Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Íme a 10 legjobb hajpakolás (hajmaszk) hajhullás ellen

Érdekességek2022. október 20.

A hajhullás meglehetősen gyakori jelenség ősszel és télen. A maszkok kiválóan megerősítik a hajtöveket, amennyiben hetente 1-2 alkalommal használod azokat.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ha házi készítésű maszkot szeretnél, a MAKEUP webáruház összegyűjtötte a 10 legjobb receptet.

Hagymás-fokhagymás pakolás

Az elkészítéséhez 30-30 ml levet kell összekeverni. A keveréket ne vidd fel a fejbőrre! Egy óra múlva a szokásos módon hajat moshatsz.

Zselatin-feszesítő pakolás

Ha egy csomag gyorsan ható zselatint összekeversz egy egész tojással, felteszed 5 percre, kiváló hidratáló és mentő maszkot kapsz.

Hajpakolás (Hajmaszk) lustáknak

Azoknak, akik nem szeretnek otthon hajhullás elleni maszkokat készíteni: gazdagítsd kedvenc samponjukat vagy balzsamjukat öt-hat csepp illóolajjal (cédrus, kakukkfű, rozmaring, ilang-ilang, fekete bors, ill. bazsalikom).
 
Kiváló megoldás lehet a kész hajmaszkok megvásárlása is, amelyek természetes hatóanyagokon alapulnak.

Hajpakolás vodkával és tojásssárgájával

Tojásssárgája (2 db) és a vodka (40 ml) keveréke: vidd fel a fejbőrre, aktívan dörzsöld be a hajba és a fejbőrbe, majd fél órán át tartsd meleg helyen.

Kenyérpakolás

Az otthoni hajhullás elleni kenyérmaszk a legegyszerűbb módja a haj megmentésének. Fekete kenyérből és forró vízből készíts zabkását, amit egy órán át hagyj fenn.

Bojtorján hajpakolás

A bojtorjángyökér főzettel átitatott olaj általában csodaszer a haj minden problémájára. Alkalmazható önmagában vagy más összetevőkkel, például mézzel vagy tojássárgájával (két sárgája egy evőkanál mézhez és egy evőkanál olajhoz), amit 40 percig kell a hajon hagyni.

Tojásmaszk a hajadra 

A tojásos-mézes maszkot több órán át is a hajon lehet hagyni. Két sárgáját és ugyanannyi mézet dörzsölj be a fejbőrbe és a hajba, majd néhány óra múlva mosd le.

Hajpakolás tojásárgájával, citromlével, mézzel és bojtorjánolajjal

Ez a maszk segít meggyógyítani a hajat és maximalizálja a fejbőr vérkeringését.
Hozzávalók: 1 tojássárgája, egy teáskanál friss citromlé, egy evőkanál bojtorjánolaj, egy teáskanál vodka (lehetőleg bors), alkohol vagy konyak, egy evőkanál méz. 
Elkészítés: az összes hozzávalót keverd össze és keverd össze. 
Alkalmazás: vidd fel a kapott keveréket a fejbőrre, és a maradványokat alkalmazd a teljes hajhosszra, majd 30-60 perc múlva mosd le.

Hajpakolás konyakkal, vízzel és tojássárgájával

Keverj össze a vizet és a konyakot (50-50 g), majd adj hozzá a tojássárgáját, és keverd újra. Dörzsöld be a keveréket a fejbőrbe, és vidd fel a hajra 20 percig. Száraz haj esetén sampon helyett használhatod ezt a maszkot.

Olívaolajos hajpakolás 

Az olívaolajat adalékanyagok nélkül használhatod. Fel kell melegíteni ¼ csésze olajat vízfürdőben, bedörzsölni a fejbőrbe és szétmasszírozni. Tartsd melegben, amíg csak teheted. Hagyd fenn a maszkot egy éjszakán át, és reggel a szokásos módon mosd meg a hajad.
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.