Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Jönnek a robotok!!!

Érdekességek2018. november 04.

Mintha egy scifiben járnánk. Könyvben és filmekben már sokszor találkoztunk jó és rossz robotokkal. De ki gondolta volna, hogy már az álláskeresésnél is robotok döntenek sorsunkról. Szerencsére ezek a robotok befolyásolhatóak, és nem találkozunk velük személyesen.  

Arról sok helyen lehet olvasni, hogy egy tapasztalt HR-es 10 mp alatt nézi át első körben az önéletrajzunkat. Lehet ezt szidni, de az alapvető követelményeket valóban gyorsan át lehet látni. Ha főkönyvelőt keresnek és nincs mérlegképes könyvelő végzettsége, könnyen belátható, hogy gyorsan el lehet dönteni, hogy nem alkalmas a pozícióra.

De sok esetben ennél bonyolultabbak a követelmények. Mit tesz ilyenkor egy nagyvállalat HR-ese, vagy egy fejvadász.

A lehető leggyorsabban a lehető legjobb jelölteket akarja megtalálni. Képzeljük el, hogy a Profession.hu-n sok ezer önéletrajz és regisztráció található, amiből válogathatnak. Egy nemzetközi cégnél is több száz jelentkezés landol.

Ezért kifejlesztették a robotokat, akik komoly algoritmus alapján a megadott követelmények szerint szűri a jelentkezéseket. Ezeket az ATS (application tracking system) vagyis jelentkező szűrő rendszereket azért fejlesztették ki, hogy objektív szempontok szerint végezzék el az előszűrést.

Könnyen lehet, hogy egy nem áttekinthető, világos önéletrajz gyorsan kiesik a rostán. Ha nem derül ki, hogy pontosan milyen tapasztalataid vannak, akkor egy számítógépes kereső nem fogja kideríteni.

Szerencsére vannak trükkök, amivel meggyőzhetjük a robotot és később a vezetőket a saját értékeinkről.


Tudnunk kell, hogy mit is keresnek a pályázatokban. A rendszer kulcsszavakat, fontos kifejezéseket, képzettségeket elemez, és a legmegfelelőbb jelölteket küldi tovább. Ezért fontos, hogy a jelentkezésünkben minden fontos, a másik számára érthető és kívánatos kifejezés szerepeljen. Ha tovább akarsz kerülni, és bejutni az interjúra ellenőrizd, hogy megfelel-e a pályázatod ennek a 3 kritériumnak.

1. Használj egyszerű, áttekinthető formátumot.

Bár te meg akarod mutatni kreativitásodat, különlegességedet, a számítógépes keresők nem értékelik ezt. Hiába regisztrálsz egy online felületen, a feltöltött önéletrajzodat szintén megvizsgálják. Ha túl sok kép, logo, szín van, akkor a fontos információk elveszhetnek. Különösen kerüld az olyan képeket, ahol fontos szövegek szerepelnek.
Használj szokásos, hivatalos betűtípust (Ariel, Helvetica, Times New Roman), a különleges, divatos formákat gyakran nem tudják értelmezni.

Legyen áttekinthető szerkezete az önéletrajzodnak. Egyértelmű szakaszokat adjál meg, mint Képzettség, Tapasztalat, Nyelvtudás stb. Sok helyen, pl. a Linkedinen lehetőséged van plusz információt megadni, mint a különböző projektjeid, publikációid, önkéntes munkáid.
Bár ma elterjedt a PDF formátum, javaslom, hogy mindig Wordben küldd el pályázatodat, mert a PDF-et nem tudják elolvasni.

2. Használj kulcsszavakat.

Nem csak a szoftverek, hanem az emberek is a kulcsszavakat látják meg először. Ha egy hirdetésben az szerepel, hogy LEAN folyamatfejlesztés, vagy SAP ismeret, akkor első ránézésre azt veszik észre, hogy benne van, vagy hiányzik a kívánt szó. A keresőmotorok kifejezetten kulcsszóra keresnek. Érdemes felkutatni, hogy milyen szavak nyerhetnek. Olvass el minél több hirdetést, és szedd össze belőlük a gyakran használt kifejezéseket. A népszerű rövidítéseket érdemes kétféle módon, röviden és hosszabban is kiírni.
Nemrég olvastam egy amerikai cikkben egy érdekes trükköt. Ha az önéletrajzba elrejted a kulcsszavakat úgy, hogy fehér színt használsz a szóhoz, akkor az emberi szem nem, de a szoftver elolvassa. Érdemes kipróbálni ezt a módszert is.

3. Figyelj a céljaidra.

Ha tudod mi a célod, csak akkor érheted el. Sok önéletrajznál nem derül ki igazán, milyen állást akar a jelentkező.
Ha végigveszed, milyen munkát, munkahelyet, feltételeket szeretnél, akkor írd meg úgy önéletrajzodat, hogy pont az a munkahely találjon rád. Hidd el, van választási lehetőség. Az én önéletrajzomban a képzés, fejlesztés és kiválasztás volt hangsúlyos. Mindent, ami adminisztráció, bérezés hátrébb soroltam. A mai napig is megkeresnek olyan állásokkal, ahol ehhez hasonló tapasztalatokra van szükség.

4. Figyelj a helyesírásra

Komolyan, a helyesírási hibák egyenesen a kukába küldhetik az önéletrajzodban. A HR vezetők általában éles szemmel kiszúrják a hibáidat. De a robotoknál még veszélyesebb a helyzet. Nem fogják megtalálni a keresett szavakat, ha hibásan írod. Kétszer, háromszor is nézd át, de még fontosabb, hogy nézesd át a jelentkezésed, mielőtt elküldöd. Fontos hogy más is átnézze, mert az ember hajlamos a saját hibáin átsiklani.
Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, akkor eljut a megfelelő kezekbe a pályázatod. Emeld meg az esélyeid arra, hogy eljussál az interjúig és tovább.
Érdemes tanácsot kérni, hogy milyen a leghatékonyabb önéletrajz, ami eléri célját.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)