Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Kinőhető az ételallergia?

Érdekességek2020. június 25.

Fotó: gettyimages.com

Életünk során többször előfordul, hogy miután egy ételt jóízűen elfogyasztottunk, valami nem várt kellemetlen tünet jelentkezik: kiütések a bőrön, hasfájás, hasmenés, vagy esetleg szájzsibbadás, köhögés, nehézlégzés. Amennyiben csak egyszer fordul elő, lehet, hogy nem is gondolunk allergiára, de ha ez többször ismétlődik, már felmerülhet az étel allergizáló szerepe.

Nem minden táplálékallergia, ami annak tűnik

A táplálék elfogyasztása után jelentkező nem várt reakciókat nem kizárólag az allergiás folyamatok következtében létrejövő tüneteket jelzi, sok más oka is lehet.

Szerencsére nem gyakori, de toxikus hatásra is kóros reakciók jöhetnek létre: ilyen például a gombamérgezés, a halakban, rosszul elkészített, helytelenül tárolt élelmiszerekben levő toxinok, kórokozók okozhatják. Amennyiben ezek a lehetőségek kizárhatók, felmerül az allergiánál jóval gyakoribb táplálékintolerancia gyanúja.

Legismertebb „képviselője” a laktózintolerancia.
Gyermekekben általában 5 éves korig ritka a laktóz intolerancia, felnőttkorra a magyar populáció 20–30%-a elveszíti tejcukorbontó képességét.

A tejcukor-érzékenységre (ami tehát nem allergiás mechanizmus alapján jön létre) jellemző, hogy tej vagy más laktóztartalmú étel fogyasztását követően hasfájás, haspuffadás, hasmenés jelentkezik.

Az is lehet kiváltó ok az ilyen esetekben, hogy a páciensnek valami kellemetlen élménye kapcsolódik egy étel elfogyasztásához, ezért jelentkezik tünete akár annak már a látványától is. Ezt pseudoallergiának vagy pszichés reakciónak tekinthetjük. Amikor az adott ételt kapszulázva fogyasztja el a vizsgált egyén, akkor tünete nem jelentkezik.


Ami tényleg allergia

Fajidegen fehérjék arra érzékeny egyéneknél allergiás reakciót válthatnak ki. A valódi ételallergia gyakorisága felnőtt korban 1,5–2% körülire tehető, gyermekkorban – különösen csecsemőkorban – ez ennél jóval magasabb, eléri akár a 6–7%-ot is.

Fotó: 123rf.comMit tehetünk, ha ételallergiás a gyermekünk?

Az igazolt ételallergia leghelyesebb terápiája az adott táplálék teljes kihagyása az étrendből. Sokszor nagyon kis mennyiségű fajidegen fehérje is súlyos kóros tüneteket válthat ki, ezért vásárláskor, ételkészítéskor nagyon oda kell figyelni . Az élelmiszerek feliratozása – az érvényes jogszabályok ellenére – még sok kívánnivalót hagy maga után.

Az antihisztaminok adása, szteroid lokális használata csak enyhítik a panaszokat, de nem szüntetik meg teljesen. Csecsemőkorban tej helyett speciális tápszerek (szója alapú, hidrolizált, szentjánoskenyérfából és rizsből készített) adhatóak. Bizonyos növényi allergének (pl. alma, paradicsom) főzve elveszítik allergenitásukat, mások (pl. a zeller) hőkezelés után is tüneteket okoznak.

Kinőhető az ételallergia?

A csecsemőkori tej-, tojás-, szójaérzékenység az esetek több mint 90%-ában legkésőbb 3 éves korig megszűnik. Ilyenkor a korábban allergizáló táplálék fogyasztásakor tünetek már nem észlelhetők. A gyermek atópiás hajlama azonban fennmarad, s akár már kisiskolás korban asztma, allergiás nátha jelentkezhet.

A mogyoró-, halérzékenység azonban nagyrészt az élet végéig fennáll, sőt akár még fokozódhat is. Megelőzési lehetőségek a legalább 6 hónapos korig tartó szoptatás, szükség esetén az anya allergénszegény diétája. Anyatej hiányában az ún. részlegesen hidrolizált (hypoallergén) tápszerek adása javasolt. Minél később kapjon az atópiás hajlamú gyermek allergizáló ételeket: tejet, tojást, epret, mogyorót, halat.

Érdemes az E-anyagokat (tartósító- és színezékanyagok, egyéb étel-adalékok) is kerülni. Pollenérzékenyeknél többféle zöldség, gyümölcs is száj körüli kipirosodást, nyelv-ajak zsibbadást, torokviszketést válthat ki, melyeket összefoglalóan orális allergia szindrómának (OAS) nevezünk. Ezek a fehérjék közötti keresztreakciókon alapulnak (pl.: üröm-zeller, nyírfa-alma, parlagfű-görögdinnye), de a táplálékok megfőzése (kivéve a zellert), illetve a pollenek elleni érzékenységi kezelés megszűntetheti, vagy legalább enyhítheti a panaszokat.

Dr. Hidvégi Edit
Semmelweis Egyetem, Pulmonológiai Klinika


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.