Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Így kerüljük el a hízást a nyaralás alatt

Érdekességek2021. augusztus 19.

Kutatások szerint egy-egy hosszabb nyári vakáció alatt a legtöbb ember hízik néhány kilót. Az sem ritka, hogy egy két-három hétig tartó nyaralás során akár 3-4 kiló plusz is felszalad. Nem meglepő, hiszen ilyenkor sokan a táplálkozás terén is elengedik magukat egy kicsit: több édességet, egyszerű szénhidrátban és telített zsírsavakban gazdag ételt esznek, esetleg több alkoholt isznak és kevesebbet mozognak. De milyen trükkökkel maradhat élvezetes a vakáció anélkül, hogy felszednénk pár kilót? A Budai Egészségközpont összegyűjtött néhány hasznos tanácsot a témában.

Fotó: pixabay.comSzabjunk korlátokat az all inclusive-nak

„A leginkább akkor fenyegethet bennünket a nyaralás alatti hízás, ha all inclusive, azaz teljes ellátásra fizetünk be. Az egész nap dúsan megrakott asztalok látványának nehéz ellenállni, így ilyenkor folyamatos evési ingerünk van. Ahhoz, hogy ezt kordában tartsuk, érdemes betartani két alapszabályt. Az egyik, hogy egy nap maximum öt alkalommal: reggel, tízórai idején, délben, uzsonnaidőben és este együnk.

A másik pedig, hogy kis adagokat fogyasszunk mindenből. Megkóstolhatunk többféle íncsiklandó ételt, de tartsuk szem előtt a mértékletességet. Emellett kerüljük a panírozott ételeket, a húsok és halak mellé pedig válasszunk gazdag salátát köretként. Ha ezeket betartjuk, és egyébként egyszerűen elkerüljük a büfét, talán nem lesz olyan sokkoló ráállni a mérlegre a vakáció után” – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.

Reggelizzünk egészségesen

A szállodai reggelik általában nagyszerűek, és sok választási lehetőséget kínálnak. Sokan mégis a cukros péksüteményeket, müzliket választják, mások pedig az otthoni mintát követve alig esznek valamit reggel, hogy a nap későbbi részében aztán annál bőségesebben pótolják a kimaradt étkezést. Ezek egyike sem jó megoldás, inkább törekedjünk arra, hogy együnk minél több egészséges, ám tápláló dolgot reggelire, mértékkel.

Jó választás lehet a teljes kiőrlésű vagy rozskenyér sovány felvágottal, sok zöldséggel, vagy a zabkásák gyümölccsel, joghurttal. A friss saláták és a tojásból készült ételek is megfelelőek. Egy frissen elkészített zöldséges omlett rozskenyérrel, frissen facsart gyümölcslével és vízzel például remek napindítás.

Nassoljunk tudatosan

Az egészséges ételek mellett nem kell lemondani a finomságokról a szabadság alatt sem. A strandon vagy egy-egy kirándulás alatt kisebb mennyiségben nassolhatunk, de érdemes végiggondolni, hogy mit választunk.

A sütemények, jégkrémek és fagylaltok helyett alkalmanként beiktathatunk egy-egy egészségesebb, ám ugyanolyan finom nassolnivalót is. Ilyenek például a gyümölcsök, a sajtok, a különböző olajos magvak – a dió, a mandula, a pisztácia, a kesudió vagy a makadámdió. A vattacukor és a hasonló cukorbombák helyett pedig válasszuk inkább a főtt kukoricát.

Együnk lassan

Használjuk ki, hogy végre van időnk nyugodtan enni, nem kell sietni sehova. A hízáshoz az is hozzájárulhat, ha gyorsan, kapkodva eszünk, ez ugyanis könnyen túlevéshez vezethet, hiszen nincs elég idő arra, hogy az agyunkig is eljusson, hogy tele vagyunk. Nyaralás alatt végre van lehetőség a hosszú, komótos étkezésekre, az ízek élvezetére, ahelyett, hogy csak befaljuk az ételt. Ez pedig abban is segít, hogy ne szedjünk fel plusz kilókat a vakáció alatt.


Ne feledkezzünk meg a vízről

Természetes, hogy a pihenés ideje alatt szeretnénk minél inkább kényeztetni magunkat. Ilyenkor jobban engedünk a csábításnak az italok terén is, legyen szó akár cukros üdítőkről, akár alkoholról. Mégsem szabad megfeledkezni arról, hogy a legfontosabb folyadék a víz, ebből kell a legtöbbet fogyasztani az üdülés alatt is.

Fotó: pixabay.com

Még akkor is igyekezzünk legalább napi két-három liter vizet meginni, ha sok mást is iszunk mellette. Ami pedig az alkoholt illeti, a nyaralók körében legnépszerűbb italok, a sör és a koktélok hizlalnak a leginkább. Néha érdemes koktél vagy sör helyett egy rozé fröccsöt vagy egy pohár száraz vörösbort választani.

Iktassunk be egy kis mozgást

A nagyobb mennyiségű és kevésbé egészséges étkezések mellett a nyaralás során felszaladó kilók másik oka, hogy elmarad a rendszeres sport. Legyen szó akár konditermes edzésről, akár heti egy-két futásról vagy úszásról, már ezek hiányát is megérzi a testünk. Egy tengerparti üdülésnek azonban nem feltétlenül arról kell szólnia, hogy két hétig csak fekszünk egy nyugágyban. A vakáció jó alkalom lehet arra, hogy aktívan kikapcsolódjunk, és új sportokat próbáljunk ki, legyen az kajakozás, vízisí vagy rafting.

A kevésbé kalandvágyók az úszás mellett kocoghatnak vagy hosszabb sétákat tehetnek a parton, részt vehetnek egy aquafitnesz órán, de a biciklizés, teniszezés, pingpongozás vagy röplabdázás is remek választás. A sport a legjobb módszer akkor is, ha a szabadság alatt mégis kikerekedünk egy kicsit. Rendszeres, heti 3-4 alkalommal végzett mozgással és tudatos, egészséges táplálkozással néhány hét alatt visszanyerhetjük megszokott formánkat.

Wolher Veronika
dietetikus


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Az utazási hasmenés fő tünetei

2025. július 02.



Külföldön az emberek általában szívesen próbálják ki a helyi konyhát. Vannak azonban, akiknek érzékeny a gyomruk és az idegen ételtől gyomorrontást kapnak: ennek tünetei szintén hányás, hasmenés, gyomorgörcsök. Ez azonban diéta és bő folyadékfogyasztás mellett hamar elmúlik. A komolyabb betegségről, az utazási hasmenésről akkor van szó, ha az utazónál megérkezése után három napon belül, legalább napi három alkalommal híg székletürítésre kerül sor, valamint a vezető tünetek közül (alig visszatartható székelési inger, hastáji fájdalom vagy puffadás, hasi görcsök, émelygés, láz, hányás, véres vagy nyálkás jellegű széklet) legalább három fellép.

A legfontosabb a megelőzés

A rossz hír az, hogy az alkoholfogyasztás, mely a közhiedelem szerint „fertőtleníti az emésztőcsatornát” – nem igaz. Példa rá Hemingway, aki sűrűn alkoholizált utazásai közben (is), mégis, afrikai útjáról mint „az Önök vérhasban szenvedő tudósítója” számolt be olvasóinak. A megelőzés biztos módja a biztonságos, nem fertőzött ételek és italok fogyasztása. Erről a Zsebdoktor utazóknak c. könyv „Egzotikus vidékek – egzotikus ételek” című fejezetében részletesen olvashat.

A diétás megszorításokat és a biztonságos étkezésre vonatkozó szabályokat az utazók többsége nem tartja be, az erre való törekvés mintegy két nap után lanyhul. Mivel az utazási hasmenés tipikusan az elutazás utáni harmadik napon lép fel, a kezdeti óvatosság az első két napban – úgy tűnik – meghozza a gyümölcsét. A megelőzésképpen szedett antibiotikumok – más káros mellékhatásaikon kívül – sem akadályozzák meg a hasmenés kialakulását, főleg azért, mert nem minden utazási hasmenést okozó mikroba érzékeny az adott antibiotikumra.

Ezért nehéz egyedül formába lendülni otthon

2025. július 01.

Hogyan lehet mégis tartós a fejlődés?

Sokan hajlamosak magukat okolni, ha otthon nem jönnek az edzés eredmények, pedig a valóság ennél jóval árnyaltabb. A négy fal között edzeni nemcsak kényelmes, hanem tele van nehézségekkel is: könnyű elveszíteni a lelkesedést, elcsúszni a rendszerességen, vagy épp tanácstalanul válogatni a rengeteg online videó között. Fodor Réka fitnesz szakértő szerint nem a kitartás hiánya a fő akadály, hanem az, ha nincs egy jól felépített terv, személyre szabott segítség és bátorító közösség.

A szakértő szerint a siker kulcsa a részletekben és a tudatosságban rejlik.

„Az otthoni edzés nem szükségszerűen könnyebb vagy kevésbé hatékony, mint az edzőtermi, de csak akkor hozza a kívánt formát, ha helyesen végezzük” – hívta fel a figyelmet a Barackcsapat online edzésplatform alapítója.

Túlzott lelkesedés vs. teljes rendszertelenség

Fodor Réka szerint az egyik leggyakoribb buktató a túlzott kezdeti lelkesedésből fakadó túledzés, vagy éppen ennek ellenkezője, a rendszertelenség.

„Sem a pihenőnapok nélküli, mindennapos intenzív mozgás, sem a hetekig tartó kihagyások nem vezetnek optimális eredményre. Előbbi könnyen túlterheléshez és sérüléshez, utóbbi pedig motivációvesztéshez és a fejlődés elmaradásához vezethet. A megoldást egy okosan felépített, fokozatosságot biztosító edzésterv jelentheti, amely figyelembe veszi az egyéni terhelhetőséget és biztosítja a szükséges regenerációt.” – meséli Fodor Réka.

Az erdőtüzek térségünket is fenyegetik

2025. július 01.

A klímaváltozás, az emberi tevékenység és a megváltozott tájhasználat együttesen egy olyan jelent teremtett, ahol már nemcsak a déli országoknak kell erdőtüzektől tartania, Közép-Európa is egyre inkább kockázati zónává válik. Megjelent az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) legfrissebb, Changing Wildfires: Policy Options for a Fire-literate and Fire-adapted Europe című tanulmánya, melyben a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpontjának egyik kutatója is részt vett.

A világon évente közel 780 millió hektárnyi terület ég le – ez akkora terület, mint egész Ausztrália. Bár nem minden térségben nő a leégett területek aránya, a tüzek pusztító ereje és intenzitása aggasztóan fokozódik.

A projektben – ami a tűz új szerepének és kockázatának felismerését célozta – 22 nemzetközi kutató vett részt, a munkacsoport egyik vezetője pedig Valkó Orsolya, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója volt. „Szakmailag nagyon inspiráló volt a munkacsoport tagjaival dolgozni, különböző szakterületek képviselőivel, akik Európa számos tájáról hozták a tudásukat, tapasztalatokat. Erős szakmai kapcsolatokat építettünk, már egy közös workshopon is részt vettünk azóta és tervben van egy közös publikáció is – szóval kapcsolatban maradunk a csapattal” – mondta el az ÖK kutatója a projektről. 

Az éghajlati változások – a forróbb nyarak, hosszabb hőhullámok és gyakoribb aszályos időszakok – ideális feltételeket teremtenek a tüzek kialakulásához. A kiszáradt biomassza lényegében „üzemanyagként” viselkedik, amely könnyen lángra lobban, akár egy eldobott csikk miatt is. A tanulmány szerint az emberi tevékenység közvetlenül és közvetetten is felerősíti ezeket a kockázatokat.

Az elhagyott mezőgazdasági területeken meginduló cserjésedés, a kezelés nélküli gyepterületek, vagy az idegenhonos fajok (például fenyők, eukaliptusz) telepítése mind növelik a gyúlékonyságot. Kiemelt kockázatot jelentenek a wildland–urban interface (WUI) zónák, azok a területek, ahol a természetes vegetáció közvetlenül határos a lakott településekkel. Európa területének kb. 7%-a ilyen, és ezekben a térségekben fokozott figyelemre van szükség a tűzvédelemben és várostervezésben egyaránt.

„A déli országok – elsősorban Spanyolország, Portugália, Olaszország és Görögország – régóta küzdenek a nyári erdőtüzekkel. Az újdonság azonban az, hogy Észak- és Közép-Európában is egyre gyakoribbak a súlyos tűzesetek” – magyarázza Valkó Orsolya. Skandináviában például a hőhullámokat követő száraz időszakok miatt már szintén tapasztalhattunk pusztító tüzeket a közelmúltban. Magyarország sem kivétel: míg egy átlagos évben néhány száz hektárt érintenek a vegetációtüzek, 2022-ben – az extrém aszály következtében – már több mint 7000 hektár égett le.

A hazai vegetációtüzek túlnyomó többsége (kb. 99%) emberi tevékenységre vezethető vissza. Az okok ismertek: gondatlan tarlóégetés, eldobott cigarettacsikk, tűzgyújtás a természetben, technológiai hibák vagy akár szándékos gyújtogatás. Mindez arra utal, hogy nem elegendő a tűzoltásra koncentrálni – tudatos megelőzésre és társadalmi szemléletformálásra is szükség van, hangsúlyozzák a kutatók.