea, Medvegy Gergely jógaoktatók,
Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola

Tudta, hogy Magyarországon működik Európa legrangosabb jógaiskolája?

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán kapott diploma komoly presztízst jelent a jógaoktatók között. Az itt végzett jógamestereknek sokoldalú tudásuk miatt jó hírük van a szakmában. A hiteles oktatók által, magas színvonalon képzett hallgatók összetartanak, folyamatosan fejlődő szakmai közösséget alkotnak.

Szakmai műhely
A főiskolán olyan autentikus szellemi műhely részese lesz a hallgató, ahol sokezer éves tradíciót hoznak összhangba a modern világgal anélkül, hogy az veszítene hitelességéből.

Filozófiai háttér
A vaisnava jógamester képzésen nem csak az ászanákat ismerhetik meg a hallgatók, hanem az élet értelmének kérdésével is foglalkoznak. Az ősi tudás iránymutatásai alapján megismerik a végső önmegvalósítás lehetőségeit és eszközeit.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.