Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Hogyan lehetünk fittek 50 felett is?

Érdekességek2017. március 26.

Sokat gondolkodtam rajta, honnan közelítsem meg ezt a témát. 50 éves korukban a legtöbben elérik, hogy végre van idejük magukkal is foglalkozni, a karrierjük révbe ér, nem a gyerekekről szól az életük 0-24 órában. Aztán körbenéztem. És gyorsan ellenpéldákat kezdtem keresni arra az eléggé elkeserítő helyzetre, amivel találkoztam. Édesapám 60 éves, erőnlétét és izomzatát bármelyik huszonéves megirigyelhetné, hozzám jár muay thai edzésre, de úgy gondoltam, tekintettel a családi kötelékre nem vele kellene példálóznom. Aztán felmerült a fejemben a gondolat, hogy a 65 éves női bajnokom lenne talán az, akiről írhatnék. Marcsi szintén részt vesz a muay thai edzéseken, boxkesztyűt húz, erőnléte és külalakja irigylésre méltó, holott már nyugdíjas. És ekkor az élet megoldotta a dilemmámat, hogy kin keresztül mutassam be, mit tehetsz magadért 50 felett.  

 


Lovag Enikő tanácsaival már találkozhattatok cikkeimben, natúr kozmetikai termékcsalád tulajdonosaként szépségápolással kapcsolatos tippeket osztott meg korábban veletek. Enikőnél belebotlottam ennek  a témának a  boncolgatásába, arról írt, hogy hogyan lehetünk fitten 50 év felett. Így az ő meglátásait osztom meg veletek ezúttal.
Mi az általános tapasztalatod az 50 felettiek szépségápolási szokásairól és fittségi állapotáról?
A környezetemben sokan már 40 évesen úgy néznek ki, mint egy nagymama. Miért, kérdem én? Miért nem tesznek ellene semmit?  Na jó, mondhatod, nem nézhet ki mindenki úgy, mint egy modell, ez adottság kérdése. De NEM is kell! 
Viszont az itt fáj, ott fáj, jaj, nem tudok megmozdulni, nem bírok felállni, ott kezdődik, hogy nem is akarunk tenni ezért semmit. Mert persze hogy könnyebb ott üldögélni, vagy a sok munkára, időhiányra fogni a "semmit tevést".
 
 
Pedig ha megismerik, milyen a mozgás élménye, akkor olyan lendületet kapnának, hogy le sem ülnének. Nem fájna itt-ott, és nem lennénk ilyen depressziósak. 
 
Nem mondom, hogy az én életemben nincsenek völgyek, de próbálok tenni érte valamit, és amikor kijövök a völgyből, megkérdem magamtól, hogy miért nem álltál fel hamarabb, nem tartott volna olyan sokáig a szenvedés?
Könnyű ezt mondani, de lehetetlen megtenni – mondhatnád-, mert nem neked van nagy családod, nagy házad, sok munkád, sok problémád, hanem nekem. 
Ez NEM igaz! 
 
Nekem is nagy családom van, rengeteg munkám, házam, kutyám, macskám, problémám, és nincs bejárónőm.... és akkor mi van? 
 
A hátráltató körülmények ellenére hogy veszed rá magadat személy szerint Te az edzésre? Mit tanácsolsz a korosztályodnak?
Sokszor kell megerőltetni, rászánni magunkat 1-1 edzésre, mozgásra, de megéri. Már csak azért is felvenni az edzőcipőt, és kimenni futni, kocogni. Vagy csak öltözz fel, és vidd ki egy jó nagy sétára a kutyádat, gyerekedet! Ettől a napod sokkal vidámabb, gazdagabb lesz, tele energiával!
Mi a titkod, hogy 50 felett így nézel ki?
Most nem egy titkot akarok megosztani veletek, abból rengeteg van, mindenhol találni ilyen-olyan fogyókúrát, diétát, edzésmódot. Bár az sem mindegy hogy mit csinálsz, de még mindig jobb, mintha nem csinálnál SEMMIT! 
 
Kérlek, ne hagyd magad elsodorni a célodtól (legyen célod), itt és most élsz. A testedet csak Te tudod formálni, Te tudsz rá vigyázni! A döntés a fejedben születik meg, hogy milyen egészséges akarsz lenni, és ha már vannak problémáid, azokat lehet hogy egy ilyen egyszerű dologgal megoldhatnád. 
 
Valóban haragszom az olyan emberekre, akik csak hitegetik magukat, kifogásokat keresnek.
Ne hagyd, hogy Te is ilyen legyél! 
 
Állj fel, indulj el ezen az úton! Meglátod mennyivel jobb lesz az életed! 
Enikő megfogalmazta azt az egyetlen dolgot, amitől 50 felett is fitt tudsz maradni. A HOZZÁÁLLÁSODTÓL.
 
Legyetek bajnokok a mindennapokban!

forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Közösségben könnyebb elkapni a fertőzéseket

2019. szeptember 13.Az iskolakezdés stresszt jelent a gyermekek szervezetének és a közösségbe kerüléssel megnő a fertőzéses megbetegedésekre való fogékonyságuk – mondta a Cseh Áron, a Semmelweis Egyetem I-es számú Gyermekgyógyászati Klinikájának adjunktusa.

A gyermekorvos szerint a pedagógusok azzal tehetnek sokat, ha a szünetekben gyakran szabad levegőre viszik a gyerekeket, az osztálytermeket pedig rendszeresen szellőztetik. A szülők pedig az egészséges életmód és étkezés biztosításával tehetnek a legtöbbet gyermekük immunrendszerének erősítéséért – tette hozzá. Egyúttal szólt arról is, hogy a D-vitamin pótlását már az őszi időszakban érdemes elkezdeni.

Cseh Áron felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyerekek gyakori fertőzéses eredetű felső légúti megbetegedése egyáltalán nem jelent kórós állapotot, ha más komolyabb tünet nem kapcsolódik hozzá. Példaként említette, hogy az óvodáskorúak esetében az évi 10-12 “lázas epizód” teljesen normálisnak tekinthető, egyúttal ezek a megbetegedések az immunrendszer érésének sajátos módját is jelentik.

Kóros tüneteknek azt kell tekinteni a gyermekorvos szerint, amikor például a gyerek súlygyarapodása, idegrendszerének fejlődése elmarad a kortársaiétól. Ezek az immunzavarok azonban nagyon ritkák – mondta.

Akár szívet is építhetünk őssejtekből

2019. szeptember 12.A születéskor gyűjthető őssejtek gyógyászatban betöltött szerepe állt a Czeizel Intézet által szervezett tudományos szimpózium fókuszában. A rendezvényen az Intézet vezetője, Merhala Zoltán mellett előadást tartott az őssejteket érintő laboratóriumi kutatások eredményeiről prof. Sarkadi Balázs kutató, a perinatális őssejtek új alkalmazási területeit pedig prof. Sean Murphy, a Wake Forest University oktatója ismertette.

A születéskor gyűjtött és megőrzött őssejteket már a gyógyászat számos területén alkalmazzák, a regeneratív medicinában betöltött szerepükben azonban még mindig rengeteg új lehetőség rejlik. „Az őssejtterápia jelenleg is több mint 80 betegség kezelésében játszhat fontos szerepet: főleg a vérképző szerveket érintő problémák esetében merül fel az alkalmazásuk, a jövőben pedig a cukorbetegségtől a bőrgyógyászatig kínálhatnak megoldást, a felhasználási területek listája pedig a folyamatos orvosi áttöréseknek köszönhetően napról-napra nő” – mondta el Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője. „Ma már a köldökzsinórvéren kívül a köldökzsinórszövetből, a magzatburokból, vagy akár a méhlepényből is tudunk őssejteket gyűjteni, ezekkel a kincset érő alkotóelemeinkkel pedig a koraszülött gyermekek tüdejét is kezelhetjük, vagy a magzatban ultrahangon felfedezett szájpadlásfejlődési hibát korrigálhatjuk.”

Prof. Sarkadi Balázs, az MTA – TTK Enzimológiai Intézetének kutatója a laboratóriumi kísérletek kínálta új távlatokról számolt be. Az elmúlt tíz év kutatásainak eredményeképpen ma már sikeresen hoznak létre és tenyésztenek indukált pluripotens őssejteket, amelyekből minden szövetforma létrehozható. Így készülhet szívizomszövet, foggyökér, vagy emberi idegsejtekből álló „miniagy” is, ami jelenleg a toxikológiai vizsgálatok és a gyógyszerfejlesztés terén nyújt hatalmas előrelépést, de a 3D nyomtatásnak köszönhetően a jövőben akár egy teljes szív is születhet laboratóriumi körülmények között.

A horkolás nem csak kellemetlen, de veszélyes is lehet

2019. szeptember 12.

Rengeteg feleség, és nem kevés férj tudna beszámolni arról, milyen zavaró a hálótársuk horkolása. Azonban dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus a horkolás nem csak kellemetlen, de légzéskimaradás miatt veszélyes is lehet.Ezért horkolunk

Minden 10 férfiből 4 rendszeresen horkol és a nőknek is több, mint ötödét érinti ez a probléma. A horkoló hangot tulajdonképpen a felső légutak lágy szöveteinek vibrációja hozza létre. Alvás közben a garatfeszítő izmok ellazulnak, nem vesznek részt a garat nyitva tartásában, így az az erre hajlamos személyeknél felső légúti szűkület vagy akár elzáródás alakulhat ki.

A horkolás nyilvánvalóan kellemetlen a hálótárs számára, de akár veszélyes is lehet, különösen, ha a horkolás közben rövidebb-hosszabb légzési szünetek jelentkeznek. Ilyenkor az alvó személy rövid időre abbahagyja a horkolást, majd hangos „felhorkantás” kíséretében hirtelen levegő után kezd kapkodni – ez az úgynevezett alvási apnoé jelensége. Mivel pedig minden egyes légzéskimaradás csak akkor történhet meg, ha a központi idegrendszer éber állapotba kerül, ezek a rendszeres mikroébredések megakadályozzák a jó minőségű alvást és egy idő garantált a tartós kimerültség, fáradtság. 

 

 

A légzéskimaradás nem csak a fáradtság miatt veszélyes

Aki éjszakai légzéskimaradással küzd, annak ugyan a közvetlen életveszéllyel nem kell számolnia, de tisztában kell lennie azzal, hogy a jelenség milyen egészségkárosító hatásokkal járhat. A légzéskimaradások során a vér oxigénszintje csökken, a széndioxidszint viszont emelkedik, ennek eredményeként emelkedik az adrenalinszint is, ami emeli a vérnyomást és a pulzust. Az alvási apnoéval küszködő beteg tulajdonképpen kisebb fuldoklások sorozatán esik át éjjelente, ami komoly stresszt jelent a szervezet számára.

Ez a stressz az, ami számos betegség rizikófaktora, így a magas vérnyomásé, a diabéteszé, a szívinfarktusé vagy stroke-é.  Rövid távon pedig az ilyen módon zavart éjjeli alvás olyan nappali hatásokat eredményezhet, mint fizikai és szellemi fáradtság, nehéz ébredés, nappali aluszékonyság, koncentrációzavar, csökkenő libidó, pszichés problémák, esetleg szívritmuszavar. Ezen kívül azzal is számolni kell, hogy ezek a veszélyes közvetve a hálótársat is veszélyeztetik a megzavart alvás miatt.