Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hogy lehet környezetbarát konyhád?

Érdekességek2020. június 08.

Fotó: pixabay.com

Az ökológiai átmenet megvalósítása a konyhában mindenki számára elérhető. Az ott használatos anyagok helyes megválasztása, természetes tisztítószerek, csomagolóanyagok használata, a műanyag alternatíváinak alkalmazása mind-mind ideértendő. Jó tanácsok a környezettudatos „öko-konyha” megvalósításához.

Sütés-főzés 

Környezeti szempontból semleges és tartós anyagok választása

A mindennapokban jól tesszük, ha előnyben részesítjük az egészségünket nem veszélyeztető anyagból készült konyhai eszközöket. Így lehetőleg válasszunk pl. rozsdamentes acél-, kerámia-, üveg- vagy öntöttvas termékeket. Ezek közt nem találunk ugyanis olyan káros, elsősorban az endokrin rendszert károsító anyagokat. Amellett hosszú évekig, olykor évtizedekig eltartanak a belőlük készült különféle háztartási eszközök.

A sütőben való sütéshez pl. használjunk hőálló üvegtepsiket, melyek semleges hatású anyagból készültek, és újrahasznosíthatók. Ahhoz, hogy ne ragadjon le rajtuk az étel, természetes módon érjük el, ne bevonatokkal, pl. zsiradék, liszt használatával. Egyéb konyhai eszközök készüljenek fából vagy ajánlottan inox anyagból (lapátok, keverő kanalak, evőeszközök stb.)

Egy tipp: ha környezetbarát konyhát akarunk megvalósítani, őrizzük meg régi eszközeinket – az újak, bár mutatósak, gyártásuk révén gyakran nem kívánatos hatást gyakorolnak környezetünkre.

Kerüljük a bevonatos edényeket, serpenyőket

Könnyen megsérülnek, nem túl tartósak, így rendszeresen cserélni kell őket. Továbbá magas hőfokon, vagy a legkisebb karcolásra bizonyos vegyi anyagok, „endokrin károsítók” szabadulhatnak fel belőlük. Ezek zsírban oldódó anyagok, és szétterjedhetnek a zsiradékban, pl. a sütőolajban. Általában véve, és mivel nincs meg a kellő távlat a változásra,  ezen káros anyagok miatt egyik bevonat sem igazán ajánlható általános használatra.  Azt viszont megtehetjük, és kevesebb kárt okozunk vele,  ha az ilyen edények egy konkrét célra használjuk,  pl. egy bevont serpenyőben csak palacsintát sütünk….


Tárolás, csomagolás

Üvegtermékek

Használjunk üvegből készült élelmiszer-tároló edényeket, dobozokat. Bár könnyebben törnek, mégis előnyben részesítendők, mert környezetbarát anyagot képviselnek, vegyi anyagoktól mentesek, és újrahasznosíthatók

been wrap

Növényi alapú, lebomló műanyagok

Újdonságnak számítanak, de nem annyira környezetbarát anyagok, mint azt sokan gondolják. Általában csak kis arányban tartalmaznak bioműanyagot, mely a leggyakrabban cukornádból vagy kukoricából készül. Így a termesztéshez szükséges, vízéhes kultúra és a sok növényvédőszer a helyi élelmiszer-forrás rovására megy.

Mellőzzük a műanyag- és alumínium-fóliát

Korlátozzuk ezen csomagolóanyagok „reflexszerű” használatát, gyakran eddigi szokásunkkal ellentétben. Egy újdonság különféle tálak, dobozok, edények befedésére vagy élelmiszerek csomagolására a méhviasszal bevont szövet (méhviaszos textil). Ez a környezetbarát anyag, a „been wrap” frissen tartja az élelmiszert, nem termel hulladékot, könnyen formálható a tároló, edény, élelmiszer alakja szerint. Amellett elkészíthető otthon is, ha be tudunk szerezni méhviaszt és egy darab vászon anyagot. Hevítsük (pl. enyhe sütőben) az anyagon egyenletesen eloszlatott méhviaszt,  majd miután befedte a textilt, majd hagyjuk kihűlni.

Léteznek rugalmas szilikon fedők is, melyek jó választást jelentenek. pl. hideg  élelmiszerek  tárolására, tökéletesen tapadnak. A sütőpapír szintén megfelelő lehet az alumíniumfólia helyettesítésére. Ez utóbbi káros anyagot bocsát ki pl. savas élelmiszerekkel érintkezve (paradicsom, citrom…), vagy a sütő magas hőfoka hatására fémtartalma oldódhat. 

Tisztítás

Természetes tisztítószereket használjunk

Három példa egyszerű, természetes tisztítószerekre, a mérgező vegyi anyagokat tartalmazó termékekkel szemben: fehér ecet, szódabikarbóna, fekete szappan – mindent kitakaríthatunk vele a konyhában. Vízzel egyenlő arányban keverve a fehér ecet kiváló lemosószer pl. a konyhai munkaasztalon. A szódabikarbóna nedves szivacson pl. a mosogatóban tökéletesen tisztít, enyhén dörzsölő hatást vált ki. A kevésbé elterjedt, de sokoldalú fekete szappan folyadék általában olívaolaj alapú, természetes tisztítószer, kiváló zsíroldó. Ha pedig citrom esszenciális olajjal illatosítjuk, természetes fertőtlenítőszer is egyben.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Miért hullik erősebben a hajam ősszel?

2025. november 03.

Meglehetősen gyakori, hogy az őszi hónapokban sokan arra ébrednek, hogy a szokásosnál több hajszál van reggelente a párnájukon. Ettől nem kell pánikba esni, a szezonális hajhullás legtöbbször normális jelenség, de fontos ismerni a határt, amelyet átlépve ajánlatos felkeresni az orvost. Dr. Brezán Edina, a Dermatica – Prima Medica bőrgyógyásza, kozmetológus szakorvos beszélt az őszi hajhullás jellemző okairól.

Ősszel sok nő és férfi tapasztalja a hajhullás jellegzetes tüneteit: egyre több hajszál a párnán, a zuhanyzó alján, a fésűn, a kefén. Az is megfigyelhető, hogy a haj vékonyabbá, gyengébbé válik, kevésbé tűnik egészségesnek. A nyilvánvaló tünetek ellenére az okok nem teljesen egyértelműek. Az tény, hogy a hajszálak a természetes háromlépcsős életciklust követve hol elhalnak, hol megújulnak. Az anagén fázisban növekednek, a katagén stádiumban nyugalomban vannak és a telogén fázis során hullanak ki. De vajon miért hullik a haj ősszel erősebben?

Néhány szakértő úgy véli, hogy az őszi hajhullás a vedléssel van összefüggésben, ami sok emlősnél megfigyelhető. Mások úgy vélik, hogy az ősz több szempontból is nagy változásokat hozhat. Egyrészt túl vagyunk a nyári szezonon, ami sokkal inkább megviselheti a hajat, mint más évszakok, elsősorban a napsugárzás és a használt kozmetikumok, vegyszerek miatt. Másrészt pedig ilyenkor térünk vissza a mindennapokba, munkába, iskolába, ami kisebb-nagyobb stresszel jár – ez pedig a hajunkra is hat.

Egy évtized hazai adataival a mellrák ellen

2025. november 02.


Nem csak az idősebbek betegsége: 50 év felett csökken, alatta nő a mellrák előfordulása.[1]
Az emlőrák túlélési esélyei alapján Magyarországon a régió egyik legkedvezőbb eredménye mutatkozik, az elmúlt 10 évben kimutathatóan nőtt az ötéves túlélés aránya.[2]
40 év alatt minden negyedik érintett nőt a betegség agresszív, tripla negatív változatával (TNBC) diagnosztizálnak.[3]
Fokozottan indokolt a kockázati tényezők tudatosítása, a szűrési hatékonyság erősítése és a korai diagnózis elérése a fiatalabb korosztályokban.


Az emlőrák továbbra is a leggyakoribb daganattípus a magyar nők körében, de az elmúlt évtizedben a betegség előfordulása jelentősen megnőtt a fiataloknál, különösen a 30–39 éves korosztályban[1,4] – derül ki az MSD Magyarország[1] legfrissebb, valós hazai adatokon alapuló kutatásából. A 40 év alatti korcsoportban a betegség agresszív altípusa, a tripla negatív emlőrák (TNBC) aránya is magas: minden negyedik beteget ezzel diagnosztizálnak.3 Az onkológus szakemberek, az MSD adatkutatási divíziójának szakértői, valamint az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület képviselőinek részvételével ma megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: az eddigieknél is nagyobb hatékonysággal szükséges fellépni a fiatalkori emlőrák korai felismerése és a személyre szabott, korszerű kezelése érdekében. A rendezvényen az MSD által elindított új, a korai felismerést támogató TNBC edukációs portált is bemutatták.

A mellrák világszerte és Magyarországon is a nőknél a leggyakrabban diagnosztizált ráktípus, amely 2019-ben az összes új, hazai daganatos megbetegedés 13%-át tette ki.[4] 2011 és 2019 között összesen több mint 70 ezer emlőrákos esetet regisztráltak Magyarországon, ami évente átlagosan 7000-8000 új diagnózist jelent.4 Ez hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt évtized végére az emlőrákkal diagnosztizált nők száma meghaladta a 100 ezer főt a magyar társadalomban.1

Az állatok élete a mi döntéseinken múlik

2025. november 02.

A háziállatok önálló életre képtelenek – sorsuk az embertől függ. Az állatvédők arra figyelmeztettek: a kedvencek, a haszonállatok és a vadon élő állatok is rászorulnak szeretetünkre és védelmünkre.

„Nem csak ezen az egy napon, hanem minden pillanatban része kell, hogy legyen életünknek az állatvédelem” – hangsúlyozta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

A legfontosabb üzenetek az állatok érdekében:

– Felelős állattartás: Ne ajándékként, hanem egy életre válasszunk házikedvencet.
– Megfelelő körülmények: Tartási hely, anyagi háttér és szabadidő nélkül nincs jó minőségű állattartás.
– Ivartalanítás: A kóbor állatok számát megelőzéssel lehet a leghatékonyabban csökkenteni.
– Gazdasági állatok: Vásárlásainkkal mi döntjük el, hogy etikus vagy kizsákmányoló termék kerül-e a tányérunkra.
– Állatkertek, vadasparkok: Csak állatjóléti alapokon működő, fajvédelmet szem előtt tartó intézményeket támogassunk.
– Cirkusz: A modern cirkusz állatok nélkül is varázslatos lehet – a szenvedésnek nincs helye a porondon.
– Oktatás: Az állatvédelem alapjait már óvodás- és iskoláskorban át kell adni, mert a jövő a gyerekek kezében van.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület évente mintegy 800 állat megmentésében vesz részt, ivartalanítási kampányokat szervez (ezáltal állatok felesleges szaporulatainak ezrei nem születnek meg), oktatási intézményeket lát el ingyenes kiadványokkal, és évtizedek óta dolgozik a felelős állattartás népszerűsítéséért.