Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Kedvencünk, a muskátli - a legfontosabb ültetési és gondozási tippek

Érdekességek2023. április 10.

Egy szép muskátli balkonládába, cserépbe és virágágyásba ültetve igazi nyári hangulatot varázsol, és a gondozása is szinte gyerekjáték. Ha betartunk pár kulcsfontosságú ültetési és gondozási szabályt, akkor hálája jeléül a legjobb formájában tündököl tavasztól kezdve egészen őszig.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A muskátli talán az egyik legnépszerűbb kerti növényünk, amely Dél-Afrikában őshonos, de mára az egész világ ismeri. A Pelargonium for Europe (PfE) szakértői elárulják, hogy hogyan lehet megőrizni hosszú hónapokon át a szépségét.

A megfelelő időpont
A szakértők szerint május közepe előtt nem ajánlott kiültetni a muskátlit a szabad levegőre. Ennek oka, hogy Európa északabbra eső területein ekkor még előfordulhatnak fagyos éjszakák, a hideg idő pedig végzetes hatással lehet erre a hőkedvelő növényre. Ha mégis hidegebbre fordulna az idő miután kiültettük, van egy-két módszer, amivel hatékonyan megvédhetjük a muskátlit.

A megfelelő talaj
A friss komposzt elengedhetetlen ahhoz, hogy jó kezdőlökést adjunk a muskátli növekedésének. Beszerzéskor érdemes odafigyelni, hogy a legjobb minőségűt vagy kifejezetten muskátli virágföldet válasszunk, hiszen ezek megfelelően igazodnak a növény szükségleteihez. A balkon- és cserepes növényeknek szánt kiváló minőségű komposzt, valamint a hagyományos fajta egyaránt megfelelő. A jó komposzt magas vízelvezető és vízmegtartó kapacitással rendelkezik. Megfelelő táplálást biztosít a növényeknek, miközben elegendő levegőt enged át a gyökerekhez. A jó minőségű komposztot kellemes földszagáról, laza állagáról és olyan adalékanyagokról lehet felismerni, mint az agyag és a perlit.

A megfelelő vízelvezetés
A muskátli nem szereti, ha túllocsoljuk, a felesleges vizet mindenképpen el kell vezetnünk. A jó minőségű komposzt mellett érdemes az ültetőedény aljára egy réteg agyaggranulátumot vagy hasonló anyagot helyzeni, ami biztosítja a megfelelő vízelvezetést és megakadályozza, hogy a komposzt elzárja a vízeresztő nyílásokat. Ezt egyszerűen csak adjuk hozzá az ültetés során. Tipp: Amennyiben beépített víztartállyal rendelkező dobozt használunk, nincsen szükség vízelvezető réteg kialakítására.

A megfelelő távolság
A megfelelő tároló és a magas minőségű táptalaj mellett fontos még a megfelelő távolság kialakítása a szomszédos növények között. A muskátlinak minimum 20 cm távolság szükséges a másik növénytől. Ez azt jelenti, hogy egy 60 cm hosszú és 20 cm széles ládában maximum három virág fér el, de egy 100 cm hosszúban már négy-öt növénynek is van hely. Egyetlen muskátli megfelelő növekedéséhez egy minimum 20 cm átmérővel rendelkező cserép szükséges. Tipp: Ha nem egy sorba ültetjük a virágokat, az nagyobb szabadságot nyújt a növekedéshez.


A megfelelő hely
A muskátli napkedvelő növény. Minél több fényt kap, annál szebb virágokat hoz majd. A teljes napfényt kedveli a legjobban, de félárnyékos helyen is túlél. Az olyan fajta muskátlik, amelyeknek nagy vagy dupla virágaik vannak, jobban kedvelik az olyan helyeket, ahol védettek az erős széltől és esőtől. Ez lehet a ház fala mellett vagy a tető alatt.

A muskátli öntözése
A muskátlinak rengeteg vízre van szüksége ahhoz, hogy újabb és újabb virágokat hozzon. Forró, napsütéses napokon még az is előfordulhat, hogy kétszeri locsolást igényelnek, egyszer reggel és egyszer este. A víznek a lehető legmelegebbnek kell lennie és arra kell törekedi, hogy egyenesen a talajra locsoljunk, nem magára a növényre. Az olyan balkonládák, amelyek rendelkeznek víztározóval vagy a saját, házilag készített öntözőrendszerek csökkenthetik a locsolásra szánt időt. Tipp: Előfordulhat, hogy még esős napokon is meg kell locsolni a muskátlikat. A bokros felépítés miatt az esővíz lehet, hogy el sem éri a talajt.

A muskátli trágyázása
A muskátli meglehetősen “éhes” növény és nagyon sok tápanyagra van szüksége. Amennyiben előtrágyázott virágföldet használunk, akkor újra kell trágyáznunk hat hét múlva, mert addigra a föld készletei kimerülnek. A megfelelő tápanyag utánpótláshoz elég a locsolóvízbe belekeverni boltokból beszerezhető műtrágyát hetente egyszer. Alternatív megoldásként használhatók műtrágyapálcikák is, amelyek képesek két-három hónapig ellátni a növényeket. Egy lassan oldódó műtrágya akár kilenc hónapra elég tápanyagot is biztosíthat. Később is hozzáadható a talajhoz, ha ez nem történt meg a növények ültetésekor.

A muskátli visszametszése
A muskátli sokkal mutatósabb, egészségesebb és több virágot hoz, ha rendszeresen eltávolítjuk az elhervadt virágfejeket és a fonnyadt leveleket. Amennyiben nem szeretnénk erre időt fordítani, akkor olyan muskátlit kell választani, amelyik ezt a folyamatot természetes úton elvégzi. Ezek a növények maguktól elhullajtják az elhervadt virágaikat, így előbb tudnak újakat növeszteni. Azonban a levelek eltávolítása ezekről is szükséges.

A muskátli teleltetése
A muskátli teleltetéséhez még az első fagy előtt vissza kell vágni a növényt körülbelül 15 cm-re, és egy világos, hűvös helyre kell helyezni azt. Erre alkalmas lehet egy fagymentes garázs vagy egy hasonlóan hűvösebb hely a házban. Nyárral ellentétben, a téli nyugalmi időszakban nagyon kevés vízre van szüksége a növények. A tavasz beköszöntével szükséges újból visszavágni, átültetni egy friss komposztba és meleg helyre helyezni.

Részletes tanácsadás a muskátli gondozásával kapcsolatban elérhető a szakkereskedőknél.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.