Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hogyan javítható a kommunikáció?

Érdekességek2023. május 08.

Ismerős a helyzet, amikor csak elbeszéltek egymás mellett? Először azt kellene tisztázni, jól értettük-e egyáltalán, amit a másik közölni akart velünk. Íme, egy mentőöv a konfliktuskezeléshez: olyan listákat állítottunk össze, amelyek segítenek a másik megértésében, hogy támadások és személyeskedés helyett közösen juthassatok el a problémák megoldásához.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Öt szabály a konfliktusban érintettek számára

1. Szólítsd meg a másikat, nézz rá egyenesen! Hozzá beszélj, nézz a szemébe. Ne beszélj a csoportban úgy általában a többiekről.

2. Hagyd, hogy a másik elmondja, amit akar - ne vágj folyton közbe, próbáld meg megérteni a másik érdekeit és érzéseit. Gyakorold az aktív odafigyelést, használd a testbeszéd jelzéseit!

3. Maradj a témánál, maradj annál a problémánál, amelyet meg kell oldani. Ne engedd, hogy a másik az egyik problémáról a másikra ugorjon, ő is maradjon a témánál. Először az egyik problémát oldjátok meg, aztán foglalkozzatok a másikkal.

4. Kerüld el a másik hibáztatását! A kölcsönös szemrehányások nem hoznak megoldást, csak megmerevítik a szembenállást. A személyes támadás nem segíti a közös megoldás kibontakozását. Néha segíthet ez a válasz is: "Ez most nem vitatéma."

5. Beszélj egyes szám első személyben! A TE-üzenetek gyakran szemrehányásnak tűnnek, az ÉN-üzenetek személyes véleményt, meggyőződést tükröznek, és aligha mondhatja valaki, hogy a véleményed ilyen formán nem igaz... Pl. "Az a véleményem, hogy...", Úgy találom, hogy..."  Mindig a magad nevében beszélj. Kivételt jelent, ha egy csoportot képviselsz - ezt közölni kell -, mert ebben az esetben a többes szám első személy használata célszerű.


A konfliktusmegoldás módszerei, avagy tanulj meg jobban vitázni!

1. Ismerd föl a problémát!

2. Figyelj a konfliktusban szereplő másik fél igényeire és érdekeire!

3. Keress közös megoldási javaslatokat!

4. Világos megállapodásokat kell kötni a jövőre vonatkozóan.

Ha ezeket a kérdéseket sorra megválaszolod, máris rengeteg akadályt elhárítottál.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.