Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ízületi fájdalom? Lehet, hogy a légkondicionálás az oka

Érdekességek2019. augusztus 27.

A nyári meleget, különösen az egyre jellemzőbb hőséget sokan csak légkondicionált helyiségekben tudják átvészelni, ami azonban bizonyos esetekben torokfájdalmat, fejfájást okozhat és hozzájárulhat akár az ízületi gyulladás belobbanásához is. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos az összefüggésekről és a kezelési lehetőségekről beszélt.

Fotó: 123rf.comNem a légkonditól keletkezik, de belobbanhat tőle az ízületi gyulladás

Vitathatatlan tény, hogy a légkondicionált helyiségekben sokkal kellemesebben kibírható a nyári hőség, dolgozni, pihenni is jobban lehet, mint a klímával fel nem szerelt lakásokban, munkahelyeken. Az azonos hőmérsékletre és alacsony páratartalomra beállított, zárt rendszerben keringő levegő még a port és a polleneket is kizárja bizonyos mértékig. Ugyanakkor a csukott ablakok megakadályozzák a légmozgást és a hideg levegőt is mindig ugyanabban a sávban fújja be a rendszer. Ezek azok a tényezők, amelyek sokaknál torokfájást, sőt gyulladást, rekedtséget, fejfájást, kimerültséget, esetleg nőgyógyászati panaszokat is okozhatnak.

Sokan panaszkodnak ízületi fájdalomra is a légkondival összefüggésben, de azt tudni kell, hogy a klíma „csupán” belobbantani képes a lappangó ízületi gyulladást, a reumatikus betegségeket. A felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás pedig fokozza az izomfeszülést és – görcsöt, ami szintén fájdalmat eredményezhet.

Ízületi fájdalomnál fontos az orvosi segítség

Ha az ízületi fájdalom nem múlik el néhány napon belül, esetleg ízületi gyulladásra gyanakszunk, érdemes orvoshoz fordulni, mert így gyorsabban, hatékonyabban, az erős fájdalomcsillapítók lehetséges mellékhatásaitól mentesen gyógyulhatunk.
– Az ízületi fájdalom csökkentésében nem kizárólag a fájdalomcsillapítókra lehet alapozni. Hatékony alternatív segítséget jelenthet számos módszer, mint például a hialuronsav injekció, amely szinte megolajozza az ízületeket.


A beinjektált anyag egy átlátszó gél, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. A gyulladás által érintett ízületbe fecskendezzük ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. Szóba jöhet még az orvosi kollagén-terápia, amely szintén injekciós kúraként csökkenti a fájdalmat, kezeli a kiinduló problémát – mondja dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

A lökéshullám terápia is igen jó módszer, ugyanis a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy az ízületi gyulladások részben megelőzhetők rendszeres testmozgással, a normál testsúly megőrzésével és például a légkondicionálás körültekintő kezelésével.

Íme, az ízületbarát légkondicionálás szabályai 


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.