Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Időskori étvágycsökkenés

Érdekességek2022. augusztus 22.

Fotó: gettyimages.com

Idősebb korban, számos élettani változás mellett, csökken az étvágy – ez normális jelenség. Hasznos azonban kiemelni a fontosabb okokat, és azok figyelembevételével megfogadni néhány jó tanácsot a kiegyensúlyozott táplálkozás megtartása érdekében.

Az idős emberek kevesebbet esznek, de aggodalomra ad okot, ha úgy gondoljuk, hogy emiatt nem vesznek elég tápanyagot magukhoz, netán az alultápláltság veszélye fenyegeti őket. Amennyiben nem lakunk együtt vele, látogassuk sűrűbben idős hozzátartozónkat, mert velünk biztosan nagyobb kedvvel eszik, visszatérhet a finom ízek iránti vágya. Emellett gondoljunk az étvágygerjesztő tálalásra, és természetesen a jó minőségű ételek, ill. alapanyagok biztosítására az idős személy számára, továbbá az étrend változatossá tételére – ezek mind-mind segítenek az étvágy visszatérésében.

Az édes ízzel együtt járhat a rost, kalcium, vitamin

A cukor, az édes íz vonzása az életkor előrehaladtával nőni szokott. Valójában az ízlelőbimbók száma csökken, és így az idősebb személyeknek, ha édességre vágynak, több cukorra van szükségük az ízérzékelés módosulása miatt. És minthogy a táplálék érzelmi telítettségű, gyakran előfordul, hogy a cukor íze emlékeztet a gyermekkorra, és így vigaszt nyújthat egy elkeseredett embernek. Felvetődik azonban a kérdés, hogy el kell-e fogadnunk, hogy idős hozzátartozóink, közeli ismerőseink emiatt mértéktelenül fogyasszanak nyalánkságokat, süteményt, csokoládét, egyéb édességeket? Erre nemmel felelhetünk, mert időskorban különösen fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás a hiánybetegségek elkerülésére, és így – egyéb okok mellett – az édesség nem lehet túlsúlyban táplálkozási téren.

De összekapcsolható a kellemes a hasznossal – vélik a dietetikusok – például úgy, hogy az édes finomságokba belekeverünk kalciumban, vitaminokban gazdag, vagy rostdús élelmiszereket: tejterméket, gyümölcskompótot, mézet, barna lisztből készült kekszfélét, friss gyümölcsdarabkákat.

Proteinek nem csak a vörös húsban lehetnek

Időskorban gyakran csökken a vörös hús iránti vágy, de ez nem jelenthet komoly problémát a proteinbevitel szempontjából, hiszen fehérje található pl. a szárnyas húsban, halban, hüvelyesekben vagy a tojásban, tejtermékekben is. Ha mi készítünk ilyesmiből ételt az idős személynek, lehetőleg könnyen fogyasztható, pépesebb formát válasszunk, ha esetleg fog- vagy rágási gondok vetődnek fel. Gondoljunk még a zöldséges-húsos tésztafélékre (pl. lasagne) reszelt sajttal beszórva és rásütve, tojással gazdagítva (így a protein és kalcium kettős jótékony hatását érjük el). Hasznos előkészíteni az ételeket egy-egy megfelelő adagban, melyet bármikor elő lehet venni a hűtőből, ha nem jön meg a kedv, vagy nincs erő a főzéshez. Proteintartalmú ételeket egyébként idős személyeknek tanácsosabb ebédre fogyasztani, amikor is a fehérje jobban felszívódik a szervezetben. A vacsora inkább álljon zöldségből, sajtból, gyümölcsből.


Az új ízek, fűszerek szerepe

A napi étrendben a protein mellett fontos az elegendő mennyiségű vitamin, ásványi anyag, rost, és folyadék bejuttatása is a szervezetbe, az étkezések utáni friss, lédús zöldség-gyümölcs adagok formájában. Emellett ne csak a megszokott ételek szerepeljenek az idős ember étrendjében, mert az új ízek, fűszerek étvágyfokozók lehetnek. Az élet delelőjén jóval túl a nassolás is megengedett, mert szintén meghozhatja az étvágyat!

Többször kevesebbet

A rossz étvágyú, idős személynek gyakorlatilag mindenből lehet keveset enni, naponta inkább többször, mint ritkán egy nagyobb adagot – netán erőltetve – fogyasztani. Mindamellett a kellő tápanyagmennyiségre ügyelni kell, de ezzel a megosztásos módszerrel nem terhelik meg az emésztőrendszert az egyszerre elfogyasztott, kiadósabb fogások, ami az emésztés javulásához vezet.

Fogproblémák, ínygyulladás, nyáltermelődés csökkenése

Az étvágy összefügg a nyálképződéssel, amely időskorban csökken. Mi lehet a megoldás? Segítsük elő a nyálképződést mechanikusan! Ebből a célból ajánlhatunk cukormentes rágógumit, vagy akár egy édesgyökér rudacska rágcsálása is megoldás lehet. A gyakori folyadékbevitel szintén segíti a nyál termelődését (pl. a borsmenta vagy egyéb gyógytea napi többszöri fogyasztása különösen ajánlott), és véd az étvágy másik „ellensége”, az egyébként is veszélyes kiszáradás ellen.

Fotó: 123rf.com

De bőven fogyaszthatnak az idősek gyümölcs- és zöldséglevet, sőt kalóriadús üdítőket is. Figyeljünk rá, hogy igyon elegendő folyadékot az idős ember akkor is, ha a szomjúságérzet nem jelentkezik. Ügyelni kell természetesen a fogak és az íny jó állapotára is a megfelelő rágás érdekében, ezért elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. A jó rágással elkerülhető a felfúvódás, a gyomorfájdalom, ami miatt gyakran előfordul, hogy kevesebbet eszik az idős személy, és ily módon is fokozódhat az alultápláltság veszélye.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Hogyan kell használni a fényvédő termékeket?

2025. július 03.



A fényvédő termékek teljes mértékben csak akkor hatékonyak, ha megfelelő mennyiségben és időközben alkalmazzák őket.

Az átlagos testméretű felnőttek teljes testfelületének védelméhez kb. hat teáskanálnyi (kb. 35 ml) mennyiségnek megfelelő fényvédő készítmény szükséges. Ajánlatos már a napozás, napon tartózkodás előtt 20 perccel bekenni a bőrt, és ezt kétóránként megismételni.

Fürdés, erős izzadás után is ismételni szükséges a bőr lekenését. Egy átlagos flakonnyi fényvédő készítmény tehát 1-2 nap alatt elfogy. Ha ennél tovább kitart, akkor valami helytelen volt az alkalmazás során.

Sokan a tartós napozás helyett megszakításokkal napoznak, mert így vélik elkerülni a tartós sugárzás hatását. A rossz hír az, hogy az ultraviola sugárzás hatása felhalmozódik (kumulálódik) a nap folyamán, tehát a napozásra szánt összidő ne legyen több fél–egy óránál.

Nem múlik a nyakmerevség? Fontos az orvosi kivizsgálás

2025. július 03.



A nyaki merevség általában egy egyszerű „elalvás” miatt alakul ki, de ha az állapot tartósan fennáll, az jelentősen rányomja a bélyegét a hétköznapokra, különösen, ha más tünetek, például váll- vagy fejfájás is társulnak mellé. Dr. Csengei Gábor PhD, a Fájdalomközpont – Prima Medica reumatológusa azokra a jelekre hívta fel a figyelmet, amelyekkel orvoshoz kell fordulni.

A merev nyak az autóvezetésben is akadályozhat

A nyakmerevség jellegzetes tünete a fájdalom és nyak mozgatásának nehézsége, amely főként a fej oldalra fordításkor jelentkezik. Néha a nyak olyan merevvé válhat, hogy csak a teljes test elfordításával tudunk oldalra nézni. Igen gyakran jelentkezik ez a panasz reggel, felkelés után, ám egyes esetekben egész nap fennmarad a merevség. Máskor konkrét mozdulathoz köthető a fájdalom, amikor mintegy „meghúzzuk” a nyakunkat. Elképzelhető, hogy a nyaki probléma az oka a fejfájásnak, váll- és karfájdalomnak is.
– A nyaki merevséggel járó fájdalom az egészen enyhétől a komoly, éles, kínzó érzésig terjedhet. Különösen oldalra fordításnál nyilallhat bele a fájdalom a testrészbe, ami adott esetben lehetetlenné teszi az olyan mindennapos tevékenységeket, mint például az autóvezetés.

Izomfeszülés és gerincprobléma is okozhatja


A nyakmerevség leggyakoribb oka a rándulás. Különösen a lapockaemelő izom hajlamos a sérülésre, amely összekapcsolja a nyaki gerincet a vállal. Ez az izom számos, hétköznapi tevékenység során megrándulhat, terhelődhet. Ilyen lehet például a rossz pozícióban történő alvás, a sportsérülés, amikor hirtelen behatásra oldalra csapódik a fej, vagy éppen a tartós, helytelen nyakpozíció, jellemzően számítógép- vagy mobiltelefon-használat kapcsán. Az is gyakori eset, hogy a tartós stressz miatti izomfeszültség okozza a nyak merevségét is – foglalja össze a tudnivalókat Csengei doktor.

A fenntartható táplálkozás gyakorlati szempontjai

2025. július 02.



Nincs általános és globális fenntartható étrend. Egy étrend akkor fenntartható, ha az adott nemzet földrajzi elhelyezkedéséhez, környezeti adottságaihoz, gasztronómiai szokásaihoz, vallási előírásaihoz alkalmazkodik. Hatalmas jelentőséggel bír a fenntarthatóságon belül a reklámokból oly jól ismert „vedd a hazait!” Valóban tisztában vagyunk azzal, mikor minek van szezonja? A nagy élelmiszerláncok januártól decemberig kínálnak szinte minden zöldséget, gyümölcsöt. A szezonális termékek közti eligazodásban – az áron kívül – segítségünkre lehet az MDOSZ Terítéken az egészség FB oldala, ahol elérhető az ún. szezonális táblázat (1. táblázat).




Fenntarthatósági szempont
Tevékenység


Húsfogyasztás
Az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése
Heti legalább 1 húsmentes nap beiktatása Hús kiváltása egyéb teljes értékű fehérjékkel (tojás, tejtermékek)


Halfogyasztás
Heti legalább egy alkalommal fogyasszunk halat
Válasszuk az MSC jelzéssel ellátott termékeket
Fogyasszunk minél több hazai halt


Élelmiszerhulladék
Tervezzük meg előre az étrendünket Bevásárlás előtt készítsünk listát és ne menjünk éhesen vásárolni Figyeljünk a szavatossági időre és a termékek megfelelő tárolására Vigyünk magunkkal többször használatos zsákot és szatyrot a termékeknek


Globalizáció élelmiszerkilométer
Válasszunk helyi termékeket Ellenőrizzük a termék címkéjén a származási országot Fogyasszunk idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöt


Egészséges táplálkozás
Csak annyi táplálékot vigyünk be, amennyire szervezetünknek ténylegesen szüksége van Étkezzünk rendszeresen és változatosan Ha nem szükséges, ne zárjunk ki semmit az étrendünkből Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket