Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Karácsonyi patikustippek - likőrök házilag

Érdekességek2021. december 26.

Néhány olcsóbb, egyszerűbb hozzávalóval nagyszerű likőröket lehet a konyhában kikeverni. Nemcsak az ünnepi vacsorára lehet felkínálni, hanem kitűnő ajándék is lehet felnőtteknek.

Tejlikőr

Buschorné Dr. Duha Gabriella receptje

Budapest Phoenix Pharma Zrt.


Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. Megfelelő nagyságú befőttes üvegbe beleöntjük a tejet, az alkoholt, hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját.
  2. A maradék citromot karikára vágjuk, ezt is az üvegbe tesszük, a hosszában kettévágott vaníliarúddal együtt.
  3. Az üveget alufóliával lezárjuk, naponta legalább egyszer alaposan összerázzuk.
  4. Két hét elteltével szűrőpapíron (redős szűrő) átszűrjük, halványzöld kristálytiszta likőrt kapunk.

Ajánlás: A szüredéket a vajjal jól kikeverjük és ostyalap közé töltjük. Alufóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük, másnap éles késsel felszeleteljük.
 

Házi vermut (cinzano-féle)

Dr. Zalai Károlyné receptje
Budapest


Hozzávalók:

Elkészítés: A gyógyszertári tinktúrákat összekeverjük, hozzáadjuk az alkoholhoz, majd a borban feloldott cukorhoz. Végül hozzáöntjük a glicerint.


Csokilikőr

Pesti Ferenc
Szentistván Pesti Patika
A recept eredete: Édesanyám receptje.


Hozzávalók:

Elkészítés: A tojásokat habosra keverjük a cukorral, közben a vízben sűrűre főzzük a kakaót, lehűtjük és a tojásokhoz keverjük. Hosszasan kevergetve hozzáöntjük a tejet és végül az alkoholt.
Ajánlás: Hűtőszekrényben tároljuk. Ha pálinkából készítjük, az is legyen 4 dl, de a tej helyett használjunk egy tubus sűrített tejet.
 

Likőr

Pesti Ferenc
Szentistván Pesti Patika
A recept eredete: Asszisztens kolléganőmtől, Emőkétől kaptam.


Hozzávalók:

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, egy napig hűtőszekrényben érleljük.
Ajánlás: Tárolása hűtöszekrényben. Ne tartogassuk sokáig, mert romlandó.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.