Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Karácsonyi menü cukorbetegeknek

Érdekességek2017. december 26.

Cukorbeteg van a családban és nem tudod mit készíts? Igyekeztem úgy összeállítani,hogy azért ne legyen teljesen hétköznapi de beleférjen a diétába. 4 személyre vonatkozik a menü, amit elkészíthetsz az egész családnak! Biztosan sikert aratsz majd vele!

Előétel:
Gombakrémleves erdei gombából

Hozzávalók: 5 dl víz, 5 dl tej, 2 ek. étkezési keményítő, 10 dkg szárított erdei gomba, só, bio ételízesítő

A gombát néhány órára a vízbe áztatom, ezután felteszem főni, hozzáöntöm a tejet és ízesítem sóval és bio ételízesítővel. Ha a gomba megpuhult botmixerrel összetöröm az egészet és az étkezési keményítővel besürítem. Pirított zsemlekockával tálalom!


Főétel
Csirkerolád fűszeres párolt zöldséggel

Hozzávalók: 8 nagyobb szelet csirkemell, 10 dkg zsírszegény sajt, só, bors, zsálya

A körethez: 1 kg zöldség vegyesen, só, kakukkfű


A húst megmosom, leszárítom és kicsit kilapítom. Sózom, borsozom és hagyom kicsit állni. A sajtot lereszelem, a zsályaleveleket apróra vágom. A húsokat kiterítem, elosztom rajta a reszelt sajtot és a zsályát. Szorosan feltekerem és egy kivajazott sütőtálba teszem, szorosan egymás mellé. Alufóliával letakarva 180 fokon 30 percig sütöm, ezután leveszem a fóliát és kicsit hagyom pirulni.

A zöldségeket egy másik tepsibe teszem, megszórom sóval és kakukkfűvel, lefedve 200 fokon 20-25 percig párolom.

Tipp: A köretben lehet cukkíni, padlizsán, paradicsom, hagyma, kaliforniai paprika, karfiol, brokkoli.

Desszert 
Lime-os joghurtdesszert

Hozzávalók: 1 nagy doboz natúr joghurt, 2 dl zsírszegény tejszín, édesítőszer ízlés szerint, 2 lime héja és leve, 1 zacskó zselatinfix

A joghurtot kikeverem a tejszínnel és az édesítővel. Hozzáadom még a lime-ok reszelt héját és levét és hozzákeverem a zselatinfixet. Ezután 4 desszertes tálba elosztom, díszítem a lime-al és néhány óráig hagyom pihenni a hűtőben.

Tipp: Fagyasztott bogyó gyümölcsökből készíthetünk mellé öntetet is, természetesen édesítőszerrel!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Hogyan időzítsük okosan a futást?

2025. október 19.

A futásnak nincsenek szigorú szabályai a megfelelő időpontra vonatkozóan, de bizonyos napszakok előnyösebbek. Például a kora reggeli futás – ébredés után fél-egy órával – ideális lehet a természetes bioritmus fenntartására. Sokan a délutáni futást kedvelik, mivel ilyenkor a testhőmérsékletünk optimálisabb, az izmaink már bemelegedtek, így jobb teljesítményt érhetünk el. Este viszont érdemes elkerülni a mozgást, és legalább 2-3 órával lefekvés előtt befejezni az edzést, hogy a szervezetünknek legyen ideje lehűlni és lenyugodni. Ugyanakkor az időjárás is meghatározó az időzítés szempontjából. Nyáron a kora reggeli vagy késő esti órák a legmegfelelőbbek a meleg elkerülése érdekében. Általános szabály, hogy 28 fok feletti külső hőmérsékleten szabadtéri megerőltető tevékenységet ne végezzünk! Télen pedig akár -10 Celsius-fokban is lehet futni, természetesen megfelelő öltözetben.

A motiváció kulcsfontosságú a rendszeresség fenntartásához, amiben a kisebb-nagyobb célok kitűzése segíthet. Kezdetben törekedhetünk heti 3 alkalomra, míg hosszú távon ösztönző lehet például egy futóverseny teljesítése. Jó példa egy ilyen közös célra, hogy a Budai Egészségközpont munkavállalói és vállalati partnerei az egészségtudatos életmód jegyében 130 fős csapattal indulnak az október 11-i 40. Spar maratonon – egy hasonló kihívás kézzelfogható határidőt ad és végig fenntartja a lendületet. A változatosság szintén meghatározó tényező, hogy ne adjuk fel a monotonitás miatt. Próbáljunk ki különböző útvonalakat és tempókat, vagy hallgassunk zenét, podcastet, esetleg nyelvleckét futás közben. Futócsoporthoz is csatlakozhatunk, mert a közösség általában erőt, lendületet és kitartást ad.

Propolisz tinktúra a konyhában a természetesség jegyében

2025. október 18.

A gasztronómia világában egyre több olyan alapanyag jelenik meg, amely nemcsak ízével, hanem az egészségre gyakorolt hatásaival is kitűnik.

A méhek által gyűjtött és feldolgozott propolisz ebből a szempontból különleges helyet foglal el.

A propolisz tinktúra ma már nemcsak gyógyhatásairól ismert, hanem egyre gyakrabban tűnik fel kreatív kulináris receptekben is, a természetes ízek és a tudatos életmód tökéletes kombinációjaként.

A propolisz titka a konyhában

A méhek által előállított propolisz eredetileg a kaptár fertőtlenítését szolgálja, de emberi felhasználása évszázadokra nyúlik vissza.

Az utóbbi években a propolisz tinktúra felhasználása a konyhában is egyre népszerűbb: salátákhoz adva különleges, enyhén fanyar ízt biztosít, italokban pedig harmonikusan kiegészíti a citrusos vagy mézes jegyeket. Nem csupán ízesítő, hanem természetes antioxidáns-forrás is, amely támogatja az immunrendszert.

Propolisz tinktúra felhasználása a mindennapi főzésben

Azok számára, akik nemcsak ízletesebbé szeretnék tenni az ételeiket, de táplálóbbá is, a propolisztartalmú tinktúra remek kiegészítő. Különösen jól illik:


friss zöldségekből készült öntetekhez,
gyümölcsös desszertekhez,
mézes italokhoz és teakülönlegességekhez.


A propolisz tinktúra felhasználása hideg ételeknél ajánlott leginkább, hiszen így őrizhetők meg a benne található aktív hatóanyagok. Például egy egyszerű joghurtos öntetben vagy mézes-citromos limonádéban pár csepp máris különleges karaktert ad.

Egyre több gasztroblogger számol be arról, hogy a propolisz tinktúra különleges ízmélységet szolgáltat a smoothie-kban vagy a gyümölcslevekben is. Emellett izgalmas kísérletek születtek már sajttálak mellé kínált mézes szószokban is, ahol a természetes édes és mély jegyek harmonikusan találkoznak.

A betegek öngondoskodása

2025. október 18.

A Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (FIP) megfogalmazta az ezzel kapcsolatos gondolatokat a szövetség országai számára.

A gyógyszerészek egyre több lehetőségen dolgoznak működésük kiterjesztésére, hogy megkönnyítsék az öngondoskodás támogatását a betegek jobb egészségi állapota érdekében.

* Ehhez fontos a betegek oktatása és tanácsadása.
* Kiemelten fontos a gyógyszerhasználattal kapcsolatos tanácsadás.
* A hiteles egészségügyi weboldalak mint a legszélesebb körben alkalmazott források ismertetése is lényeges szempont.
* Hasznosak az egészségkövető alkalmazások is.

A gyógyszerészek tanácsadása elengedhetetlen ahhoz, hogy mindezek előnyökkel járjanak a betegek számára. Bővíthetik a betegek egészségügyi ismereteit, növelhetik egészségügyi tudatosságukat, ezzel segítve, hogy nagyobb mértékben gondoskodjanak önmagukról.