Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Kapcsold ki a robotpilótát - kezdj el élni!

Érdekességek2019. június 13.

Adott egy hír. Két ember hallgatja. Az egyik örül neki, a másik szomorú lesz. Adott egy körülmény. Két ember van jelen. Az egyik kihívást lát, a másik depresszióba hullik. Mitől vagyunk mások, mi az, ami miatt másként reagálunk ugyanarra a dologra? Ez nemcsak arról szól, hogy valakinek az a bizonyos pohár félig teli, vagy félig üres. Nemcsak a temperamentumunk, az élethez való hozzáállásunk dönti el, hogy épp milyennek látjuk a helyzetet. Megbújnak ott még egyéb tényezők is a háttérben.  

Honnan jöttünk? Milyen tapasztalataink voltak korábban? Milyen környezetben nevelkedtünk?
A dolgok történnek veled, körülötted. Azonban Te döntöd el, hogy az adott szituációnak milyen jelentéstartalmat adsz az életedben. És bizony általában ezt a tartalmat a benned lévő automata adja, az a részed, amelyik az érzelmek befolyása alatt áll és reaktív, nem tudatos. Amíg nem ébredsz fel ebből a befolyásolt állapotból, addig helyetted fog dönteni, helyetted fog élni az automata.

Mari néni automatája
Mari néni sokat foglalkozik a külvilággal. Mari néni nem tudja, hogy az automata éli az életét. Szeret mindenkiről tudni mindent, nyilvántartja, hogy ki köszönti fel a névnapján, születésnapján. Hamar megsértődik, hamar von le következtetéseket – épp ezért általában tévesen. Ezért egy téves világ él a fejében és ő ebből kiindulva él, reagál és kommunikál. Rángatják az érzelmei. Befolyásolható. Mindig annak ad igazat, aki vele szemben áll. És teljesen őszintén teszi mindezt.

Aki rámosolyog, azt szereti. Aki nem mosolyog vagy más véleményen van, azt ki nem állhatja. Pletykás és szeret rosszat mondani az emberekről és kavarni a szálakat. Mari néni nem rosszindulatú. Ő mindössze így érzi magát biztonságban a világból állandóan felé áramló ismeretlennel szemben. Számára ez az elfogadott, őszinte és rendes lét. Mari néni így egy közös tudat részeként létezik. Az automata tudat részeként.


Józsi automatája
Józsi szinte minden nap elmegy Mari néni háza előtt munkába menet.  Általában kedvesen odaköszön vagy odabiccent egyet üdvözlésképp Mari néninek. Egyik reggel Józsi gondterhelt, magába zárkózottan siet munkába. Fejét leszegve, gyors léptekkel és összeráncolt homlokkal megy el a ház előtt és nem köszön, nem biccent. Mari néni automatája azonnal bekapcsol: - a Józsi milyen egy udvariatlan fráter! – hallatszik Mari néni fejében.

Sértődöttség-funkció indul, Mari néni aznap az összes ismerősének elmondja, hogy Józsi milyen faragatlan pimasz fickó, még a szeme sem áll jól. És ő mindig is sejtette, hogy az udvariassága egy álca. Hazug az, biza! Ebben a hitben megerősítve magát távolságot tart Józsitól, hiszen hamis emberrel barátkozni nem jó. Józsi minderről mit sem sejtve másnap a megszokott kedvességével odaköszön Mari néninek, az azonban becsapja a kaput és hátat fordít.

Kissé sarkítva, eltúlozva ugyan, de az automatáink így működnek. Minden történetnek az életedben Te adsz jelentést. Amíg nem ruházod fel a saját mintáiddal, addig az események csak események maradnak. Önmagukban léteznek. Te fűzöl hozzájuk kommentárt, Te színezed ki őket az épp aktuális kedvenc színeiddel.
Ne felejtsd, hogy mindenki a saját szemén át látja a világot. Ebben az a szép, hogy megoszthatjuk egymással az élményeinket. Minden történetnek annyi jelentése, üzenete van, amennyien azt olvassák, tapasztalják. Mint adni és kapni. Ugyanannak a pillanatnak a megtapasztalása két teljesen más nézőpontból.

Kapcsold ki a robotpilótát, akkor vagy nagyobb biztonságban ha te vezeted a gépet. Viharban és szép időben egyaránt.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.