Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hogyan küzdhetők le a rossz szokásaink?

Érdekességek2018. szeptember 21.

Vannak bizonyos szokásaink, melyeket annak ellenére gyakorlunk, hogy tudjuk, rombolóan hatnak az életvezetésünkre, vagy épp károsak az egészségünkre. Ezek leküzdésében jelenthet segítséget a velünk született kíváncsiság, valamint az a fajta tudatosság, mely az így nyert tapasztalatból fakad. Lássuk, hogyan!  

Minden szokás kialakulása visszavezethető egy egyszerű tanulási folyamatra, melynek során egy bizonyos inger (pl. süti látványa) kivált egy adott viselkedést (pl. süti nassolása), mely viselkedést pozitív megerősítés – jutalom – kísér (pl. jobban érezzük magunkat). Ez az egyszerű inger-válasz jellegű tanulási eredmény aztán nehezen oltható ki. Szokásként még akkor is befolyással lesz a viselkedésünkre, miután felismertük negatív hatásait, és a változtatásra irányuló döntést is meghoztuk.

A nem kívánatos szokások megszüntetésében jelenthet segítséget a természetes kíváncsiság, a felfedezés öröme mint jutalom, valamint az új tapasztalatból fakadó tudatosság.

Gyermekként mindannyian örömünket leljük abban, hogy bekukkanthatunk bizonyos helyekre, megvizsgálhatunk bizonyos tárgyakat, információt gyűjthetünk a bennünket körülvevő világról. Felnőttként a kíváncsiság továbbra is fontos motívum marad, ezért érdemes lehet építeni rá.


Ahogyan az adott inger hatására kiváltódott viselkedést egy bizonyos jutalom kísér, mely megerősítésként a viselkedés jövőbeni valószínűségét a későbbiekben növeli, ugyanígy a kíváncsiság hatására felfedezett új ismeretek is képesek pozitív megerősítésként funkcionálni.

Egy-egy nem kívánatos szokás megszüntetésében az alábbi lépések követése segíthet:

1. Felismerni a késztetést.
2. Kíváncsisággal fordulni a tevékenység felé.
3. Tudatosan megélni a tapasztalatot.
4. A tapasztalat fényében hagyni megtörni a szokás varázsát.
5. Megismételni a folyamatot.

Fontos, hogy ne megszabadulni akarjunk a régi szokásainktól, hanem a természetes érdeklődés révén megérteni azt, hogy mit ad nekünk. Ha sikerül megérteni, mi történik a testünkben és az agyunkban pl. süteményfogyasztás hatására, ha tudatosan figyelünk arra, ahogyan a sütemény édesen émelyítő íze szétárad a szánkban, fokozza a nyálelválasztásunkat, megemeli a vércukorszintünket, majd rövid időn belül szinte elviselhetetlen éhségérzetet okoz, ha sikerül felismernünk a természetes kíváncsiságunkra építve, mit tesz hozzánk az, amit aktuálisan teszünk, elérhetjük a tudatos kiábrándulás, majd továbblépés állapotát.

Mindez persze időbe telik. Minél többször eszmélünk azonban rá, hogy egy-egy nem kívánatos szokás mit tesz a testünkkel, milyen változásokat okoz bennünk, annál nagyobb az esélye annak, hogy idővel új, konstruktív szokásokat legyünk képesek beemelni helyettük a viselkedési repertoárunkba.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Mi történik a szívvel és más szervekkel, ha évekig magas a vérnyomás?

2025. szeptember 04.

A magas vérnyomással kapcsolatban még mindig él az a tévhit, hogy mivel jellemzően nem okoz tünetet, nem is igényel kezelést. Holott, ha kezeletlenül marad, az évek, évtizedek alatt komoly rombolást képes véghez vinni az szívben és más szervekben a „csendes gyilkos”. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa ezeket következményeket vette sorra.  

Miért kell kezelni a magas vérnyomást?

A kezeletlen magas vérnyomást nem véletlenül nevezik csendes gyilkosnak, ugyanis bár nem okoz fájdalmat vagy másféle szenvedést, de alattomosan nagy pusztítást okoz a szervezetben. Évek alatt súlyos érelmeszesedéshez vezethet például a szívizomzatban, az agyban, a vesében, a szem ütőereiben. Ennek következtében pedig jelentősen megnőhet az infarktus, a stroke, a szívelégtelenség vagy akár a vakság kockázata is.
– Ma már szerencsére egyre többen ismerik a magas vérnyomás kockázatát, ezért néhány otthon mért magas érték kapcsán már orvoshoz fordulnak. Mások sajnos még mindig nem veszik komolyan a betegséget, ezért sem az életmódjukon nem változtatnak, sem adott esetben a gyógyszereket nem tekintik szükségesnek – mondja dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa. – Holott nem csak az elsőnek evidensen adódó erek és a szív károsodhat a nem kezelt magas vérnyomás miatt, de jelentősen nő akár a demencia, akár a merevedési zavar kockázata is.

Vízi balesetek

2025. szeptember 03.

A magyaroknak, a strandolás és a vízpart említésével elsősorban a Balaton jut eszükbe. Aki megteheti, azonban már jó ideje a tengerpartot részesíti előnyben. A tenger partján és a hullámok között úszva viszont másra kell figyelni, mint a megszokott tóparti nyaraláskor.

A nyílt vízen már az 50 km/óra sebességű szél is 6–7 m magas hullámokat képes kelteni. A mélyebb vízből a sekélyebb part felé a hullámok magassága nő, a két hullám közötti idő csökken, azaz a felcsapó hullám gyakoribban gördül partra. Ezért a parton megtörő hullámok magasabbak és a tengerben úszót könnyen elsodorják.

A tengerben való úszásnál ezért észben kell tartani a hullámzást: ez visszaveti a partra úszni igyekvőt, és a küzdelem kimerültséghez, majd fulladáshoz vezethet. A tapasztalatlan, bajban levő nyaralót a tengerparti vízimentők ugyan kimentik, de csak akkor, ha a baleset a körülbójázott (tehát a vízimentők által belátható) kijelölt partszakaszon történik. Fontos azt is tudni a tengerparton nyaralóknak, hogy a tengeren nem szabad használni gumimatracot! A hullámverés és a szél könnyen elsodorja a parttól a matracot, és „kievezni” lehetetlen.

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.