Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hőstressz, szédülés, ájulás - az őrjítő meleg kezelése

Érdekességek2018. szeptember 07.

Alapjában véve tudjuk, hogy a hőség, ez a maihoz hasonló nagy meleg káros az emberi szervezetre, és igen megterhelő ekkor bárminemű tevékenység. Melyek a hőstressz tünetei és miként kezelhetjük?  

Frontok, káosz, szerelem

Gyakran már a frontok hatására is igen gyakran türelmetlenné válunk kedvesünkkel vagy gyermekünkkel. A melegfront tompít, lassít, elaltat és idegessé, tunyává, ezáltal magunkkal szemben is türelmetlenné tesz. A hidegfront emeli a vérnyomást, ezáltal migrénessé és ingerlékennyé tehet. A hidegfront emeli a görcskészséget is, így valóban időjárási stresszforrás.

A hőstressz azonban ennél fokozottabb dolog, elsősorban 30 fok feletti hőmérsékleten jöhet létre, és a páratartalom, illetve az UV sugárzás is befolyásolja, vagyis minden, ami terhelésnek teszi ki a szervezetünket.

A hőstressz főként a nyári hónapokra, és meleg, forró időszakokra jellemző májustól szeptemberig, hazánkban kiemelten júliusban és augusztusban, ami a legszárazabb és legmelegebb hónap egyben az év fényes felében. Ilyenkor az ember lehet lomha, tohonya, fáradékony, ájuldozós, alacsony vérnyomásos. Az ájulás, eszméletvesztés a melegben könnyen jön.


Milyen aranyszabályokat kell ekkor betartani?

Délelőtt 11 és délután 16 óra között ne tartózkodjunk lehetőleg napon, ha árnyákba is húzódunk, az vastag napernyő, rendes fedett épület legyen.
Figyeljünk a folyadék-fogyasztásra, több víz szükséges ekkor szervezetünknek, de több sót is kell fogyasztanunk.

A tünetek

Az ájulás igen gyakran a vérnyomás leesésétől következik be. Ezt elkerülendő fogyasszunk valóban elég vizet, továbbá ha szükséges, emeljük vérnyomásunkat teával, kávéval. Fontos tudni, hogy a kávé vízhajtó, viszont a vérnyomás egy teljes adagtól hamar visszaszökik. Szervezetünknek ezért legfeljebb egyharmad adag kávét adagoljunk, kortyonként fogyasszuk. Jó, ha hideg, már kihűlt verziót veszünk magunkhoz. A hideg kávét és teát, ha egy finom szűrőn átszűrjük, akkor a tetejére kicsapódott csersavtól megszabadíthatjuk.

Ha ájulás érzésünk van, üljünk vagy feküdjünk le. A közhiedelemmel ellentétben ekkor a lefelé nyomott fej nem segít. 10 perc alvás viszont segíthet. Az érintett nyakára helyezzünk vizes, hűvös törölközőt. Csuklójára engedjünk hideg vizet, ami összehúzza az ereket.
Ha vérnyomással együtt a vércukor is esik, nagyon erős rosszullétet érezhet az ember. Ezért figyeljünk az elégséges táplálkozásra. Melegben kevesebb ételt kívánunk, könnyebbet. Salátából, gyümölcsből, turmixból azonban fogyasszunk elégségesen. A durva fogyókúrák ideje amúgy is inkább a kora tavaszi időszak.

Ha hirtelen esik össze valaki, az arc és a végtagok hideg vizes átmosásánál élénkítőbb a spriccelés, a hideg vízpermet.

Igyekezzünk elkerülni a műszálas és a túl zárt ruhákat. A sötét színű holmik erősen beszívják a meleget. Ennek ellenére egy túl vastag fehér ruha sem mindig nyerő. Próbáljunk lazán öltözködni.

A nap égető hatása ellen használjunk kis napernyőket, kendőket. A szoros kalapok és fejkendők azonban befüllesztik a fejet, nem pedig segítik annak szellőzését.

Konfliktusainkat, vitás ügyeinket igyekezzünk ne a hősokkos napokon rendezni. Ha már túlfeszítettük idegrendszerünket, érdemes egy kancsó hűvös citromos citromfű teát elkortyolni.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Stresszkezelés 3 lépésben

2024. szeptember 11.

Manapság a stressz mindenki életében jelen van. Ez pedig nem más, mint a szervezetünk válasza bizonyos ingerekre. Ez az inger lehet egy fontos vizsga az egyetemen, egy állásinterjú, egy új projekt, de egyre többször a magánéletünkben is előfordulhatnak stresszes helyzetek.  

Ezeknek mindenki ismeri a negatív hatásait. Csak hogy néhányat említsek, ilyen a fáradékonyság, ingerlékenység, álmatlanság. De ezeknél súlyosabb következményei is vannak az állandó stressznek, ezért mindenképpen kezelnünk kell ezeket a nehéz helyzeteket.

Szerencsére van rá megoldás! Most csupán három olyan dolgot említek, amik segítségével szinte azonnal érezni lehet majd a változást.

1. Testmozgás

A stressz levezetésének egyik leghatékonyabb módja a testmozgás! Ideje kipróbálni több sportot is, hogy rájöjj, mi az, amiben tényleg örömödet leled, és ki tudsz kapcsolni. A jóga a legjobb stresszkezelő sportok közé tartozik. De ha úgy érzed valami dimanikusabbra vágysz, próbáld ki az aerobicot vagy a zumbát. Bármit, amihez kedvet érzel. És hidd el, már az első alkalom után érezhetően jobb kedved lesz, és este biztosan jobban is fogsz aludni.

Az is nagyon fontos, ha valaki irodai ülőmunkát végez, hogy nap során is többször álljunk fel vagy akár ülve mozgassuk át kicsit a vállunkat és a nyakunkat, ezáltal napközben is nyugodtabbá, felszabadultabbá válhatunk.

A szívritmuszavar sokszor csak tünet

2024. szeptember 11.

Szinte nincs olyan ember, aki ne érzékelne időnként szabálytalan szívverést, amikor úgy érezzük, hogy „kihagyott a szívünk”, vagy éppen össze-vissza ver. A ritmuszavaroknak egyes formái veszélytelenek, de léteznek olyanok is, amelyek súlyos tüneteket okozhatnak, sőt akár életveszélyes állapotokat is idézhetnek elő. A szívritmuszavar kezeléséhez sok esetben átfogó vizsgálatra van szükség, amellyel a panaszokat kiváltó okot megtaláljuk, és kezelni tudjuk. Ennek lépéseit Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa ismertette.

Légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom

A szívritmuszavarról akkor beszélünk, ha a szabályostól eltérően működik a szívünk. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban (bradycardia) ver, vagy a ritmus nem egyenletes. Előfordul, hogy a ritmuszavar csak néha, rövid időre jelentkezik, de lehet állandóan fennálló is. Súlyossága a panaszt nem okozó, kezelést nem igénylőtől, az életveszélyes és azonnali kezelést igénylő állapotig terjedhet. Gyakori formája a pitvar fibrilláció, amelyet a szív, illetve a kamrák gyors és rendszertelen összehúzódása jellemez.

A szívritmuszavar tünetei közé tartozik: a mellkasi remegésérzés, a túl gyorsan, vagy lassan, illetve rendszertelenül verő szív, a mellkasi fájdalom, a légszomj, a torokban, a gyomor tájékon fellépő furcsa fájdalom, szúrás. Szédülés, bizonytalanságérzet, félelem, idegesség, látászavarok, a teljesítőképesség romlása, ájulás, vagy ájulás közeli állapot is jelentkezhet.

Pajzsmirigy-, cukorbetegség, stressz és elhízás is okozhatja

„Számos esetben, a vizsgálatok során, a ritmuszavarok hátterében nem találunk organikus eltérést. Máskor, valamilyen szívbetegség idézi elő, de szíven kívüli ok is állhat a háttérben, pl. pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, a stressz, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, vagy stimulánsok használata is okozhat ilyen tüneteket, de az elhízás is lehet a magyarázata” – fejti ki a kardiológus szakorvos. Ezt igazolja az a tanulmány is, amelyet dán szívgyógyászok készítettek, és az Európai Kardiológusok Társaságának müncheni kongresszusán ismertettek. Ennek alapján, minél kövérebb egy fiatal nő, annál nagyobb az esélye, hogy egyszerre csak össze-vissza verjen a szíve. A karcsú nőkhöz képest a túlsúlyosak között a szívritmuszavar kétszer gyakrabban fordult elő, a súlyosan elhízottak között pedig a problémát három és félszer sűrűbben észlelték.  „Mivel a szívritmuszavart számos tényező okozhatja, ennek megfelelően előfordulhat, hogy nem magát a ritmuszavart kell kezelni, hanem az azt kiváltó más betegséget, vagy okokat kell megszüntetni, ennek kivizsgálása szakorvos feladata” – tudjuk meg Dr. Vaskótól.

Önmotiváció a munkahelyen - Profi trükkök az unalom ellen

2024. szeptember 10.

Ugyan a legtöbbször azt hallom, ennyi dolgom van, annyi dolgom van, este 8-ig túlórázom, nem tartok ebédszünetet; mégis rengeteg olyan ember jár naponta munkába, akiknek nem telik hasznosan a 8 munkaórájuk. Persze ez nem csupán rajtuk múlik.  

Unatkozom, nem köt le ez a feladat, nem látom értelmét, hogy ezt vagy azt megtegyem, lassan tudok haladni, nem vagyok képes koncentrálni, na már megint egy órával hamarabb elkészültem, miért nem mehetek már haza? Biztosan sokakban megfogalmazódtak már ezek és az ezekhez hasonló kérdések, gondolatok, és nem is egyszer…

Specifikus feladatok - megújuló munkaerőigények

A mai világban már 2-3 évet egy munkahelyen tölteni dicséretes dolog. Régen az emberek évtizedeket is maradtak a helyükön, ma már valahogy ez nem megy. Talán az Internettel járó gyors információáramlás, felgyorsult munkafolyamatok teszik, de ha nem figyelnek oda ránk, inkább munkahelyet váltunk. Persze az is hozzájárul a sűrű állás-váltáshoz, hogy szinte minden fajta tevékenységet olyan apró részterületekre bontanak, hogy egy-egy munkakör nagyon specifikus és kis számú feladattal jár, amelyeket könnyű megunni…

Mégis, ha elkezdesz unatkozni, ne gondold, hogy az első megoldás az előléptetés, vagy a munkahelyváltás. Ezeket a drasztikus lépéseket előzze meg egy kis öntréning, és ha már semmi sem segít, és minden kötél szakad, csak akkor add fel jelenlegi munkaköröd, munkahelyed!