Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hogyan lesz a pet palackból polárpulcsi? Környezetbarát megoldások

Érdekességek2022. február 15.

Habár a gazdasági válság elérte a hulladék-újrahasznosítási iparágat is, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ma már a magyarok többsége is követendő szokásnak tartja a háztartásokban, irodákban keletkező hulladék válogatva gyűjtését, bár a Magyarországon jelenleg működő több mint 5000 gyűjtősziget a legfrissebb felmérés szerint még mindig kevés ahhoz, hogy mindenkinek „elég közel” legyen. Pedig egy kis kitérővel rengeteget tehetünk az egyre rosszabb állapotban lévő környezetünkért!

Kevesebb szemét, kevesebb energia, egészségesebb környezet

A szétválogatva gyűjtött hulladék újrahasznosítása során azokat az anyagokat, amelyeket egyébként eldobnánk, szennyezve ezzel a környezetet, nyersanyagként használjuk fel. Az újrahasznosítás, előkelőbb nevén a recycling energia-és nyersanyagkímélő eljárás: egyrészt csökken a valóban szemét, azaz semmi másra nem használható hulladék mennyisége, másrészt a környezet terhelése is, mivel az újrahasznosítható anyagok révén kevesebb természetes nyersanyagra van szükségünk.

Tudtad, hogy

Mi lesz a szelektíven gyűjtött hulladékból?

Sajnos még mindig sokan gondolják azt, hogy a konténereket elszállítás után összeöntik, ez természetesen nem így történik. A válogatva gyűjtött anyagokból további válogatás és tisztítás után többnyire ugyanaz lesz, ami volt, vagyis az újragyártott üvegből újra üvegpalackok és befőttesüvegek készülnek, a papírból karton, papírtörlő, vécépapír, gipszkarton, az italos kartondobozokból újra kartondoboz, netán bútorlap. Az aprított üveget felhasználják továbbá üveggyapot készítésére vagy készülő új utakban. A legsokoldalúbban a műanyagok használhatók fel, nemcsak PET palack formájában találkozhatunk újra a bedobált hulladékkal, hanem például DVD-tok, műanyag háztartási eszközök vagy polár pulóver képében.


Miket dobj a gyűjtőbe?

PET (polietilén-tereftalát) – üdítős, ásványvizes palackot csak kimosva, lapítva, kupak nélkül mikrohullámtűrő élelmiszer-csomagolásokat (pl. ételfutártól rendelt ebéd doboza),
PP (polipropilén) – élelmiszerek és kozmetikumok csomagolását,
PS (polisztirol) – eldobható poharakat, tányérokat, evőeszközöket, CD és DVD tokokat,
tetrapak italosdobozt (tejes, üdítős) kimosva és lapítva,
PE – szatyrokat,
HDPE jelzésű kozmetikai szeres flakonokat,
Joghurtos és margarinos poharakat, dobozokat kimosva.

Tiszta újságpapírt, szórólapot, könyvet, csomagolópapírt, irodai papírhulladékot, papírdobozt, kartont összehajtogatva.

A gyűjtősziget fehér konténereibe tisztára mosott, bármilyen fehér üveget (nem visszaváltható italos, befőttes stb.), a zöld konténerekbe színes üveget.

Fémdobozokat: sörös, üdítős vagy konzervdobozokat, feleslegessé vált evőeszközöket, alufóliát, fém zárókupakot, kimosott kutya- és macskaeledeles dobozokat.

Mindig figyeld a konténereken lévő piktogramokat, mert az egyes hulladékfajták gyűjtése településenként eltérő lehet (pl. a tetrapak dobozok többnyire a papírhulladékok közé kerülnek, de egyes helyeken a műanyagos konténerbe kell dobni).

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Mit NE dobj a gyűjtőbe?

Mi minősül veszélyes hulladéknak és hogyan lehet gyűjteni?

A gépjárművek és hidraulikus rendszerek olajcseréjénél, illetve a sütésnél keletkező fáradt olaj és göngyölege, a szárazelem, a használt akkumulátorok, az elektronikai, illetve elektromos hulladékok, fénycsövek és világítótestek nagymértékben károsítják a környezetet, ezért van szükség ezek külön gyűjtésére. A fenti anyagok mindegyike leadható ingyenesen a hulladékudvarokban, a szárazelemeket pedig bedobhatod a speciális tartályokba, amelyek már rengeteg oktatási, közintézményben és szupermarketben megtalálhatók. 2005 augusztusa óta az elektronikai termékeket, elektromos berendezéseket gyártó és forgalmazó cégeket rendelet kötelezi az elektronikai berendezések hulladékainak visszagyűjtésére, ezért ezeket kidobás helyett vidd vissza oda, ahol vetted.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.