Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Illóolajok

Érdekességek2019. március 30.

Egyre több a légúti panasz, egyre több a beteg. Ebben a helyzetben az illóolajok alkalmazása rendkívül nagy segítséget nyújthat a betegségek megelőzésében, illetve az esetleg már kialakult betegség kezelésében, gyógyításában.

Fotók: pixabay.comRövid összefoglalónkban néhány fertőtlenítő, légúttisztító és köhögéscsillapító illóolajat veszünk sorra, miközben hangsúlyozzuk, hogy betegségek idején érdemes a közismert párologtatáson túl más felhasználási módokat is kipróbálni: kevés energiával az illóolajok segítségével kiváló és gyógyító “wellness”-fürdőt varázsolhatunk fürdőszobánkba, de akár illóolajos pakolást vagy mellkasbalzsamot is készíthetünk – nem feledkezve el természetesen a mindenki által ismert inhalációról sem. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy az illóolajok tömény anyagok: bőrrel való érintkezésük veszélyeket is hordozhat magában, ezért ebben a formában csak hígítva, bőrpróba elvégzése után alkalmazhatóak.

És most nézzük az olajokat:

Érdemes talán a fertőtlenítő hatású szerekkel kezdeni, hiszen a legtöbb felsőlégúti betegséget valamilyen kórokozó (vírus vagy baktérium) okozza. A jó hír az, hogy szinte valamennyi illóolajra jellemző kisebb-nagyobb mértékben az antivirális és -bakteriális hatás, közülük érdemes kiemelni a teafa és a citrom illóolaját:

A teafa baktériumellenes, vírus-, gomba-, és féregellenes, immunmoduláns, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású illóolaj, kiválóan alkalmazható fertőző betegségekre való fogékonyság, csökkent immunitás, általános gyengeség esetén, illetve szájüregi nyálkahártya-gyulladások, bakteriális, virális és gombafertőzések, légúti megbetegedések kezelésére.

A citrom baktérium- és vírusellenes, gyulladáscsökkentő, immunmoduláns, enyhén nyugtató hatású, így különösen alkalmas légúti fertőzések (különösen torokgyulladás) kezelésére, s emellett légterek fertőtlenítésére is felhasználható.


Látható, hogy az illóolajok sokféle hatással rendelkeznek, ezeket az elsősorban fertőtlenítésére ajánlott olajokat sikerrel alkalmazhatjuk gyulladáscsökkentőként, akár légúttisztítóként is. Ez azonban nem teszi feleslegessé következő két illóolajunkat, az erdeifenyő és az eukaliptusz olaját:

Az erdeifenyő mikróbaellenes, tonizáló, bőrvörösítő, légúti és húgyúti tisztító, kortizon- és tesztoszteronszerű, fertőtlenítő hatású illóolaj, az egyik legfontosabb szer általános gyengeség, homlok- és arcüreggyulladás, nátha, influenza, hörghurutlégcsőhurut, asztmatikus panaszok kezelésében.

Az eukaliptusz általános fertőzésgátló (főleg a lég- és húgyutak tekintetében), baktériumölő, vírus- és gombaellenes, érzéstelenítő, gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó, köptető, légúttisztító, köhögéscsillapító hatású, ezért elsősorban nátha, hörghurut, mandula-, gége-, homlok- és arcüreggyulladás, akut és krónikus hörghurut, influenza, asztmatikus panaszok, köhögés kezelésére használhatható. És végül a köhögés, a légúti betegségek egyik legkínzóbb tünete.

Szerencsére sok illóolaj enyhíti a panaszokat (hurutos köhögés esetében akár a fent említett eukaliptusz is), de görcsös köhögést sikerrel orvosolhatunk a kakukkfű, a levendula, vagy a rozmaring illóolajával is.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.