Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Karácsonyi vendégváró receptötletek

Érdekességek2024. december 24.

PixababyAmikor összegyűlik a család mindenki szeretne minél finomabb és különlegesebb ételekkel kedveskedni. Ehhez szeretnénk mi is hozzájárulni és néhány igazán finom receptet ajánlani.

Beigli

(Herczegné Kruczler Éva)

Hozzávalók:

Elkészítés: A liszttel, a vajjal, a tejben feloldott élesztővel, csipet sóval és a tejföllel tésztát gyúrunk. Két egyforma cipóra osztjuk és 15 percig pihentetjük. Megfelelő vékonyra kinyújtva megtöltjük.Diós töltelék: A cukorból és a tejből főzött szörpbe belekeverjük a darált diót, a baracklekvárt és a hámozott szeletelt almát.A mákos töltelék ugyanaz, csak dió helyett darált mákot kell használni.

Bögretészta

(Dr. Krenácsné Szarvasházi Éva)

Hozzávalók:

1 tojás, 1 pohár porcukor, 1 pohár tejföl, 1 pohár darált dió, 1 pohár liszt, sütőpor, mazsola, citromhéj, pici só

Elkészítés: Az anyagokat sorrendben összedolgozzuk, majd őzgerincformában kisütjük.


Püspökkenyér

(Herczegné Kruczler Éva)

Hozzávalók:

4 tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 6 dkg mazsola, dió, csokoládé, ánizsmag.

Elkészítés: A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lisztet a sütőporral és a tojások habját. Utána ízlés szerint hozzákeverjük a mazsolát, a durvára vágott diót, a csokoládét, az ánizsmagot. Őzgerincformában sütjük.

 

Néhány sós finomság

A sütőben már sül a finom karácsonyi hal, a tűzhelyen rotyog a forralt bor. Itt az ideje, hogy a ropogtatnivaló vendégváró sós sütiről is gondoskodjon a háziasszony.

Hozzávalók: (élesztő helyett szalalkálival!)

1/2 kg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás, 30 dkg reszelt sajt , 1/2 csomag szalalkáli, 2 kávéskanál só, 2 dl tejföl.Elkészítés: A hozzávalókat jól összedolgozzuk 1 tojással és a reszeltsajt felével. Fél centiméteresre kinyújtjuk, derelyevágóval csíkokat vágunk belőle. Megkenjük a másik tojással, megszórjuk sajttal és megsütjük.

Hozzávalók:

1 kg liszt, 1 marék só, 1 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 tojás, 2-3 gerezd fokhagyma, 4-5 evőkanál olaj

Elkészítés: Az élesztőből kis vízzel megfuttatott kovászt csinálunk, majd a liszttel, a sóval, a cukorral, a tojással, 1/2 l langyos vízzel jól kidolgozott kelt tésztát készítünk. 4 cipót formálunk, kelesztjük. Utána kerek lapot nyújtunk, amit 8 részre (cikkekre) vágunk. A turmixban a fokhagymát az olajjal összevegyítjük, megkenjük a háromszög alakú cikkeket és feltekerjük, kiflit formázva belőlük. A tetejét is megkenjük olajos fokhagymával, majd megsütjük.

Ajánlás: A kifliket szezámmaggal vagy köménymaggal is megszórhatjuk.


forrás: Bébik, kicsik és nagyok
hírek, aktualitások

Tüsszögés a karácsonyfa alatt? Mi lehet a bűnös?

2024. december 25.



Allergiások megfigyelhették már, hogy panaszaik olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jele annak, hogy az allergén-koncentráció megemelkedne a környezetükben. A panaszok oka ez esetben a keresztallergia is lehet, mivel ilyenkor a bizonyos növények pollenjére érzékeny szervezet számos élelmiszert is allergén anyagként kezelhet.

Hazánkban minden negyedik embert érint az allergia valamilyen formában, parlagfű allergiától pedig a lakosság közel 20%-a szenved. A szénanáthás panaszokkal küzdő betegek száma a kilencvenes évek eleje óta 27-szeresére emelkedett.

Keresztallergia télen?

Keresztallergia akkor lép fel, amikor a szervezet összetéveszti a fő allergént egy másik hasonló szerkezetű allergénnel. Az ilyenkor megjelenő tünetek megegyeznek a főallergén által kiváltott reakcióval. A keresztallergia megjelenése a pollenszezonban a leggyakoribb, azonban a téli időszakban is jelentkezhet, mert ilyenkor étrendünkben gyakrabban fordulnak elő olyan magas hisztamin tartalmú ételek és italok, amelyek keresztallergénekként viselkedhetnek.

Milyen ünnepi ételek fogyasztására figyeljünk?


Például a parlagfű pollenjére allergiásak fahéj, gyömbér, paradicsom és gesztenye, a nyírfa pollenjére allergiásak pedig dió, mogyoró, mandula, gesztenye, sárgarépa, burgonya és zeller fogyasztásakor tapasztalhatnak allergiás reakciót.
Akiknél a fűpollen vált ki allergiát, azok keresztallergiát tapasztalhatnak földimogyoró, szója, bab, borsó, mandula burgonya és paradicsom fogyasztásakor.
A latex allergén esetében a citrusfélék, egzotikus gyümölcsök, gesztenye okozhatnak keresztallergiát.

5 + 5 tipp a karácsonyi pluszkilók ellen

2024. december 25.


A karácsony a szeretetről, a családról és az ajándékozásról szól. Na meg persze a finom ételekről. Ha nem vigyázunk, az ünnepek alatt könnyen megugorhat a ruhaméretünk, és a következő évet kezdhetjük azzal, hogy kemény munkával próbálunk megszabadulni a pluszkilóktól. De semmi vész, idén sem kell lemondani a nagyi töltött káposztájáról, vagy anyukánk mennyei bejglijéről. Kis odafigyeléssel reális cél, hogy szilveszterkor is beleférjünk az álomruhába. 


A www.foodpanda.hu ételrendelő oldal legutóbbi felmérése jól mutatja, hogy mi magyarok nem járunk élen a tudatos étkezés terén. Ha ételrendelésről van szó, legtöbbször pizzára, hasábburgonyára vagy somlói galuskára kattintunk, az egészségesebb fogások pedig háttérbe szorulnak. Ezért mutatunk tíz hasznos tippet, hogy az ünnepi szezont is megússzuk pluszkilók nélkül.

Karácsonyi vendégváró receptötletek

2024. december 24.

Amikor összegyűlik a család mindenki szeretne minél finomabb és különlegesebb ételekkel kedveskedni. Ehhez szeretnénk mi is hozzájárulni és néhány igazán finom receptet ajánlani.

Beigli

(Herczegné Kruczler Éva)

Hozzávalók:


A tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1/2 dl tej, élesztő, só, 1 dl tejföl.
A töltelékhez (1 rúdhoz): 20 dkg dió, 15 dkg cukor, 2-3 evőkanál tej, 3 evőkanál baracklekvár, 3 alma.


Elkészítés: A liszttel, a vajjal, a tejben feloldott élesztővel, csipet sóval és a tejföllel tésztát gyúrunk. Két egyforma cipóra osztjuk és 15 percig pihentetjük. Megfelelő vékonyra kinyújtva megtöltjük.Diós töltelék: A cukorból és a tejből főzött szörpbe belekeverjük a darált diót, a baracklekvárt és a hámozott szeletelt almát.A mákos töltelék ugyanaz, csak dió helyett darált mákot kell használni.

Bögretészta

(Dr. Krenácsné Szarvasházi Éva)

Hozzávalók:

1 tojás, 1 pohár porcukor, 1 pohár tejföl, 1 pohár darált dió, 1 pohár liszt, sütőpor, mazsola, citromhéj, pici só

Elkészítés: Az anyagokat sorrendben összedolgozzuk, majd őzgerincformában kisütjük.