Káposztás pogácsa - kezdők is kipróbálhatják
Érdekességek2024. december 13.
Kellemes állagú, nagyon finom ízű pogácsa következik, ajánlom mindenkinek aki szereti a káposztát! Olcsó pogácsa, igazi finomság a téli estékre, könnyen elkészül.
A magyar ember sós sütije: a pogácsa
A pogácsafélék a magyar konyha alapételei. A mesebeli vándornak az édesanyja hamuba sült pogácsát ad, a leány pogácsát süt a legénynek, a koporsóban is pogácsát raknak az elhunyt kezébe, ha megéheznék az úton, legyen mivel jóllakni, vagy megkínálni akit kell.
A számtalan recept közül egy olyat hoztunk most, ami a téli időszak favoritja lehet, olcsó, változatos, és tele van rostokkal.
KÁPOSZTÁS POGÁCSA - Hozzávalók:
15 dkg párolt káposzta, (fehér káposztából)
60 dkg liszt,
3 ek. tejföl, fél kocka élesztő, cukor, tej,
fél dl olaj, vagy zsír
1 tojás sárgája
A káposztát lereszelem, kevés olajon elkezdem párolni, majd sózom, borsozom és készre párolom.
Pro tipp: Sokszor érdemes a párolt káposztát lefagyasztva a hűtőben, kisebb adagokban készen eltenni, ha szükséges csak elővenni és könnyedén kiolvasztani egy-egy ételhez! Egyszerre akár két több fej káposztát megpárolva meggyorsíthatjuk nem csak a pogácsasütés, vagy a káposztás tészta, káposztás köret elkészítésének folyamatát, de leveshez, svanyúsághoz is használhatjuk az így eltett ételt.
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatom.
A lisztet egy nagy tálba szórom, rá a sót, összekeverem majd jöhet bele a felfuttatott élesztő, tejföl, a kézmeleg káposzta és az olaj, vagy zsír.
Ha nem állna össze akkor még egy kis tejjel lehet higítani. A lényeg,hogy egy nem túl kemény, jól gyúrható tészta legyen.
Fél órát lefedve kelesztem majd kinyújtom, szaggatom és tepsire teszem. 15 percig még pihentetem majd egy kis tejjel higított tojássárgájával megkenem és már mehet is a sütőbe.
200 fokon tűpróbáig sütöm míg szép színt nem kap!
Igazi téli ropogtatnivaló a hűvös estékre.
forrás: Harmonet.hu