Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hogyan éljünk sokáig egészségesen? Szűrővizsgálatok szerepe a longevity-ben

Érdekességek2025. március 26.

Az emberiség mindig is kutatta a hosszú és egészséges élet titkát, de az orvostudomány fejlődésével és a technológiai innovációk, valamint a különféle terápiák elterjedésével egyre felkapottabb téma lett a longevity. Köztudott, hogy az egészségtudatos életmód a betegségek megelőzésének egyik kulcsa, ez azonban már nem csak a megfelelő étrendről és testmozgásról szól. A rendszeres egészségügyi szűrővizsgálatoknak is óriási szerepe van a prevencióban: kutatások szerint akár 25-30 százalékkal is csökkenthetik a halálozási kockázatot bizonyos betegségek esetében. A Budai Egészségközpont belgyógyász-kardiológusa, dr. Bencze Ágnes azt is elárulja, miért, és melyek azok a vizsgálatok, amelyeket mindenkinek minden évben érdemes elvégeztetnie.

Fotó: Budai Egészségközpont„Az orvostudománynak mindig is a jó egészségben eltöltött hosszú élet volt a célja, ami magában foglalja a fizikai, szellemi, érzelmi és szociális jólétet. Úgy gondolom, hogy a longevity azért is vált felkapott trenddé, mert az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnőtt a krónikus betegek száma, a szakemberek pedig igyekeznek felhívni a figyelmet a betegségek megelőzésére, korai felismerésére és a megfelelő kezelés fontosságára. Régebben tünet vagy panasz esetén fordultunk csak orvoshoz, ma viszont már az a cél, hogy a legújabb diagnosztikai módszerek segítségével tünetmentes állapotban ismerjük fel a betegségeket. Például, ha magas vérnyomása van valakinek, jobbak lesznek a hosszú távú kilátásai, ha ez már a korai fázisban kiderül, mint akkor, ha egy szövődmény (pl. szívinfarktus, stroke) kapcsán derítünk rá fényt. A szűrővizsgálatok során olyan pácienseknél is felismerhetőek a krónikus betegségek, akik nem tapasztalnak komoly tüneteket, de rizikócsoportba tartoznak” – mondta dr. Bencze Ágnes.

Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás (legalább napi 30 perc mérsékelt vagy intenzív aktivitás), az optimális testsúly fenntartása, az alkoholfogyasztás csökkentése vagy elhagyása, a dohányzásmentesség, a stresszkezelés, az alvásminőség javítása mind olyan kulcsfontosságú életmódbeli tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a hosszabb és egészségesebb élethez. Az egészségtudatos életmód mellett azonban a szűrővizsgálatok  elvégzése  is célszerű. Ezek információt adnak egészségi állapotunkról, segítenek az egészség-károsodás korai felismerésében, aminek következtében lehetővé válik a hatékonyabb kezelés, megelőzve a megbetegedések rosszabbodásának lehetőségét, megakadályozva azok előrehaladását, illetve csökkentve azok kockázatait, szövődményeit.

Egészségmegőrző alapvizsgálatok és személyre szabott szűrések

Az alábbi egészségügyi szűrővizsgálatokon mindenképpen javasolt mindenkinek évente legalább egyszer részt vennie:


Ezek az alapszűrések a genetika és környezeti kockázati tényezők felmérését is magukban foglalják. Az eredményekből megállapítható, hogy milyen további személyre szabott szűrésekre van szüksége valakinek. Például, ha indokolt és javasolják, akkor érdemes vércukorterheléses vizsgálaton is részt venni, vagy a dohányosoknak alacsony sugárdózisú mellkas CT-n (kétévente).

A rosszindulatú daganatok a szív- és érrendszeri betegségek mellett a vezető halálokok Magyarországon, ezért a korai diagnózis miatt az ezekkel kapcsolatos szűrések különösen fontosak. Bizonyos daganattípusok esetén igénybe vehetőek célzott szűrővizsgálatok (pl.: vastagbéldaganat, méhnyakrák, emlőtumor, melanóma), de például az agytumor esetén nincs kifejezett indikációnk szűrővizsgálatra az általános populációban. A vastagbélrákszűrés, azaz a vastagbéltükrözés Európában, Magyarországon 50-70 éves korban ajánlott, az ismétlés gyakorisága egyénfüggő.

A fizikai mellett a mentális egészség megőrzése is elengedhetetlen a longevity-hez, aminek az egyik legfontosabb tényezője a stresszkezelés. Maguk az általános szűrések is jótékony hatással lehetnek a mentális és érzelmi jólétre, mivel csökkenthetik a betegségekkel kapcsolatos szorongást, hiszen, ha valami rendellenesség van, akkor gyorsan reagálni lehet rá, míg, ha mindent rendben találnak, az megnyugtató hatással bírhat. Ezenkívül, ha tudni szeretnénk, milyen a stressz-ellenállóképességünk, egy pszichofiziológiai állapotfelmérésből ezt is megtudhatjuk. Az eljárás során számítógéphez csatlakoztatott szenzorokkal felmérik az idegrendszer szabályozási rugalmasságát, hogy a különféle mesterséges (mentális, környezeti, érzelmi) stresszorokra miként reagál a szervezet.

Hogyan tovább a szűrővizsgálatok után?

Az elvégzett szűrővizsgálat után a belgyógyász a rendelkezésre álló laboratóriumi, képalkotó és egyéb szakorvosi vélemények alapján írásos összefoglalót készít, értékeli az egészségi állapotot és javaslatokat tesz a rövid, közép és hosszú távú teendőket illetően. „Nagyon fontos, hogy nem elég csak részt venni a szűrővizsgálatokon, hanem a következtetéseket is le kell vonni, eltérések, elváltozások esetén pedig meg kell tenni a szükséges lépéseket a kezelés érdekében. Ehhez elengedhetetlen a diagnózis megfelelő értelmezése, amiben segítséget jelent a szűrővizsgálatot követő ingyenes belgyógyászati konzultáció, amely során a páciens összes felmerülő kérdésére válaszolunk. A mai rohanó világban erre nem igazán akarnak időt szánni a páciensek, pedig rendkívül fontos lenne” – hangsúlyozza a Budai Egészségközpont szakorvosa.

A magánegészségügyi intézmények előnye, hogy sokféle vizsgálatot el lehet végezni kényelmesen egy helyen, jól szervezetten és gyorsan. Nem kell heteket vagy akár hónapokat várni arra, hogy megcsináltassuk egy átfogó szűrővizsgálat minden elemét. A Budai Egészségközpontban például úgy épülnek egymásra a vizsgálatok, hogy 4 óra alatt a javasolt vizsgálatok elvégezhetőek, és a páciensek személyre szabott figyelemben részesülnek. Dr. Bencze Ágnes szerint ezen tényezők is ösztönzik az embereket arra, hogy elmenjenek a szűrővizsgálatokra.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.

A tej

2025. május 01.



I. rész: A tej, mint megbízható kalciumforrás

A magyarok átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet isznak (2010. évi adat), kevesebb mint felét a szakértők által javasolt napi félliteres mennyiségnek.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszer, s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása.

Sajnos számos, tejhez kapcsolódó tévhit van a köztudatban, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak. Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés.

Hajklimax: a változókori hajhullás nem betegség, csak figyelmeztetés

2025. május 01.

A hajunk a testünk tükre. A változókor sok testi és lelki változással jár, amelyekből az egyik legszembetűnőbb a hajhullás. Hogy mi áll a hátterében, mit tehetünk ellene, és hogyan kezeljük, arra Dr. Lieber Andrea orvos- természetgyógyász-kozmetikus ad praktikus tanácsokat.

1. A hormonális egyensúly felborulása, különösen az ösztrogénszint csökkenése, közvetlenül hat a haj növekedési ciklusára. Az ösztrogén segít fenntartani a haj sűrűségét, így annak hiánya a haj ritkulásához és gyengüléséhez vezethet, amely a változókor alapvető tünete.

2. A változókorral járó hormonális ingadozások fokozhatják a stresszt, ami növeli a kortizol-szintet a szervezetben. A magas kortizolszint is hozzájárulhat a hajhulláshoz, mivel befolyásolja a haj növekedési ciklusát, lerövidíti a növekedési fázist, ezzel elősegítve a hajszálak idő előtti kihullását.

3.Bár a hajhullás gyakran a változókor velejárója, nem mindig ez az elsődleges ok. Számos más tényező is okozhatja, például tápanyaghiány, keringési probléma vagy stressz. Ezért érdemes alaposan kivizsgálni a problémát.

4. A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen. Fogyasszunk olajos magvakat (dió, mandula, lenmag), leveles zöldségeket (spenót, articsóka), zsíros halakat (lazac, makréla) és kollagénben gazdag ételeket.

5. Az egészséges ételek mellett a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek is segítenek. A szelén és a cink támogatják a hajhagymák működését, a vas és a réz segítik az oxigénszállítást a fejbőrben. A D-vitamin a haj növekedési ciklusát támogatja, az Omega-3 és az Omega-7 hidratálják a fejbőrt és csökkentik a gyulladást.

6. A hajápolási rutin a változókorban kiemelten fontos. Kerüljük az agresszív samponokat, válasszunk hajerősítő formulákat, természetes összetevőkkel. Érdemes olyan, kifejezetten változókori hajhullásra kifejlesztett hajápoló termékcsaládot használni, amelyben sampon, balzsam, étrend-kiegészítő tabletta és szérum is található. Ez utóbbi a problémásabb területeket bemasszírozva fejti ki hatását. De ne mossuk túl gyakran a hajat, hogy megőrizzük természetes védőrétegét.