Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ismerkedés az érzelmi világunkkal – Érzelmi intelligencia fejlesztése otthon

Érdekességek2025. január 28.

Bár az értelmi képességeket, az IQ-t sokat méltatják, úgy tűnik, hogy az érzelmi intelligencia, azaz az EQ még nagyobb szerepet játszhat az élet fontos területein való sikerességben, pl. a tanulmányok, a munka és a kapcsolatok területén.

Fotó: davizro © 123RF.comBármilyen életszakaszban is vagyunk, érdemes az érzelmi intelligenciánk fejlesztésére áldozni, merthogy az EQ bármilyen korban fejleszthető. Mégis, hogyan fejleszthetjük érzelmi intelligenciánkat? Mit tehetünk akár otthonunk kényelmében azért, hogy jobban megértsük magunkat és másokat, és ezáltal könnyebben navigáljunk az életben?

Az érzelmi intelligencia a saját magunk és mások érzéseinek megértése.

Személyen belüli intelligencia

Nézzük először az intraperszonális, azaz a személyen belüli intelligencia fejlesztését. Ez takarja annak a képességét, hogy saját érzéseinket tudatosan felismerjük és kezeljük. Nem nehéz megérteni, hogyan segíti ez a mindennapi életünket. Szokták mondani, hogy az érzések a lélek „iránytűi”: aki tehát jól tudja, hogy mit érez, merre mutat az iránytű, könnyebben tájékozódik saját belső világában. Ehhez jó, ha párosul annak a képessége, hogy ezeket az érzéseket, melyek néha nehezek és összetettek, még kezelni is tudja. Ezáltal stabilabb lehet akár a személyes, akár a munkakapcsolataiban. Van, akinek ez könnyebben megy, és van, akinek nehezebben.

Érdemes lehet a következő gyakorlattal kezdeni.


Hogy viszonyul egymáshoz az, ahogyan mi érezzük magunkat, és ahogyan mások látnak minket? Vajon akkor is derűsnek és gondtalannak tűnünk, amikor valójában mi gondterheltséget és szorongást élünk meg? Vagy amikor azt gondoljuk, hogy árad rólunk a hála és a szeretet, abból vajmi keveset venni észre külső szemlélőként? Természetes, ha pl. a munkahelyünkön vagy idegen emberek számára nem akarunk megmutatni magunkból bizonyos érzéseket. Azon már viszont érdemes lehet elgondolkodni, ha azok az érzések sem jutnak el a fogadó félhez, amelyeket kommunikálni szeretnénk.

Ismerkedjünk az érzéseinkkel, hogy jobban tájékozódjunk a belső világunk útjain!

Langer Viola

pszichológus

www.nyugizona.hu


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Hogyan hat a telefonozás és a stressz szájüregünk egészségére?

2025. október 30.

A mindennapi életünkben jelen lévő stressz nemcsak a lelki egyensúlyunkat és általános egészségünket terheli meg, hanem a szájüreg állapotára is negatívan hathat. Egy 2024-ben végzett kutatás rávilágított arra, hogy a fokozott stressz és szorongás összefügg a bruxizmus, vagyis a fogcsikorgatás gyakoribb előfordulásával. Ez a jelenség hosszú távon komoly problémákat okozhat: a fogak fokozott kopásától kezdve az állkapocsízületi panaszokon át egészen a szájüreg általános egészségének romlásáig. Az eredmények hangsúlyozzák, hogy a stresszkezelés és a tudatos szájápolás egyaránt fontos szerepet játszik a megelőzésben.

A túlzott telefonozás és a fogszuvasodás kapcsolata

Az okostelefon ma már a mindennapok elengedhetetlen része, ám egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy a túlzásba vitt használata nemcsak a szemre és a testtartásra, hanem a szájüreg egészségére is hatással lehet. Azok a serdülők, akik hetente több mint 6 órán át használtak okostelefont, 28%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak fogszuvasodási tüneteket, mint azok, akik kevesebb mint 2 órán át használták okostelefonjukat – számolt be róla 2024-es kutatásában a Nature. A jelenség mögött több tényező is állhat: a képernyő előtt töltött hosszú idő gyakran párosul nassolással, cukros italok fogyasztásával, kevesebb vízivással és hanyagabb szájápolási rutinnal. Mindez együttesen kedvez a baktériumok elszaporodásának és a zománc ásványianyag-vesztésének, vagyis a szuvasodás kialakulásának.

A mellrák típusai, kockázati tényezői

2025. október 30.

A mellrák esetében örökletes és nem örökletes („sporadikus”) betegségről beszélhetünk. A ritkább, örökletes emlőrák hátterében gyakran az ún. BRCA gén különféle mutációja áll, ami növeli a daganatok kialakulásának kockázatát. Emellett ismertek más, kockázatot fokozó géneltérések is. Ma már célzott genetikai tanácsadás és vizsgálat segít azonosítani az érintetteket, és ezek az eredmények a műtéti és gyógyszeres döntéseket is befolyásolják.

A nem örökletes emlőrák jelenléte jóval gyakoribb Magyarországon. Kialakulásának leggyakoribb okai:


életmódbeli tényezők, mint a mozgáshiány, túlsúly, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
cukorbetegség
rossz anyagcsere kontroll
terhesség, szülés, szoptatás hiánya vagy minél későbbi életkorra tolódása
korábbi emlőbesugárzás (pl. gyerekkorban más daganat miatt)
emlőt érő mikrotraumák (bizonyos sportágakban)


A betegség három fő szövettani altípusa eltérő „vezérlő mechanizmussal” és terápiával jár:


Hormonreceptor-pozitív (az esetek kb. 75–80%-a): jól reagál antiösztrogén/ösztrogéncsökkentő kezelésekre.
HER2-pozitív (az esetek kb. 10–15%-a): ma már célzott HER2-gátló antitestekkel és modern molekuláris terápiákkal hosszú távon kontrollálható.
Tripla negatív (az esetek ~10%-a): nem érzékeny hormon- vagy HER2-célzásra, de kemoterápiával és újabb immunterápiákkal hatékonyan kezelhető.

Vizuális érzékelés, avagy a látás világa

2025. október 29.

A látás és a szenzoros feldolgozás arányáról nincsenek pontos, általánosan elfogadott statisztikák, de a szakirodalom szerint a látási élményünk jelentős része nem csupán a látott információk észleléséből áll, hanem azok feldolgozásából is.

Vizuális feldolgozás


Látás: a látás magában foglalja a fényérzékelést és a vizuális információk észlelését, amelyet a szemünk végez. A retina érzékeli a fényt, amelyet az agyunk értelmez, hogy képet alkothasson a külvilágról.
Szenzoros feldolgozás: a szenzoros feldolgozás során az agyunk nemcsak az alapvető látási információkat dolgozza fel (mint pl. színek, formák), hanem azokat kontextusba is helyezi. Ez magában foglalja a figyelmet, a memóriát és az érzelmeket is, amelyek mind befolyásolják, hogyan értelmezzük azt, amit látunk.


Arányok Bár konkrét számadatokat nehéz megadni, szakértők gyakran említik, hogy a vizuális élményünk kb. 80-90%-a származik a szenzoros feldolgozásból.

Ez azt jelenti, hogy csupán 10-20% az, amit közvetlenül látunk, a többi információt az agyunk dolgozza fel és értelmezi.


Érzékszervek az SPD (szenzoros feldolgozási zavar) szerint
Vizuális (látás)
Auditív (hallás)
Taktilis (érintés)
Vesztibuláris (egyensúly)
Proprioceptív (testhelyzet)
Interoceptív (belső érzékszervek)
Olfaktórikus (szaglás)
Gusztatorikus (ízérzés)