Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Így teleltess növényeket!

Érdekességek2023. december 03.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Muskátli, leander és a többiek. Sokan kedvelik ezeket a kedves növényeket, gyönyörűen pompáznak a kertekben, a házak teraszain, balkonokon. Aztán eljön a fagy, a tél, és sokan hagyják őket elfagyni, mondván, hogy jövőre majd újat vesznek... Pedig meg lehet oldani, hogy túléljék a telet színpompás kedvenceink! Klassz tippek virágaink teleltetéséhez.  

Muskátli-teleltetési trükkök

A muskátli nem bonyolult növény, mégis sokan gondolják, hogy macerás, kár vele bíbelődni. Egyszerűbbnek tűnik minden évben új töveket venni. Ám mindössze néhány percbe telik, hogy télire eltegyük a muskátlikat, és tavasszal megújult szebb, frissebb növényeket ültethessünk.

  1. Tekerd újságba: A muskátlit felhúzhatjuk föld nélkül, hosszú tövenként.  Ez a legegyszerűbb, leginkább hely-takarékos módja a muskátli átteleltetésének. Akasszuk száraz, hűvös helyre, nem kell hogy fényt, vagy nedvességet kapjon. A száraz leveleket le lehet róla venni. Ezt akár egy sötétebb, nem fagyos pincében, vagy egy sötét lépcsőházban is megtehetjük.
    HarmoNet tipp: Ha tavasszal ki akarjuk ültetni, egyszerűen daraboljuk fel, majd az alsó végébe (ami a gyökér felé volt) egy-egy búzaszemet dugjunk. Helyezzük egyből a földbe, és félárnyékos helyen öntözzük bőséges vízzel. Tehetjük cserepekbe is, ha végül át akarjuk majd ültetni, vagy egyből a végleges helyére is.
  2. Balkonládás teleltetés: A muskátlit hagyhatjuk a balkonládában, vagy ha földben volt, akkor áttehetjük földes edénybe is. Ez nagyobb helyet foglal el, és tavasszal friss bujtásokkal szaporodhat a muskátli állományunk. Ilyenkor az edényt világos, de száraz és hűvös helyre kell tenni, majd legalább havi egy alkalommal meg kell locsolni egy kicsit – éppen csak annyira, hogy ne por-száraz legyen alatta a föld. A friss bujtásokat kiültethetjük, a növényszárat is darabolhatjuk, vagy ha már fás és öreg, eldobhatjuk.

HarmoNet tipp: az így áttelelt növények általában nagyobbra nőnek, nagyobb fejük lesz. A fiatal muskátlit érdemes teleltetni – az idősebbeket már nem!

Leander és magas fás szárú vagy bokros növények

Ezeket a növényeket eleve dézsában, vagy más mozgatható tartóban célszerű tárolni, akár úgy is, hogy ezzel együtt ássuk le őket, majd így vesszük fel őket ilyenkor. A leander – és egyes bokros növények – telelhet teljes sötétben is, míg más növények igénylik a telelés alatt is a fényt.

A dézsás növényeinket mindenképen száraz, de fagyot nem kapó helyre kell tennünk. Ilyen a garázs, pince, vagy lépcsőház, ahol ideális esetben 7, de rossz esetben 4-5 fok alá nem megy a hőmérséklet. A levelek több növényről lehullnak, ezeket le lehet venni róluk, tavasszal újra kinőnek. Mások megtartják levélzetüket a tél idején is.

A télen kiszáradt ágakat le lehet vágni. Ezeket a dézsás növényeket is érdemes időnként egy picit meglocsolni, hogy a földjük ne legyen teljesen száraz, elegendő lehet havi egy öntözés.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A fenntartható táplálkozás gyakorlati szempontjai

2025. július 02.



Nincs általános és globális fenntartható étrend. Egy étrend akkor fenntartható, ha az adott nemzet földrajzi elhelyezkedéséhez, környezeti adottságaihoz, gasztronómiai szokásaihoz, vallási előírásaihoz alkalmazkodik. Hatalmas jelentőséggel bír a fenntarthatóságon belül a reklámokból oly jól ismert „vedd a hazait!” Valóban tisztában vagyunk azzal, mikor minek van szezonja? A nagy élelmiszerláncok januártól decemberig kínálnak szinte minden zöldséget, gyümölcsöt. A szezonális termékek közti eligazodásban – az áron kívül – segítségünkre lehet az MDOSZ Terítéken az egészség FB oldala, ahol elérhető az ún. szezonális táblázat (1. táblázat).




Fenntarthatósági szempont
Tevékenység


Húsfogyasztás
Az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése
Heti legalább 1 húsmentes nap beiktatása Hús kiváltása egyéb teljes értékű fehérjékkel (tojás, tejtermékek)


Halfogyasztás
Heti legalább egy alkalommal fogyasszunk halat
Válasszuk az MSC jelzéssel ellátott termékeket
Fogyasszunk minél több hazai halt


Élelmiszerhulladék
Tervezzük meg előre az étrendünket Bevásárlás előtt készítsünk listát és ne menjünk éhesen vásárolni Figyeljünk a szavatossági időre és a termékek megfelelő tárolására Vigyünk magunkkal többször használatos zsákot és szatyrot a termékeknek


Globalizáció élelmiszerkilométer
Válasszunk helyi termékeket Ellenőrizzük a termék címkéjén a származási országot Fogyasszunk idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöt


Egészséges táplálkozás
Csak annyi táplálékot vigyünk be, amennyire szervezetünknek ténylegesen szüksége van Étkezzünk rendszeresen és változatosan Ha nem szükséges, ne zárjunk ki semmit az étrendünkből Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket



Az utazási hasmenés fő tünetei

2025. július 02.



Külföldön az emberek általában szívesen próbálják ki a helyi konyhát. Vannak azonban, akiknek érzékeny a gyomruk és az idegen ételtől gyomorrontást kapnak: ennek tünetei szintén hányás, hasmenés, gyomorgörcsök. Ez azonban diéta és bő folyadékfogyasztás mellett hamar elmúlik. A komolyabb betegségről, az utazási hasmenésről akkor van szó, ha az utazónál megérkezése után három napon belül, legalább napi három alkalommal híg székletürítésre kerül sor, valamint a vezető tünetek közül (alig visszatartható székelési inger, hastáji fájdalom vagy puffadás, hasi görcsök, émelygés, láz, hányás, véres vagy nyálkás jellegű széklet) legalább három fellép.

A legfontosabb a megelőzés

A rossz hír az, hogy az alkoholfogyasztás, mely a közhiedelem szerint „fertőtleníti az emésztőcsatornát” – nem igaz. Példa rá Hemingway, aki sűrűn alkoholizált utazásai közben (is), mégis, afrikai útjáról mint „az Önök vérhasban szenvedő tudósítója” számolt be olvasóinak. A megelőzés biztos módja a biztonságos, nem fertőzött ételek és italok fogyasztása. Erről a Zsebdoktor utazóknak c. könyv „Egzotikus vidékek – egzotikus ételek” című fejezetében részletesen olvashat.

A diétás megszorításokat és a biztonságos étkezésre vonatkozó szabályokat az utazók többsége nem tartja be, az erre való törekvés mintegy két nap után lanyhul. Mivel az utazási hasmenés tipikusan az elutazás utáni harmadik napon lép fel, a kezdeti óvatosság az első két napban – úgy tűnik – meghozza a gyümölcsét. A megelőzésképpen szedett antibiotikumok – más káros mellékhatásaikon kívül – sem akadályozzák meg a hasmenés kialakulását, főleg azért, mert nem minden utazási hasmenést okozó mikroba érzékeny az adott antibiotikumra.

Ezért nehéz egyedül formába lendülni otthon

2025. július 01.

Hogyan lehet mégis tartós a fejlődés?

Sokan hajlamosak magukat okolni, ha otthon nem jönnek az edzés eredmények, pedig a valóság ennél jóval árnyaltabb. A négy fal között edzeni nemcsak kényelmes, hanem tele van nehézségekkel is: könnyű elveszíteni a lelkesedést, elcsúszni a rendszerességen, vagy épp tanácstalanul válogatni a rengeteg online videó között. Fodor Réka fitnesz szakértő szerint nem a kitartás hiánya a fő akadály, hanem az, ha nincs egy jól felépített terv, személyre szabott segítség és bátorító közösség.

A szakértő szerint a siker kulcsa a részletekben és a tudatosságban rejlik.

„Az otthoni edzés nem szükségszerűen könnyebb vagy kevésbé hatékony, mint az edzőtermi, de csak akkor hozza a kívánt formát, ha helyesen végezzük” – hívta fel a figyelmet a Barackcsapat online edzésplatform alapítója.

Túlzott lelkesedés vs. teljes rendszertelenség

Fodor Réka szerint az egyik leggyakoribb buktató a túlzott kezdeti lelkesedésből fakadó túledzés, vagy éppen ennek ellenkezője, a rendszertelenség.

„Sem a pihenőnapok nélküli, mindennapos intenzív mozgás, sem a hetekig tartó kihagyások nem vezetnek optimális eredményre. Előbbi könnyen túlterheléshez és sérüléshez, utóbbi pedig motivációvesztéshez és a fejlődés elmaradásához vezethet. A megoldást egy okosan felépített, fokozatosságot biztosító edzésterv jelentheti, amely figyelembe veszi az egyéni terhelhetőséget és biztosítja a szükséges regenerációt.” – meséli Fodor Réka.