Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Iskolás mosolyok - A fogváltás gondjai

Érdekességek2017. október 11.

A fogváltás minden gyermeknél más-más ütemben zajlik. Általánosságban elmondható, hogy hat éves kor körül kezdődik. Ekkor kb. 20 tejfoggal rendelkezik a gyermek. A fogváltás 13 éves korig lezajlik, 28 maradandó fog kialakulásával. A bölcsesség fogak csak később, fiatal felnőttkorban bújnak ki. A fogváltás van, akinél korábban, van akinél később indul meg, és van, akinél 1-2 év alatt lezajlik, mások elhúzódó évekig cserélik le tejfogaikat.  

 

Az első tejfog elvesztése és az új fog kitörése után célszerű fogorvoshoz vinni gyermekünket, aki figyelemmel kíséri a fogváltás folyamatát. Jó, ha a szülő tisztában van a fogváltás menetrendjével is, hogy maga is nyugodtabban tudja koordinálni gyermeke maradandó fogsorának kialakulását. Az első tejfogaink a két alsó és két felső metszőfog, ennek megfelelően fogváltáskor elsőként a két alsó metszőfogát veszti el a gyermek, majd a felső fogsor metszőfogai következnek. Ez a folyamat 6-7 éves életkorban szokott bekövetkezni. 8-9. életév környékén az oldalsó metszőfogak helyett nő ki a maradandó fog, majd 9-10 évesen a tejőrlők helyébe lépnek az első kis őrlőfogak, majd 1-2 éven belül a második kisőrlők. 10-11 éves korban a szemfogak váltása zajlik le. A tejfogsor leváltása után a meglévők mögé még kibújik két nagy őrlőfog. 

Ahogyan a tejfogak megjelenési sorrendje is gyermekenként eltérő lehet, a fogváltás sem mindenkinél ebben a sorrendben zajlik le. A fent vázolt fogváltási menetrend az általános fogváltási tapasztalatok alapján alakult ki.

Nem szabad kikerülni azt a kérdést sem, hogy tévhit, hogy a tejfogakat nem kell ápolni, mert úgyis kiesnek. Tévhit, hogy nem érdemelnek annyi odafigyelést, mint a maradandó fogak. A tejfogak helyfenntartó funkcióval bírnak a fogváltásig. Ha idő előtt elveszítjük tejfogainkat, akkor a maradandó fogsor rendellenességéhez vezethet, ugyanis az üres hely melletti két szomszédos fog kompenzálni törekszik a hézagot és részlegesen betölthetik a foghelyt. Cél, hogy a tejfog a helyén maradjon mindaddig, amíg gyökerei fel nem szívódnak és végül a gyökértelen tejfogat a kibújó maradandó fog lökje ki helyéről. 
 
Azt is tudni kell, hogy a szuvas, kezeletlen tejfog érzékeny lehet, a csontszövet begyulladhat körülötte, ez akár a maradandó fog csírájának sérüléséig is fokozódhat. A rendszeres fogászati kontrollok alkalmával a fogorvos a kezdődő szuvasodást meg tudja állítani. Enyhe csiszolással, fluoridos ecseteléssel megfékezhető a tejfog tovább romlása és esetleges elvesztése. Nagyobb fokú fogszuvasodás esetén lehetőség van a tejfog tömésére is. 
 
Ha a tejfog bele elpusztult, de gyökerei nem szívódtak fel, akkor nem tud a helyére az állandó fog kitörni, kócos, rendetlen fogsor jön létre. Előfordul ugyanis, hogy a maradandó fog nem tudja a helyét elfoglalni és nem a fogívben tör elő, mert nem esett még ki a tejfog. Vagy éppen azért, mert korán kihúztak egy tejfogat és a szomszédos fogak beterjeszkedtek a helyére. 
 
Ha a kiesett tejfog helyére fél-egy éven belül nem tör elő a maradandó fog, gondoljunk rá, hogy nincs meg a megfelelő számú fogcsíra. Ez egyszerű röntgenvizsgálattal könnyen kideríthető. Mint ahogy akkor is érdemes szakorvoshoz fordulni, ha a tejfog túl sokáig marad a helyén, nem cserélődik le maradandó foggal. 
 
Nagyon fontos tehát, hogy rendszeres fogorvosi ellenőrzés alatt történjen meg a fogváltás. A teljes fogváltás után pedig fogorvos feladata eldönteni, hogy szükség van e a fogsor fogszabályzó készülékkel való korrekciójára. Tejfog kezelés

forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)