Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Keresd a békét! mottóval kezdődik az idei Ars Sacra Fesztivál

Érdekességek2023. szeptember 18.

11 műfajban 400 ingyenes programmal várja a közönséget az Ars Sacra Fesztivál 2023. szeptember 16. és 24. között, határon innen és túl.  

Az első 17 év fontos időszak az ember életében, de az Ars Sacra is rengeteget nőtt, fejlődött, alakult ez idő alatt. „Végtelenül hálásak vagyunk Istennek, hogy rengeteg segítőkész emberrel, áldozatkész művésszel találkozhattunk, dolgozhattunk a szent célért! Célunk a különböző művészeti ágak segítségével felszínre hozni és népszerűsíteni a szakralitást”, írták a szervezők.

Mintegy 180 program lesz Budapesten, a legtöbb az I., V., VII., IX., XI., XII., XIII. kerületben, és a többi település közül is kiemelnénk párat:

Miskolc város vezetőinek, civil szervezeteinek, művészeinek, egyházi vezetőinek csodálatos összekapcsolódásának lehetünk tanúi a borsodi megyeszékhelyen az Éltető Lélek Alapítvány szervezésében, melynek gyümölcseként megszületett a Miskolci Ars Sacra Fesztivál. Tíz napon át rengeteg színvonalas eseménnyel várják a vendégeket.

Nagyszebenben a HÍD Szebeni Magyarok Egyesülete révén a keresztény felekezetek, a zsidó közösség, a művészek összefogása valósult meg, közösen mutatják fel a Szépet, az Igazat, a Jót. Az együttélés, a béke szép példája, hogy négy nyelvű ars-sacra.ro honlapot hoztak létre. Nagyszeben hat történelmi egyház kilenc templomával, zsinagógával csatlakozik a nemzetközi rendezvényhez.

Nagyszebenről azt lehet mondani, hogy vallási szempontból egy ökumenikus város és kisebb-nagyobb történelmi viszontagságokon felül minden felekezet megtalálta a békés kibontakozási teret és hitének tanúságtételéhez szükséges ingatlanját, helyét. Ezek közül hat történelmi egyház - Római Katolikus, Evangélikus, Ortodox, Református, Görög Katolikus és a Zsidó Közösség - partnerségbe léptek és első alkalommal csatlakoznak a Nyitott Templomok Napjához, a Szakrális Sétákhoz és több, mint 10 kulturális műsor bemutatásával, három kiállítással gazdagítják a nemzetközi fesztivál programját.

A nagyszebeni vallási sokszínűség egy kitűnő helyszín, a fesztivál céljait követve felszínre hozni és bemutatni az európai kultúra zsidó-keresztény gyökereit, amelynek segítségével elérhető a spirituális egység, a lelki felemelkedés.

Kiemelt helyszín Bakonybél, Szent Gellért bakonybéli remeteségének 1000. évfordulójára emlékezve. A Szent Mauríciusz monostor kertjében országos képzőművészeti tárlat, a monostorban koncertek, kórusakadémia, emlékülés várja az érdeklődőket.

Izsák atya gondolatai a Gellért Ünnepről: „Gellért és Bakonybél – két név, amely éppen ezer évvel ezelőtt kapcsolódott össze a szent ember és a szent hely sajátos dialektikájában. Az Itáliából majd a magyar királyi udvarból elinduló, európai formátumú tudós és szellemi embert az ország egyik legrejtettebb völgyében megérinti a genius loci, majd hét év csendes, magányos élet után tovább folytatja keresését a teljesség felé, de itt hagyja saját lelkének máig kitapintható lenyomatát. Az ember és a hely nagybetűs Találkozását ünnepeljük: mi mással tehetnénk, mint találkozásokkal? Zenei korok és műfajok, hivatásos zenészek és amatőr énekesek, olaszok és magyarok, egyházi vezetők és egyszerű szerzetesek, vendégek és helyiek találkozásának lesz színtere a Bakony rejtett, zenével teli völgye szeptember 22. és 24. között. Szeretettel hívunk mindenkit, aki Gellért szellemében szeretne találkozni a hellyel és az itt élőkkel, ide látogatókkal.” (Dr. Baán Izsák perjel)



A sok más helyszín mellett 150 templomban lesznek fesztiválprogramok, ahol elsősorban a zenéé lesz a főszerep. A kiemelt események között már harmadik éve szerepel a Keresztkoncertek sorozat, melynek apropója  a Budapest szívében felfedezett virtuális kereszt, amely négy felekezet egy-egy jelentős templomát köti össze. Ezek a templomok ökumenikus eseményekre ösztönöznek, ezzel is hangsúlyozva az összetartozást. Fiatal zenészek lépnek fel négy egymást követő estén, hogy bemutassák a ma élő szakralitást.

Az alapításának 975. évfordulóját ünneplő Belvárosi Nagyboldogasszony-templom a Tutti Cantabile Énekegyüttes – az Eötvös Gimnáziumban alakult vegyes kar – különböző egyházak énekeivel fogadja a közönséget, míg a záró Keresztkoncerten a Rózsák terei görögkatolikus templomban a debreceni Lautitia, a neves ifjúsági kórus ugyancsak egyházak dalaiból énekel.

A Kálvin Téri Református templomban a fiatal, de már híressé vált Korossy-vonósnégyes tagjai csodálatos előadásukkal viszik templomukba a kamarazene két gyöngyszemét, Bartóktól és Beethoventől, a Deák Téri Evangélikus templomban pedig egy – ez alkalomra összeállított - régizene együttes a legnagyobb klasszikusok egyházzenéjét idézi.

A régi visszatérő kedvenc, Bogányi Gergely az első vasárnap, 17-én este 22.00 órakor ad koncertet a budai Szent Imre templomban, és vele most nagy meglepetésként az ifjú zongoraművész Boros Misi is fellép. Bizonyára a közönség soraiban is sok fiatal lesz ebben a kései órában. A műsorukban Franz Schubert és Liszt Ferenc négykezesek és szólók hangzanak el.

A Gemma énekegyüttes a Mátyás templomban az Ars Sacra Fesztivál nyitókoncertjeként az angol vokálpolifónia korszakainak énekeit szólaltatja meg.

A többszörös nemzetközi és magyar versenygyőztes Jazzation együttes a Lóvasút Kulturális Központban énekel 22.-én este, ugyanott 18-án régi nagy kedvencünk Lackfi János irodalmi estjét hallhatjuk, aki most újabb író kollégájával, Véssey Miklóssal beszélget.

A Szent Efrém Férfikaré idén a záróeseményünk, amely egy ifjú zeneszerző, Kecskés D. Balázs új művének ősbemutatójával kezdődik, és ebben a Budapesti Vonósok is csatlakoznak a fantasztikus férfikarhoz!

Egészen új kedves vendégeink az Era Nova Kamarazenekar ifjú tagjai, csodálatos szólistájukkal, Marley Erickson hegedűművésszel együtt, akivel egyebek közt J. S.Bach hegedűversenyét adják elő.

Bolla Milán zenekarának tagjaival és a Demel Eszter által vezetett Veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekarral pedig a veszprémi Árpád-házi Szent Margit templomban találkozhatnak, közös koncertjükön szeptember 16-án 20.00 órától. Egyebek közt ezzel az eseménnyel jut el Európa Kulturális Fővárosába is az Ars Sacra Fesztivál.

A XVII. Szakrális Építészeti és Belsőépítészeti Konferencia a 800 éves Ferences Rend építészetéről ad keresztmetszetet a kezdetektől napjainkig.

Fesztiválsite: ars-sacra.hu


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Sárgás lerakódások a szemnél? Ellenőriztesse a koleszterinszintjét!

2024. augusztus 28.

A magas koleszterinszint az esetek zömében csak a következményeivel hívja fel magára a figyelmet, azonban a szem körül látható jelei is lehetnek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a kezelés kiemelt jelentőségéről beszélt. 

Koleszterin-lerakódás a szem körül 

A magas koleszterinszint egyetlen kivétellel nem jár látható tünetekkel. Ez a kivétel pedig a szemhéj bőrén látható koleszterin-lerakódás. Ezek a sárgás, a felszínből kitüremkedő sárga foltok a xantelazmák, amelyekről ismert, hogy nagy mennyiségű koleszterint tartalmaznak. Ugyanakkor  nem minden magas koleszterinszinttel rendelkező személynél fejlődnek ki ezek a látható foltok.

Mielőtt mindenért a túl sok zsíros táplálékot okolnánk, fontos tisztában lenni azzal, hogy koleszterin két úton kerülhet a szervezetünkbe. Egyrészt állati eredetű ételekkel vihetjük be őket (vagyis például a vegánok egyáltalán nem visznek be koleszterint), másrészt a májunk is termel ilyen anyagot. Tehát létezik örökletesen magas koleszterinszint is, amit leginkább életmóddal lehet kordában tartani.

A megtermelt koleszterin egy részét aztán a szervezet átalakítja epesavakká, és a koleszterin egy része a széklettel távozik, egy másik része viszont az eperendszeren, bélrendszeren keresztül visszaszívódik. Ez egy bizonyos mennyiségig hasznos, hiszen a koleszterin a sejtek alkotóeleme, azonban ha magas a vérben a koleszterinszint, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából káros, mert a felesleg lerakódik az erekben.

Különbség az LDL és a HDL között

Ha a vérzsírokat ultracentrifugálással szétválasztjuk, két frakciót kapunk: az alacsony sűrűségűt (LDL), és a magas sűrűségűt (HDL). Ezek koleszterinnel képzett vegyületei keringenek a vérünkben, azonban ha a szintjük bármilyen ok miatt kórosan megemelkedik, jelentősen megnő a szívinfarktus, a stroke (szélütés) és a végtagi érszűkület kockázata. 

Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. A tartósan magas vérzsírszint miatt az érfalakon ásványi anyagokból, zsírból álló lerakódások (plakkok) alakulnak ki, melyek csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. 
Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végzetes esetben az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet.

Búza finomság

2024. augusztus 28.

Búza édesen, aszalt gyümölcsökkel! Bizonyos népek karácsonyra készítik ünnepi ételként.

A búzát glutén érzékenységben szenvedők semmilyen formában nem fogyaszthatják.

Hozzávalók:
4 csésze búza tisztítva, megmosva, egy éjszakán át áztatva
2 csésze mazsola megmosva
2 csésze dió
különféle befőttek
méz
2 csipet tengeri só

Elkészítés:
A búzát puhára főzzük, kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben. Ha kész, tiszta konyharuhára terítjük szikkadni. Egy csészényit félreteszünk. A többihez hozzátesszük a diót és a mazsolát és kis lyukú húsdarálón, vagy aprótógépben ledaráljuk. A félretett főtt búzát hozzákeverjük, esetleg kevés mézet is teszünk bele. Kis tálkákba adagoljuk, különféle befőttekkel.
Harmonet tipp: a mazsolát akár datolyával is pótolhatjuk, különleges ízt kapunk. 

A délszláv népeknél elmaradhatatlan karácsony esti étel, Magyarországon azonban az új kenyér ünnepén, akár kenyér helyett, desszert gyanánt is kipróbálhatjuk.

Szívpanaszok a horkolás és az alvászavar miatt?

2024. augusztus 27.



Főként a nőknél figyelték meg az összefüggést a horkolás, az éjszakai légzéskimaradás és a szív-érrendszer funkcióinak romlása között. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a kivizsgálás szükségességére hívta fel a figyelmet.

Az alvászavarok más betegséghez is vezethetnek

A Radiological Society of North America korábbi kongresszusán ismerhették meg az érdeklődők azt a tanulmányt, amely szerint mind a horkolás, mind az alvási apnoé, vagyis az éjszakai légzéskimaradás károsíthatja a szív-érrendszeri funkciókat – különösen a nőknél. Ráadásul nem kevés veszélyeztetettről van szó, csak az USA-ban 90 millió emberről tudható, hogy horkol és 18 millióról, hogy alvási apnoéban szenved. Ez utóbbi során először kimarad a légzés, majd az érintett jellemzően hirtelen, nagy légvételre riad fel. Jellemző, hogy az apnoé-betegek horkolnak is. 

Egyelőre nem világos, hogy az alvási apnoé milyen módon vezethet a szívbetegségekhez, de sok szakember úgy véli, mindenképpen emeli a magas vérnyomás rizikóját. Azért olyan nehéz ezt konkrét összefüggésbe hozni, mert azok közül, akik alvási apnoéval küzdenek, sokan társbetegségekkel is rendelkeznek, amelyek szintén összefügghetnek a kardiológiai betegségekkel. Mindenesetre az Amerikai Szív Szövetség állásfoglalása szerint azoknak, akiknek kezelték az alvászavarát, a vérnyomásuk is csökkent. Ugyanakkor alvásszakértők az elhízást is összefüggésbe hozzák az alvási apnoéval, sőt, egy ördögi körként ábrázolják a problémát.

A nők nagyobb kockázattal néznek szembe

A kutatók egy nemzetközi egészségügyi adatnak állományából 4877 személy adatait elemezték, akik valamennyien részt vettek kardiológiai MRI felvételen. Három csoportra osztották őket: az egyik csoport apnoéval élt, a másik csoport horkolónak vallotta magát, a harmadik csapat egyik problémáról sem számolt be. Amikor a szakértők összehasonlították a horkolókat a tünetmentesekkel, nagy különbséget fedeztek fel a nők és a férfiak szívének bal kamrai tömegével kapcsolatban. A nőknél észlelt megnövekedett tömeg pedig arra utal, hogy a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy kielégítse a test szükségleteit. Ebből pedig azt a konklúziót vonták le, hogy a horkolással és/vagy apnoéval küzdő nők nagyobb szív-érrendszeri veszélyeknek vannak kitéve.