Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Kedvencünk, a fagylalt: mit tudunk róla?

Érdekességek2022. június 30.

Nyáridőben egyik legnépszerűbb, hűsítő édességünk, a fagylalt sokak szerint kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a sütemény, a csokoládé. Gyakran fogyasztjuk akkor is, ha könnyű vagy netán “egészséges” desszertre vágyunk. Ezért különböző formái, kalóriatartalma vagy egészségünkre gyakorolt hatásai tekintetében érdemes többet tudni róla. 

Fotó: pixabay.comMinden nyáron új erőre kap a fagylaltpiac… Talán a „menekülés” szimbólumának is tarthatjuk ezt a hideg édességet, hiszen még az egészségügyi válság idején is (egyes felmérések szerint) a fagylalt bizonyos fokig kompenzálni tudta, hogy nem tudtunk elmenni  nyaralni.

Amellett a frissességéért és kellemes ízéért dicsért fagylaltot könnyedségéért is értékeljük. De ha tartunk a hízástól, vajon tudjuk-e, hogy pl. mennyi kalóriát tartalmaz egy gombóc fagylalt, és hogy azt valóban az “egészséges” desszertek kategóriájába sorolhatjuk-e?

Különböző fagylaltfajták 

A fagylalt felfedezésének gyökerei vélhetően messzi tájakra nyúlnak vissza. Egyes források főleg Marco Polo távol-keleti utazásaira hivatkoznak, aki Kínában fedezte volna fel a fagylaltot, majd terjesztette Európában. Más ránk maradt feljegyzések szerint viszont úgy tűnik, hogy az olaszok már Néró idejében is ismerték. A császár ugyanis megkóstolta a mézbe zúzott és hóval kevert gyümölcsből készült sorbetet, és megkedvelte… 

Bár a „fagylalt” szót napjainkban gyakran használjuk egységes megnevezésként, valójában vannak különböző kategóriái, melyek esetében az összetétel vagy a gyártás, elkészítés nem azonos. Ilyenek lehetnek:

Hány gramm egy gombóc fagylalt? 

Bár a súly a vásárlás formájától függően is változhat (tölcsérben vagy fagylaltozó egyedi edényében, a szupermarketek polcain lévő konténerben, rúdban, minipohárban stb.), egy klasszikus kanál fagylalt kb.30 grammot nyom, míg két kanál fagylalt kb. 50 gr, 3 kanál fagylalt pedig kb. 100 gr lehet Az előírások országonként és évente eltérőek lehetnek.

A fagylalt alacsony kalóriatartalmú? 

Igaz, a fagylalt cukorból, tejből, tejszínből vagy tojássárgájából készül, ezért a benne lévő kalóriákkal számolni kell. De pl. a süteményekhez, csokoládékhoz képest viszonylag az alacsony kalóriatartalmú desszertek közé tartozik.

Egy fagylalt kalóriabevitele az összetevőktől függ, de átlagosan egy gombóc fagylalt 60 kcal bevitelt jelent. Ez kevesebb, mint a legtöbb hagyományos, kedvelt desszerté (pl. az epertorta vagy a csokoládé fondant). Ne fosszuk meg magunkat tehár tőle, 

Míg a legtöbb fagylalt legalább 5% zsírt tartalmaz, általában a zsírtartalom 10% körül mozog, amely szintén alacsonyabb érték, mint a legtöbb más desszerté. Ideális esetben egy fagylaltnak 6-10% zsírt kell tartalmaznia, hogy alacsony kalóriatartalmúnak minősüljön.


Hihető az, hogy a fagylalt nem hizlal?

Minden desszertnél azonos az elv: mértékkel szabad fogyasztani. Ha gyakran, sok fagylaltot fogyasztunk, természetesen az már nem lesz “egészséges” desszert, mert jelentős a bevitt cukor és zsír mennyisége. Minden, a mennyiségen kívül, az étrended többi részétől függ: a fagylalt nem hizlal, ha általában egy jól kiegyensúlyozott étrend része.

A tölcsér hozzáadott kalória 

Rajongunk a fagylaltokért? Megtehetjük, de ha az alacsony kalóriabevitel célja miatt egyes fagylaltokat részesítünk előnyben, akkor jobban tesszük, ha kihagyjuk a tölcsért, amely még plusz kalóriát  jelent.

Fotó: pixabay.com

Sorbet vagy fagylalt: melyik tartalmaz kevesebb kalóriát? 

A sorbet a fagylalt különleges fajtája, mert csak vizet és gyümölcsöt tartalmaz; összetételében nem használnak tejterméket. Emiatt meglehetősen alacsonyabb kalóriatartalmú a „normál” fagylaltnál.  Pl. 2 gombóc sorbet kb, 90 kcal-t tartalmaz. Összehasonlításul egy alma, méretétől függően, 75-100 kcal pluszt jelent.

Mivel egy fagylalt kalóriabevitele az összetételétől és formájától függ, érdemes figyelni ezekre a tényezőkre. A tejszín alapú fagylalt zsírosabb, mint a tojássárgája alapú fagylalt, a fagyasztott joghurt kevesebb zsírt és cukrot tartalmaz, mint a többi fagylalt,, míg egy sorbet nem tartalmaz zsírt, de több cukor van benne És ha öntettel fogyasztjuk a fagylaltokat (csokoládé, mandula, méz), akkor a kalóriatartalom is magasabb lesz.

Mennyi cukor van egy fagylaltban? 

Konkrét adatot nehéz megadni, de általában átlagosan 20% a szénhidráttartalom. Legyünk óvatosak pl. a sorbetekkel: alacsonyabb kalóriatartalmúak, mert kevesebb a zsír bennük, de cukorban gazdagabbak – iIsmét minden attól függ, hogy milyen alappal készülnek. Ezért minden esetben ellenőrizzük a szénhidrát (cukor) és lipid (zsír) tartalmat, amikor lehetőségünk van rá.

Fotó: pixabay.com

A fagylalt előnyei egészségünkre nézve:

– Milyen kalciumbevitelt biztosít?

A kalcium fontos a csontok és a fogak növekedése és erősödése szempontjából. Ajánlott napi bevitele (RDA) 4-9 éves gyermekek számára 800 mg, egy 10 és 18 év közötti tinédzser esetében 1200 mg, míg a felnőttek napi átlagos kalciumszükséglete 1000 mg. Valójában két gombóc fagylalt kb. 80 mg kalciumot biztosít. Még ha a fagylaltok tejet és így kalciumot is tartalmaznak, természetesen nem helyettesítik a tejtermékeket. Pl. egy natúr joghurtban 155-210 mg kalcium található.

– Időleges energiabevitel 

A fagylaltok, sorbetek, jégkrémek gyors cukrok, amelyek azonnali hatású energiát biztosítanak. Ezért (egy ideig) némileg energikusabbak leszünk egy adag fagylalttól, de nem szabad visszaélnünk ezzel a hatással, figyeljünk a mértékletességre. Amellett előny, hogy a fagylaltok, és különösen a sorbetek vízben gazdagok, és lehetővé teszik a folyadékpótlást (még ha nem is helyettesítik a vizet…).

– Vitaminok: a sorbet előnyben 

A tejben B2 és B12 vitamin található, ami a fagylaltban is benne van. De mindenekelőtt a sorbet a vitaminforrás, mert gyümölcskoncentrációja legalább 25%. A „teljes gyümölcsnek” is nevezett sorbetnek legalább 45% gyümölcsöt, a zöldségsorbetnek pedig legalább 25% zöldséget kell tartalmaznia.

Tippek tároláshoz és fogyasztáshoz 

Amikor fagylaltot vásárolunk, vigyünk magunkkal valamilyen hőszigetelt zacskót, tárolóedényt az üzletből a fagyasztóba való szállításra. Több hétig, akár hónapokig is eltarthatjuk -18°C-on. Ne feledjük, hogy az ipari fagylaltok, jégkrémek és sorbetek adalékanyagokat tartalmaznak, és baktériumokkal szennyeződhetnek – nagyon érzékeny élelmiszerek. Ezenkívül a fogyasztás előtt 10-15 perccel vegyük ki őket a hűtőből, ugyanis, ha túl hidegen veszítenek az ízükből.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Hogyan előzhetjük meg a vírusfertőzéseket?

2025. december 12.

A vírusok elleni védekezés első és legfontosabb lépése a higiéniai szokások kialakítása és azok betartása.

A megfelelő óvintézkedések betartásával, higiéniai szokásainkkal csökkenthető a fertőzésveszély, és megvédhetjük gyermekeinket és magunkat is a fertőzéstől, megbetegedéstől. A gyermekközösségekben a felső légúti betegségek cseppfertőzéssel könnyen és viszonylag gyorsan terjednek.

Egy-egy tüsszentés, köhögés során számos vírus és baktérium kerülhet a levegőbe.

Bizonyos vírusok a használati tárgyakon, játékokon vagy akár az ajtókilincseken is túlélhetnek. A gyermek a szennyezett tárgy érintésével átviheti magára a kórokozót, megérintve az arcát, vagy szájába veszi a kezét és ennek eredményeként a fertőzést könnyebben elkaphatja.

A vírusok elleni védekezés egyéni és közösségi felelősség. Megfelelő megelőző intézkedésekkel hozzájárulhatunk a fertőzéses esetek halmozódásának, esetleg járvány kialakulásának visszaszorításához, és természetesen gyermekünk, magunk és a családtagjaink egészségének védelméhez.

Ez a megelőzés nem igényel bonyolult lépéseket, de a megfelelő higiéniai szokások kialakítása és gyakorlása, az immunrendszerünk erősítése, és a tudatos odafigyelés jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Higiéniai szabályok

Meg kell tanítani a gyermekeinket a megfelelő higiéniai szabályokra és azok betartására, mely rendkívül fontos a különböző fertőző betegségek megelőzése szempontjából. Mutassunk példát, és figyeljünk a megelőzésre és tartsuk is be ezeket, hiszen a szülői példából tanul a gyermek is.

Rendszeres és alapos kézmosás

A kezünk nap mint nap különböző felületekkel érintkezik, könnyen válhat a vírusok közvetítőjévé. Ezért kiemelkedően fontos a kezek megfelelő tisztítása. A helyes kézmosási technika elsajátítása és napi rutinná tétele jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Tudományosan is igazolt a természetes gyógyító: újra hódít az árnika

2025. december 12.

Újra reflektorfénybe került a népi gyógyászat régóta ismert, talán legsokoldalúbb gyógynövénye. Friss kutatások is bizonyítják, az Arnica montana hatékony gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatását. Ősszel, a túrák, sportesemények és aktív hétvégék idején ez a természet egyik legerősebb regenerálója lehet.

Friss tudományos vizsgálatok szerint az árnika kivonatai képesek csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat az immunválasz szabályozásán keresztül, míg gél formában alkalmazva gyorsítják a sebgyógyulást és mérséklik a duzzanatot. Ezzel a népi gyógyászatban régóta ismert „csodaszert” a modern kutatások is igazolják, és az ősz egyik alapgyógyítójává teszik.

Ez a hegyvidéki sárga virág 2000 méter feletti magasságban terem, és nyáron kézzel gyűjtik. Rendkívül érzékeny a környezeti változásokra, ezért minden cseppje igazi kincs.

Az árnika külsőleg alkalmazva gél formájában enyhíti a húzódásokat, izomfájdalmakat és gyulladásokat. Sportorvoslásban, masszázsterápiában, de plasztikai beavatkozások után is előszeretettel használják: csökkenti a véraláfutásokat, duzzanatot és fájdalmat, és elősegíti a gyorsabb regenerációt.

A látást fenyegető betegségek

2025. december 11.

A lehetséges felnőtt páciensek, aki megfelelően egészségtudatosak, az alábbi fő betegségkategóriákról kell, hogy tudjanak.

Glaukóma (zöldhályog)

A glaukóma egy neurodegeneratív betegségcsoport, ami jó kezelhető abban az esetben, ha a kezelés megfelelő erősségű, és elég korán megkezdik. A betegség lényege, hogy a látóidegben futó idegrostok visszafordíthatatlanul és nagy mértékben károsodnak. Ez azonban csak meglehetősen későn válik nyilvánvalóvá a páciens számára. Kezeletlen nyitott csarnokzugú glaukóma esetében akár 10-12 évig is eltarthat, amíg az ép látásból súlyos látótérkárosodás alakul ki. Ezért lenne fontos, hogy 40 éves kor felett mindenki vegyen részt jó minőségű szemészeti kivizsgáláson, még látási panasz nélkül is.

Szürkehályog

Ez a szemlencse teljesen normális változásával járó állapot, ami az öregedéssel mindenképp bekövetkezik, és műtéttel jól kezelhető. Fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy a szürkehályog nem zárja ki más szembetegség jelenlétét, és nemritkán ezen betegségek (például glaukóma, makula degeneráció) okozzák a látás jelentős megromlását, nem pedig a szürkehályog.