Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Karácsonyra csini-forma? - A sikeres fogyókúra 3 alapelve

Érdekességek2018. október 24.

Mi az a három legfontosabb tényező, ami döntően befolyásolja a fogyókúránk sikerességét? Ne sanyargasd magad villámdiétákkal, inkább ésszerűsíts, és tartsd be a 3 egyszerű alapelvet! Így könnyebben, szélsőségektől mentesen fogyhatsz, és nem teszed ki feleslegesen a szervezetedet sokkhatásnak. Cikkünkben további 10 jótanácsot találsz a súlycsökkentés részletes megvalósításához!  

1. Hogyan és mit mozogsz? Ahhoz igazítsd a táplálkozásodat!
A mozgás céljától és gyakoriságától függ, hogy milyen irányelveket kell követnünk a mindennapi táplálkozásban.

Azoknak, akik elsősorban a jó közérzetért végzik a testmozgást és nincs szükségük testsúlycsökkentésre, csak az egészséges táplálkozás alapelveit kell követniük. Ha már van egy kis úszógumink, vagy csak izmosodni szeretnénk, akkor szükség lehet ezeket az alapelveket kiegészíteni. Kifejezett sportdiétára a versenysportolóknak van szükségük.

Legtöbben azért választunk valamilyen mozgásformát, hogy megszabaduljunk a túlsúlytól, formásabbá tegyük alakunkat, és jól is tesszük, hiszen többek között az izommunka képes az anyagcserét nagymértékben megemelni. Ez azonban önmagában nem elegendő, ki kell egészíteni megfelelő táplálkozással is.


2. A diéta egyik kulcsa: a folyadékfogyasztás
A folyadékfogyasztás alapvető fontosságú. Nemcsak azért, mert a megfelelő folyadékfelvétel segít az energia leadásban, hanem azért is, mert a vízhiány hatással van a fizikai teljesítőképességünkre is, kritikus esetben holtpontot okozhat. Ma már tudjuk, hogy ha nem túlzott, akkor nem tilos folyadékot inni a mozgás végzése közben sem.

Izotóniás oldat fogyasztása javasolt, amit otthon mi magunk is előállíthatunk, ha friss zöldség- vagy gyümölcslevet hígítunk. A készen kapható izotóniás italok akkor azok, ha az osmolaritásuk 280-330 mmol/l közötti. A sportital akkor megfelelő, ha nem tartalmaz koffeint vagy szénsavat. A koffein vizelethajtó, ami nem kedvez a folyadékháztartásnak. A sportitaloknak valódi hasznuk az élsportolóknál van, akik csak hobbiszinten mozognak, azoknak nincs rá szükségük!

3. Hogyan szükséges pótolni a tápanyagokat?
A szénhidrátok biztosítanak gyors, könnyen mozgósítható energiát a szervezetünknek, a szénhidrát az agy és az izmok elsődleges tápanyagforrása. Mozgás során először a vérben lévő cukrot használjuk el, majd kb. 40 perc múlva a keringő zsírsavakat és a raktározott szénhidrátot.

Testmozgás előtt 2 órával érdemes olyan táplálékot fogyasztani, ami komplex szénhidrátot tartalmaz és/vagy alacsony GI-értékű (glikémiás indexű), rostban gazdag, és tartalmaz sovány fehérjét. Ennek köszönhetően a vércukorszint is egyenletesebben emelkedik, ami segít elkerülni a holtpontot és az éhségrohamokat.

A zöldségek, gyümölcsök többsége megfelel ennek a kritériumnak, ráadásul optimálisan fedezik vitamin- és ásványianyag-szükségletünket is, ami bizonyos mértékben megnő a mozgás során keletkezett szabadgyökök miatt.

Sovány fehérjék (csirkehús, pulykahús, zsírszegény tej és tejtermékek, tojásfehérje, sovány hal) fogyasztásával és rendszeres testmozgással kerülhetjük el, hogy az izomzatból is fogyjunk. Ha testsúlycsökkentés a célunk, akkor azonban ebből sem lehet korlátlanul fogyasztani, hiszen a feleslegesen bevitt fehérjék is energiát szolgáltatnak.

A testmozgás után is lehet enni, zsírszegény, sovány fehérjét tartalmazó, rostban gazdag ételt. Pl. csirkehúsos saláta, rozsos kiflivel.

A fogyókúrázók tízparancsolata
Az alábbi alapelvek betartásával tartós sikerre számíthatunk: nemcsak önsanyargatás nélkül tudjuk leadni a pluszkilókat, de az optimális súlyunkat - és nem utolsósorban az egészségünket - hosszú távon is meg tudjuk őrizni.

  1. Kerüljük a szélsőséges diétákat!
  2. Ne siettessük a fogyást, heti 0,5-1 kg súlyvesztésre törekedjünk!
  3. Ne a testsúlyt nézzük csak, legalább havonta végeztessünk testzsírszázalék meghatározást is.
  4. Kerüljük a túlzott zsiradékbevitelt (ez a növényi zsiradékokra is vonatkozik).
  5. A finomított cukor, méz, cukorpótlók fogyasztását kerüljük, vagy legalább minimalizáljuk.
  6. Részesítsük előnyben az összetett szénhidrátokat.
  7. Fogyasszunk elegendő rostot.
  8. Legalább napi 2 liter folyadékot fogyasszunk.
  9. Legalább heti négyszer, 40-60 percig végezzünk aerob mozgást (pl. kocogás, futás, biciklizés, kick box stb.)
  10. Testmozgáskor ügyeljünk a fokozatosságra, és a mozgásformát mindig aktuális állapunkhoz igazítsuk.

forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Miről mesél a csók a nőknek?

2024. október 07.

"A csók csak egy csók" - "a kiss is just a kiss" - szól a dal a Casablancában, utalva arra, hogy Humphrey Bogart és Ingrid Bergman között a kapcsolatnak nem lesz folytatása. Úgy tűnik azonban, hogy a csók mégsem csak egy csók, főleg, ha az elsőről van szó, mert a nő számára fontos eszköz annak megállapítására, hogy összeillik-e potenciális partnerével.  

A "jó csók" segíti meggyőzni, hogy érdemes elmélyíteni vele a kapcsolatot, a kevésbé kielégítő pedig kioltja lelkesedését már a kezdeteknél. A nő hosszú távon is csókkal erősíti az összetartozást párjával, a csókból érzi meg, hogy szereti-e még, vagy mással csalja.

Az Evolutonary Psychology című brit szaklapban megjelent tanulmány szerint minden nő kap a csóktól olyan romantikus és kémiai jeleket, amelyek révén értékelni tudja "love story-ja" állapotát.

Az amerikai Albany egyetem kutatói több ezer teszttel jutottak el ehhez az eredményhez. Míg a férfiak sokkal kevésbé érzékenyek ezen a területen, a nők nagy figyelmet fordítanak a férfiak leheletének szagára, szája ízére, fogai állapotára. Nem fogadnak el szexuális kapcsolatot csókolózás előtt. És míg a férfiak egy hosszan tartó kapcsolatban elvesztik érdeklődésüket a csók iránt, a nők továbbra is szívesen adnak és fogadnak.

Javul a szívelégtelenség a fekete csokoládé hatására

2024. október 07.

A fekete csokoládé újabb gyógyhatását mutatta ki egy nemzetközi tanulmány: a szívelégtelenség kezelését is segíti a kedvelt édesség.

Az étcsokoládé a legősibb gyógyszerek közé tartozik, és az utóbbi években kiterjedt vizsgálatok megerősítették vérnyomáscsökkentő hatását idősebb felnőtteken és köhögés elleni tulajdonságát gyermekeken is.

Fekete csokoládé a a keringéses betegségekre

Andreas J. Flammer svájci kutató vezette azt a 15-tagú nemzetközi munkacsoportot, amelyik a keringési elégtelenségben szenvedő betegek gyógyítására használta a fekete csokoládét. A tanulmányt az European Heart Journal közölte.

A kardiológiai rendkívüli fejlődése miatt mind több a szívelégtelenség esetek száma. A régebbi gyógyítási módszerek mellett sok heveny szívinfarktus miatt ellátásra szoruló beteg a szívroham korai szakában meghalt. Ma ezeket általában sikerül megmenteni, de a szívizom ereje, teljesítménye csökken és gyakran keringési elégtelenség alakul ki.

Egyik csoport álcsokit, a másik 70 %-os csokoládét kapott

A kutatók húsz önként jelentkező beteget vizsgáltak. Ezek enyhe szívelégtelenségben szenvedtek és a jelenlegi optimális gyógyszerelésben részesültek. A megfigyelési idő során véletlenszerű elrendezésben a csoport egyik fele kezdetben napi négy dekagramm 70 százalékos töménységű étcsokoládét evett, a másik csoport ugyanolyan súlyú és megkülönbözhetetlen külsejű, ugyanolyan édes „álcsoki” szeletet kapott, amelyben semmi nem volt a kakaóbab biológiailag kedvező flavanol anyagaiból.

Ez volt a rövid vizsgálat, majd következett az egyhónapos tanulmány, amelynek során a résztvevők a csokoládéból vagy az álcsokoládéból naponta két szeletet ettek meg, ez napi nyolc gramm csokoládénak felelt meg. A valódi csokoládét és az azonos küllemű kontrollszeleteket a világ legnagyobb élelmiszeripari csoportja a vizsgálathoz külön készítette.

Lehet, hogy te is érintett vagy? A Jókislány-vírus

2024. október 06.

Sokféle betegség támad mostanában, a H1N1-től a furcsa autoimmun rendellenességekig. Ám van ezeknél sokkal kevésbé ismert, ám szintén pusztító kórokozó is: a Jókislány-vírus. Ne tévesszen meg a neve: férfiakat is elérhet, bár jóval kisebb mértékben. E vírus, mely voltaképpen egy hiedelemrendszer, az agyat támadja meg, mégpedig az énkép, önbizalom, önbecsülés rendszerén keresztül, melyet teljesen képes lerombolni. A vírus krónikus boldogtalanságot, depressziót, sőt halált okozhat. Magyarországon a fertőzöttek aránya igen magas.  

A fertőzöttség tünetei meglehetősen közismertek. A családban, iskolában szoktuk e betegséget elkapni, később a munkahelyi közösségben, illetve a családunk körében kiújulhat. Igen makacs dologról van szó. Lássunk immár párat a tünetek közül!

A Jókislány-vírus hordozója:


nem tud és nem mer nemet mondani. A környezet erre természetesen rászokik, így a vírusfertőzött egyén a végsőkig kihasználhatóvá válik. Hiszen a jókislány, ahol tud, segít, és hősiesen mosolyogva ájul el a kimerültségtől.
A Jókislány-vírussal fertőzött ember maximalista. Mindent maximálisan jól, sőt még annál is jobban igyekszik csinálni, és kétségbeesik attól, hogy mi lesz, ha a világ nem lesz elégedett a teljesítményével, így természetesen hibázni sem mer. Emiatt nehezen fog bele új dolgokba, leragad pocsék munkahelyeken, és éppen maximalizmusa miatt manipulálhatóvá válik: például bent marad hétvégén dolgozni, ingyen, és lázasan is. Ezért a munkaadók szeretik a vírusos dolgozókat. Ez nem jelenti azt, hogy meg is fizetik őket.
Sosem elégedett sem önmagával, sem a teljesítményével, így képtelen lazítani. Nem ül asztalhoz a családdal, ehelyett pattog a konyhába az edényekkel, ötször visszakérdez, hogy „ugye ízlik?”
Mivel önbizalomhiánya és maximalizmusa nyilvánvaló, a férfiak nem becsülik – ez a Csernus-féle lábtörlő-effektus – erre persze úgy reagál, hogy még többet dolgozik, kényeztet, kiszolgál, hátha akkor majd szeretni fogják. Hát nem.
Azt hiszi, az ő dolga a világ bajait megoldani. Rosszul érzi magát, ha körülötte valakinek rosszul megy a sora, és ilyenkor azonnal ugrik, hogy „megmentse” az illetőt. A mentőakció után a megmentett személy még csak hálás sem szokott lenni, így a vírusos személy csalódik. Hiszen a jókislányok feladata, hogy boldoggá tegyék a környezetüket.
A Jókislány-vírussal fertőzött ember meggyőződése, hogy az életében fontos dolgokban másoknak (többnyire férfiaknak) kell döntenie. Általában a váláskor jön rá, hogy minden a férje nevén van. Hiszen a jókislányok nem foglalkoznak olyan csúnya dologgal, mint a pénz, nem igaz?
Az ilyen személy nem tud segítséget kérni, illetve rendszerint a legrosszabb helyen kéri: elképesztő pontossággal megtalálják a következő szélhámost. Hiszen a jókislányok megbíznak az idegen bácsikban és nénikben.
Bárkinek kölcsönzi nehezen megkeresett pénzét, értékes tárgyait, lakását, és gyakran még elismervényt sem írat alá róla. Hiszen a jókislányok önzetlenek. Mondanom sem kell, a kölcsönzött pénzt sose látja viszont, a lakást lelakva, a tárgyat tönkretéve látja viszont – ha egyáltalán viszontlátja.
A hitrendszerrel fertőzött személy mindenki mással többet foglalkozik, mint saját magával. Súlyosan elhanyagolja a külsejét, az egészségét – mivel folyton másoknak segít, nincs ideje edzésre járni, egészségesen főzni, kikapcsolódni. Hiszen a jókislányok önfeláldozóak.
A jókislányok élete tele van „kell” és „muszáj” dolgokkal, ezért oda mennek, ahová nem szeretnének (például anyóshoz vasárnap ebédre, majd egész délután szenvednek a gyomorgörcstől), és nem mennek oda, ahová viszont szeretnének (anyós helyett mondjuk kirándulni). Hiszen a jókislányok engedelmesek.