Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Immunerősítés egy kis csavarral, avagy mire jó még a vitaminital?

Érdekességek2020. november 30.

Nyakunkon a hideg évszakok, amikor is nagy hangsúlyt kell fektetni az immunrendszerünk védelmére – pláne 2020-ban. A sportolók és az aktív életmód hívei sem gondolnák, hogy mennyi lehetőség van egy palack vitamintalban.

Testsúlytól függően akár 2-3 liter folyadékot is meg kell innunk naponta, de valljuk be, ezt sokan nem igazán teljesítik. Elmegy az idő, nem vagyunk szomjasak, nem kívánjuk a vizet. A pandémia árnyékában az is kiemelten fontos, hogy erős maradjon az immunrendszerünk, s még több fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttassuk szervezetünket. Jó megoldásnak tűnik egy vitaminital, amelyet ha kreatívan újragondolunk, akár változatos ételek, italok kerülhetnek az asztalunkra – az élet különböző területein megtámogatva szervezetünket.

Íme 3 recept, ami vitaminnal turbózza fel a napodat:

Vörösáfonya gumivitamin

Sokunk étkezésében kritikus pont a nassolás: egészséges reggeli, kiegyensúlyozott ebéd, aztán becsúszik egy délutáni csoki vagy csipsz. Pontosan ilyen helyzetekre találtuk ki a Power Fruit Vörösáfonya gumivitamint, amivel garantáltan bűntudatmentes lesz a nassolás!

Elkészítés

  1. A gyümölcsüket pürésítsük össze!
  2. Egy szűrőkanál segítségével passzírozzuk át, hogy eltávolítsuk a kis magokat.
  3. Öntsük egy tálba, adjunk hozzá a mézet, a sót, a citrom vagy lime levét, a Power Fruit Vörösáfonya italt és az expressz zselatint!
  4. Keverjük el, és adagoljuk tetszés szerint jégkocka formába vagy egy kisebb téglalap formájú tálba!
  5. Minimum 2 órára tegyük hűtőbe, hogy gumicukorrá dermedjen.

Citrosus-gyömbéres limonádé fizz

Az elégséges folyadékbevitel nemcsak a vérnyomásnak és a bőrünknek tesz jót, hanem energiával is feltölt – pláne, ha olyan superfoodok vannak benne, mint a citrom, a gyömbér vagy a menta. Amennyiben a kávét szeretnéd lecserélni, akkor az újragondolt Power Fruit Exotic lesz a tökéletes alternatíva!

Elkészítés

  1. Öntsük egy kancsóba a citrom és narancs kifacsart levét.
  2. Dobjuk rá a szeletelt gyömbért, a menta leveleket és az egészet egy keverőkanállal törjük össze!
  3. Ezután öntsük fel a Power Fruit Exotic itallal és a szódával!
  4. Jégkockával, szeletelt lime-mal és citrommal tehetjük méginkább izgalmasabbá.

Detox smoothie

Egy jó detox smoothie-nak bármikor hálás a szervezetünk, azokon a napokon pedig szinte már kötelező, amikor az emésztésünket kicsit nehézkesnek érezzük. A friss spenótnak és zellerszárnak köszönhetően nemcsak kímélő, de méregtelenítő hatással is bír!

Elkészítés

  1. A spenótot, a zellerszárat, az almát, a banánt, a gyömbért és a chia magokat tegyük a turmixgépbe, majd öntsük fel a Power Fruit Ananász itallal!
  2. Turmixoljuk össze az egészet, és fogyasszuk egészséggel!

forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Hogyan hat a telefonozás és a stressz szájüregünk egészségére?

2025. október 30.

A mindennapi életünkben jelen lévő stressz nemcsak a lelki egyensúlyunkat és általános egészségünket terheli meg, hanem a szájüreg állapotára is negatívan hathat. Egy 2024-ben végzett kutatás rávilágított arra, hogy a fokozott stressz és szorongás összefügg a bruxizmus, vagyis a fogcsikorgatás gyakoribb előfordulásával. Ez a jelenség hosszú távon komoly problémákat okozhat: a fogak fokozott kopásától kezdve az állkapocsízületi panaszokon át egészen a szájüreg általános egészségének romlásáig. Az eredmények hangsúlyozzák, hogy a stresszkezelés és a tudatos szájápolás egyaránt fontos szerepet játszik a megelőzésben.

A túlzott telefonozás és a fogszuvasodás kapcsolata

Az okostelefon ma már a mindennapok elengedhetetlen része, ám egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy a túlzásba vitt használata nemcsak a szemre és a testtartásra, hanem a szájüreg egészségére is hatással lehet. Azok a serdülők, akik hetente több mint 6 órán át használtak okostelefont, 28%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak fogszuvasodási tüneteket, mint azok, akik kevesebb mint 2 órán át használták okostelefonjukat – számolt be róla 2024-es kutatásában a Nature. A jelenség mögött több tényező is állhat: a képernyő előtt töltött hosszú idő gyakran párosul nassolással, cukros italok fogyasztásával, kevesebb vízivással és hanyagabb szájápolási rutinnal. Mindez együttesen kedvez a baktériumok elszaporodásának és a zománc ásványianyag-vesztésének, vagyis a szuvasodás kialakulásának.

A mellrák típusai, kockázati tényezői

2025. október 30.

A mellrák esetében örökletes és nem örökletes („sporadikus”) betegségről beszélhetünk. A ritkább, örökletes emlőrák hátterében gyakran az ún. BRCA gén különféle mutációja áll, ami növeli a daganatok kialakulásának kockázatát. Emellett ismertek más, kockázatot fokozó géneltérések is. Ma már célzott genetikai tanácsadás és vizsgálat segít azonosítani az érintetteket, és ezek az eredmények a műtéti és gyógyszeres döntéseket is befolyásolják.

A nem örökletes emlőrák jelenléte jóval gyakoribb Magyarországon. Kialakulásának leggyakoribb okai:


életmódbeli tényezők, mint a mozgáshiány, túlsúly, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
cukorbetegség
rossz anyagcsere kontroll
terhesség, szülés, szoptatás hiánya vagy minél későbbi életkorra tolódása
korábbi emlőbesugárzás (pl. gyerekkorban más daganat miatt)
emlőt érő mikrotraumák (bizonyos sportágakban)


A betegség három fő szövettani altípusa eltérő „vezérlő mechanizmussal” és terápiával jár:


Hormonreceptor-pozitív (az esetek kb. 75–80%-a): jól reagál antiösztrogén/ösztrogéncsökkentő kezelésekre.
HER2-pozitív (az esetek kb. 10–15%-a): ma már célzott HER2-gátló antitestekkel és modern molekuláris terápiákkal hosszú távon kontrollálható.
Tripla negatív (az esetek ~10%-a): nem érzékeny hormon- vagy HER2-célzásra, de kemoterápiával és újabb immunterápiákkal hatékonyan kezelhető.

Vizuális érzékelés, avagy a látás világa

2025. október 29.

A látás és a szenzoros feldolgozás arányáról nincsenek pontos, általánosan elfogadott statisztikák, de a szakirodalom szerint a látási élményünk jelentős része nem csupán a látott információk észleléséből áll, hanem azok feldolgozásából is.

Vizuális feldolgozás


Látás: a látás magában foglalja a fényérzékelést és a vizuális információk észlelését, amelyet a szemünk végez. A retina érzékeli a fényt, amelyet az agyunk értelmez, hogy képet alkothasson a külvilágról.
Szenzoros feldolgozás: a szenzoros feldolgozás során az agyunk nemcsak az alapvető látási információkat dolgozza fel (mint pl. színek, formák), hanem azokat kontextusba is helyezi. Ez magában foglalja a figyelmet, a memóriát és az érzelmeket is, amelyek mind befolyásolják, hogyan értelmezzük azt, amit látunk.


Arányok Bár konkrét számadatokat nehéz megadni, szakértők gyakran említik, hogy a vizuális élményünk kb. 80-90%-a származik a szenzoros feldolgozásból.

Ez azt jelenti, hogy csupán 10-20% az, amit közvetlenül látunk, a többi információt az agyunk dolgozza fel és értelmezi.


Érzékszervek az SPD (szenzoros feldolgozási zavar) szerint
Vizuális (látás)
Auditív (hallás)
Taktilis (érintés)
Vesztibuláris (egyensúly)
Proprioceptív (testhelyzet)
Interoceptív (belső érzékszervek)
Olfaktórikus (szaglás)
Gusztatorikus (ízérzés)