Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Így mentette meg gazdája életét ez a kismalac

Érdekességek2017. december 16.

Rupert, a hős kismalac, aki megmentette gazdája életét a néma gyilkostól tovább harcol a szén-monoxid ellen, ugyanis egy nyereményjáték kampány keretében hívja fel a figyelmet a szén-monoxid veszélyére. A „Nem lehet mindenkinek malaca!” nevű pár hetes kampányban azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen eszközök révén tudunk védekezni a színtelen, szagtalan gáz ellen.

Október végén vált hőssé Rupert Malac, aki megmentette gazdája életét a szén-monoxid-mérgezéstől. A hős kismalac, gazdájánál korábban érezte meg a lakásba szivárgó, néma gyilkosnak is nevezett halálos gáz által okozott tüneteket.

Bence, a malac tulajdonosa már kezdte elveszíteni az eszméletét a színtelen, szagtalan mérgező gáz miatt, amikor Rupert erőt vett magán és beleharapott gazdája kezébe, így figyelmeztetve az életveszélyre.

De Rupert Malac hőstette nem múlik el nyomtalanul, ugyanis most egy webshop kezdeményezésére tovább küzd a halálos gáz ellen, és a Facebook oldalán hívja fel a figyelmet arra, hogyan tudjuk megelőzni a bajt.

A szén-monoxid a nyitott égésterű gázkazánokban, vízmelegítőkben, gáztűzhelyekben keletkezik, lakótérbe jutását a nem megfelelő légellátás, vagy a nem rendszeresen tisztított kémény is okozhatja.


igyázat: már nem kötelező ellenőriztetni a kéményeket, pedig…

A malac most zajló kampányának abból a szempontból is komoly súlya van, hogy idéntől nem kötelező központilag a kémény éves szintű tisztíttatása, hanem mindenkinek saját magának kell erről gondoskodnia. Az elmúlt évben duplájára emelkedett a szén-monoxid halálozások száma, így a kismalac újra hős lehet, és még több ember életét mentheti meg a kampány révén. „Fontos számunkra, hogy minél több ember értesüljön arról, hogyan tudnak védekezni a szén-monoxid ellen, milyen készülékek használata révén tudják előre jelezni a gáz jelenlétét. Rupert Malac hőstette valóban elismerésre méltó, ezért nagyon szívesen működünk vele együtt a kampányban. Ugyanakkor azt is fontos kiemelni, hogy nem lehet mindenkinek az otthonában egy kismalac, aki jelzi a bajt, ezért elsősorban a szén-monoxid jelző készülékek használatát javasoljuk.”– mondta Kravecz Richárd, a Netkazan.hu marketing menedzsere.

Nem lehet mindenkinek malaca!

A „Nem lehet mindenkinek malaca!” című, pár hétig tartó kampány célja, hogy felhívja az emberek figyelmét – különösen a téli időszakban a fűtés szezonban uralkodó veszélyre. A háromhetes kampány során a kismalac, Rupert Malac nevű Facebook oldalán tudnak szén-monoxid jelző készüléket nyerni azok a követők, akik helyesen válaszolnak a Rupert által feltett kérdésekre. „Nagy öröm Rupi számára is, hogy a hőstette révén egy ilyen komoly dolog és kezdeményezés mellé állhat. Sajnos már mi is megtapasztaltuk, hogy a szén-monoxid tényleg nem játék. Nem lehet mindenkinek malaca…nekem szó szerint az volt, mivel Rupinak köszönhetem az életem, de azt gondolom, hogy egy szén-monoxid jelzővel mindenki biztonságban érezheti magát otthon.” – mondta Réti Bence, Rupert Malac gazdája.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Pánikbetegség és magas vérnyomás?

2025. augusztus 29.

A pánikbetegség járhat kiugró vérnyomásértékkel, de lehet önálló betegség is.

Pánikbetegség

Ilyenkor váratlan, visszatérő pánikroham jellemzi az állapotot. jól használható egyetlen anamnesztikus kérdés: „Tapasztalt-e ön olyat, hogy rövid időre, másodpercekre vagy percekre eluralkodik önön a rémület, ill. a pánik, majd heves szívdobogásérzése, légszomja és szédülése jelentkezik?”
Figyelem, nagyon fontos a panaszok kialakulásának a sorrendje!

Először van a szorongás (rémület, pánik), s ezt követik a szívpanaszok, nem pedig fordítva.

Más a jelentősége az időnkénti vérnyomás-emelkedésnek és más a magasvérnyomás-betegségnek. Bizonyos hatások kiválthatnak vérnyomás-emelkedést:


fizikai megerőltetés,
sport,
idegi hatások,
szorongás,
félelem,
düh.


Ezek nem jelentenek magasvérnyomás-betegséget, ezek a szervezet alkalmazkodási reakciói, így normálisnak tekinthetők.

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.