Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Kedvenc káposztáink

Érdekességek2023. április 27.

A káposztaféléket egész évben fogyasztjuk, mégis elsősorban az őszi–téli időszakban kerülnek reflektorfénybe vitamin- és ásványianyag-forrásként, valamint ünnepi fogásként.

A káposztákat színük és a szezonalitás szerint csoportosítjuk. A tavaszi fejes káposzta levelei jóval lazább szerkezetűek, íze frissebb, mint később szüretelt rokonaié. Színváltozatai a zöld, a vörös és a fehér. A kelkáposzta közel áll a fejes káposztához, de levelei fodrosak, hólyagosak, sötétzöldek.

Rostban, vasban gazdagok

A fejes káposzta energiatartalma csekély (32 kcal), szénhidráttartalma 5,7 g/100 g. 10 dkg fejes káposzta B1-vitaminból 40, B2-vitaminból 60 g-ot, niacinból 1 mg-ot tartalmaz. Kiemelendő a C‑vitamin-tartalma, amely 50 mg/100 g. A vörös káposzta élelmirost-tartalma (4,5 g), vastartalma (0,63 mg) duplája a fehér káposztáénak. Kálium-, foszfor- és magnéziumtartalma is tetemes.

A kelkáposzta élelmirost-tartalma 3,2 g/100 g, B1- és B2-vitamin-tartalma a háromszorosa a fejes káposztáénak, niacin- és folsavtartalma pedig annak duplája. Karotintartalma szintén kiemelkedő: 5,2 mg/100 g. A káposztafélék közül a kelnek a legnagyobb a káliumtartalma (490 mg/100 g), de a többi káposztaféléhez képest a fehérjetartalma is nagy.

A kelkáposzta élettani hatása: kalciumtartalmának (57 g/100 g) köszönhetően csonterősítő, vérnyomásszabályzó hatással bír.

Serkenti az immunrendszer működését, ill. csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét.

Káposztafogyasztás hatására javul az étvágy és az emésztés. Étkezés után hosszabb ideig kelti a jóllakottság érzetét, így az energiaszegény étendben is alkalmazható. A káposzta flavonoidjai hatékony antioxidánsként csökkentik a szív-ér rendszeri betegségek és az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését. Glukozinoláttartalmuk miatt fogyasztásukkal a tüdő-, gyomor-, vastagbél- és végbéldaganatok kialakulásának kockázata csökken.


Káposztás ételek

A nyers káposzta ideális tárolási hőmérséklete 0 °C, így hűtőszekrényben akár 4 hétig is eláll. Minél tömörebb szerkezetű, annál hosszabb ideig eltartható. A savanyított káposztát azonban hűtve se tároljuk két hétnél tovább, a laza szerkezetű kelkáposzta esetében pedig maximum 3 nap az ajánlott tárolási időtartam.

Számos széles körben kedvelt fogás készíthető édes vagy savanyú káposztából, a különböző káposztafajták felhasználása is eltérő.

A vörös káposzta színe és íze jellegzetes, nyersen saláta-alapanyagként, párolva elsősorban köretként ízletes. Illik hozzá a babérlevél, a vöröshagyma mellett a szegfűszeg és a vörösbor, párolva almával, naranccsal, aszalt szilvával is gazdagítható.

Párolt köretként fehér káposztát is fogyaszthatunk, melynek ízesítését inkább a köménymag határozza meg, de almával is harmonizál.

A közkedvelt paradicsomos káposzta édes káposztából készül, ahogy az eredetileg erdélyi lucskos káposzta is.

A káposztás cvekedli (kocka) erősen megosztó tésztaétel, ki borssal, ki cukorral szórja, sokan azonban egyik változatban sem kóstolnák meg. Egyes tájegységeken, pl. a Rétközben kifejezetten kedvelik a káposztás kenyeret és lepényt, de a káposztás nudli, a káposztás palacsinta és pogácsa, a káposztás rétes és tekercs, a káposztatorta, a káposztás muffin sem ritka édesség ezen a vidéken.

Nemcsak hazánkban, a környező országokban is készítenek káposztás fogásokat. Ilyen a scsí, az orosz és bolgár húsos káposztaleves, az orosz töltött pirog, az erdélyi, kolozsvári, ormánsági töltött és rakott káposzták. Savanyú és édes káposztával készül a lengyel bigos, Csehországban és Szlovákiában a párolt káposzta számít nemzeti eledelnek.

Fogások savanyú káposztával

Gyalult káposztából, sóval és fűszerekkel (tormával, babérlevéllel, kaporral), tejsavas erjesztéssel készül a savanyú káposzta. Az érlelés alatt a káposzta bő levet ereszt, cukortartalma tejsavvá alakul át, ez adja jellegzetes ízét. A savanyított káposzta önállóan fogyasztva is kitűnő ízű, egyben remek C-vitamin-forrás. Ha nem savanyúságként (káposztával töltött almapaprika, csalamádé) fogyasztjuk, főleg húsos egytálételeket készítünk savanyú káposztával. Ilyen többek között a székelygulyás, a hajdúkáposzta, a rakott és az erdélyi rakott káposzta. A töltött káposztát számtalan variációban, elkészítési módban ismerjük, fogyasztjuk, ízesítésben is lehetnek nagy eltérések a paradicsomostól a kapros változatig.

Különösen újévkor vagy évközi nagy mulatozások után kanalazzuk a savanykás korhelylevest.

Kelkáposzta változatosan

A kelkáposztát mindenképpen főzzük meg – ne felejtsünk el a vízhez egy kávéskanál szódabikarbónát adni, hogy megtartsa gyönyörű színét. 10-15 perc főzési idő elegendő, ne főzzük túl.

  A káposztaféléket egész évben fogyasztjuk, mégis elsősorban az őszi–téli időszakban kerülnek reflektorfénybe vitamin- és ásványianyag-forrásként, valamint ünnepi fogásként.  A káposztákat színük és a szezonalitás szerint csoportosítjuk. A tavaszi fejes káposzta levelei jóval lazább szerkezetűek, íze frissebb, mint később szüretelt rokonaié. Színváltozatai a zöld, a vörös és a fehér. A kelkáposzta közel áll a fejes káposztához, de levelei fodrosak, hólyagosak, sötétzöldek. Rostban, vasban gazdagok  A fejes káposzta energiatartalma csekély (32 kcal), szénhidráttartalma 5,7 g/100 g. 10 dkg fejes káposzta B1-vitaminból 40, B2-vitaminból 60 g-ot, niacinból 1 mg-ot tartalmaz. Kiemelendő a C‑vitamin-tartalma, amely 50 mg/100 g. A vörös káposzta élelmirost-tartalma (4,5 g), vastartalma (0,63 mg) duplája a fehér káposztáénak. Kálium-, foszfor- és magnéziumtartalma is tetemes.  A kelkáposzta élelmirost-tartalma 3,2 g/100 g, B1- és B2-vitamin-tartalma a háromszorosa a fejes káposztáénak, niacin- és folsavtartalma pedig annak duplája. Karotintartalma szintén kiemelkedő: 5,2 mg/100 g. A káposztafélék közül a kelnek a legnagyobb a káliumtartalma (490 mg/100 g), de a többi káposztaféléhez képest a fehérjetartalma is nagy.  A kelkáposzta élettani hatása: kalciumtartalmának (57 g/100 g) köszönhetően csonterősítő, vérnyomásszabályzó hatással bír.  Serkenti az immunrendszer működését, ill. csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét.  Káposztafogyasztás hatására javul az étvágy és az emésztés. Étkezés után hosszabb ideig kelti a jóllakottság érzetét, így az energiaszegény étendben is alkalmazható. A káposzta flavonoidjai hatékony antioxidánsként csökkentik a szív-ér rendszeri betegségek és az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését. Glukozinoláttartalmuk miatt fogyasztásukkal a tüdő-, gyomor-, vastagbél- és végbéldaganatok kialakulásának kockázata csökken. Káposztás ételek  A nyers káposzta ideális tárolási hőmérséklete 0 °C, így hűtőszekrényben akár 4 hétig is eláll. Minél tömörebb szerkezetű, annál hosszabb ideig eltartható. A savanyított káposztát azonban hűtve se tároljuk két hétnél tovább, a laza szerkezetű kelkáposzta esetében pedig maximum 3 nap az ajánlott tárolási időtartam.      Számos széles körben kedvelt fogás készíthető édes vagy savanyú káposztából, a különböző káposztafajták felhasználása is eltérő.  A vörös káposzta színe és íze jellegzetes, nyersen saláta-alapanyagként, párolva elsősorban köretként ízletes. Illik hozzá a babérlevél, a vöröshagyma mellett a szegfűszeg és a vörösbor, párolva almával, naranccsal, aszalt szilvával is gazdagítható.  Párolt köretként fehér káposztát is fogyaszthatunk, melynek ízesítését inkább a köménymag határozza meg, de almával is harmonizál.      A közkedvelt paradicsomos káposzta édes káposztából készül, ahogy az eredetileg erdélyi lucskos káposzta is.  A káposztás cvekedli (kocka) erősen megosztó tésztaétel, ki borssal, ki cukorral szórja, sokan azonban egyik változatban sem kóstolnák meg. Egyes tájegységeken, pl. a Rétközben kifejezetten kedvelik a káposztás kenyeret és lepényt, de a káposztás nudli, a káposztás palacsinta és pogácsa, a káposztás rétes és tekercs, a káposztatorta, a káposztás muffin sem ritka édesség ezen a vidéken.  Nemcsak hazánkban, a környező országokban is készítenek káposztás fogásokat. Ilyen a scsí, az orosz és bolgár húsos káposztaleves, az orosz töltött pirog, az erdélyi, kolozsvári, ormánsági töltött és rakott káposzták. Savanyú és édes káposztával készül a lengyel bigos, Csehországban és Szlovákiában a párolt káposzta számít nemzeti eledelnek. Fogások savanyú káposztával  Gyalult káposztából, sóval és fűszerekkel (tormával, babérlevéllel, kaporral), tejsavas erjesztéssel készül a savanyú káposzta. Az érlelés alatt a káposzta bő levet ereszt, cukortartalma tejsavvá alakul át, ez adja jellegzetes ízét. A savanyított káposzta önállóan fogyasztva is kitűnő ízű, egyben remek C-vitamin-forrás. Ha nem savanyúságként (káposztával töltött almapaprika, csalamádé) fogyasztjuk, főleg húsos egytálételeket készítünk savanyú káposztával. Ilyen többek között a székelygulyás, a hajdúkáposzta, a rakott és az erdélyi rakott káposzta. A töltött káposztát számtalan variációban, elkészítési módban ismerjük, fogyasztjuk, ízesítésben is lehetnek nagy eltérések a paradicsomostól a kapros változatig.  Különösen újévkor vagy évközi nagy mulatozások után kanalazzuk a savanykás korhelylevest. Kelkáposzta változatosan  A kelkáposztát mindenképpen főzzük meg – ne felejtsünk el a vízhez egy kávéskanál szódabikarbónát adni, hogy megtartsa gyönyörű színét. 10-15 perc főzési idő elegendő, ne főzzük túl.  A kelkáposzta alkalmas saláták, köretek, főzelékek és önálló főételek készítésére is. Krémlevesként, zöldséglevesként is készülhet, de legismertebb mégis a virslivel gazdagított frankfurti leves. A hagyományos kelkáposzta-főzelék mellett a rakott kel is nagy kedvenc. Pirítva gondolhatunk köretként is a kelre, de nyersen, salátaként is megállja a helyét pl. almával vagy céklával keverve. A bor, a hagyma, a parmezán jól illik a kelkáposztához, így bátran elkészíthető rizottónak. Törökországban gyakorta fogyasztják fasírtként (hússal és húsmentesen), hazánkban is ismert mint darált húsos keltekercs. A kel fodros levelei dekoratívak, használhatók különböző töltelékek burkolására és díszítésre is.  Akár tésztaszószként is kipróbálható, sőt sütőtökös-kelkáposztás piteként és megkóstolhatjuk. Uborkával vagy spenóttal vegyítve frissítő zöld ivólevet készíthetünk gyümölcscentrifugával.  Kovács Ildikó élelmiszermérnök  A klasszikus káposztás és kelkáposztás ételek epe- és hasnyálmirigy-betegségek esetén kerülendők a nagy rosttartalom és a készítésükhöz használt zsiradékok miatt.

A kelkáposzta alkalmas saláták, köretek, főzelékek és önálló főételek készítésére is. Krémlevesként, zöldséglevesként is készülhet, de legismertebb mégis a virslivel gazdagított frankfurti leves. A hagyományos kelkáposzta-főzelék mellett a rakott kel is nagy kedvenc. Pirítva gondolhatunk köretként is a kelre, de nyersen, salátaként is megállja a helyét pl. almával vagy céklával keverve. A bor, a hagyma, a parmezán jól illik a kelkáposztához, így bátran elkészíthető rizottónak. Törökországban gyakorta fogyasztják fasírtként (hússal és húsmentesen), hazánkban is ismert mint darált húsos keltekercs. A kel fodros levelei dekoratívak, használhatók különböző töltelékek burkolására és díszítésre is.

Akár tésztaszószként is kipróbálható, sőt sütőtökös-kelkáposztás piteként és megkóstolhatjuk. Uborkával vagy spenóttal vegyítve frissítő zöld ivólevet készíthetünk gyümölcscentrifugával.

Kovács Ildikó
élelmiszermérnök

A klasszikus káposztás és kelkáposztás ételek epe- és hasnyálmirigy-betegségek esetén kerülendők a nagy rosttartalom és a készítésükhöz használt zsiradékok miatt.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Nem csak az aktuális COVID okozhat szaglásvesztést

2025. június 04.

A szaglásvesztés egy nagyon kellemetlen jelenség, amelynek lehet olyan banális oka, mint egy megfázás, de akár egy súlyosabb kórkép, például Parkinson- és Alzheimer-kór egyik tünete is lehet az anosmia, mások mellett. Dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa arról beszélt, mi lehet a kivizsgálás menete, és mikor érdemes a fül-orr-gégészeti kivizsgálás után neurológushoz fordulni.

Állandó vagy átmeneti a szaglásvesztés?

A szaglásvesztést vagy szagvakságot (anosmia) két nagy csoportra lehet osztani. Az egyik az állandó szagláshiány, ami lehet veleszületett rendellenesség (ez egy nagyon ritka állapot), és főként azért érdemes róla tudni, mert veszélyes lehet, ha valaki nem érzi például a gázszagot. Ennek egyik sajátos példája a Kallmann szindróma, ami többek közt ún. hipogonodizmussal, tehát a szexuális szerepekben fontos részt jelentő szervek alulműködésével és szagláshiánnyal jár. Ez utóbbi is jelzi, hogy a szagok, illatok és a szexuális késztetés közt szoros összefüggés van. 
A másik csoportba tartozik a részleges és átmeneti szaglásvesztés, ami sokszor a COVID első tünete volt, még a köhögés, légúti panaszok, láz előtt. Ebből úgy látszik, hogy a vírus először valószínűleg a szaglási központokat, szaglóhámot támadta meg. Sajnos a COVID okozta szaglásvesztés meglehetősen elhúzódó jelleggel bírt, volt, akinek csak részlegesen tért vissza a szaglása. Ennél a jelenségnél nincs gyógyszeres beavatkozási lehetőség.
A COVID még ma is sokaknál diagnosztizálható, azonban már gyakoribb, hogy bármilyen banális, orrnyálkahártyát érintő gyulladás jár a szaglás elvesztésével. Ez azonban átmeneti és spontán rendeződik. Ezzel kapcsolatos megfigyelés, hogy ha sok orrdugulás elleni, vagyis érösszehúzó spray-t használ valaki, az is okozhatja az anosmiát.
Szaglásvesztés esetén a fül-orr-gégészt feltétlenül érdemes felkeresni, hiszen például polipok miatt is kialakulhat ilyen tünet. A polipok gyakran az orr nyálkahártyán és az orrmelléküregekben jelennek meg, és ha nagyon sok van belőlük vagy problémát okoznak, akkor érdemes azok eltávolításáról gondolkodni.

Neurológiai okok: agytumortól az Alzheimer-kórig

Neurológiai szempontból az a probléma, hogy a szaglás elődleges központja közvetlen az orrüreg teteje fölött van, és elég sérülékeny. Koponyatraumák esetén például éppen amiatt merülhet fel a koponyaalap törésének gyanúja, ha valaki fejsérülés után nem érez szagokat – ismerteti dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa. – A szaglásvesztés lehet féloldali is, ha például csak az egyik oldalon sérül a szaglóideg. Ez esetleg nem is feltűnő, de a traumás következmény kimutatásának természetesen van jelentősége. Ugyancsak sajátos szaglásvesztéssel jár a ritkán előforduló Foster-Kennedy szindróma, amelynek az a lényege, hogy egyik oldalon látóideg sorvadás, a másik oldalon papilla pangás lép fel, ami gyakran jár a szaglás elvesztésével. Ez a homloklebenyi agytumoroknak egy jellegzetes szindrómája. Nem alapvetően jellemző, de az Alzheimer-kórnál és a Parkinson-kórnál is felléphet szaglásvesztés, és számos más oka is lehet még ennek a tünetnek a myastenia gravistól a cinkhiányig, de legtöbbször más panaszok is csatlakoznak az anosmia mellé.

Miért nem tud mindenki ritmusra tapsolni?

2025. június 04.



Az emberi agy és a zene ritmusának összhangja régóta foglalkoztatja a kutatókat. Vajon mi segít abban, hogy tartsuk a ritmust, miközben zenélünk vagy táncolunk? Az ELTE PPK kutatói ennek a rejtélynek jártak utána a Scientific Reports-ban megjelent legújabb tanulmányukban. 

A zene az emberiség történetének kezdete óta velünk van. Amikor táncolunk rá, nem is gondolunk arra, milyen bonyolult dolgot művelünk: holott ahhoz, hogy együtt mozogjunk a zenével, mozgásunkat össze kell hangolni a ritmussal, agyunknak érzékelnie kell a zene ismétlődő, hangsúlyos pontjait, követnie kell a „lüktetést”. Hogy ez miként is történik, ma is izgalmas kutatások tárgya, hiszen ez az alapja annak is, hogy együtt tudjunk zenélni, táncolni vagy akár csak tapsolni egy koncerten.

Persze nem vagyunk egyformák a zenei képességekben: vannak, akik könnyedén tartják a ritmust, pontosan tapsolnak vagy dobolnak, míg másoknak ez nehezebben megy. Az eddigi kutatások szerint a háttérben a szaknyelvben neurális entrainmentnek nevezett folyamat áll, döntően ennek minősége szabja meg, hogy agyunk mennyire képes szinkronizálódni a ritmushoz. De valóban ilyen egyszerű ez?

Az ELTE PPK kutatói – Maria de Lourdes Noboa, Kertész Csaba és Honbolygó Ferenc – a Nature Scientific Reports folyóiratban nemrég megjelent tanulmányukban azt vizsgálták, hogy a ritmikus mintákhoz való neurális entrainment mennyire jelzi előre a szinkronizációs készséget felnőtteknél. Ehhez olyan kognitív jellemzőket is vizsgáltak, mint a munkamemória és a zenei képzettség. 

Magyarországon először végeztek MR-vezérelt katéteres ablációt a Semmelweis Egyetemen

2025. június 03.



Itthon először hajtottak végre szívkatéteres ablációt MR-készülék segítségével a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A betegnek pitvari flattern, azaz pitvari lebegés miatt volt szüksége a beavatkozásra. A jobb képalkotást lehetővé tevő és a hagyományos, röntgenes ablációhoz képest sugárzással sem járó eljárást európai szinten is az elsők között végezték el a Semmelweis Egyetemen, a katétereket gyártó cég legújabb térképezési szoftverét pedig a régióban először alkalmazták a műtét során.


„A katéteres abláció fejlődését végigkövethettem pályámon: a ’90-es évek közepén én honosíthattam meg a katéteres ablációt a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán és az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvari lebegés ablációját Magyarországon elsőként alkalmaztuk. Most pedig ugyanitt az országban elsőként végezhettünk el pitvari lebegés ablációját MR-készülék segítségével” – mutatott rá dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinika igazgatója.


Mint elmondta, a városmajori klinika Kísérleti Kutató Laboratóriumában számos ablációs vizsgálatot és ablációskatéter-fejlesztést végeztek. Az MR-készülékben végrehajtott beavatkozást több mint öt éve tervezték, mire eljutottak a mostani műtétig.


A katéteres abláció egyik nehézsége, hogy a szívben elektromos jelek és röntgensugár segítségével tájékozódunk. A röntgen alapján azonban nem kapunk visszajelzést a különféle ablációs energiák szívre gyakorolt hatásáról, vagy arról, hogy mekkora a lézió, azaz a célzott károsodás. Ezek megoldására teremt egy új opciót, hogy a mágneses rezonancia vizsgálattal együtt végezzük az ablációs műtéteket, hiszen az MR-ben a szív leképezése szöveti szinten történik, ezzel egyidőben pedig létre tudunk hozni egy anatómiai térképet a szervről, amely segít a tájékozódásban


– magyarázta. Mint dr. Merkely Béla elmondta, a beavatkozás egyelőre bizonyos betegségcsoportok esetén alkalmazható itthon, de ahogy fejlődik a technológia, úgy lesz lehetőség egyre több indikációban használni. A jövőben akár a stroke-kal kapcsolatos katéteres intervenciók is elvégezhetővé válnak MR-ben.