Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Kerestetik 2018 legjobb konyhás nénije/bácsija

Érdekességek2018. március 24.

Két új, a közétkeztetés minőségét javító kampányt hirdet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet: a gyerekek segítségével keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját, a közétkeztető cégektől pedig olyan recepteket várunk, melyek három különféle, speciális diétára szoruló gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezési igényeire kínálnak megoldást.

A kormány elkötelezett a közétkeztetés minőségének, elérhetőségének javítása iránt, éppen ezért az elmúlt esztendőkben számos olyan intézkedést hozott, melyek kedvezően befolyásolták az iskolákban elérhető étkezéshez való hozzáférést, az ételek minőségét. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára az OGYÉI új kampányát ismertető sajtótájékoztatón hangsúlyozta, míg 2010-ben 92 ezer, 2017-ben már közel félmillió kisgyermek menzai étkezését finanszírozta a kormány. Idén, 2018-ban 79 milliárd forintot különített el erre a célra az Országgyűlés, ez háromszorosa az öt évvel ezelőtt rendelkezésre álló forrásnak.

Egészségesebb menzák

A kormány a gyermekek egészséges táplálkozásával kapcsolatban – az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködésben készített hatásvizsgálat segítségével – elemezte, hogy a 2015-ben hatályba lépett közétkeztetési rendelet milyen változást eredményezett a menzákon. (Az elemzés során a közétkeztetés 2013-as és 2017-es adatait hasonlították össze.)


Rétvári Bence szerint a felmérés főbb megállapításai igazolják, hogy a kormány jó úton jár, az étrendek átlagos sótartalma 25%-kal csökkent, az iskolák háromnegyedében biztosítani tudták az előírt tej és tejtermékfogyasztást, több mint felében pedig naponta kaptak a gyermekek teljes kiőrlésű lisztből készült ételt. Míg 2013-ban az iskolák fele biztosított friss zöldséget vagy gyümölcsöt, 2017-re ez az arány 82%-ra emelkedett.

Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója az eredmények ismertetése kapcsán kitért arra, hogy a vizsgált időszak alatt jelentősen, közel kétszeresére nőtt azon általános iskolák aránya, ahol felmerült diétás étkeztetés igénye, ezt 2013-ban az iskolák még csak 63, 2017-ben pedig már 85%-ában meg tudták oldani.

Közétkeztetők  – Ki a legjobb?

Az OGYÉI most meghirdetett egyik pályázata ezen a területen igyekszik változást generálni, fontos lenne, hogy valamennyi iskola biztosíthasson diétás étrendet az orvosilag igazoltan érintett diákjai részére. A közétkeztetők számára meghirdetett felhívás a tejfehérje allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbeteg gyerekek étkezési igényeire kínál megoldást ­– az OGYÉI várja a közétkeztető cégek receptjeit, melyeket egy szakmai zsűri értékelésével párhuzamosan, egy főzőverseny keretében a „valóságban is megméretünk”: egy gyerekekből és szüleikből álló bírálóbizottság is értékeli, minősíti majd az asztalra kerülő ételeket. A pályázat során beérkezett recepteket az OGYÉI elérhetővé teszi a www.merokanal.hu weboldalán, ezzel is segítve a közétkeztető cégeket abban, hogy kínálatukat bővítve, minél többféle speciális táplálkozási igényt kielégítő ételt tudjanak étlapjaikon felvonultatni. Ily módon a nyersanyagokat, konyhatechnológiai műveleteket, tálalási módszereket is magába foglaló pályázat eredményeképp a jó gyakorlatok más közétkeztetők számára is elérhetővé válnak.

Konyhás nénik/bácsik – Ki a legjobb?

Az OGYÉI főigazgatója a sajtótájékoztató keretében beszélt arról is, hogy a gyermekek ízlését, étvágyát, az ételhez való viszonyát nagyban meghatározza a környezet, amely nem csupán az étkezés körülményeit jelenti, de fontos eleme az étkeztetésben résztvevők hozzáállása is. Eddig a menüsorra, az étrend táplálkozás-egészségügyi szempontú összeállítására vonatkozó előírások, jó gyakorlatok mellett az étel készítésében, tálalásában részt vevő személyekre kevesebb figyelem irányult. A gondos tálalás, a kedves kiszolgálás is fontos szerepet játszik abban, hogy a gyerekek mennyire kedvelik a menzát, mennyire fogadják el a kínált ételeket. Éppen ezért az OGYÉI keresi 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/ bácsiját – a pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet azoknak a munkájára, akik a közétkeztetés fontos láncszemeként nap mint nap hatással vannak gyermekeink egészségére. A pályázat az iskolás osztályokat, tanulókat is ösztönzi, hogy aktívan keressék a kapcsolatot az őket ellátó konyhai dolgozókkal. A tanulók kedvenc konyhás nénijükkel szelfit készíthetnek, amelyre szavazni lehet az OGYÉI közösségi oldalán. A legnépszerűbb konyhai dolgozók, valamint a részt vevő szerencsés osztályok nyereményekben részesülnek.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

A szorongás fizikai tünetei: hogyan ismerhetjük fel és kezelhetjük őket?

2024. szeptember 12.

A szorongás sokkal több, mint egyszerű mentális állapot; gyakran fizikai tünetekben is megnyilvánul, amelyek jelentős hatással lehetnek a mindennapi életünkre. Sokan nem ismerik fel, hogy az állandó feszültség, fejfájás vagy gyomorpanaszok mögött a szorongás állhat. Ebben a cikkben bemutatjuk a szorongás leggyakoribb fizikai tüneteit, és megmutatjuk, hogyan lehet ezeket felismerni és kezelni.  

Miért jelennek meg a szorongás fizikai tünetei?

A szorongás a testünk stresszre adott természetes reakciója, amelyet az evolúció során fejlesztettünk ki a veszélyhelyzetek kezelésére. Amikor szorongunk, a testünk készenléti állapotba kerül, és ennek számos fizikai következménye lehet. A szervezet ilyenkor adrenalin és kortizol hormonokat termel, amelyek felkészítenek minket a „harcolj vagy menekülj” reakcióra. Ha azonban a szorongás állandósul, ezek a fizikai reakciók krónikussá válhatnak, és negatívan befolyásolhatják egészségünket.

A szorongás leggyakoribb fizikai tünetei

1. Gyors szívverés és mellkasi fájdalom

A szorongás gyakran okoz gyors szívverést vagy szívdobogásérzést. Ezt a testünkben áramló adrenalin okozza, amely felkészít minket a cselekvésre. Néhányan akár mellkasi fájdalmat is tapasztalhatnak, amit gyakran összetévesztenek szívproblémákkal. Ha ezeket a tüneteket rendszeresen tapasztalod, fontos, hogy beszélj egy orvossal, hogy kizárja a szívbetegségek lehetőségét.

2. Légszomj és légzési nehézségek

A szorongás egyik legijesztőbb fizikai tünete a légszomj vagy a nehézlégzés. Ez gyakran pánikrohamokkal is társulhat, amikor úgy érzed, hogy nem kapsz elég levegőt. A légzési nehézségek mögött a szorongás által kiváltott hiperventilláció állhat, ami azt eredményezi, hogy túl gyorsan és mélyen lélegzel. 3. Feszültség és izomfájdalom

A szorongás gyakran vezethet krónikus izomfeszüléshez, különösen a nyak, a vállak és a hát területén. Ez a feszültség idővel izomfájdalommá alakulhat, ami tovább fokozza a diszkomfort érzést és a szorongást.

Amikor fagyievés utána órákig kínlódik a gyerek

2024. szeptember 12.

A nagy hőséggel beköszöntött a fagyiszezon is, sokaknál azonban a tejből készült hideg finomság a pillanatnyi élvezet után akár keserves órákat okozhat a hasfájás, haspuffadás, hasmenés miatt. A rosszullét oka lehet laktózérzékenység is, ami a táplálkozástól és attól is függhet, hogy földrajzilag hol élünk. Szerencsére ma már modern orvosi készülékekkel gyorsan és fájdalommentesen kideríthetjük, valóban erről van-e szó – ilyen például az a hidrogén monitor, amelyet a 2023-as K&H gyógyvarázs pályázat keretében kapott az egyik kelet-magyarországi kórház gyermekosztálya.

Világszinten egyre több embernél diagnosztizálnak tejcukor érzékenységet, vagyis amikor a szervezet nem termel elég laktáz enzimet a laktóz (tejcukor) lebontásához. Átlagosan a népesség 65 százalékára jellemző ez, de jelentős szerepet játszik, hogy honnan származunk. Afrikában és Dél-Amerikában 80 százalék fölött van azok aránya, akiknek a szervezetében nincs jelen elég laktáz enzim, míg az észak-európai, évszázadok óta pásztorkodással foglalkozó nemzeteknél csupán pár százalék. Magyarországon ez a szám 30 százalék körül mozog.

A joghurt oké, a tejföltől viszont rosszul lehetünk

Csecsemő korunkban még képesek vagyunk a laktóz lebontására, hiszen erre szükségünk van az anyatejes táplálásnál. Ezután azonban egyre kevesebb laktázt termelünk, így 5 éves kor után már megfájdulhat a gyermek hasa a tejes ételek fogyasztása után. Egészen ritka esetben előfordulhat az is, hogy a babának már születésekor sincs laktáz enzime, így neki már kezdettől laktózmentesen kell táplálkoznia. Emellett pedig életünk során több betegség – gyulladásos bélbetegségek, bélfertőzés, csecsemőknél akár rotavírus – miatt is károsodhat az enzim termelése. A laktózintolerancia különböző súlyosságú lehet, tehát lehet, hogy csak nagy mennyiségű tejcukortól kezd puffadni a hasunk. A magas laktóztartalmú tejtől, tejföltől, vajtól rosszul lehetünk, míg a kevés tejcukrot tartalmazó kemény sajtokat, joghurtot, kefirt bátrabban fogyaszthatjuk.

Innovatív eszközökkel gyorsan kiderülhet, mi a probléma

Ha gyermekünk tejes ételek után rosszul érzi magát, legjobb, ha orvoshoz fordulunk, aki modern készülékekkel hatékonyan és fájdalommentesen meg tudja állapítani, valóban laktózintoleranciáról van-e szó. Ilyen, úgynevezett Gastrolyzer Hidrogén monitort kapott Berettyóújfaluban a DEKK Gróf Tisza István Campus Csecsemő- és Gyermekosztálya.

Stresszkezelés 3 lépésben

2024. szeptember 11.

Manapság a stressz mindenki életében jelen van. Ez pedig nem más, mint a szervezetünk válasza bizonyos ingerekre. Ez az inger lehet egy fontos vizsga az egyetemen, egy állásinterjú, egy új projekt, de egyre többször a magánéletünkben is előfordulhatnak stresszes helyzetek.  

Ezeknek mindenki ismeri a negatív hatásait. Csak hogy néhányat említsek, ilyen a fáradékonyság, ingerlékenység, álmatlanság. De ezeknél súlyosabb következményei is vannak az állandó stressznek, ezért mindenképpen kezelnünk kell ezeket a nehéz helyzeteket.

Szerencsére van rá megoldás! Most csupán három olyan dolgot említek, amik segítségével szinte azonnal érezni lehet majd a változást.

1. Testmozgás

A stressz levezetésének egyik leghatékonyabb módja a testmozgás! Ideje kipróbálni több sportot is, hogy rájöjj, mi az, amiben tényleg örömödet leled, és ki tudsz kapcsolni. A jóga a legjobb stresszkezelő sportok közé tartozik. De ha úgy érzed valami dimanikusabbra vágysz, próbáld ki az aerobicot vagy a zumbát. Bármit, amihez kedvet érzel. És hidd el, már az első alkalom után érezhetően jobb kedved lesz, és este biztosan jobban is fogsz aludni.

Az is nagyon fontos, ha valaki irodai ülőmunkát végez, hogy nap során is többször álljunk fel vagy akár ülve mozgassuk át kicsit a vállunkat és a nyakunkat, ezáltal napközben is nyugodtabbá, felszabadultabbá válhatunk.