Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Intuíció és megérzés - az energiák érzékelése

Érdekességek2022. augusztus 31.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A legtöbb ember szeretne minél több mindent érzékelni, felfogni és megismerni múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Nagy valószínűség szerint Te is szeretnéd jobban ismerni és érteni gondolataid, érzelmeid, saját magad. Ez bárki számára lehetséges. Az érzékeid határtalan lehetőségek birodalma. Fejleszthető, bárki számára felébreszthető és megtapasztalható tulajdonságok ezek. Mindenkiben ott szunnyad a "látó". Gyakorlással és tudatossággal Te is felébresztheted ezen képességeidet, megtapasztalhatod az energiák érzékelésében rejlő "csodákat".  

Az elme korlátai

A világot, amelyben létezel, az érzékeléseden keresztül próbálod felfedezni, megismerni. Az ismert fizikai testednek öt ilyen „műszere” van, melyek segítségével tájékozódni próbálsz az életben. Ezek a tapintás, ízlelés, szaglás, hallás és a látás. És bár mindegyik igen fontos, arra a kérdésre, hogy vajon melyek a legfontosabbak, nagy valószínűséggel a hallást és a látást fogod megjelölni. És mily érdekes, pont azt a két érzékelést, melynek a legkevesebb köze van a konkrét fizikai kontaktushoz. A hallás a levegő különböző frekvenciájú rezgéseinek felfogása, míg a látás elektromágneses hullámok érzékelése. Mindkét esetben valamiféle térben terjedő energia hullámok felfogásáról van szó. Valójában minden, amit magad körül érzékelsz nem más, mint energia hullám. De mivel az elme számára az energia egy megfoghatatlan, keretek, formák nélküli, értelmezhetetlen valami, a felfogásodban a világkép már úgy jelenik meg, mint egy határokkal körbekerített, formákba zárt valóság. Ha szeretnéd az érzékszerveidet, az érzékelésedet fejleszteni, elsőként tudatosítanod kell azok működését. Valamilyen szinten el kell fogadnod, és ezáltal megértened az energiák működését és természetét.

Az első lecke: Lépj túl a korlátaidon!

Ahhoz, hogy fejleszteni tudd valódi érzékelésed, túl kell lépned jelenlegi korlátaidon. Légy nyitott és befogadó! Felejts el minden dogmát, amit eddig olvastál vagy hallottál! Ne higgy el másoknak vakon semmit! A saját tapasztalataidra, a saját megérzéseidre figyelj! Ha szavakon keresztül akarsz tanulni, ezt is megteheted, de mindig figyelj a belső hangra. Láss a szavak mögé! Ez természetesen erre az írásra is igaz. A dolgokat ne akard mindenáron értelmezni! A világot nem lehet matematikai képletekkel leírni vagy megmagyarázni. Nem véletlen, hogy az elméleti fizika mindig pár lépéssel előbbre jár, mint a képleteken alapuló fizikatudomány. Ha egy természeti jelenséget leírsz képlettekkel, már el is torzítottad annak valóságát.


Minden „csak” ENERGIA

A világegyetemben minden ami létezik (de még az is ami nem) energiából áll. Energiából születik, és létezési ciklusa végén energiává alakul vissza, hogy aztán egy újabb formában tudjon manifesztálódni. De a forma mögött mindig ott van az eredendő forrás, maga az univerzális energia. Az ismert civilizációk legősibb kultúrái is ismerték, és írásos emlékeikben megemlítik ezt az erőt, ezt az energiát (prana, chi, ki, pneuma stb.). De természetesen nem csak a fizikai formában létező tárgyak és élőlények, hanem az általatok ismert és a hétköznapokban használt energiák is ennek az eredendő ENERGIÁNAK a megtestesülései. Ilyen a hőenergia, az atomenergia, az elektromos energia, a rádióhullám stb.

Valóban az ember a legfejlettebb élőlény a Földön?

Nos, ha az érzékelést vesszük alapul, erre a kérdésre nem egészen egyértelmű a válasz. Pedig az érzékelés alapján kapjuk meg az információt és alkotunk teljesebb képet a világunkról. Egy méh képes látni az ultraibolya fényt, némely hüllő faj pedig az infravörös fényt is tudja érzékelni. Bizonyos halfajok elektromos sugárzást is érzékelni tudnak, míg néhány madár képes a Föld mágneses mezejét érzékelni.Ezek alapján kimondhatnánk, hogy egyes állatfajok lényegesen többet „tudnak” a világról, mint mi emberek. De ne tegyünk ilyen elhamarkodott kijelentést! És nem azért, mert nem lenne igaz.

De az ember rendelkezik egy határtalan képességgel, amit fejlődésnek, tanulásnak szokunk nevezni. A tapasztalás, tanulás és gyakorlás segítségével bárki képes elektromos mezőt vagy mágneses teret érzékelni. Mint ahogy az energiáknak bármely más formáját is. Ez csak gyakorlás és megfelelő nyitottság kérdése.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Veszélyek a munkahelyen: valóban egészséges környezetben dolgozunk?

2025. május 04.

Életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, ahol folyamatosan hatnak ránk a munkahelyi környezet és légkör, valamint a szociális interakciók ingerei, melyek olykor észrevétlenül indíthatnak el bennünk negatív lelki és testi folyamatokat. Ha szerencsések vagyunk, életünk során egyszer sem esünk áldozatul munkahelyi bántalmazásnak, a jelenség azonban bárkit érinthet, épp ezért fontos megismerni az intő jeleit és a veszélyeit. Felismerve, hogy milyen sok időt töltünk a munkahelyünkön, és ezáltal mekkora hatással lehetnek ránk az ottani tapasztalások, április 7-hez, vagyis az Egészségügyi Világnaphoz – ismertebb nevén az Egészség Világnapjához – közeledve az AVON, a kapcsolaton belüli erőszak elleni küzdelem  egyik elhivatott harcosaként fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyi bántalmazással járó kockázati tényezőkre, ezért a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítségével összegyűjtötték számunkra a legfontosabb információkat.

A közhiedelemben talán az a nézet él, hogy munkahelyi zaklatásról abban az esetben beszélhetünk, ha valakit szexuálisan bántalmaznak, pedig ha úgy érezzük, hogy a munkahelyünkön tartósan és célzottan rossz bánásmódban részesítenek minket, szintén ennek a jelenségnek eshettünk áldozatul. Fontos azonban kiemelni, hogy nem egy egyszeri konfliktust vagy nézeteltérést értünk alatta, hanem folyamatos és tartós bántalmazást, mely során a bántalmazó szándékosan cselekszik úgy, hogy a másik félből fizikai vagy verbális úton negatív érzéseket váltson ki. Az efféle bánásmód során célkeresztbe kerülhet a nemünk, a korunk, a bőrszínünk, de akár a nemzetiségünk, a szexuális irányultságunk, valamint a családi állapotunk is. Komolyan venni azért érdemes, mert a munkahelyi zaklatás negatívan hathat az érzelmi, a mentális és a fizikai egészségünkre, valamint negatívan befolyásolhatja a munkateljesítményünket és a magánéletünket is. Ilyen esetben sokszor pszichoszomatikus, vagyis testi tünetek jelenhetnek meg, a leggyakoribbak közülük az el-és átalvási problémák, az étvágytalanság, a motiválatlanság, az indulatkezelési nehézségek, valamint a szorongásos panaszok és az addikciók.

Az észrevétlenül zajló bántalmazás

A bántalmazás szélsőséges formái, mint a szexuális zaklatás vagy a fizikai bántalmazás könnyebben azonosíthatók rögtön, és ezáltal beavatkozásra is közvetlenül utánuk sor kerülhet. A csendes zaklatás, vagyis a mobbing azonban észrevétlenül zajlik, emiatt a segítségkérésig hosszú idő is eltelhet. Lerövidítheti azonban ezt az időt, ha ismerjük a mobbingra utaló jeleket, ezáltal hamarabb felismerhetjük magát a jelenséget is. Ilyen lehet például, ha a munkahelyen folyamatosan kritikával illetnek, kiközösítenek, levegőnek néznek, ha figyelmen kívül hagynak minket vagy a munkával kapcsolatos ötleteinket. Előfordulhat az is, hogy szándékosan akadályokat gördítenek a munkavégzésünk elé, hazudoznak nekünk, titkolóznak előttünk, hogy megnehezítsék a feladataink elvégzését. Jel lehet az is, ha kiabálnak vagy megalázó hangnemben beszélnek velünk, ha negatív jelzőkkel illetnek és pletykát terjesztenek rólunk, illetve, ha gúnyolódnak rajtunk vagy diszkriminálnak, például a nemünk, életkorunk, szexuális orientációnk vagy vallásunk miatt.

Általános reakciók

Az áldozatok első reakciója egy ilyen helyzetben általában a munkában történő megfelelni akarás, emiatt jellemzően igyekeznek még jobban teljesíteni. Amikor viszont látják, hogy a kritika, a hangnem, a viszonyulási mód nem a munka teljesítményétől függ, megalázva és méltatlan szerepben érezhetik magukat, ami többnyire a legbékésebb emberben is indulatot, dühöt generálhat. Ilyenkor lelki alkattól függően többféleképpen küzdhetünk meg a helyzettel. Az az ember, aki reálisabb énképpel, saját magába vetett hittel rendelkezik és erről esetleg még az őt körülvevő, támogató szociális háló is megerősíti, rövid időn belül távozik a munkahelyről. Számos esetben azonban az önmagukban kevésbé bízó emberek évekig benne maradhatnak egy ilyen munkahelyi légkörben, mivel többnyire úgy érzik, hogy függésben vannak, nincs választási lehetőségük. A megküzdés ilyen esetben a megélt érzelmek elfojtásával, a helyzet elfogadásával, a csendben maradással jár együtt, ami számos negatív következménnyel járhat.

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.