Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Kerüljük el a nyár táplálkozási csapdáit

Érdekességek2022. július 01.

Összegyűjtöttünk 5 jellegzetes táplálkozási buktatót. Amennyiben ránk is vonatkoznak, és figyelmet szentelünk ezeknek a problémáknak, az idevágó, hasznos tanácsok megfogadása eredményre vezethet. Ez esetben, ha nem tévesztenek meg minket a kínálkozó alkalmak és a csábító ízek, nagyobb az esély rá, hogy nem hízunk meg ebben a szezonban…

Fotó: gettyimages.com1. Túl gyakori grillpartik

A probléma

Időnként kerti sütést rendezni, kihasználva a szép, meleg napokat, kellemes program, de gyakran megtenni – táplálkozási szempontból – nem ajánlott. Hiszen a leggyakrabban a grillezett húsok zsírosak, sokat eszünk belőlük, és sokszor van úgy, hogy készen kapható (túl sós és cukros) feldolgozott szószokat vagy sültburgonyát, sült zöldséget kínálunk mellé. Ráadásul, amikor grillrácson sütünk húst magas hőfokon, a láng és a füst olyan rákkeltő anyagokat szabadíthat fel, mint pl. a PAH-vegyületek (policiklusos aromás szénhidrogének), melyek bizonyos szerves anyagok (fa, szén, olaj stb.) tökéletlen égésekor keletkeznek.

Jó tanácsok

Tervezzünk be sok zöldséget és gyümölcsöt saláta formájában vagy akár rablóhús kombinációjaként. Amellett a szárnyashús és a hal laktató, és kevésbé zsíros, mint a sertés- vagy marhahús, ezért ezek grillezése is jó elképzelés. A mérgező anyagok képződésének megakadályozására pedig annyit tehetünk, hogy megvárjuk, amíg a parázs vékony hamuréteggel fedett, majd helyezzük a rácsot legalább 10 cm -rel fölé, és figyeljük, hogy a hús, hal ne égjen egyik részén sem feketére.

2. Cukros kísértések

A probléma

Amikor melegünk van, szomjasak vagyunk, gyakrabban esünk kísértésbe, hogy cukros üdítőket, fagylaltokat, egyéb jeges édességeket fogyasszunk pl. utcán, strandon, üdülőhelyen, amíg csak az árus ott van… Pedig a cukros italok nem csillapítják úgy a szomjat, mint az (ásvány)víz. Hátrányuk még, hogy kb. 4 kockának megfelelő mennyiségű cukrot tartalmaz egy pohár belőlük. És vigyázzunk többek közt a rendkívül finom vajas fagyaltokkal is (ilyen pl. vajkaramell), mert kb. 300 kcal-t jelentenek adagonként.

Jó tanácsok

Az édes italok és fagylaltok, bár apró örömöt jelentenek, csak módjával (pl. hetente egyszer) vagy alkalmanként fogyasszuk őket. Ahelyett, hogy otthon tárolnánk a fagylaltot, jégkrémet  a hűtőben, és kedvünkre vennénk belőle akár mindennap…. Az ideális természetesen a házi készítésű fagylalt, amikor a hozzáadott cukrot korlátozni tudjuk. További javaslat ultrakönnyű szorbetek készítése turmixgépben, jeges gyümölcsdarabokból.

3. „Veszélyes” aperitifek vacsorameghíváskor

A probléma

Kellemes nyári, gyakran szabadtéri vacsorákra összegyűlni, előtte baráti társaságban aperitifeket fogyasztani szintén „veszélyes dolog” alakunkra nézve, mert általában az ital mellé kis adag rágcsálnivalókat (keksz, sajt, mogyoró, olajbogyó stb.) és snack falatokat is adnak. De minthogy nem laktatóak, újra és újra veszünk belőlük, miközben észre sem vesszük, milyen sokat fogyasztottunk ezekből az apró étvágygerjesztőkből… Az ilyenkor kínált alkohollal is vigyáznunk kell, pl. egy pohár bor átlagosan 100 kcal pluszt jelent, a koktélok pedig mintegy a dupláját tartalmazzák.

Jó tanácsok

 A dietetikusok azt ajánlják, hogy ha mi rendezzük a vacsorát, aperitifként az ital mellé társítsunk zöldségeket és proteineket. Ilyen pl. a francia eredetű „verrine”, mely egy üvegpohárban kínált előétel- Lehet akár  uborkás, korianderes tonhal;  gyümölcs-bazsalikomos mozzarella sajt párosítás; fehér sonkás, currys cukkini saláta… Ezt sokkal kellemesebb fogyasztani, mintha pl. zöldség-rudacskákat rágcsálnánk… Ha viszont meghívást kapunk, próbáljuk figyelni éhség- és jóllakottság érzetünket, mielőtt újra kiszolgálnánk magunkat. 


4. Feldolgozott élelmiszerek piknikre

A probléma

Készen kapható, feldolgozott összetevőkből készült saláták, szószok, majonézes ételek, chipsek. A szabadban rendezett piknikek gyakori szereplői ezek, de tápanyagok szempontjából gyenge minőségűek. Sok adalékanyag, tartósítószer, zsír, só van bennük, márpedig az ilyen élelmiszerek gyomorproblémákat okozhatnak, nem egészségesek (pl. nitrit van a felvágottakban, tartósítószer a készételekben, salátákban.) és hizlalnak. Viszont sajnos kevés (laktató) rostot vagy vitamint tartalmaznak. Figyelni kell piknikezéskor a hűtést igénylő élelmiszerek tárolására is (vigyünk magunkkal hűtőtáskát), mert meleg időben gyakoriak az ételmérgezések. 

Jó tanácsok

Előnyben kell részesíteni a nyers vagy kevéssé feldolgozott élelmiszereket vagy házi készítésű ételeket piknik alkalmával is. Pl. amire ritkán gondolunk: szardínia, jó minőségű sajt, paradicsom, egyéb nyers zöldség kerülhet a barna kenyérből készített szendvicsbe. Ha van időnk, süthetünk magunk péksüteményeket, készíthetünk laktató, tápláló salátákat a szabadtéri összejövetelre (durum lisztből készült tésztával, rizzsel, quinoa maggal, olívabogyóval, uborkával). Akár könnyű ropogtatnivalót is vihetünk magunkkal, pl.vékony szelet céklát vagy édesburgonyát süthetünk előre. 

Fotó: gettyimages.com

5. Saláta-fogyókúrák

A probléma 

A kiadós saláták népszerűek nyáron a fogyókúrázók körében. De vigyázni kell a saláta összetevőire: ha nincs bennük elég keményítő vagy protein tartalmú élelmiszer, nem laktatnak, és ilyenkor a nassolás kockázata gyakran jelentkezik az étkezések között. A nyers zöldség-saláták ugyanakkor ajánlottak, de akinek érzékeny a gyomra, kerülje belőlük a nagyobb mennyiséget, vagy ne szerepeltesse őket minden étkezésnél, mert emésztési zavarok léphetnek fel. Amellett az sem mindegy, hogy a salátákra javasolt olíva olajból hány cseppet használunk fel, mert bár egészséges, magas a kalóriatartalma. Ugyanígy figyeljünk a gyümölcsökre is: napi 3 db.-on túl magas lesz a bennük lévő cukortartalom, és a túlzott mennyiségű gyümölcscukor felfúvódást okozhat.

Jó tanácsok

Készítsünk kiegyensúlyozott tápanyag-tartalmú salátákat. Ezekben legyen zöldség (pl. paradicsom, paprika, sárgarépa, uborka….), keményítő tartalmú élelmiszer (durum tészta, barna rizs, quinoa mag, hajdina….), amellett protein (tonhal, sovány sonka, tofu, szárnyashús…) Ajánlott még, hogy étkezések alkalmával váltakozva fogyasszunk nyers és főtt/sült zöldségeket.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Hogyan előzhetjük meg a vírusfertőzéseket?

2025. december 12.

A vírusok elleni védekezés első és legfontosabb lépése a higiéniai szokások kialakítása és azok betartása.

A megfelelő óvintézkedések betartásával, higiéniai szokásainkkal csökkenthető a fertőzésveszély, és megvédhetjük gyermekeinket és magunkat is a fertőzéstől, megbetegedéstől. A gyermekközösségekben a felső légúti betegségek cseppfertőzéssel könnyen és viszonylag gyorsan terjednek.

Egy-egy tüsszentés, köhögés során számos vírus és baktérium kerülhet a levegőbe.

Bizonyos vírusok a használati tárgyakon, játékokon vagy akár az ajtókilincseken is túlélhetnek. A gyermek a szennyezett tárgy érintésével átviheti magára a kórokozót, megérintve az arcát, vagy szájába veszi a kezét és ennek eredményeként a fertőzést könnyebben elkaphatja.

A vírusok elleni védekezés egyéni és közösségi felelősség. Megfelelő megelőző intézkedésekkel hozzájárulhatunk a fertőzéses esetek halmozódásának, esetleg járvány kialakulásának visszaszorításához, és természetesen gyermekünk, magunk és a családtagjaink egészségének védelméhez.

Ez a megelőzés nem igényel bonyolult lépéseket, de a megfelelő higiéniai szokások kialakítása és gyakorlása, az immunrendszerünk erősítése, és a tudatos odafigyelés jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Higiéniai szabályok

Meg kell tanítani a gyermekeinket a megfelelő higiéniai szabályokra és azok betartására, mely rendkívül fontos a különböző fertőző betegségek megelőzése szempontjából. Mutassunk példát, és figyeljünk a megelőzésre és tartsuk is be ezeket, hiszen a szülői példából tanul a gyermek is.

Rendszeres és alapos kézmosás

A kezünk nap mint nap különböző felületekkel érintkezik, könnyen válhat a vírusok közvetítőjévé. Ezért kiemelkedően fontos a kezek megfelelő tisztítása. A helyes kézmosási technika elsajátítása és napi rutinná tétele jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Tudományosan is igazolt a természetes gyógyító: újra hódít az árnika

2025. december 12.

Újra reflektorfénybe került a népi gyógyászat régóta ismert, talán legsokoldalúbb gyógynövénye. Friss kutatások is bizonyítják, az Arnica montana hatékony gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatását. Ősszel, a túrák, sportesemények és aktív hétvégék idején ez a természet egyik legerősebb regenerálója lehet.

Friss tudományos vizsgálatok szerint az árnika kivonatai képesek csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat az immunválasz szabályozásán keresztül, míg gél formában alkalmazva gyorsítják a sebgyógyulást és mérséklik a duzzanatot. Ezzel a népi gyógyászatban régóta ismert „csodaszert” a modern kutatások is igazolják, és az ősz egyik alapgyógyítójává teszik.

Ez a hegyvidéki sárga virág 2000 méter feletti magasságban terem, és nyáron kézzel gyűjtik. Rendkívül érzékeny a környezeti változásokra, ezért minden cseppje igazi kincs.

Az árnika külsőleg alkalmazva gél formájában enyhíti a húzódásokat, izomfájdalmakat és gyulladásokat. Sportorvoslásban, masszázsterápiában, de plasztikai beavatkozások után is előszeretettel használják: csökkenti a véraláfutásokat, duzzanatot és fájdalmat, és elősegíti a gyorsabb regenerációt.

A látást fenyegető betegségek

2025. december 11.

A lehetséges felnőtt páciensek, aki megfelelően egészségtudatosak, az alábbi fő betegségkategóriákról kell, hogy tudjanak.

Glaukóma (zöldhályog)

A glaukóma egy neurodegeneratív betegségcsoport, ami jó kezelhető abban az esetben, ha a kezelés megfelelő erősségű, és elég korán megkezdik. A betegség lényege, hogy a látóidegben futó idegrostok visszafordíthatatlanul és nagy mértékben károsodnak. Ez azonban csak meglehetősen későn válik nyilvánvalóvá a páciens számára. Kezeletlen nyitott csarnokzugú glaukóma esetében akár 10-12 évig is eltarthat, amíg az ép látásból súlyos látótérkárosodás alakul ki. Ezért lenne fontos, hogy 40 éves kor felett mindenki vegyen részt jó minőségű szemészeti kivizsgáláson, még látási panasz nélkül is.

Szürkehályog

Ez a szemlencse teljesen normális változásával járó állapot, ami az öregedéssel mindenképp bekövetkezik, és műtéttel jól kezelhető. Fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy a szürkehályog nem zárja ki más szembetegség jelenlétét, és nemritkán ezen betegségek (például glaukóma, makula degeneráció) okozzák a látás jelentős megromlását, nem pedig a szürkehályog.