Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Kényeztetés mesterfokon - paradicsommal!

Érdekességek2023. május 29.

Nagyanyáink ősi receptjei és egy tökéletes növény a csodás bőrért, az egészségért és az izgalmas éjjelekért. Kényeztet, ápol, és szexuális kisugárzásodat a maximumra emeli!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A vitaminok szervezetünk biokatalizátorai, biológiai szerepük, hogy mint koenzimek minden sejt számára biztosítsák a normális működést. Emellett bizonyos élettani folyamatokban meghatározó szerepet töltenek be külön-külön is. Az emberi szervezet a vitaminokat nem képes szintetizálni, így azokat külső forrásból kell bejuttatni.

Az A-vitamin a szervezet hámszöveteinek épségéért felelős.
Ez a bőr, a szem és a teljes nyálkahártyarendszert érinti. Hiányakor a hámszövet megvastagszik, kiszárad és elszarusodik.

Bőrünk elszíneződik, hámlik, gyulladásra, fertőződésre hajlamossá válik. Hajunk töredezik, hullani kezd. A szem kiszáradhat... Az A-vitamin legfontosabb kozmetikai szerepét mint bőrvédő vitamin játssza.

Az elegendő napi mennyiség 0,80 mg, ez 10,2 mg karotinnal egyenértékű. Legfontosabb természetes forrása a sárgarépa, petrezselyemzöld, a sütőtök, spenót...... és a PARADICSOM.

Ki ne ismerné ezt az ízletes, piros, gömbölyded zöldséget?
Sokféle formában fogyasztjuk. Természetesen nyersen érdemes fogyasztani a fontos értékei miatt.

A paradicsom nagy mennyiségű növényi savat, esszenciális aminosavakat, nyomelemek széles skáláját tartalmazza. KAROTIN, B1, B2, C és E-vitamin tartalma jelentős. Ezen fontos vitaminok megvédik a test sejtjeit az oxigén szabadgyökök káros, pusztító munkájától.

Kedvelt zöldségünk fogyasztásával a szervezetünkbe jutó karotin jótékonyan befolyásolja bőrünk szépségét. Különös tekintettel az előttünk álló tavaszra, illetve a közelgő nyárra, hiszen a  gyönyörű napsütéses idő kicsal bennünket a szabadba, egyre nagyobb felületet engedünk át a nap melengető, simogató sugarainak. Szép, egyenletes barnulást biztosít.
Amennyiben óvatlanok voltunk, és lesültünk, a paradicsom ekkor is segítséget nyújt. Nem csak elfogyasztva, hanem külsőleg is jótékonyan hat a napégette, érzékeny bőrre.


Ősi gyógyír
Még nagyanyáink is ismerték gyulladáscsökkentő, nyugtató hatását ennek a csodálatos zöldségfélének. Furunkulusokra, gyulladásokra egyszerűen rápakolták, dunsztba kötötték, hogy mielőbb megszűnjenek a kellemetlen tünetek.

Manapság ismét a természetes alapanyagok kerülnek előtérbe a kozmetikákban is. Többek között a paradicsom is szerephez jutott. Remek bőrradír gyulladt, aknés, zsíros bőrre. Csökkenti a faggyú termelődését, leköti a szabadgyököket, ennek köszönhetően megvédi a sejteket, javítja a vérkeringést, tisztítja a nehezen gyógyuló sebeket, regenerálja a bőrt.

Növeli a szexuális vágyakat!
Egyébként igen kevesen tudják, hogy a paradicsom erősen vágyfokozó hatású. Nagyanyáink paradicsompürét ittak egy-egy szerelmi légyott előtt, ha biztosra akartak menni a legénynél. Ma is mondják az öregek, ha első randevúra indulsz egyél meg legalább egy friss paradicsomot. A paradicsom mindemellett nyákképzést serkentő, nem csak a légutakban - ezzel vigyázni kell egy náthánál! -, hanem az intim tájékon is elősegíti a síkosodást. A Krisna-tudatúak ezen hatásai miatt, mivel erősen rajas-tikus, a szenvedély kötőerejébe tartozó ez a zöldségnek titulált a bélrendszer számára cukros, gyümölcsként működő növény (!!!) csak mértékkel fogyasztják!

Élvezzük tehát a paradicsom minden jótékony hatását kívül-belül!
Nincs az a mennyiség, amivel kárt okozhatunk magunknak.

 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Milyen hatással van szervezetünkre a bor?

2023. szeptember 16.

Egyre több kutatás foglalkozik a szőlőművelés és a vele közel azonos korú borkészítés múltjával. Írásos emlékek bizonyítják, hogy az ókori Babilónia lakói már fogyasztottak bort, de vannak olyan feltételezések is, miszerint Kínában már 9000 évvel ezelőtt termesztettek szőlőt, és így valószínűleg bor is készülhetett arrafelé.  

Ennek a misztikus italnak az elkészítése mára szinte művészi szintre emelkedett, ahogy a technika fejlődésével azok a kutatások is egyre izgalmasabb eredményekkel szolgálnak, amik azt vizsgálják, hogy az „istenek italának” is nevezett folyadék milyen hatással van az emberi szervezetre.

Néhány kivételtől eltekintve (például datolya, alma vagy éppen a meggy) a bort szőlőből készítik. Ez az a növény, amely méretéhez képest igen erős és mélyre nyúló gyökérzettel rendelkezik, amellyel a talajból koncentráltan veszi fel az ott rejlő ásványi anyagokat, amik a gyümölcsben, azaz a szőlőszemekben koncentrálódnak. Nem kell csodálkozni tehát, ha a szőlőből készült italban (akár szőlőléről, akár borról van szó) sok ásványi anyag, nyomelem és valamennyi vitamin is megtalálható. Érdekes módon a vörös szőlőben – így a vörösborokban is – egy egységre vetítve több és koncentráltabban, mint a fehérben.

Persze a bor alkoholtartalmú ital, ezért mértéktelen fogyasztása testi és mentális tekintetben is ártalmas és veszélyes, de az orvosi vélemények és kutatások szerint bölcsen fogyasztva kifejezetten kiváló élettani hatásokkal bír.

Szelén, a 200 éves immunerősítő

2023. szeptember 16.

A mai élettempó, életvitel stresszhez, fáradtsághoz, immunrendszeri deficithez, majd ebből eredő betegségekhez, sőt, a nemi vágy és teljesítőképesség csökkenéséhez vezethet. A 200 éve felfedezett szelénről egyre több klinikai vizsgálat igazolja pozitív élettani hatását.



Szelénforrások: Sovány hús, hal, …, teljes kiőrlésű gabona, avokádó, paradió, paradicsom, brokkoli

A szelén az immunrendszer egyik fő támogatója.

A szelén felfedezése Berzelius svéd vegyész nevéhez fűződik. Azóta a gumi-, az üveg- és a festékipar egyik lényeges nyersanyaga, de biológiai hasznosulása révén mint nyomelem rendkívül fontos az emberi és más élő szervezetek számára is.

A talajban, a felszíni vizekben és a levegőben is megtalálható változó mennyiségben. Zöldségekben, gyümölcsökben kevesebb, húsokban, halakban, kagylókban több, a belsőségek közül a vesékben, a májban van a legtöbb.

A szelénben gazdag talajon termesztett növények szelénkoncentrációja is nagyobb, s ez fordítva is igaz.

Az emberi szervezet gyomor-bél rendszerében a vékonybélből könnyen felszívódik, ennek mértéke és hasznosulása kortól, egészségi állapottól, a szelén szerves vagy szervetlen vegyületétől függően eltérő lehet.

Milyen esetekben, kiknek ajánlható a szelén pótlása?

• A haj, a bőr és a körmök állapotának, (sz)épségének javítására.
• Vegetáriánusoknak, cöliákiásoknak.
• A gyermekvállalást tervező férfiaknak és nőknek.
• Az immunrendszer erősítésére.

Főzzünk együtt!

2023. szeptember 15.

A konyhai munkálatok közben sokszor sündörögnek gyerekeink körülöttünk, és bizony ez néha bosszúságot is okozhat. Inkább kérjünk tőlük segítséget a sütés-főzés műveleteihez, és máris fejlesztő játékká válik az ebéd elkészítése!  

A konyhai tevékenykedés hamar lehet örömöt okozó jó játék is. A gyerekek fizikai, manuális képességeit kiválóan fejleszthetjük. A tudásukat gyarapíthatjuk és megszokják, hogyan lehet segíteni a szülőnknek. Első lépésként is vehetjük az önállósodás felé.

A kétéves korú gyerekek manuális készségeit jól fejleszti a salátatépegetés. A kukoricafosztás a borsó- vagy babfejtés. Erősödnek a karok izmai, bővül a tudásuk, ha megbeszéljük a növények fő részeit.

A háromévesek már az aprólékosabb több odafigyelést igénylő ismétlő mozdulatokat is szeretik végezni. Ilyen például a palacsinta tészta kevergetése, a kalács megvajazása, a műanyag kés használatának megtanulása. Fejlődik kitartásuk.

A négy és öt éves korosztály már a sütésben is tud segédkezni. Tésztagyúrásnál hagyjuk, hogy saját maguk is formázhassanak pogácsát és más alakzatokat. Ezeket is süssük ki. A gyúrás, formázás mozdulataival erősödnek az ujjaik. Tanítsuk meg őket a citromfacsaró, a habverő, nyújtófa használatára. Mérőedények alkalmazására.

A hat és tíz évesek már jól ismerik az alapanyagokat. Mutassuk meg, hogyan kell feltörni a tojást, miként díszítsék habbal a tortát, hogyan töltsék meg a fánkot lekvárral.

Ne sajnáljuk a konyhai eszközöket gyermekinkre bízni! Természetesen mindig felügyelettel segítsenek, tevékenykedjenek. Valószínű, hogy egyszer arra érünk haza, hogy 10 éves gyermekünk élete első süteményével fogad minket!