Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Kerüljük el a nyár táplálkozási csapdáit

Érdekességek2022. július 01.

Összegyűjtöttünk 5 jellegzetes táplálkozási buktatót. Amennyiben ránk is vonatkoznak, és figyelmet szentelünk ezeknek a problémáknak, az idevágó, hasznos tanácsok megfogadása eredményre vezethet. Ez esetben, ha nem tévesztenek meg minket a kínálkozó alkalmak és a csábító ízek, nagyobb az esély rá, hogy nem hízunk meg ebben a szezonban…

Fotó: gettyimages.com1. Túl gyakori grillpartik

A probléma

Időnként kerti sütést rendezni, kihasználva a szép, meleg napokat, kellemes program, de gyakran megtenni – táplálkozási szempontból – nem ajánlott. Hiszen a leggyakrabban a grillezett húsok zsírosak, sokat eszünk belőlük, és sokszor van úgy, hogy készen kapható (túl sós és cukros) feldolgozott szószokat vagy sültburgonyát, sült zöldséget kínálunk mellé. Ráadásul, amikor grillrácson sütünk húst magas hőfokon, a láng és a füst olyan rákkeltő anyagokat szabadíthat fel, mint pl. a PAH-vegyületek (policiklusos aromás szénhidrogének), melyek bizonyos szerves anyagok (fa, szén, olaj stb.) tökéletlen égésekor keletkeznek.

Jó tanácsok

Tervezzünk be sok zöldséget és gyümölcsöt saláta formájában vagy akár rablóhús kombinációjaként. Amellett a szárnyashús és a hal laktató, és kevésbé zsíros, mint a sertés- vagy marhahús, ezért ezek grillezése is jó elképzelés. A mérgező anyagok képződésének megakadályozására pedig annyit tehetünk, hogy megvárjuk, amíg a parázs vékony hamuréteggel fedett, majd helyezzük a rácsot legalább 10 cm -rel fölé, és figyeljük, hogy a hús, hal ne égjen egyik részén sem feketére.

2. Cukros kísértések

A probléma

Amikor melegünk van, szomjasak vagyunk, gyakrabban esünk kísértésbe, hogy cukros üdítőket, fagylaltokat, egyéb jeges édességeket fogyasszunk pl. utcán, strandon, üdülőhelyen, amíg csak az árus ott van… Pedig a cukros italok nem csillapítják úgy a szomjat, mint az (ásvány)víz. Hátrányuk még, hogy kb. 4 kockának megfelelő mennyiségű cukrot tartalmaz egy pohár belőlük. És vigyázzunk többek közt a rendkívül finom vajas fagyaltokkal is (ilyen pl. vajkaramell), mert kb. 300 kcal-t jelentenek adagonként.

Jó tanácsok

Az édes italok és fagylaltok, bár apró örömöt jelentenek, csak módjával (pl. hetente egyszer) vagy alkalmanként fogyasszuk őket. Ahelyett, hogy otthon tárolnánk a fagylaltot, jégkrémet  a hűtőben, és kedvünkre vennénk belőle akár mindennap…. Az ideális természetesen a házi készítésű fagylalt, amikor a hozzáadott cukrot korlátozni tudjuk. További javaslat ultrakönnyű szorbetek készítése turmixgépben, jeges gyümölcsdarabokból.

3. „Veszélyes” aperitifek vacsorameghíváskor

A probléma

Kellemes nyári, gyakran szabadtéri vacsorákra összegyűlni, előtte baráti társaságban aperitifeket fogyasztani szintén „veszélyes dolog” alakunkra nézve, mert általában az ital mellé kis adag rágcsálnivalókat (keksz, sajt, mogyoró, olajbogyó stb.) és snack falatokat is adnak. De minthogy nem laktatóak, újra és újra veszünk belőlük, miközben észre sem vesszük, milyen sokat fogyasztottunk ezekből az apró étvágygerjesztőkből… Az ilyenkor kínált alkohollal is vigyáznunk kell, pl. egy pohár bor átlagosan 100 kcal pluszt jelent, a koktélok pedig mintegy a dupláját tartalmazzák.

Jó tanácsok

 A dietetikusok azt ajánlják, hogy ha mi rendezzük a vacsorát, aperitifként az ital mellé társítsunk zöldségeket és proteineket. Ilyen pl. a francia eredetű „verrine”, mely egy üvegpohárban kínált előétel- Lehet akár  uborkás, korianderes tonhal;  gyümölcs-bazsalikomos mozzarella sajt párosítás; fehér sonkás, currys cukkini saláta… Ezt sokkal kellemesebb fogyasztani, mintha pl. zöldség-rudacskákat rágcsálnánk… Ha viszont meghívást kapunk, próbáljuk figyelni éhség- és jóllakottság érzetünket, mielőtt újra kiszolgálnánk magunkat. 


4. Feldolgozott élelmiszerek piknikre

A probléma

Készen kapható, feldolgozott összetevőkből készült saláták, szószok, majonézes ételek, chipsek. A szabadban rendezett piknikek gyakori szereplői ezek, de tápanyagok szempontjából gyenge minőségűek. Sok adalékanyag, tartósítószer, zsír, só van bennük, márpedig az ilyen élelmiszerek gyomorproblémákat okozhatnak, nem egészségesek (pl. nitrit van a felvágottakban, tartósítószer a készételekben, salátákban.) és hizlalnak. Viszont sajnos kevés (laktató) rostot vagy vitamint tartalmaznak. Figyelni kell piknikezéskor a hűtést igénylő élelmiszerek tárolására is (vigyünk magunkkal hűtőtáskát), mert meleg időben gyakoriak az ételmérgezések. 

Jó tanácsok

Előnyben kell részesíteni a nyers vagy kevéssé feldolgozott élelmiszereket vagy házi készítésű ételeket piknik alkalmával is. Pl. amire ritkán gondolunk: szardínia, jó minőségű sajt, paradicsom, egyéb nyers zöldség kerülhet a barna kenyérből készített szendvicsbe. Ha van időnk, süthetünk magunk péksüteményeket, készíthetünk laktató, tápláló salátákat a szabadtéri összejövetelre (durum lisztből készült tésztával, rizzsel, quinoa maggal, olívabogyóval, uborkával). Akár könnyű ropogtatnivalót is vihetünk magunkkal, pl.vékony szelet céklát vagy édesburgonyát süthetünk előre. 

Fotó: gettyimages.com

5. Saláta-fogyókúrák

A probléma 

A kiadós saláták népszerűek nyáron a fogyókúrázók körében. De vigyázni kell a saláta összetevőire: ha nincs bennük elég keményítő vagy protein tartalmú élelmiszer, nem laktatnak, és ilyenkor a nassolás kockázata gyakran jelentkezik az étkezések között. A nyers zöldség-saláták ugyanakkor ajánlottak, de akinek érzékeny a gyomra, kerülje belőlük a nagyobb mennyiséget, vagy ne szerepeltesse őket minden étkezésnél, mert emésztési zavarok léphetnek fel. Amellett az sem mindegy, hogy a salátákra javasolt olíva olajból hány cseppet használunk fel, mert bár egészséges, magas a kalóriatartalma. Ugyanígy figyeljünk a gyümölcsökre is: napi 3 db.-on túl magas lesz a bennük lévő cukortartalom, és a túlzott mennyiségű gyümölcscukor felfúvódást okozhat.

Jó tanácsok

Készítsünk kiegyensúlyozott tápanyag-tartalmú salátákat. Ezekben legyen zöldség (pl. paradicsom, paprika, sárgarépa, uborka….), keményítő tartalmú élelmiszer (durum tészta, barna rizs, quinoa mag, hajdina….), amellett protein (tonhal, sovány sonka, tofu, szárnyashús…) Ajánlott még, hogy étkezések alkalmával váltakozva fogyasszunk nyers és főtt/sült zöldségeket.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Milyen a megfelelő napolaj?

2025. június 30.



A modern kozmetikumok korában már nem az „olaj” a használatos a nap káros hatásainak kiszűrésére, hanem különböző összetételű egyéb termékek, melyek az ultraviola A és B sugárzás korlátozott átengedése mellett még mást is nyújtanak a bőrnek: biztosítják a bőrsejtek megfelelő nedvességtartalmát (azaz kellően hidratálnak). Nyilvánvaló, hogy a készítmény allergiamentes alapanyagokból kell, hogy összeálljon, emellett nem tömítheti el a bőr pórusait.

A termékeket különböző hangzatos nevekkel illetik (naptej, napbalzsam, napozókrém stb.). Soha ne higgye el azt az állítást, hogy egy termék 100%-ban kiszűri a sugarakat (ezeket „sunblocker” megnevezéssel dicsérik), hiszen minden készítmény kisebb-nagyobb mértékben átengedi az ultraviola sugarakat.

A napvédő készítmények nem azért vannak, hogy meghosszabbítsák a napon való tartózkodás idejét, hanem azért, hogy védelmet nyújtsanak a bőrnek a napon.

A fényvédő készítményeknél az UVB-sugárzást elnyelő képességet az SPF (az angol sun protection factor – nap ellen védő tényező rövidítése) számban, 2-100-ig terjedő tartományban adják meg. Ha egy készítmény SPF10 besorolást kap, az azt jelenti, hogy az UVB-sugárzás 90%-át elnyeli (legalábbis, míg nem szívódik fel a krém a bőrbe), tehát ennyivel csökken a sugárzás DNS-károsító hatása.

Az SPF20 felirat azt jelzi, hogy a készítmény a sugaraknak már a 95%-át kiszűri. A UVA-faktor a krém UVA-sugárzást elnyelő képességére vonatkozik, értéke 2-30-ig terjedhet. Értelemszerűen a magasabb számok a nagyobb fényvédő képességet jelzik. Tehát a jó napozókrém mindkétfajta sugárzás ellen véd, és a védelem faktorát mind a két értékre megadják.

Csak olyan készítményt vegyen, melyen a fenti értékek fel vannak tüntetve, minden más reklámszöveg mellékes! A napozást mindig a nagyobb, minimum SPF15/UVA12 faktorú fényvédő krémmel kell kezdeni. Érzékeny bőr esetén még erősebbel.

Magyar kutatók űrgeodéziai módszerekkel figyelik, hogyan mozognak a parajdi sóbánya sótömbjei

2025. június 29.

A HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (HUN-REN FI) kutatói több mint öt éve működtetnek nemzetközi együttműködés keretében egy korszerű űrgeodéziai megfigyelőrendszert (InSAR reflektort) a parajdi Sóháton és környékén, helyi szakértők közreműködésével. A gyűjtött adatokból nagy pontossággal lehet követni a felszíni mozgásokat, aminek köszönhetően jobban megérthetjük a mostani eseményeket.

Az elmúlt hetekben Parajdra figyel a térségünk. A turisztikailag is népszerű sóbányát be kellett zárni az áradások miatt, mivel május 29-én a turisták által látogatott 120 mélyen lévő szint is feltelt vízzel. Lezárták a sóbánya bejáratát, jelenleg fennáll a veszély, hogy a régi bányarész födémje beomlik. Miután süllyedést tapasztaltak a Dózsa-bánya fölött, elővigyázatosságból a parajdi sóbánya környéki lakosokat evakuálták. Először 10, majd 45 házból telepítették ki a lakókat, számolt be a maszol.ro.

A helyieknek a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (HUN-REN FI) is segítséget ajánlott fel, valamint szakmai kérdésekkel is megkeresték őket. Kutatóintézetünk több mint öt éve vesz részt a nemzetközi Topo-Transylvania kutatási projektben, amelynek részeként egy korszerű műholdas megfigyelőrendszert telepítettek (InSAR reflektorokat) Parajd térségébe, a Sóhát és környéke felszínére is. A hálózat létrehozásának eredeti célja nem a napi rendszeres megfigyelés, hanem a sótömzs lassú mozgásának monitorozása volt. A mostani sajnálatos események rámutattak, hogy a hálózat új hasznosítási lehetőséggel is tud szolgálni és fontos szerepet kaphat az áradás utáni megfigyelőrendszerekben.

A rendszer űrgeodéziai módszereken alapul, amellyel rendkívül pontos méréseket végezhetnek a kutatók. A felszín alatti sótömbök mozgásait akár milliméteres pontossággal is észlelni tudják. A telepített reflektorok (a mellékelt fotókon) nem bocsátanak ki jelet, viszont kiválóan visszaverik a Sentinel-1 műholdak által kibocsátott mikrohullámú radarjeleit, amelyeket az Európai Unió Copernicus földmegfigyelő programja működtet. A műholdak 6-12 naponta repülnek el ugyanazon terület felett, ezért a változások napi szintű megfigyelésére nem alkalmasak. Ugyanakkor hosszabb távon, néhány hetes-hónapos időszakban megbízhatóan kimutatható, hogy a bányát ért vízbetörés előtt és után milyen felszíni mozgások történtek.

Alvászavar, fáradtság, stressz: Egy rossz klíma többet árthat, mint gondolnád

2025. június 29.

Így teheted zavartalanná az éjszakáidat légkondi mellett

A forró nyári éjszakák után sokan reggelente fáradtan, kialvatlanul ébrednek, és csak ilyenkor döbbennek rá, milyen sokat számít a légkondi hangja. Egy folyamatosan zúgó vagy rosszul megválasztott készülék ugyanis nemcsak az éjszakai pihenést zavarhatja meg, hanem hosszabb távon stresszt, fejfájást, koncentrációs nehézségeket és állandó nyugtalanságot is okozhat.

A split rendszerű klímaberendezések két fő elemből állnak: a beltéri és a kültéri egységből, amelyek eltérő zajkibocsátási jellemzőkkel rendelkeznek.

„A beltéri egységben nincs kompresszor, ott egyetlen forgó alkatrészként a ventilátor működik, így alapvetően a légáramlás intenzitása határozza meg a zajkibocsátást. Minél alacsonyabb a légáramlás, annál csendesebben működik az egység” – magyarázza Antal Mihály a Gree légkondicionálók műszaki szakértője.  

„A kültéri egységek esetében azonban a kompresszor és a nagyobb légáram miatt magasabb a zajterhelés. De léteznek olyan készülékek – így a Gree termékpalettáján is -, amelyek rendelkeznek csendes kültéri üzemmóddal. Ezek akár 40 decibel alá is képesek csökkenteni az éjszakai zajterhelést. Ez különösen előnyös olyan környezetben, ahol a zaj a szomszédokat is zavarhatja.”

Zajszintek mérése – mit jelent a decibel?

A klímaberendezések zajszintjét a gyártók jellemzően hangnyomásszint formájában adják meg, amely a készülék által kibocsátott hang erősségét jelzi egy adott távolságból mérve. Ez alapján összehasonlíthatók az értékek.

„Egy korszerű, minőségi beltéri egység -, mint például a Gree Comfort Pro modell – már képes akár 18 dB-es minimum zajszinten is működni, mely gyakorlatilag az emberi fül számára nem is érzékelhető.” – tette hozzá Antal Mihály. A gyártók jellemzően a maximális zajszintet tüntetik fel a termékadatlapokon, ami nem tükrözi teljes mértékben a készülék mindennapi működésének valós akusztikai jellemzőit. A Gree szakembere megjegyezte, hogy a gyártók által feltüntetett minimális zajszint mindig a hűtési üzemmódra vonatkozik. A fűtési üzem viszont általában magasabb zajszinttel jár, mivel a készülék ilyenkor nagyobb hőmennyiséget ad le, nagyobb ventilátorsebességgel. A Gree termékek esetében mind a hűtési, mind a fűtési zajszint elérhető a termékadatlapon, lehetővé téve a pontos összehasonlítást más gyártók modelljeivel.