Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Kapcsold ki a robotpilótát - kezdj el élni!

Érdekességek2019. június 13.

Adott egy hír. Két ember hallgatja. Az egyik örül neki, a másik szomorú lesz. Adott egy körülmény. Két ember van jelen. Az egyik kihívást lát, a másik depresszióba hullik. Mitől vagyunk mások, mi az, ami miatt másként reagálunk ugyanarra a dologra? Ez nemcsak arról szól, hogy valakinek az a bizonyos pohár félig teli, vagy félig üres. Nemcsak a temperamentumunk, az élethez való hozzáállásunk dönti el, hogy épp milyennek látjuk a helyzetet. Megbújnak ott még egyéb tényezők is a háttérben.  

Honnan jöttünk? Milyen tapasztalataink voltak korábban? Milyen környezetben nevelkedtünk?
A dolgok történnek veled, körülötted. Azonban Te döntöd el, hogy az adott szituációnak milyen jelentéstartalmat adsz az életedben. És bizony általában ezt a tartalmat a benned lévő automata adja, az a részed, amelyik az érzelmek befolyása alatt áll és reaktív, nem tudatos. Amíg nem ébredsz fel ebből a befolyásolt állapotból, addig helyetted fog dönteni, helyetted fog élni az automata.

Mari néni automatája
Mari néni sokat foglalkozik a külvilággal. Mari néni nem tudja, hogy az automata éli az életét. Szeret mindenkiről tudni mindent, nyilvántartja, hogy ki köszönti fel a névnapján, születésnapján. Hamar megsértődik, hamar von le következtetéseket – épp ezért általában tévesen. Ezért egy téves világ él a fejében és ő ebből kiindulva él, reagál és kommunikál. Rángatják az érzelmei. Befolyásolható. Mindig annak ad igazat, aki vele szemben áll. És teljesen őszintén teszi mindezt.

Aki rámosolyog, azt szereti. Aki nem mosolyog vagy más véleményen van, azt ki nem állhatja. Pletykás és szeret rosszat mondani az emberekről és kavarni a szálakat. Mari néni nem rosszindulatú. Ő mindössze így érzi magát biztonságban a világból állandóan felé áramló ismeretlennel szemben. Számára ez az elfogadott, őszinte és rendes lét. Mari néni így egy közös tudat részeként létezik. Az automata tudat részeként.


Józsi automatája
Józsi szinte minden nap elmegy Mari néni háza előtt munkába menet.  Általában kedvesen odaköszön vagy odabiccent egyet üdvözlésképp Mari néninek. Egyik reggel Józsi gondterhelt, magába zárkózottan siet munkába. Fejét leszegve, gyors léptekkel és összeráncolt homlokkal megy el a ház előtt és nem köszön, nem biccent. Mari néni automatája azonnal bekapcsol: - a Józsi milyen egy udvariatlan fráter! – hallatszik Mari néni fejében.

Sértődöttség-funkció indul, Mari néni aznap az összes ismerősének elmondja, hogy Józsi milyen faragatlan pimasz fickó, még a szeme sem áll jól. És ő mindig is sejtette, hogy az udvariassága egy álca. Hazug az, biza! Ebben a hitben megerősítve magát távolságot tart Józsitól, hiszen hamis emberrel barátkozni nem jó. Józsi minderről mit sem sejtve másnap a megszokott kedvességével odaköszön Mari néninek, az azonban becsapja a kaput és hátat fordít.

Kissé sarkítva, eltúlozva ugyan, de az automatáink így működnek. Minden történetnek az életedben Te adsz jelentést. Amíg nem ruházod fel a saját mintáiddal, addig az események csak események maradnak. Önmagukban léteznek. Te fűzöl hozzájuk kommentárt, Te színezed ki őket az épp aktuális kedvenc színeiddel.
Ne felejtsd, hogy mindenki a saját szemén át látja a világot. Ebben az a szép, hogy megoszthatjuk egymással az élményeinket. Minden történetnek annyi jelentése, üzenete van, amennyien azt olvassák, tapasztalják. Mint adni és kapni. Ugyanannak a pillanatnak a megtapasztalása két teljesen más nézőpontból.

Kapcsold ki a robotpilótát, akkor vagy nagyobb biztonságban ha te vezeted a gépet. Viharban és szép időben egyaránt.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.