Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Kétségbeesetten segíteni akarok rajtad!

Érdekességek2025. február 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mindenképpen jobban tudom nála, mire van szüksége. Olyan, mint egy gyermek, aki gyámolításra szorul. Ugye hányszor érezzük ezt szeretteinkkel kapcsolatban? Mi ilyenkor a teendőnk? Vajon lehet-e valakinek egyáltalán segíteni? Hogy tehetjük kedvezőbbé a helyzetet? Jósnőnk cikke a segítésről.

Azért született ez a rövid kis írás, mert rengeteg levelet kapok tőletek és mert rengeteg válaszlevelet kapok tőletek, az első tanácsadás után. Azért született ez az írásom, mert mindannyian ugyanolyan lelkek vagyunk, kis egyéni, színezetnyi eltérésekkel, és ezért hasonló, problémás élethelyzeteket hasonlóképpen oldunk meg. Azért született, hogy egy általános dolgot ne csak egy-egy embernek, hanem minden kétségbeesettnek elmondhassak: így és így teheted kedvezőbbé a helyzetet.

Ha a szeretted kifordul magából

Mindenkivel előfordult már, hogy egy ismerősünk szerettünk életébe, mintha csak veséjéig látnánk, tisztán belepillanthattunk és megborzongtunk, nem érettük mire gondol, vagy mit miért tesz zavarosan viselkedett, és úgy éreztük mi nálánál is sokkal jobban tudjuk mire van szüksége. Nagyon sok olyan levél érkezik hozzám, ahol egy-egy kétségbeesett levélíró felhívja figyelmemet: de ezt a végső stádiumos helyzetet már nem lehet megbeszélni az érintettel, már nem lehet vele kommunikálni, kifordult magából.

Minden léleknek szerepe van a teremtésben, jellemétől függetlenül

Ezekre a helyzetekre szeretnék egy kis gyógyírt adni, és egy pici magyarázatot mellé. Mert nem létezik olyan, hogy kifordult magából; az isteni teremtésben nincs hibás jellem, nincs felesleges, sem borzasztó. Jónak, rossznak, sótlannak, és savanyúnak, lelkesnek, és rettentőnek ugyanúgy meg van a helye, szerepe, ami ebben a világban rá vár. Az égiek - Egyetlennek vagy Többnek elgondolva - mindig utunkra terelnek. Néha megtagadjuk ezen erők létezését, de Ők mégis sokszor tudattalanul beteljesíttetik velünk célunkat, felhasználnak, hogy eljátsszuk a darabot, a szerepet, amit csak nekünk írtak meg a Sors Istennői. Létezik olyan élethelyzet, amikor egy személy előzőleg megismert személyiségével ellentétesen viselkedik és olyan is, amikor egyenesen antiszociálissá, a társadalomba befogadhatatlanná válik. Tudnunk kell: Az ember alapvetően jó, alapvetően Fény, és helytelen viselkedése csupán környezetére adott válaszreakcióinak hosszú, bonyolult sora.

Embert megváltoztatni nem lehet, és nem is kell. Kérni, felkérni lehet, talán érdemes is, de sohasem erőszakkal. Azokban a helyzetekben, amikor úgy érezzük egy személlyel már tényleg nem tudunk hogyan kommunikálni érdemes az alábbi módot megpróbálni.


Lelki-beszéd

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Este, elalvás előtt, minden egyes nap, míg nem sikerül, az alábbi lelki, tudati programozással térjünk aludni: "ma éjjel akkor ébredek fel álmomból, amikor ez és ez a személy (megnevezés) a legbefogadóbb, legintuitívabb." Amely napon ez sikerül is, igyekezzünk az éjjeli felébredésben a sarkunkra állni, nem visszaaludni, és tudatosítani miért is vagyunk ébren. Ekkor hunyjuk be szemünket és fejünkben, képzeletben egyfajta láthatatlan térben utazzunk el hozzá (előzőleg megjelölt érintett személy). Elképzelhetjük magát az utat is, ha ez segít vagy csak gondoljunk egyből arra, hogy megérkezünk a segítendő személy otthonába. Képzeljük el, hogy alszik, de félig éber, hogy figyel ránk, de most csendben van, mégis meghallgat. Ekkor fejünkben világosan megfogalmazva mondjuk el neki problémáinkat, aggodalmainkat, és a javasolt megoldásokat. (de tudjuk elképzelésünk is lehet hibás) Azután búcsúzzunk el és térjünk vissza saját nyughelyünkre, tudatosan is.

Zöld-szín-terápia

Amennyiben úgy érezzük ez kevés, egy általános jobbító, egészség és lelki állapot javító technikát alkalmazhatunk. Még a meglátogatás közben vagy egy újabb, de hasonló módon történő folyamattal képzeljük el, hogy bevonjuk ismerősünk szerettünk testét zöld fénnyel. Nem túl élénk, nem túl fakó, éppen csak olyan természetes, közép-zöld színnel. Más vidám színeket, szivárvány árnyalatokat is alkalmazhatunk, ám ez már kevert érzéseket kelthet és felerősíthet nem kívánt érzelmeket is, ezért ha egy mód van rá inkább csak zölddel végezzük a gyógyítást.

Érdemes a fényburkot pár naponta megismételni, az ember élethelyzetétől (kezelt) függően 1-14 nap alatt érezteti hatását minden egyes kis kezelés. Azok a személyek, akik avatással rendelkeznek (reiki, prana, arolo, arila, dod, fényadás, stb.) vagy rendszeresen tisztítják saját energiarendszerük egyértelműen nagyobb hatást érhetnek el, de szeretteink esetében a legfontosabb, hogy valóban odaadással kezeljük, lelkileg bíztassuk őket. Párbeszédünkben is tagadó szavak helyett pozitív megerősítéseket és lelkesedéseket alkalmazzunk, ne csak felkészülve a képzeltünkben való szóváltásra, hanem a való életben is. Ez az odaadás és törődés mindenek felett áll, mindenféle avatás és misztikus hatalom nélkül is bárki számára elérhető, hogy picit megint csak jobb legyen a világ!


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.