Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Inhalációs eszközök helyes használata

Érdekességek2019. május 14.

Az obstruktív légúti betegségek (pl. COPD, asztma) kezelésének leggyakoribb módszere a hatóanyagok belélegeztetése. Helytelen gyógyszerbelégzési technika esetén a légutakba nem jut el a kívánt mennyiségű gyógyszer, és emiatt romlik a beteg állapota.

Fotó: 123rf.comAz alábbiakban összegyűjtöttük a helyes gyógyszerbelégzéshez szükséges legfontosabb tudnivalókat.

Tanácsok a gyógyszerbelégző eszközök használatához
• Fújja ki a levegőt!

A gyógyszerbelégzés előtt, amennyire csak lehet, ki kell fújni a levegőt!
• Végezzen mély belégzést!

Felületes belégzéskor a hatóanyag nem jut le a légutakba.
• Gyógyszerbelégzéskor döntse hátra a fejét!

A levegő útja a tüdő felé a garatban egy éles kanyar ral kezdődik. A fej hátradöntésével a ka nyart ki egyenesítjük, és így a gyógyszer könnyebben tud továbbhaladni a tüdő fe lé.

Szájon át szippantsa be a gyógyszert!
Gyakran előfordul gyermekeknél, de idősebb betegeknél is, hogy az eszközt az ajkaik közé veszik, majd az orrukon át vesznek levegőt. Ilyenkor nem jut gyógyszer a légutakba.
A mély belégzés végén 10 másodpercig tartsa vissza a levegőt!
Miután leszívtuk a gyógyszert a légutakba, időt kell adni neki, hogy lerakódhasson a nyálkahártyára. Ha azonnal kifújjuk a levegőt, az zal együtt a gyógyszer bizonyos hányada is kiszökik.
Gyógyszerbelégzés után öblítse ki a száját!
A gyógyszer egy része még a legjobb belégzési technika esetén is a szájüregben és a garatban rakódik le, ahol helyi mellékhatásokat (rekedtséget, köhögést, szájpenészt), illetve lenyelve, majd az emésztőrendszeren át a vérkeringésbe jutva általános mellékhatásokat okozhat. Ezek a gyógyszerbelégzést követő szájöblítéssel és gargalizálással egyszerűen megelőzhetők.


Tanácsok a hajtógázos gyógyszerbelégző eszközök használatához
Rázza fel a tartályt!
A tartályt elhagyó permetben a hatóanyag mennyisége elsősorban a hörgőtágítók esetén ingadozhat, és kiszámíthatatlanná válik, ha a tartályt akár csak egyszer is elfelejtik felrázni. Ezért célszerű minden hajtógázos gyógyszerbelégzőt felrázni a használat előtt.
Nyomja meg, és azonnal szívja be a permetet!
A gyógyszer hatékony belélegzéséhez alapvetően fontos a szelep működtetésének és a belégzés megkezdésének az összehangolása. Ha a tartályt a belégzés megkezdése előtt megnyom juk, a gyógyszer egy része a másodperc tört része alatt lecsapódik a szájüregben.

Másik része álló ködöt képez, amely a késve megkezdett belégzéssel még levihető a légutakba. Ha jóval a belégzés megkezdése után hozzuk működésbe a tartályt, akkor

nem, vagy alig ma rad hely a tüdőben, ahová a gyógyszert beszívhatnánk.

Lassan szívja be a gyógyszert!
Az adagolós aeroszolt elhagyó gyógyszerpermetből lassú és mély belégzés esetén jut le a legtöbb a légutak mélyére.

Tanácsok a porbelégző eszközök használatához
Aktiválás után ne forgassa!
A porbelégzőt aktiválás után nem szabad lefelé fordítani, mert kiszóródhat belőle a belégzésre előkészített, kiadagolt por.
Ne fújjon bele az eszközbe!
Amikor gyógyszerbelégzés előtt kifújja a levegőt, ügyeljen arra, hogy ne fújjon bele az eszközbe! Egyrészt elfújhatja a belégzésre előkészített por egy részét, másrészt pedig a kilélegzett levegőben lévő pára hatására összetapadhat a gyógyszerpor.
Szorosan zárja körül az ajkaival a készülék szájrészét!
Belégzéskor komoly szívóerőt csak akkor tud kifejteni, ha rendesen a szájába vette az eszközt.
Szívja, amilyen gyorsan és erősen csak tudja!
A porbelégzőből csak akkor jönnek ki a gyógyszerszemcsék, ha azt a be teg kellő erővel szívja. Ezért – szemben a hajtógázos gyógyszerbelégzővel, ahol a jól időzített, lassú, mély belégzésen van a hangsúly – a porbelégzőt gyorsan és erősen kell szívni.
A porbelégzőt ne tárolja a fürdőszobában!
Különböző mértékben, de idővel mindegyik porbelégző gyógyszerleadását rontja a levegő páratartalma, ezért nem tanácsos ezeket az eszközöket magas páratartalmú helyen tárolni.

Dr. Rónai Zoltán
Arany Kehely Egészségcentrum
Pécs


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Hazaengedték a világ legkisebb súllyal született csecsemőjét

2019. május 12.Csaknem fél év után egészségesen engedték haza a kórházból a világ legkisebb súllyal született, életben maradt fiúcsecsemőjét – jelentette be kedden a tokiói Keio Egyetem, amelynek orvosai több mint 3200 grammra növelték a mindössze 268 grammal világra jött baba súlyát.

Az Iowai Egyetem által a világ legkisebb súllyal született, életben maradt csecsemőiről vezetett Tiniest Babies Registry nevű honlap szerint a korábbi rekorder egy 274 grammal született fiú volt, aki 2009-ben jött a világra Németországban. A legkisebb súllyal született, életben maradt kislány pedig 252 grammosan jött a világra 2015-ben, ugyancsak Németországban.

A honlap szerint a kevesebb mint 300 gramm alatti súllyal született csecsemők közül eddig 23-an maradtak életben világszerte. Közülük mindössze négy volt fiú.

A tokiói fiúcskát sürgősségi császármetszéssel hozták világra augusztusban, mivel a testsúlya nem gyarapodott a terhesség 24. hetében és az orvosok úgy ítélték meg, hogy a gyermek élete veszélyben van.

Az újszülött eleinte olyan apró volt, hogy elfért két tenyérben, ám a kórház koraszülött intenzív osztályán töltött idő alatt szépen fejlődésnek indult, így idővel át lehetett térni nála a természetes táplálásra.

A csecsemő múlt hét szerdán hagyta el a kórházat, két hónappal az eredetileg kiírt születési dátumát követően.

A kézmosás is járhat veszélyekkel

2019. május 12.A civilizált ember számára evidens, hogy a vécé használata után kezet mos, hacsak nem akar betegségeket kockáztatni. Egy friss kutatás azonban azt állítja, ha gépi kézszárítót használ az ember, az olyan, mintha egyáltalán nem is tisztálkodott volna. A nyilvános mosdókban használt, meleg levegős készülékek ugyanis, a fekáliából származó kórokozókkal fújják tele a tiszta kezeket – írja a tanulmány, amiről a Newsweek számolt be.

A kutatók szerint, a nyilvános vécékben sokkal több az olyan, emberi ürülékből származó baktérium, amik a lehúzáskor kerülnek a levegőbe, mint az otthoni illemhelyeken. A kézszárítók pedig nem csinálnak mást, mint az egyik oldalon magukba szívják a mosdó levegőjét, hogy a másikon felmelegítve, nagy sebességgel fújják ki magukból.

A kutatók egy egyetem 36 illemhelyét vizsgálva arra jutottak, hogy a kézszárítók használata után messze több kórokozó kelül a kezekre a normálisnál. Tesztelték azt is, hogy megúszható-e a szennyezés, ha részecskeszűrőkkel szerelik fel a gépeket, de arra jutottak, hogy ezek is, csak a kórokozók mintegy 75 százalékát képesek megállítani.

Egyre többen sportolnak

2019. május 11.Magyarországon is egyre többen sportolnak egyre többet az ülőmunka terjedésével párhuzamosan – mondta Lacza Gyöngyvér, a Testnevelési Egyetem docense.

A szakértő szerint a legkedvezőbb ösztönzés, ha a sport közérzetjavító hatása sarkall rendszeres mozgásra. A betegségektől való félelem kevésbé szerencsés motiváció, hiszen csökkenti a sportolás élvezetét – hangsúlyozta.

Lacza Gyöngyvér szerint a szabadidősport jelentőségét a hozzá kapcsolódó termékek és rendezvények, valamint az egészségtudatosság divatja is erősíti. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy nemcsak az irodai munkavégzés, hanem a mindennapi tevékenységek is egyre inkább ülőmunkává alakulnak át, az ajánlott testmozgás mennyisége ezért – tette hozzá – várhatóan tovább nő a következő években.

Gyermekek számára a szakember naponta legalább 1 órányi sportolást javasolt.