Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Így lehet biztonságos a téli futóedzés

Érdekességek2021. december 14.

A komoly sportolók vagy azok, akik tavaszi futóversenyre, egy nagyobb táv teljesítésére készülnek, a téli hónapokban sem hagyják el a futóedzéseket. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a biztonságos tréning elemeire és az esetleges sérülések minőségi kezelésére hívta fel a figyelmet. 

Fotó: 123rf.com Télen érdemes állóképességet növelni

A rendszeres futók, vagy azok, akik már hónapok óta futnak, télen sem kell, hogy felfüggesszék az edzéseiket, csupán kissé okosabban kell átgondolni azok felépítését. Ilyenkor elsősorban nem az erős tempójú, gyorsító edzéseket kell előtérbe helyezni, hanem az egyenletes intenzitású, hosszabb futásokat, nagyon figyelve a talajra, a jegesedésre, a csúszásveszélyre. Természetesen ez a tanács csak a szabadban történő futásra vonatkozik, edzőteremben, futópadon továbbra is szabadon választható a gyorsabb tempó.

Ezen felül télen még nagyobb hangsúlyt kell fektetni az alapos bemelegítésre, mindenképpen több időt kell rászánni, mint a meleg hónapokban. A nagy izomcsoportok átmozgatása után külön érdemes koncentrálni a futáshoz használatos izmokra, aztán könnyed futóiskolának kell következnie, szökdelésekkel, oldalazásokkal, stb. Nyújtani csakis az edzés végén szabad!

A hideg évszakokban még alaposabban kell összeállítani a sportöltözetet is, a réteges öltözködés elve alapján a felsőtesten 3 darabos, míg alul kettő, vékonyabb réteg az ajánlott. A testtel érintkező felső optimális esetben vízáteresztő anyagú, míg a külső felső és alsó „lélegző”. Sokan nem veszik komolyan a sapka viselését, holott a test hőleadásának 30 – 50 %-a történik a fej bőrén keresztül. Ezért a sapkával nemcsak a fejet és a hajhagymákat, hanem az egész testet is védjük a lehűléstől. Ugyancsak fontos a kesztyű és a vastagabb futózokni is. Mindig lényeges, de télen speciálisan: a láb és cipő között legyen helye a szigetelő levegőrétegnek. Érdemes ezért ilyenkor fél számmal nagyobb cipőt választani. 

Mikor nem ajánlott a téli edzés?

Sérülés esetén legfontosabb a minőségi gyógyulás



forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.