Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Kevés a zöldség és gyümölcs a világon

Érdekességek2018. december 03.

Fotók: pixabay.comHa mindenki egészséges étrendet akarna követni, nem lenne számukra elegendő zöldség és gyümölcs a világon – tárták fel tanulmányukban a Guelphi Egyetem szakemberei.

A kanadai kutatók egybevetették a globális mezőgazdasági termelést a táplálkozási szakemberek által ajánlott és környezetvédők által előnyben részesített egészséges étrenddel, és “lényeges eltérést” mutattak ki a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a világ lakosságának jelenlegi szükséglete között.

“A jelenlegi globális mezőgazdasági rendszerben nem követhet mindenki egészséges étrendet” – idézte Evan Fraser professzort, a PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzőjét az Eurekalert tudományos hírportál.

“Eredményeink azt mutatják, hogy globálisan a mezőgazdaság túl sokat termel gabonafélékből, zsírokból és cukorból, de keveset zöldségből és gyümölcsből” – tette hozzá a professzor.

A kanadai tanulmány készítői kiszámolták, mennyi élelmiszert állítanak elő világszerte és összehasonlították azt a Harvard Egyetem Egészséges tányér elnevezésű táplálkozási ajánlásával, amely azt javasolja, hogy bármilyen étrend felét zöldség és gyümölcs, 25 százalékát teljes kiőrlésű gabona alkossa, és a többi legyen fehérje, zsír és tejtermék.
Az élelmiszercsoportokat a szakemberek adagokra osztották és azt találták, hogy a világ jelenleg egy személy számára 50 százalékkal többet termel gabonából, miközben csak harmadát termeszti zöldségből és gyümölcsből, és a szükségesnél négyszer többet cukorból.


Ha nem változik meg a mezőgazdasági termelés összetétele, a világnak 12 millió hektárral több szántóföldre és 1,3 milliárd hektárral több mezőre lesz szüksége 2050-re, ha el akarja látni élelmiszerrel az előre jelzett 9,8 milliárdnyi lakosát – olvasható a tanulmányban.

Közelmúltbeli kutatások szorgalmazzák, hogy a fogyasztók kevesebb húst egyenek, hogy a környezetnek ne okozzanak visszafordíthatatlan károkat. Az állattenyésztés a felelős a globális üvegházhatású-gázkibocsátás 14,5 százalékáért az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint, és a tudósok azt mondják, hogy a kevesebb húsfogyasztás csökkentheti a környezeti károkat.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy ha az egészséges étrendi ajánlásoknak megfelelően megváltozik a mezőgazdasági termelés szerkezete, 50 millió hektárral kevesebb szántóföldre lenne szükség, mivel a zöldség- és gyümölcstermesztéshez kevesebb termőterület kell, mint a gabona, a cukor és a zsír előállításához. Ennek eléréséhez azonban az szükséges, hogy a fogyasztók kevesebb húst egyenek és az agrárszektor több fehérjetartalmú növényt termesszen – vélik a szakemberek.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

25 magyar író nevét rejtettük el a szövegben. Hányat találsz meg?

2019. február 10.

Egy nap története a magyar irodalommal, 25 íróval. Hányat találsz meg közülük?  

Reggel van. Géza felkel, iszik egy kávét, közben játszik egy parti sakkot a kutyával. Bögréje csorba, győz ő. A mosókonyhában vasal Berta.

Kilép a kertbe, alkalmazottainak szól: "Kertészim! Rebarbarát ültessetek!" Felöltözik, és távozik otthonról.

Találkája van. Sokáig vár, végül meglátja barátnőjét a megbeszélt helytől jó 50 méterre. Rákiabál: "elment az eszed? Óratorony, arról volt szó!"

Bosszúságáért kárpótolja a lány csinos megjelenése. Munkahelye egy varroda, nincs is nála több ruhája senkinek! Beülnek ebédelni. A bablevesről érdeklődnek, miféle. "Jókai", morogja a pincér. A tortáról is megtudják, hogy Esterházy. Pétervárról érkezett a cukrász, aki készítette. Fizetéskor Géza nem találja a tárcáját. Táskája az efféle dolgok jó elrejtője. Nője egy ötezrest nyújt felé: "nincs, mi? Cash... kell-e mentőöv"?

Ebéd után irány az állatkert. Lenyűgözi őket a kövér orrszarvú: egy unikornis, mi hájas! Három óra. Ferences szerzeteseket követve lemennek a partra, nézik, hogy hömpölyög a Tisza. Katatón csattogása a vonatkerekeknek odahallatszik a sínoldalból. Meglátnak egy vetőmagboltot. "Árpád van?", kiáltanak be, aztán elszaladnak. Hazaérve megdöbbentő kép fogadja Gézát.

Mi ez a füst? Mi lángol? A konyha! Eloltja a tüzet. Az elszenesedett maradványokat nézi a lábasban. Vajon milyen csirke lehetett? Tandori? De zsörtölődni sincs ideje, csengetnek. Szomszédja áll az ajtóban, panaszkodik a füstre. "Nincs nálad ott lik, Géza?", kérdezi a konyha falára bökve. "Nincs, de ha szükségét érzed, kedves József, a tilalmak ellenére neked oda én egy lyukat török", szofisztikáltan feleli Géza.

Fény, szauna, vitaminok

2019. február 09.

A fényt az őszi időszakban duplán fontos kihasználnunk. Egyrészt igyekezzünk minél többet az őszi napsütésben tartózkodni, hogy feltöltsük természetes D-vitamin-raktárunkat, amely az immunrendszer egyik legfőbb támogatója, azonban a nyári tartalékoknak novemberre már búcsút inthettünk. Emellett pedig próbáljuk ki a polarizáltfény-terápiát, a Sensolite-ot, amely jelentősen serkenti az immunrendszert – javasolja dr. Tatár Ákos.

Ugyanis a polarizált fény aktivizálja a fehérvérsejteket, amelyek a rosszindulatú elváltozásokért felelős sejtfelismerésben és leküzdésben is főszerepet játszanak. A szauna az egyik legjobb immunerősítő módszer, amelyet a finnek már évezredek óta használnak népi betegségmegelőzésként és gyógyírként.

Ráadásul egyszerre élvezhetjük méregtelenítő és bőrszépítő hatásait is, amit gyógyteákkal, pakolásokkal és szaunakrémekkel is fokozhatunk. Igyekezzünk kúraszerűen, legalább hetente egyszer beiktatni, hogy megfelelő mértékig erősítsük szervezetünk védekező mechanizmusait.

A vitaminok szerepe vitathatalan az immunrendszer erősítésében, különösen a téli időszakban. Megfelelő gyümölcs-, zöldségfogyasztással vagy étrend-kiegészítők használatával gondoskodhatunk szervezetünkről.

Hozzátáplálás cumisüvegből

2019. február 09.

A közted és babád közti szeretet és összetartozás legmagasabb szintje a szoptatással valósul meg. Ezt az időszakot úgy is felfoghatjuk, mint a várandósság meghosszabbodását, mert olyan egységben éltek tovább.

Az anyatejed a legideálisabb csecsemődre szabott táplálék. Minden tápanyagot megfelelő arányban, könnyen emészthető formában tartalmaz. Mennyisége kicsid igényei szerint változik, még a nap folyamán is. Hőmérséklete mindig megfelelő, hiszen közvetlenül, rendkívül higiénikus és gyönyörű „csomagolásból”, a melledből kapja. 

Babádnak féléves koráig, de még azon túl sincs semmilyen más enni- vagy innivalóra szüksége. Az az ideális, ha akár 2 éves koráig, de azon túl is szoptatod gyermekedet, természetesen már más ételekkel kiegészítve.

Cumisüveg bevezetése előtt próbálkozhatsz szoptatásbarát itatókkal, pl. svéd itató, kihajló szélű pohár, Spilly Spoon gyógyszeradagoló kanál stb.

Táplálás cumisüvegből

Bármilyen ok miatt, ha úgy döntesz, hogy cumisüvegből is táplálod babádat, akkor jó, ha figyelsz a következőkre. Kicsidnek csak ajánld fel, hogy a szájába vegye az etetőcumit, de soha ne erőltesd! Megpróbálhatod az etetőcumival simogatni a baba arcát és ajkát, de ne tuszkold be a szájába. A cumi a csecsemő szájába egy kicsit felfelé álljon, a szájpadlását érintse, ne a nyelvét. Abban az esetben, ha a pici ellenáll vagy sír, tarts szünetet és később próbáld meg újra.

Ha először adsz cumisüvegből enni a szoptatott babádnak, akkor azt kis mennyiségekkel kezdd, és csak lassan, kb. 15 ml-ként emeld az adagokat. Legfontosabb, hogy csak szoptatás után adj pótlást!

Segítsd a babát a cumisüveghez való alkalmazkodásban. Legyél türelmes, nyugodt, pozitív és kitartó, mert ez egy új készsége a kicsinek. A picik általában könnyebben elfogadják a cumisüveget, amikor álmosak vagy nem nagyon éhesek.