Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Keresd a békét! mottóval kezdődik az idei Ars Sacra Fesztivál

Érdekességek2023. szeptember 18.

11 műfajban 400 ingyenes programmal várja a közönséget az Ars Sacra Fesztivál 2023. szeptember 16. és 24. között, határon innen és túl.  

Az első 17 év fontos időszak az ember életében, de az Ars Sacra is rengeteget nőtt, fejlődött, alakult ez idő alatt. „Végtelenül hálásak vagyunk Istennek, hogy rengeteg segítőkész emberrel, áldozatkész művésszel találkozhattunk, dolgozhattunk a szent célért! Célunk a különböző művészeti ágak segítségével felszínre hozni és népszerűsíteni a szakralitást”, írták a szervezők.

Mintegy 180 program lesz Budapesten, a legtöbb az I., V., VII., IX., XI., XII., XIII. kerületben, és a többi település közül is kiemelnénk párat:

Miskolc város vezetőinek, civil szervezeteinek, művészeinek, egyházi vezetőinek csodálatos összekapcsolódásának lehetünk tanúi a borsodi megyeszékhelyen az Éltető Lélek Alapítvány szervezésében, melynek gyümölcseként megszületett a Miskolci Ars Sacra Fesztivál. Tíz napon át rengeteg színvonalas eseménnyel várják a vendégeket.

Nagyszebenben a HÍD Szebeni Magyarok Egyesülete révén a keresztény felekezetek, a zsidó közösség, a művészek összefogása valósult meg, közösen mutatják fel a Szépet, az Igazat, a Jót. Az együttélés, a béke szép példája, hogy négy nyelvű ars-sacra.ro honlapot hoztak létre. Nagyszeben hat történelmi egyház kilenc templomával, zsinagógával csatlakozik a nemzetközi rendezvényhez.

Nagyszebenről azt lehet mondani, hogy vallási szempontból egy ökumenikus város és kisebb-nagyobb történelmi viszontagságokon felül minden felekezet megtalálta a békés kibontakozási teret és hitének tanúságtételéhez szükséges ingatlanját, helyét. Ezek közül hat történelmi egyház - Római Katolikus, Evangélikus, Ortodox, Református, Görög Katolikus és a Zsidó Közösség - partnerségbe léptek és első alkalommal csatlakoznak a Nyitott Templomok Napjához, a Szakrális Sétákhoz és több, mint 10 kulturális műsor bemutatásával, három kiállítással gazdagítják a nemzetközi fesztivál programját.

A nagyszebeni vallási sokszínűség egy kitűnő helyszín, a fesztivál céljait követve felszínre hozni és bemutatni az európai kultúra zsidó-keresztény gyökereit, amelynek segítségével elérhető a spirituális egység, a lelki felemelkedés.

Kiemelt helyszín Bakonybél, Szent Gellért bakonybéli remeteségének 1000. évfordulójára emlékezve. A Szent Mauríciusz monostor kertjében országos képzőművészeti tárlat, a monostorban koncertek, kórusakadémia, emlékülés várja az érdeklődőket.

Izsák atya gondolatai a Gellért Ünnepről: „Gellért és Bakonybél – két név, amely éppen ezer évvel ezelőtt kapcsolódott össze a szent ember és a szent hely sajátos dialektikájában. Az Itáliából majd a magyar királyi udvarból elinduló, európai formátumú tudós és szellemi embert az ország egyik legrejtettebb völgyében megérinti a genius loci, majd hét év csendes, magányos élet után tovább folytatja keresését a teljesség felé, de itt hagyja saját lelkének máig kitapintható lenyomatát. Az ember és a hely nagybetűs Találkozását ünnepeljük: mi mással tehetnénk, mint találkozásokkal? Zenei korok és műfajok, hivatásos zenészek és amatőr énekesek, olaszok és magyarok, egyházi vezetők és egyszerű szerzetesek, vendégek és helyiek találkozásának lesz színtere a Bakony rejtett, zenével teli völgye szeptember 22. és 24. között. Szeretettel hívunk mindenkit, aki Gellért szellemében szeretne találkozni a hellyel és az itt élőkkel, ide látogatókkal.” (Dr. Baán Izsák perjel)A sok más helyszín mellett 150 templomban lesznek fesztiválprogramok, ahol elsősorban a zenéé lesz a főszerep. A kiemelt események között már harmadik éve szerepel a Keresztkoncertek sorozat, melynek apropója  a Budapest szívében felfedezett virtuális kereszt, amely négy felekezet egy-egy jelentős templomát köti össze. Ezek a templomok ökumenikus eseményekre ösztönöznek, ezzel is hangsúlyozva az összetartozást. Fiatal zenészek lépnek fel négy egymást követő estén, hogy bemutassák a ma élő szakralitást.

Az alapításának 975. évfordulóját ünneplő Belvárosi Nagyboldogasszony-templom a Tutti Cantabile Énekegyüttes – az Eötvös Gimnáziumban alakult vegyes kar – különböző egyházak énekeivel fogadja a közönséget, míg a záró Keresztkoncerten a Rózsák terei görögkatolikus templomban a debreceni Lautitia, a neves ifjúsági kórus ugyancsak egyházak dalaiból énekel.

A Kálvin Téri Református templomban a fiatal, de már híressé vált Korossy-vonósnégyes tagjai csodálatos előadásukkal viszik templomukba a kamarazene két gyöngyszemét, Bartóktól és Beethoventől, a Deák Téri Evangélikus templomban pedig egy – ez alkalomra összeállított - régizene együttes a legnagyobb klasszikusok egyházzenéjét idézi.

A régi visszatérő kedvenc, Bogányi Gergely az első vasárnap, 17-én este 22.00 órakor ad koncertet a budai Szent Imre templomban, és vele most nagy meglepetésként az ifjú zongoraművész Boros Misi is fellép. Bizonyára a közönség soraiban is sok fiatal lesz ebben a kései órában. A műsorukban Franz Schubert és Liszt Ferenc négykezesek és szólók hangzanak el.

A Gemma énekegyüttes a Mátyás templomban az Ars Sacra Fesztivál nyitókoncertjeként az angol vokálpolifónia korszakainak énekeit szólaltatja meg.

A többszörös nemzetközi és magyar versenygyőztes Jazzation együttes a Lóvasút Kulturális Központban énekel 22.-én este, ugyanott 18-án régi nagy kedvencünk Lackfi János irodalmi estjét hallhatjuk, aki most újabb író kollégájával, Véssey Miklóssal beszélget.

A Szent Efrém Férfikaré idén a záróeseményünk, amely egy ifjú zeneszerző, Kecskés D. Balázs új művének ősbemutatójával kezdődik, és ebben a Budapesti Vonósok is csatlakoznak a fantasztikus férfikarhoz!

Egészen új kedves vendégeink az Era Nova Kamarazenekar ifjú tagjai, csodálatos szólistájukkal, Marley Erickson hegedűművésszel együtt, akivel egyebek közt J. S.Bach hegedűversenyét adják elő.

Bolla Milán zenekarának tagjaival és a Demel Eszter által vezetett Veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekarral pedig a veszprémi Árpád-házi Szent Margit templomban találkozhatnak, közös koncertjükön szeptember 16-án 20.00 órától. Egyebek közt ezzel az eseménnyel jut el Európa Kulturális Fővárosába is az Ars Sacra Fesztivál.

A XVII. Szakrális Építészeti és Belsőépítészeti Konferencia a 800 éves Ferences Rend építészetéről ad keresztmetszetet a kezdetektől napjainkig.

Fesztiválsite: ars-sacra.hu


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Párkapcsolat - áldozat vagy anyaszerepet játszol?

2024. május 17.

Hogyan tudunk véget vetni a válások növekedésének és a boldogtalan kapcsolatok gyarapodásának? A válasz egyszerű: mi nők érzékeljük az újfajta energiákat, és ezek nálunk tudatosodnak először.  

Először nézzünk meg két szerepet, amit leginkább játszani szoktunk kapcsolatainkban.

Amit mi nők szeretünk „elkövetni”, az az, hogy párunkat a második gyermekünkként kezeljük, anyja helyett anyja próbálunk lenni. Hányszor hallom nőktől: „Nekem 2 gyerekem van, a gyerek meg a férjem.” Sajnos így is kezelik a párjukat. Gyermekként. Ilyenkor mindent megcsinálunk helyette, nem merünk rábízni feladatokat, mert azt gondoljuk, csak mi tudjuk azt elvégezni, ő úgysem képes jól megcsinálni. Emlékeztetjük, hogy jól öltözzön fel, mert hideg van és megfázik, hogy ne felejtsen el tejet önteni a kávéjába, merthogy úgy szereti, ha pedig azt mondja, hogy nem éhes, visszakérdezünk még legalább háromszor, hogy „biztos?”.

Másik kedvenc játszmánk az áldozatszerep. A kapcsolat elején még esetleg hagyjuk, hogy párunk főzzön, elmosogasson, kivigye a szemetet stb. Később viszont átvesszük tőle ezeket a munkákat, azzal a felkiáltással, hogy: „Hagyd csak, majd én megcsinálom!”. Aztán egy idő múlva elkezdünk panaszkodni, hogy párunk lusta lett, nem segít semmit a háztartásban, és mindent nekünk kell csinálni. Ha felfedezted magadon ezeket a „tüneteket”, akkor valószínűleg egy áldozatszereppel azonosulsz, amit valakitől át is vehettél a családi rendszeredből. Az állandóan panaszkodó, magukat sajnáltató hölgyek többsége ebben „szenved”.

Fürdőruhatrendek - minden testalkatra

2024. május 17.

Egyrészes, bikini, tankini vagy éppen monokini… Mindenki másra esküszik, így a nyári szezon beindulását megelőzően egyre sürgetőbb kérdéssé válik, hogy idén milyen modellt válasszunk. Van, aki szégyenlősebb, más pedig büszkén vállalja idomait, és az egységes barnaság érdekében olyan fürdőruhát vásárol, ami a lehető legkevesebbet takar. Ez egy nagyon becsülendő hozzáállás, de kétségtelen, hogy nem mindegyik verzió mutat ugyanolyan szépen minden testalkaton. Az alábbiakban erre figyelemmel tartunk egy rövid gyorstalpalót a tökéletes fürdőruha megtalálása érdekében!  

Fürdőruhatrendek 2024-ben

Az elérhető fürdőruhák típusai alapvetően ritkán változnak, a minták, formák és méretek azonban évről évre az aktuális trendekhez igazodnak. A tavalyi nyáron például a háromszög alakú bikinifelsők uralták a strandokat, idén azonban a retró lesz a menő, így a klasszikus mellett előtérbe kerülnek a szögletes formák és a magasított derekú alsók. Hódítanak majd a párnázott kosarak, a brazil és a normál alsók, sőt újdonsággal is előrukkolnak a tervezők: megjelenik egy olyan alsó, ami a kialakításának köszönhetően normál és magas állásban egyaránt viselhető.

2024-ben az 50-es, 60-as évek trendjei jelennek meg a polcokon, melyeket csillogó anyagok, kristályok, gyöngyök és strasszok tesznek egy kicsit modernebbé – és az esti party tökéletes viseletévé. Az időutazás jegyében hódítanak majd a csíkos, pöttyös és virágos fürdőruhák, de a hatalmas, mégis elegáns masnikat is sokan választják majd.

A színek között megtaláljuk majd a pávazöldet, a magentát, a zafírkéket és a pálmazöldet, de nem maradhatnak el a vibráló, kontrasztos árnyalatok sem, mint a barna-narancs vagy az ibolya-világoskék. Nagy figyelmet kapnak a semleges barna és fehér tónusok, valamint az állat- és dzsungelmintákkal díszített fürdőruhák is.

Továbbra is divatosak a családi, egymáshoz passzoló szettek, melyek segítségével nők, férfiak és gyerekek is kifejezhetik az összetartozásukat.

Szerelemből jöttünk a világra

2024. május 16.

„Tündéri május lombot fakasztó, / könnyű felöltőt szegre akasztó, / légy üdvözölve szívet fakasztó, emlék-marasztó…” – írta Ady Endre Május című versében, és tényleg a lombokat és az esőt is fakasztja ez a gyönyörű hónap.

Mindjárt az elején – május első vasárnapján – az anyák napja határozza meg a hónap kezdetét. Akinek még él az édesanyja, elballag egy csokor virággal megköszönni mindazt, amit szavakkal valójában nem lehet. Hiszen édesanyánk ringatott, táplált a születésünk előtt 9 hónapon át, a szíve alatt hordozott minket, aztán a szülés misztériumában a csecsemő és édesanya együtt szenvedik a kínt, a fájdalmat, majd a születés csodáját is együtt élik át. Akinek nincs saját gyermeke, annak is tudnia kell, mit jelent az anyaság, hiszen édesanyja vagy nagymamája mindenkinek van. Akkor is, ha valami szomorú esemény miatt nem ismerik egymást, vagy az élet máshová sodorta egymástól a gyermeket és az anyát, mert ilyen is van, de ettől még az anyaság szent misztérium örökké.

Akinek az édesanyja már elhagyta a földi valóságot, lélekben marad, hiszen a gyermek minden mozdulatában őrzi és továbbviszi a szülőket. József Attila írta: „Mikor mozdulok, ők ölelik egymást.” Milyen egyszerű és genetikailag is tökéletes a költő megállapítása, hiszen szinte minden ember egy ölelés, a szerelem szülötte.

Szerelemből jöttünk a világra, szerelemmel szeretünk és szerelemmel tekintünk a saját gyermekeinkre is, jó esetben. Nyilván vannak az életnek árnyoldalai is, hiszen nehézségek, viták minden családban lehetnek, de ezeket elegánsan és intelligensen meg kell tudnunk oldani, hiszen az élet egy nagy tanulás folyamata, a végén, amikor majd egyszer távozunk, valószínű, hogy önmagunkban összegezni fogjuk, sikerült-e valamennyire jól megoldani a kapott leckéket. Érdemes tehát szerelemből, szeretetből élni, mert úgy valószínűleg kevesebb hibát vétünk vagy több szép emlékre lehet majd a végén visszaemlékezni.

A májusban van valami nedv-zöld, mintha a hónapnak erősen friss fűre emlékeztető színe vagy karizmája lenne, olyan harsogóan zöld, ami a szív energiáját megsokszorozza. Ha van a hónapoknak színe, és miért ne lenne, akkor a május üde zöld. Amit amúgy el is várunk tőle, hiszen azt mondják, hogy a májusi eső aranyat ér! A mezőgazdaságban bizonyára így van, hiszen a mezők, erdők, kertek szomjúhozzák az éltető vizet.

Egyébként a szelíden suttogó esőnek van olyan romantikája, hogy az ember akkor is szerelmes lesz, ha egyébként nincs éppen kibe beleszeretni abban a pillanatban. Az emberek lehetnek szerelmesek a szerelembe is, sőt kell is ez a csodálatos lelkiállapot, mely varázst ígér és valami földöntúli csodát itt a földön. A szerelem, a szeretet az élet kötőanyaga, a hétköznapok fűszere, a magány gyógyszere, az élet titkos kincse, alkímia, amit megkaphatunk, ha szeretnénk. Májusban talán nagyobb eséllyel.

A majálisok hónapja is ez, és milyen boldogság végre kiszabadulni a kertekbe, parkokba, Budapesten a Városligetbe, kivinni egy pokrócot, kosárban szendvicseket és élvezni a madárdalos, napsütötte délutánokat. Tudni, hogy a gyöngyvirág is májusban nyílik, melynek az illata és szerénysége nekem életre szóló angyali élmény. Kisgyermekként a kertben nyíló első gyöngyvirágokat leszedtem és odaadtam anyukámnak. Emlékszem a szobában pompázó virágillatra, mely angyali üzenetként égett bele a lelkembe. Ahogyan a szelíd virágcsokor szórta és szórta a semmihez sem fogható varázsillatát. És emlékszem a gyöngyvirág elmúlására is, amikor pergamenszerűvé váltak az addig hófehér harangocskák, és már nem volt tündérillata. Gyerekként is fájlaltam, hogy megmutatta a virág az elmúlást, de a csodát is.